Μόργκαν Σνάιντερλεν: Κίνηση γεμάτη ουσία

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Μόργκαν Σνάιντερλεν: Κίνηση γεμάτη ουσία

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον μέσο της Σαουθάμπτον που έχει τρελάνει τους μεγάλους του Νησιού και ετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα της καριέρας του.

Ο Αρσέν Βενγκέρ προσπάθησε να αποκτήσει τον Μόργκαν Σνάιντερλεν πριν από ένα χρόνο. Δεν τα κατάφερε. Φέτος επανήλθε για την διεκδίκησή του, μαζί με τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο και τον Λουίς Φαν Χαάλ, ο οποίος, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι το φαβορί για να τον έχει την επόμενη σεζόν υπό τις οδηγίες του. «Νομίζω πως μπορεί να παίξει σε όλες τις μεγάλες ομάδες της Premier League. Εννοώ την Τσέλσι, την Μάντσεστερ Σίτι, την Άρσεναλ, την Γιουνάιτεντ, την Λίβερπουλ, την Τότεναμ. Είναι τόσο καλός. Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έχει δείξει τι πραγματικά αξίζει», τόνισε ο οξυδερκής σχολιαστής, πλέον, Γκάρι Νέβιλ. Η διάρκειά του 25χρονου μέσου τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο Premier League τον επιβεβαιώνει.

Παρών στην μεγάλη πορεία της Σαουθάμπτον από την αφάνεια της League One στις καλές χρονιές της Premier League, ο Σνάιντερλεν ήταν από εκείνους που έμειναν το περσινό καλοκαίρι, πηγαίνοντας κόντρα στο κύμα της μεγάλης φυγής. Αποτέλεσε μία από τις σταθερές του Ρόναλντ Κούμαν στο χτίσιμο της επόμενης ομάδας, που παρά της απουσίες πήγε μια χαρά. Στην πιο μεστή χρονιά του στους «Αγίους», έδειξε ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους μπορεί να σταθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο Σνάιντερλεν είναι ένα εξάρι που τα κάνει όλα. Ψηλός, δυνατός και ανίκητος στις μονομαχίες. Κανείς δεν είχε περισσότερα τάκλιν και κοψίματα τα τρία τελευταία χρόνια από τα 626 του Γάλλου. Πέρυσι, είχε βαθμό επιτυχίας 82.3% στα τάκλιν, έχοντας κατά μέσο όρο ένα κάθε 22.8 λεπτά. Ήταν το καλύτερο ποσοστό στην κατηγορία. Έχει εκπληκτικές τοποθετήσεις και παίζει τον ρόλο του holder μπροστά από τους αμυντικούς με μεγάλη επάρκεια. Τακτικά, είναι πάντα εκεί που πρέπει και σπάνια θα βγει στην μπάλα χωρίς να την κερδίσει. Δεν ήταν τυχαίες οι ήττες του Δεκεμβρίου, όταν ήταν νοκ-άουτ και η ασφάλεια στο μεγάλο διάστημα που έπαιζε. Δεν είναι όμως μόνο η ανασταλτική του παρουσία. Έχει όλο το πακέτο που του ολοκληρωμένου σύγχρονου αμυντικού μέσου.

Πέρυσι, διατήρησε ποσοστό πάσας 89.3%, είχε 0.8 πάσες κλειδιά ανά παιχνίδι. Ήταν εξίσου αποδοτικός τόσο στις μακρινές, όσο και στις κοντινές μεταβιβάσεις. Πάντα με το κεφάλι ψηλά, είναι από τους αμυντικούς χαφ που μετά το κλέψιμο έχουν τα τεχνικά χαρίσματα να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή και όχι να ξεφορτωθούν απλώς τη μπάλα. Είτε κάνοντας μέτρα μαζί της, έχοντας και καλή ντρίμπλα που τον βοηθάει να κερδίσει χώρο αποφεύγοντας τον πρώτο αντίπαλο, είτε με μακρινές μπαλιές ακριβείας, είτε με σωστές τοποθετήσεις σε κοντινούς του ποδοσφαιριστές. Διαβάζει τις φάσεις, είναι τακτικά άριστος, ενώ ήταν εξαιρετικός και όποτε χρειαζόταν να ακολουθήσει φάσεις στην επίθεση, μοιράζοντας πάσες και σημειώνοντας και τέσσερα γκολ. Αν πάρει κανείς υπόψη και την εργατικότητά του, η οποία μνημονεύεται από τους προπονητές του και τον κάνει να βελτιώνεται συνεχώς, τι άλλο να ζητήσει κανείς από το εξάρι του;

Δείτε τη σύγκριση με τους παίκτες που είχαν ανάλογο ρόλο στην Τσέλσι, τη Σίτι και την Άρσεναλ (πηγή: Skysports)

Κατά τα φαινόμενα, ο Λουίς Φαν Χάαλ θα τον κάνει δικό του και η απόκτησή του είναι κομβικής σημασίας. Γράφαμε φέτος μετά την νίκη επί της Λίβερπουλ για την παρουσία του Κάρικ, ο οποίος όμως είναι 33 ετών και επιρρεπής στους τραυματισμούς. Ο Σνάιντερλεν αποτελεί τον ιδανικό διάδοχό του, έναν μέσο που μπορεί να προσφέρει περισσότερα από τον φιλότιμο Άγγλο και να βοηθήσει σε ένα κομμάτι που πέρυσι η Γιουνάιτεντ βρέθηκε συχνά εκτεθειμένη. Στο αμυντικό transition.

Η τρομερή ικανότητά του να κερδίζει την μπάλα και να την βγάζει γρήγορα και προπάντων σωστά μπροστά, μπορεί να απελευθερώσει ακόμα περισσότερο την δυναμική της ομάδας του Φαν Χάαλ. Είναι από τους παίκτες που κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του, φωτίζει τα καλά τους στοιχεία, ιδίως αν αυτοί μπορούν να είναι ήσυχοι πως έχουν τα νώτα τους καλυμμένα. Σε μια εποχή που τα τρελά ποσά για ποδοσφαιριστές είναι συχνό φαινόμενο, Ο Γάλλος αναμένεται να κοστίσει 24 εκατομμύρια λίρες, φέρνοντας πολύ μεγαλύτερα οφέλη από ακριβοπληρωμένους και πολυδιαφημισμένους σταρ. Και στα 25 του μπορεί να αποτελέσει κίνηση-κλειδί για τα επόμενα χρόνια, θωρακίζοντας μία πολύ σημαντική θέση. Όποιος κι αν είναι τελικά ο προορισμός του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.