Μπάιρον Μορένο: Τα «σκάνδαλα», τα ναρκωτικά και η φυλακή

Μπάιρον Μορένο: Τα «σκάνδαλα», τα ναρκωτικά και η φυλακή

bet365

Οι Ιταλοί θυμήθηκαν την αδικία που υπέστησαν στο Μουντιάλ του 2002 και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για την ταραχώδη ζωή του πρωταγωνιστή της αναμέτρησης Νότια Κορέα-Ιταλία. Του διαιτητή Μπάιρον Μορένο.

Οι αποκαλύψεις για οικονομικά σκάνδαλα υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA την τελευταία 20ετία έχουν πάρει τη μορφή ντόμινο εδώ και λίγα 24ωρα. Την ώρα που όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ο ιταλικός τύπος θυμήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Τη διαιτησία του Μπάιρον Μορένο στον αγώνα Νότια Κορέα-Ιταλία για τη φάση των 16 του Μουντιάλ του 2002. Τότε που ο ρέφερι από το Εκουαδόρ... έσπρωξε με κάθε μέσο την οικοδέσποινα της διοργάνωσης στα προημιτελικά.

Η «κλοπή» του αιώνα

Τι έκανε ο Μορένο στη συγκεκριμένη αναμέτρηση; Αφού οι Ιταλοί προηγήθηκαν με τον Βιέρι, στη συνέχεια ο διαιτητής από το Εκουαδόρ επέτρεψε στους Νοτιοκορεάτες να βαράνε... στο ψαχνό. Όχι μόνο δεν τους έδινε κάρτες, αλλά δεν έδινε καν φάουλ. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν, στέλνοντας το ματς στην παράταση και κάπου εκεί ο Μπάιρον Μορένο άρχισε τα «όργια». Όχι μόνο αρνήθηκε πέναλτι στον Τότι, αλλά του έδειξε και δεύτερη κίτρινη κάρτα για θέατρο, αφήνοντας την Ιταλία με δέκα παίκτες. Παρά το αριθμητικό της μειονέκτημα, η «σκουάντρα ατζούρα» σημείωσε το «χρυσό γκολ» με τον Τομάζι, όμως ο βοηθός υπέδειξε λανθασμένα οφσάιντ. Λίγο πριν την εκπνοή, η Νότια Κορέα έκανε το 2-1, με τους Ιταλούς (δικαιολογημένα) να θυμούνται ακόμα το εις βάρος τους σκάνδαλο. Πως αντέδρασε τότε ο Μπλάτερ για το διαιτητή (που ήταν επιλογή του κατηγορούμενου στο σημερινό σκάνδαλο, Τζακ Γουόρνερ) από το Εκουαδόρ; Είπε πως ο αποκλεισμός της Ιταλίας δεν οφείλεται στη διαιτησία, αλλά στις κακές της επιλογές σε άμυνα και επίθεση.

Προεκλογικός αγώνας... καθυστερήσεων

Παρά το «σκάνδαλο» του Μουντιάλ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, ο Μορένο συνέχισε να διευθύνει ποδοσφαιρικούς αγώνες. Δεν πέρασε, όμως, πολύς καιρός και το όνομά του επανήλθε στο προσκήνιο, εξαιτίας των φαλτσο-σφυριγμάτων του. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ήταν ο διαιτητής στην αναμέτρηση της Κίτο με την Μπαρτσελόνα (όχι τη γνωστή) για το πρωτάθλημα του Εκουαδόρ. Το σκορ ήταν 2-3 υπέρ της Μπαρτσελόνα και ο Μορένο υπέδειξε έξι λεπτά καθυστερήσεων. Η Κίτο, όμως, δεν μπορούσε να σκοράρει κι έτσι ο διαιτητής άφησε να παιχτούν 13 λεπτά έξτρα χρόνου, μέσα στα οποία η Κίτο σημείωσε δύο τέρματα (στο 99’ και στο 101’) και πήρε τη νίκη με 4-3. Γιατί το έκανε αυτό ο Μορένο; Τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην περιοχή του Κίτο και με αυτόν τον τρόπο αποφάσισε να κάνει... προεκλογικό αγώνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί για 20 παιχνίδια από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Εκουαδόρ και... τη FIFA.

Τα ναρκωτικά και η φυλακή

Ο Μπάιρον Μορένο αποσύρθηκε το 2003 από την ενεργό δράση και – όπως αποδείχθηκε – άρχισε να δραστηριοποιείται σε άλλους τομείς. Όχι και τόσο νόμιμους. Τον Σεπτέμβριο του 2010 οι αρχές του αεροδρομίου Τζον Κένεντι της Νέας Υόρκης τον συνέλαβαν για κατοχή 6 κιλών ηρωίνης, τα οποία προσπαθούσε να μεταφέρει παράνομα. Ο πρώην διαιτητής από το Εκουαδόρ είχε τοποθετήσει τα ναρκωτικά σε διάφορα μέρη του σώματός του, ακόμη και μέσα στο εσώρουχό του, όμως έγινε αντιληπτός από τα ειδικά μηχανήματα και συνελήφθη. Ο Μπάιρον Μορένο οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη και ένα χρόνο αργότερα δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον καταδίκασε σε 2,5 χρόνια φυλάκισης. Αφού εξέτισε κανονικά την ποινή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφυλακίστηκε έπειτα από 26 μήνες και επέστρεψε στην πατρίδα του. Αυτό που έκανε, όμως, εντύπωση εκείνη την περίοδο ήταν η ατάκα – όλο νόημα – του Τζιανλουίτζι Μπουφόν: «Νομίζω ότι ο Μορένο είχε και το 2002 ηρωίνη, όχι στο εσώρουχό του, αλλά σε όλο του το σώμα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα