Ο τρελός Βάσκος και το φάντασμα της Μπαρτσελόνα

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Ο τρελός Βάσκος και το φάντασμα της Μπαρτσελόνα

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για τον εκκεντρικό, ταλαντούχο, αδικημένο Ουνάι Εμερι, τα ρεκόρ του με τη Σεβίλλη και τη Μπαρτσελόνα που δεν έχει νικήσει ποτέ!

Στην Αλμερία τον λατρεύουν, μα στη Βαλένθια και τη Σεβίλλη τον θεωρούν τρελό. Πάντοτε όμως μιλώντας για εκείνον, δεν παραλείπουν να προσθέσουν πλάι στο επίθετο «τρελός» και ορισμένους σπουδαίους χαρακτηρισμούς. Ο Ουνάι Εμερι άλλωστε όπου και αν δούλεψε, άφησε τρομερό έργο, τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών και κέρδισε τον σεβασμό. Η αλήθεια είναι βέβαια πως σε κάθε πάγκο που βρέθηκε, πάντοτε τον αδικούσαν, καθώς την ίδια στιγμή φρόντιζαν να πουλήσουν τους καλύτερους παίκτες του και έτσι ουδέποτε είχε την ευκαιρία για κάτι μεγάλο. Ακόμα και έτσι όμως αυτός ο Βάσκος, τον οποίο οι συνάδελφοι του και οι δημοσιογράφοι περιγράφουν ως άκρως εκκεντρικό, καταφέρνει να κάνει τη δουλειά κάτι παραπάνω από σωστά.

Τα παιχνίδια τα ζει στο κόκκινο. Δεν είναι ο κόουτς που κάθεται cool στον πάγκο, να κρατάει σημειώσεις με το χαρτάκι του. Πάντοτε όρθιος, να κινείται στο όριο της γραμμής του προπονητή που τόσο τον περιορίζει, δίνει την αίσθηση πως ασφυκτιά, πως θέλει να ορμήσει μέσα στο ματς. Αυτή του την φούρια την εξωτερικεύει λοιπόν με κινήσεις. Πραγματικά δεν παίζει να υπάρχει άλλος που να χειρονομεί τόσο πολύ όσο εκείνος. Στην Ισπανία τουλάχιστον όχι. Τα χέρια δεν σταματούν να κουνιούνται και τα μάτια γουρλώνουν και αλληθωρίζουν. Οποιος τον έχει προσέξει, καταλαβαίνει για τι πράγμα γράφω. Και όμως με έναν μαγικό τρόπο κατορθώνει να μην αποσπά αρνητικά την προσοχή των παικτών, μα να τους μεταδίδει το κίνητρο, την πώρωση που βγάζει μέσα από την ψυχή του.

Αυτός ο 43χρονος τεχνικός λοιπόν που δηλώνει θαυμαστής του Ερνέστο Βαλβέρδε, είναι που κάνει εκπληκτικά πράγματα με τη Σεβίλλη και που τώρα καλείται να ξορκίσει το μεγάλο φάντασμα της καριέρας του: τον «κακό λύκο» που στο δικό του παραμύθι είναι η Μπαρτσελόνα. Σε τούτο όμως θα επανέλθουμε αργότερα, αφού ξεφυλλίσουμε για λίγο την ιστορία του Ουνάι, ξεκινώντας από τη στιγμή που εμφανίστηκε στην Primera...

Το 2007 προβίβασε την Αλμερία στα ισπανικά σαλόνια και την επόμενη σεζόν την οδήγησε στην 8η θέση. Με τους 52 βαθμούς που μάζεψε, την έκανε την δεύτερη κορυφαία ομάδα σε πλασάρισμα που μόλις έχει ανέβει στην κατηγορία σε όλη την ιστορία της Λα Λίγκα. Αμέσως τον... τσίμπησε η Βαλένθια. Την οδήγησε στο Champions League και εκεί που θα μπορούσε να κάνει την υπέρβαση, η διοίκηση πούλησε τους Νταβίδ Βίγια και Νταβίδ Σίλβα. Ακόμα και έτσι όμως πήγε τις Νυχτερίδες εκ νέου στο σεντόνι με τ' αστέρια, για να του πουλήσουν στη συνέχεια τον Χουάν Μάτα. Επόμενο ήταν χωρίς τα αστέρια της να μην πάει καλά η ομάδα και το μάρμαρο το πλήρωσε εκείνος. Τον απέλυσαν ως αποτυχημένο.

Επειτα από μία σύντομη και άσχημη περιπέτεια στη Σπαρτάκ Μόσχας, βρέθηκε χωρίς δουλειά αρχές της σεζόν 2012-'13. Στις 14 Γενάρη όμως του 2013 η Σεβίλλη έδιωξε τον Μίτσελ (που ένα μήνα αργότερα ήρθε στον Ολυμπιακό) και του έδωσε συμβόλαιο αν και ήταν μόνο για έξι μήνες. Ο Εμερι σουλούπωσε κάπως τα πράγματα και τερμάτισε στην 9η θέση (σ.σ.: βγήκε όμως στο Europa League εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων των ομάδων που ήταν από πάνω και δεν πήραν άδεια από την UEFA).

Αν και ακούστηκε έντονα ότι τον προσέγγισε η Μίλαν, εκείνος επέλεξε το καλοκαίρι να δεχτεί την επέκταση και να παραμείνει στο «Σάντσεθ Πιθχουάν». Η σεζόν ωστόσο, ξεκίνησε τραγικά. Σε αυτό έπαιξε ρόλο ότι για ακόμα μία φορά είχαν πουλήσει τους καλύτερους του, που στην προκειμένη ήταν οι Αλβαρο Νεγρέδο, Χεσούς Νάβας. Η κριτική ήταν έντονη, καθώς τον Σεπτέμβριο μετά από τον διασυρμό από την Ατλέτικο, βρέθηκε μισό κλικ από την απόλυση. Η ομάδα έπαιζε χάλια και έπειτα από επτά αγωνιστικές βρισκόταν στην τριάδα του υποβιβασμού. Τελικά τον κράτησαν και δικαιώθηκαν για τα καλά.

Σταδιακά η ομάδα βρήκε τη χημεία της, ρόλαρε και έφτασε στο έπος της κατάκτησης του Europa League. Σε αυτό το διάστημα και ακόμα περισσότερο φέτος, ο Εμερι μπόρεσε να βγάλει το καλύτερο από ένα σωρό άσημους παίκτες. Οπως π.χ. ο Βιτόλο που βρέθηκε πρόσφατα στην Εθνική, ο Κόκε, ο Καρίτσο ή ο Ιμπόρα και φυσικά έχοντας για πρωτοπαλίκαρο και μπροστάρη τον Μπάκα, τον Μ'Μπιά και τον αναγεννημένο Μπανέγα.

Με δαύτους και σχετικά χαμηλό μπάτζετ, έχει κατορθώσει να οδηγεί τους Ανδαλουσιανούς σε ένα σωρό επιτεύγματα και να παλεύει για μία θέση στην τετράδα κόντρα σε ομάδες με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ (σ.σ.: είναι 5η στο -1 από τη Βαλένθια και στο -4 από την Ατλέτικο). Χάρη στην πρόσφατη νίκη επί της Λεβάντε, ο Εμερι έφτασε τις 45 στον πάγκο της Σεβίλλης. Με αυτό το νούμερο ξεπέρασε κατά μία τον θρυλικό Χουάντε Ράμος των πέντε τίτλων (οι τρεις ευρωπαϊκοί), ο οποίος σημάδεψε την κορυφαία περίοδο του συλλόγου και έτσι ο Βάσκος έγινε 6ος πολυνίκης κόουτς ever για τους Σεβιγιάνους.

Φυσικά τα καλύτερα συμβαίνουν λόγω της έδρας. Στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» μετράει αυτή τη στιγμή 31 αγώνες αήττητος (σε όλες τις διοργανώσεις), κάτι που ουδέποτε έχει ξανασυμβεί σε αυτό το γήπεδο. Και εκτός όμως τα πάει εξαιρετικά, καθώς τρέχει σερί πέντε παιχνιδιών, κάτι που έχει συμβεί μόνο δύο φορές στο παρελθόν. Η μία ανήκει και πάλι στον Εμερι και έληξε τον Δεκέμβριο του 2013 και η άλλη συνέβη το μακρινό 1924! Οπότε με ένα ακόμα «τρίποντο» θα κάνει το απόλυτο στα ταξίδια.

Βέβαια όσον αφορά τα ρεκόρ, αυτή τη στιγμή η Σεβίλλη του έχει επτά διαδοχικές νίκες σε όλες τις διοργανώσεις (εννέα ματς αήττητη) και έχει πιάσει την επίδοση όλων των εποχών του συλλόγου, την οποία έχει από τον Οκτώβριο του 2009 ο γνωστός μας λόγω ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ. Για να το ξεπεράσει ο Εμερι, θα πρέπει λοιπόν να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και να νικήσει το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ (21:00) τη Μπαρτσελόνα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση του. Ομως όταν βλέπει τα Μπλαουγκράνα έχει τα θέματα του. Τους Καταλανούς τους έχει αντιμετωπίσει 18 φορές με τέσσερις διαφορετικές ομάδες και δεν τους έχει νικήσει ΠΟΤΕ (5 ισοπαλίες, 13 ήττες)!

Σε αυτή την καλύτερη του στιγμή λοιπόν με τη Σεβίλλη, ο Βάσκος καλείται να ξορκίσει το φάντασμα του. Εάν το καταφέρει, εκτός από τα κάθε λογής ρεκόρ, θα κάνει ένα τεράστιο βήμα για την τετράδα. Εκεί όπου όπως φαίνεται, για να μπει, θα χρειαστεί να πετύχει κάτι ακόμα πιο μυθικό για τους Σεβιγιάνους: θα πρέπει δηλαδή να ξεπεράσει τους 71 βαθμούς από τη σεζόν 2006-'07 που είναι και η κορυφαία βαθμολογικά στην ιστορία τους. Βέβαια το καταφέρει ή όχι δεν θα αλλάξει την πορεία αυτού του εξαιρετικού προπονητή, ο οποίος για κάποιο λόγο δεν έχει την προβολή άλλων Ισπανών συναδέλφων του και αυτό είναι άδικο, καθώς είναι πράγματι ένας κόουτς που αξίζει μία ευκαιρία για κάτι μεγάλο...

* Αυτή τη στιγμή είναι ο εν ενεργεία προπονητής με τα περισσότερα ματς στην Primera Division!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος