Οι εργάτες που έγιναν... Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Οι εργάτες που έγιναν... Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Θάνος Σαρρής
Οι εργάτες που έγιναν... Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

bet365

Στις 24/4 του 1902 η Νιούτον Χιθ έγινε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμάται τα πρώτα βήματα της ομάδας των εργατών των σιδηροδρόμων και το πέρασμα στη νέα εποχή!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτέλεσε την ομάδα που απογείωσε σε πρωτόγνωρα επίπεδα για το ποδόσφαιρο το marketing, δημιουργώντας οπαδούς και εν δυνάμει αγοραστικό κοινό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Πιθανότατα, οι εργάτες από το Νιούτον Χιθ που έβαζαν τα θεμέλια του μεγάλου συλλόγου που σαν σήμερα, στις 24/04 του έγινε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν φαντάζονταν τέτοια εξέλιξη.

Το παιχνίδι των εργατών

Το Νιούτον Χιθ είναι μια βιομηχανική περιοχή στην πόλη του Μάντσεστερ, περίπου 5 χιλιόμετρα από το κέντρο. Ιστορικά, ήταν αγροτική περιοχή, ωστόσο μετά την Βιομηχανική Επανάσταση δημιουργήθηκε ένα διαφορετικό περιβάλλον, το οποίο άλλαξε και τον χαρακτήρα της περιοχής, προκαλώντας την ραγδαία ανάπτυξη όλου του Μάντσεστερ. Από τον σιδηρόδρομο του Λάνκασαϊρ και του Γιόρκσαϊρ, το τρίτο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Βόρεια Αγγλία, προηλθε ο σύλλογος που στις μέρες αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς ομάδες του κόσμου.

Το 1878, ένα γκρουπ εργαζομένων μάζεψαν υπογραφές, ζητώντας από τους εργοδότες τους να τους βοηθήσουν στην ίδρυση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα και η ομάδα πήρε το όνομα Νιούτον Χιθ, με την πρόσθεση του ακρωνύμιου LYR (Lancashire and Yorkshire Railway), προκειμένου να διαφοροποιηθεί από την ήδη υπάρχουσα Νιούτον Χιθ Λόκο. Το πράσινο και το χρυσό αποτέλεσαν από την αρχή τα χρώματα της ομάδας, ενώ οι εκτός έδρας εμφανίσεις ήταν ολόλευκες με μαύρες κάλτσες.

Πρόεδρος ανέλαβε ο Φρέντερι Άτοκ από το Λίβερπουλ, ο οποίος ήταν αρχιμηχανικός στην σιδηροδρομική εταιρεία. Από το 1878 μέχρι το 1893, έδρα των Heathens ήταν το «Νορθ Ρόουντ», ένα γηπεδάκι το οποίο αρχικά αποτελούταν μόνο από τον αγωνιστικό χώρο και υπολογιζόταν ότι περίπου 12.000 θεατές μπορούσαν να συγκεντρωθούν τριγύρω. Φυσικά, το γηπεδάκι βρισκόταν δίπλα από τον σιδηρόδρομο. Το πρώτο καταγεγραμμένο ματς έλαβε χώρα το 1878 απέναντι σε μια ομάδα αναπληρωματικών της Μπόλτον, που νίκησαν τη νεοσύστατη Νιούτον Χιθ με 6-0. Γενικότερα, στην πρώτη πενταετία της ύπαρξής του, ο πρόγονος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιζε με αρκετές ομάδες που είχαν δημιουργήσει εργάτες, για να ξεφεύγουν για λίγο από τη σκληρή δουλειά παίζοντας μπαλίτσα. Επίσης, από νωρίς ξεκίνησε και η ιδιαίτερη σχέση με τους Σκωτσέζους. Παίκτες όπως ο Μπομπ Ντόναλντσον και ο Τζο Κάσιντι πήραν στις πλάτες τους την ομάδα στα πρώτα της χρόνια. Φυσικά, η σχέση αυτή διατηρήθηκε και στη συνέχεια...

Η διάδοση

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του συλλόγου καταγράφτηκε το 1883, στο Κύπελλο του Λάνκασαϊρ. Έχασε με 7-2 από τοην Μπλάκμπερν Ολίμπικ, που είχε κατακτήσει το FA Cup την προηγούμενη χρονιά. Έχοντας συμμετάσχει σε κάποιες διοργανώσεις όπως το District Senior Cup, η Νιούτον Χιθ πήρε μέρος για πρώτη φορά τη σεζόν 1886/87 στο ιστορικό FA Cup. Η πρώτη εμπειρία δεν ήταν καλή, αφού αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από τους Φλίτγουντ Ρέιντζερς. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 2-2, αλλά ο αρχηγός Τζακ Πάουελ αρνήθηκε να παίξει παράταση και έτσι οι Heathens αποβλήθηκαν από τη διοργάνωση!

Τη σεζόν 1887/88, η Νιούτον Χιθ άλλαξε τα χρώματά της. Ερυθρόλευκη φανέλα, μπλε σορτς και κάλτσες, με την εκτός να παραμένει λευκή με μπλε σορτσάκι. Το καλοκαίρι του 1988 έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη Combination League, ένα εναλλακτικό πρωτάθλημα της ήδη υπάρχουσας Football League, στην οποία δεν μπορούσε να γίνει δεκτή. Τελείωσαν τη σεζόν ως πρωταθλητές και την επόμενη σεζόν ο Άλφρεντ Χάρολντ Άλμπατ έγινε ο πρώτος full time προπονητής της. Το πράγμα είχε αρχίζει και σοβάρευε και το 1891 έγινε μια ακόμα προσπάθεια ένταξης στη Football League, η οποία δεν στέφθηκε με επιτυχία. Συνέχισαν στην Combination League και την ίδια χρονιά, έγιναν μάρτυρες σε ένα ιστορικό ποδοσφαιρικό γεγονός. Στο ματς με την Μπλάκπουλ για το Κύπελλο, ο Αλφ Φάρμαν έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει με πέναλτι! Όλο και περισσότερος κόσμος συγκεντρωνόταν στο γηπεδάκι της ομάδας και την Πρωτοχρονιά του 1892, έδωσαν το παρών 12.000 οπαδοί στον αγώνα με τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Μέλος της Football League

Το 1892/93, η Νιούτον Χιθ κατάφερε να μπει στην Football League, η οποία πραγματοποίησε επέκταση. Τερμάτισε στην τελευταία θέση και χρειάστηκε να παίξει δύο ματς με την Μπέρμιγχαμ Σίτι, κάτι σαν τα δικά μας μπαράζ. Αφού νίκησε, συνέχισε στην πρώτη κατηγορία. Το χρυσό και το πράσινο επέστρεψε στις εμφανίσεις, αλλά δεν την έσωσε. Τερμάτισε εκ νέου τελευταία και χρειάστηκε να παίξει μπαράζ με μια ομάδα που στο μέλλον θα γινόταν ο μεγαλύτερος της αντίπαλος. Την Λίβερπουλ! Αυτή τη φορά ηττήθηκε και υποβιβάστηκε. Δεν κατάφερε να κερδίσει αμέσως την άνοδο, αλλά ο κόσμος συνέχιζε να βρίσκεται στο πλευρό της, φτάνοντας και τις 18000 σε ένα ματς κοντά στα Χριστούγεννα!

Από το 1893 η Νιούτον Χιθ μετακόμισε στο Μπανκ Στριτ, στο γειτονικό Κλέιτον. Αρχικά δεν υπήρχαν κερκίδες, αλλά με την μετακόμιση της ομάδας δημιουργήθηκαν δύο, μία κατά μήκος του γηπέδου και μία πίσω από την μία εστία. Το 1895, ολοκληρώθηκε η κατασκευή και των υπόλοιπων. Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς πάντως, η Νιούτον Χιθ συνέτριψε 14-0 την Γουόλσολ Τάουν Σουίφτς, την τωρινή Γουόλσολ. Μόνο που οι γηπεδούχοι έκαναν παράπονά για τον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν την επανάληψη του παιχνιδιού! Υπήρχαν από τότε οι συγκεκριμένες τακτικές...

Το αδιέξοδο και η νέα εποχή

Τα πράγματα πάντως δεν πήγαιναν πολύ καλά. Με εξαίρεση μια ακόμα χρονιά που έφτασε στα μπαράζ ανόδου αλλά αποκλείστηκε από τη Σάντερλαντ και την κατάκτηση του Λάνκασαϊρ Καπ το 1898, η Νιούτον Χιθ είχε προβλήματα τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδου. Η σεζόν 1901/02 ξεκίνησε με μεγάλη αβεβαιότητα και μάλιστα ο πρόεδρος Γουίλιαμ Χίλεϊ πήγε το σύλλογο στο δικαστήριο, επειδή του χρωστούσε 250 λίρες! Το χρέος έφτανε στις 3000 λίρες, ποσό πολύ μεγάλο για την εποχή και από τη στιγμή που αδυνατούσε να δώσει στον Χίλεϊ τα χρήματα, χρεοκόπησε. Και τότε, ανέλαβε δράση ο αρχηγός, Χάρι Σάφορντ. με δική του πρωτοβουλία πλησίασε επιχειρηματίες από την περιοχή, μεταξύ τον οποίων ήταν και ο Τζον Χένρι Ντέιβις. Συγκεντρώθηκαν 2000 λίρες από τους επιχειρηματίες, οι οποίες βοήθησαν την ομάδα να σωθεί και ο Ντέιβις αποφάσισε όχι μόνο να επενδύσει, αλλά και να γίνει πρόεδρος, ζητώντας ένα μικρό επιτόκιο ως αντάλλαγμα για τα χρήματα που θα έβαζε. Μάλιστα, ο θρύλος θέλει τον Ντέιβις να συναντά τον Σάφορντ και να μαθαίνει για την κατάσταση της ομάδας όταν βρήκε τυχαία τον σκύλο που είχε χάσει ο αρχηγός!

Ο σύλλογος αποφάσισε να αλλάξει όνομα για να γιορτάσει την νέα του εποχή και για να σηματοδοτήσει το νέο ξεκίνημα, έχοντας αλλάξει αρκετές φορές ήδη τα χρώματά του. Έπεσαν στο τραπέζι κι άλλα ονόματα, όπως το «Μάντσεστερ Σέντραλ» και το «Μάντσεστερ Σέλτικ», αλλά απορρίφθηκαν. Εκείνο που έγινε αποδεκτό στις 24 Απριλίου του 1902, ήταν το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το κόκκινο-άσπρο-μαύρο καθιερώθηκε στις φανέλες και μέχρι το 1922, όταν και υιοθετήθηκε ένα κόκκινο V σε άσπρες φανέλες, οι αλλαγές ήταν ελάχιστες. Οι οπαδοί θυμήθηκαν τις ρίζες τους και το χρυσό-πράσινο, κατά τις αντιδράσεις τους για τη διοίκηση των Γκλέιζερ, αντιδρώντας σε αλλαγές που αισθάνονταν ότι αλλοιώνουν την ταυτότητα της αγαπημένους τους ομάδας. Το σηματάκι με το διάβολο πάντως ανακαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα, στη δεκαετία του 60', εμπνευσμένο από το παρατσούκλι «Κόκκινοι Διάβολοι» που είχε ήδη διαδοθεί. Στο επίσημο έμβλημα του συλλόγου μπήκε το 1970.

Η ουσία ήταν ότι οι κινήσεις του αρχηγού και η ενεργοποίηση του Ντέιβις όχι απλά έσωσαν το κλαμπ των εργατών του σιδηρόδρομου, αλλά έβαλαν τα θεμέλια για την μεγάλη ομάδα που ήταν στο πεπρωμένο της να πρωταγωνιστήσει...

 

Τελευταία Νέα