O αθόρυβος manager της χρονιάς

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
O αθόρυβος manager της χρονιάς

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη Σουόνσι του Γκάρι Μονκ, ο οποίος «αθόρυβα» την έχει οδηγήσει σε βαθμολογικό ρεκόρ και έχει εξελίξει το παιχνίδι της.

Για τον Γκάρι Μονκ τα λέγαμε από τον Σεπτέμβριο, καθώς τα δείγματά του είχαν φανεί από τότε. Ένας στρατιώτης του συλλόγου, ο οποίος δούλεψε με τους όλους τους πρόσφατους τεχνικούς που πέρασαν από τους «Κύκνους», πήρε το χρίσμα του υπηρεσιακού και πιστός στις αρχές του κλαμπ, δούλεψε σκληρά και άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Σε ηλικία 36 ετών, οδηγεί την Σουόνσι στην καλύτερη χρονιά της ιστορίας της στην Premier League και παίρνει άνετα τον τίτλο του «αθόρυβου» manager της χρονιάς. Με εξαίρεση δηλαδή τον Μουρίνιο, η δική του φετινή χρονιά, σε συνάρτηση με την δυναμική της ομάδας του, τον καθρέφτη του αγωνιστικού χώρου και τη διαχείριση που έχει κάνει, είναι εκείνη που ξεχωρίζει. Περισσότερο κι από το εκπληκτικό ταίριασμα του Πάρντιου στην Κρίσταλ Πάλας, ή την εντυπωσιακή μετάβαση της Σαουθάμπτον του Κούμαν.

Ο Ουαλός είναι εξαιρετικός στο man management, όπως τονίζουν και οι παίκτες του. Κυρίως, αυτοί που τον είχαν προλάβει και ως παίκτη. «Ως αρχηγός ο Μονκ "ανέβαζε" τους πάντες στον αγωνιστικό χώρο και ως προπονητής προσπαθεί το ίδιο σκληρά. Δίνει κίνητρο στον καθένα, κάθε μέρα στις προπονήσεις. Νομίζω μπορείτε να δείτε ότι στα παιχνίδια ότι αν κάποιος είναι λίγο "χαμένος", στο ημίχρονο τον επιπλήττει με τον τρόπο του και είναι διαφορετικός στο δεύτερο μέρος», τονίζει ο Άνχελ Ράνχελ, αμυντικός στους Σουόνς από το 2007.

Με βάσεις στη φιλοσοφία του από Μπρένταν Ρότζερς και Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο Μονκ κατάφερε εν μέσω αμφισβήτησης λόγω της έλλειψης εμπειρίας να εξελίξει την ομάδα του, «πατώντας» πάνω στα θεμέλια που την καθιέρωσαν τα τελευταία χρόνια: Το «σωστό» ποδόσφαιρο με κατοχή, το πάσινγκ γκέιμ, την ομαδικότητα και το μαχητικό πνεύμα. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Έβαλε τα δικά του στοιχεία. Έβαλε στην τακτική την μεγαλύτερη προσαρμογή στο παιχνίδι του αντιπάλου, έδωσε περισσότερες πρωτοβουλίες στα μπακ του και ζήτησε περισσότερη κίνηση στην επίθεση. Η νίκη επί της Στόουκ, η οποία πήγε το ματς στην δύναμη και την σκοπιμότητα, έδειξε την προσαρμοστικότητά της ομάδας του. «Πιθανότατα παλιότερα θα χάναμε τέτoιου είδους παιχνίδια», είπε ο Ράνχελ. «Μπορούμε να κοντράρουμε όλες τις ομάδες. Δεν πρόκειται να μας φοβίσει τίποτα», τόνισε ο Μονκ, που έμαθε τους «Κύκνους» να μην είναι πάντα όμορφοι. Έδειξαν ότι μπορούν να είναι αποδοτικοί και σε μια ομάδα που το έχει όσο ελάχιστες στο physical.

Στο δεύτερο μισό της χρονιάς πορεύτηκε χωρίς το μεγάλο του όπλο στην επίθεση, τον Βίλφριντ Μπονί, ο οποίος έφυγε μεσούσης της σεζόν για την Μάντσεστερ Σίτι. Τα κατάφερε μια χαρά, βάζοντας στα ταμεία του συλλόγου ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Η Σουόνσι πέρασε, ούσα ουσιαστικά αδιάφορη, από ομάδες που καίγονταν για βαθμούς, όπως η Άστον Βίλα και η Νιούκαστλ. Για ένα διάστημα, διατηρούσε επαφή με την εξάδα και την Ευρώπη. Όταν την έχασε, ο Μονκ κατάφερε να διατηρήσει τους παίκτες του σε εγρήγορση. Δεν άφησε τους παίκτες να χαλαρώσουν από το γεγονός πως η σωτηρία είχε εξασφαλιστεί, το Europa League και το Κύπελλο είχαν απομακρυνθεί και ουσιαστικά δεν υπήρχε κάποιος σημαντικός στόχος για να χτυπήσουν. Τους έδωσε κίνητρο στο τελευταίο 1/4 του Πρωταθλήματος, κάτι στο οποίο έχουν αποτύχει προπονητές και προπονητές.

Αυτό που έχουν να λένε στο Νησί, είναι ο σεβασμός που τρέφουν οι παίκτες του προς το πρόσωπό του. Παίζουν και για αυτόν, κάτι που επίσης έχει αποδειχθεί δύσκολο για ονόματα με σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία και «όνομα». Και όλα αυτά, στην πρώτη του σεζόν στην μεγάλη κατηγορία. Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο. Το αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοι. «Είναι αξιέπαινο αυτό που έκανε η Σουόνσι. Ο Γκάρι ήταν στο σύλλογο πολύ καιρό και είναι φανταστικό που στην πρώτο του χρονιά ως προπονητής βρίσκεται στην Premier League. Νομίζω ότι τα καταφέρνει πολύ καλά και ενισχύει το παλιό επιχείρημα της συνέχειας σε έναν σύλλογο. Το μοντέλο της Σουόνσι είναι πολύ καλό», είπε ο προπονητής της Λέστερ Νάιτζελ Πίρσον. Στο φινάλε της σεζόν τα παιχνίδια είναι δύσκολα, ωστόσο αν οι «Κύκνοι» μείνουν όγδοοι, εκτός από βαθμολογικό ρεκόρ θα τερματίσουν και στην υψηλότερη θέση της ιστορίας τους στην Premier League.

Η επόμενη μέρα; Ο ίδιος κλείνει τα αυτιά τους στις φήμες για το καλοκαίρι, όπως το ενδιαφέρον της Γουέστ Χαμ και της Σάντερλαντ και σχεδιάζει του χρόνου η ομάδα του να βγάλει περισσότερα πράγματα στο χορτάρι. «Πραγματικά αυτή η χρονιά είχε να κάνει με το πνεύμα, την ενότητα, την συνεργασία όλων στο σύλλογο. Θέλαμε να καθιερώσουμε αυτό το εργασιακό ήθος. Αλλά έχει έρθει η ώρα την επόμενη χρονιά να προχωρήσουμε. Θα δουλέψουμε συγκεκριμένα με τους παίκτες και θα τους θέσουμε συγκεκριμένες απαιτήσεις, ως μονάδες και ως ομάδα». Αυτό το «εργασιακό ήθος», αποτελεί απαράβατο όρο.

Έχοντας επιτυχία στις μεταγραφικές κινήσεις με παίκτες που είτε έγιναν «κλειδιά» όπως ο Φαμπιάνσκι, ο Τέιλορ, ο Μοντέρο, ο Σίγκουρτσον, ο Ντάιερ, ο Γκομίς, είτε έδωσαν πολύτιμες λύσεις, όπως ο Κορκ και ο Νέλσον Ολιβέιρα, έχει ήδη προχωρήσει το σχεδιασμό. Και ίσως το φετινό ρεκόρ βαθμολογικής συγκομιδής να αποτελέσει σύντομα παρελθόν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.