Πρόκριση στα «τυφλά»!

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Πρόκριση στα «τυφλά»!

bet365

Από τον τυφλό Ιταλό πιτσιρικά το 1954 έως και το σημερινό Μάλι-Γουινέα, το «FFT» του gazzetta.gr θυμάται ανάλογες περιπτώσεις, όπου η κλήρωση έκρινε την ισοβαθμία στον όμιλο. Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.

Την Τετάρτη, στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική του 4ου ομίλου του Αφρικανικού Κυπέλλου Εθνών, η μία από τις δύο αναμετρήσεις ήρθε ισόπαλη. Αυτό το 1-1 όμως μεταξύ της Γουινέας και του Μάλι δημιούργησε κατ' επέκταση μία κατάσταση, για την οποία δεν είχε προβλέψει ο... νομοθέτης. Ο βαθμός που μοιράστηκαν, ήταν και για τις δύο χώρες ο τρίτος τους στο γκρουπ, στο οποίο συγκατοίκησαν στην 2η θέση, έχοντας δει όλα τα παιχνίδια τους να τελειώνουν 1-1. Οπότε άρχισαν να κοιτάζουν το τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση, για να δουν ποια θα έπρεπε να περάσει (σ.σ.: τελικά τυχερή στάθηκε η Γουινέα).

Ελα όμως που αμφότερες εξυπηρετούσαν τα ίδια κριτήρια που ήταν κατά σειρά:
1. Βαθμοί (είχαν από τρεις)
2. Μεταξύ τους διαφορά γκολ (1-1 το μεταξύ τους ματς)
3. Καλύτερη μεταξύ τους επίθεση (και πάλι είχαν από τρία γκολ η κάθε μία)
4. Συνολική διαφορά γκολ (και πάλι τα ίδια με τρία γκολ υπέρ και άλλα τόσα κατά για κάθε μία)
5. Τα γκολ που έβαλαν σε όλα τα ματς γενικά (έβαλαν από τρία)

Επειτα από όλ' αυτά ακολουθεί το έκτο κριτήριο που δεν είναι άλλο από το άκρως αντιποδοσφαιρικό και άδικο: την κλήρωση! Το φαινόμενο είναι η δεύτερη φορά που εμφανίζεται στον θεσμό. Το 1988 η Αλγερία ήταν η τυχερή και η Ακτή Ελεφαντοστού που εξαιτίας της κληρωτίδας επέστρεψε πρώιμα στα εδάφη της. Εχει συμβεί όμως το ίδιο ή περίπου το ίδιο σε δύο περιπτώσεις στην ιστορία του Μουντιάλ, με τη μία μάλιστα να είναι θρυλική.

Ηατν το 1954 όταν Τουρκία και Ισπανία ισοβάθμησαν στην 1η θέση του 6ου προκριματικού ομίλου για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ελβετίας. Τότε δεν έπαιζαν ρόλο ούτε καν τα γκολ, μα μονάχα οι βαθμοί. Αμφότερες είχαν από δύο πόντους, δηλαδή μία νίκη η μία επί της άλλης, καθώς η τρίτη ομάδα του γκρουπ, η Ρωσία, είχε αποσυρθεί. Οπότε κλήθηκαν στις 17 Μαρτίου να λύσουν τις διαφορές τους σε αγώνα μπαράζ στο ολοκαίνουργιο «Ολίμπικο» της Ρώμης.

Και εκεί όμως δεν έβγαλαν άκρη. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το 2-2 που ήρθε έπειτα και από την παράταση και δεν είχε προβλεφτεί η διαδικασία των πέναλτι. Οπότε θα αποφάσιζε η τύχη για το ποια χώρα θα προκρινόταν. Ποιος όμως θα έβαζε το χέρι του στη γυάλα χωρίς να κλέψει; Τη λύση έδωσε ένας υπάλληλος του γηπέδου που παρουσίασε τον γιο του. Ηταν ο 14χρονος Λουίτζι Φράνκο Τζέμα που θα γινόταν λαϊκός ήρωας για τους Τούρκους.

Το μαγικό χαρτάκι με το όνομα τους έπιασε το χέρι εκείνου του πιτσιρικά που ήταν τυφλός εκ γενετής. Βέβαια, καθώς δεν τον πίστευαν όλοι, φρόντισαν να του προσθέσουν και ένα μαντήλι μπροστά από τα μάτια. Τον Τζέμα μάλιστα οι Τούρκοι φρόντισαν να τον πάρουν μαζί τους και στο Μουντιάλ ως μασκότ, ενώ αργότερα έγινε επίτιμο μέλος της Γαλατάσαραϊ και έφτασε να παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την τύχη της κλήρωσης όμως δεν μπόρεσε να τους τη φέρει και στα γήπεδα του τουρνουά, όπου η Τουρκία έπεσε στον όμιλο με τις φιναλίστ του τελικού. Η Δυτική Γερμανία τη διέλυσε με 4-1, ενώ η Ουγγαρία έφτασε το σκορ στο 7-1. Τουλάχιστον με τη σειρά της συνέτριψε 7-0 τη Νότια Κορέα.

Αυτό που συνέβη όμως το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας, ήταν ακριβώς παρόμοιο με την τωρινή κατάσταση. Ιρλανδία και Ολλανδία ισοβάθμησαν απόλυτα σε όλα τα κριτήρια στην 2η θέση και αμέσως μετά το μεταξύ τους ματς στο «Σαν Ελια» της Σαρδηνίας, που ήταν και το τελευταίο του 6ου ομίλου, διεξήχθη επιτόπου η κλήρωση. Αυτή την έκανε ο Ζεπ Μπλάτερ που ακόμα δεν είχε ανέλθει στην κορυφή της ιεραρχίας της FIFA. Καθώς τα γκρουπ ήταν έξι, για να σχηματιστεί η φάση των «16», εισιτήριο έπαιρναν και οι τέσσερις καλύτεροι 3οι κάθε ομίλου. Οπότε ο Μπλάτερ έβγαλε το χαρτάκι της Ιρλανδίας ως 2η και την έστειλε πάνω στη Ρουμανία, την οποία απέκλεισε στα πέναλτι. Οσο για την Ολλανδία, διασταυρώθηκε με τη Δυτική Γερμανία. Σε εκείνο το επεισοδιακό ντέρμπι ηττήθηκε, με τα Πάντσερ να κατακτούν στο φινάλε το τρόπαιο.

Δυστυχώς, αυτή η ιστορία με την κλήρωση παραμένει στο καταστατικό της FIFA ως το ύστατο κριτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας. Στην Παγκόσμια Ομοσπονδία όμως από καιρό σκέφτονται να το αντικαταστήσουν με κάτι πιο ποδοσφαιρικό. Ως πιο πιθανό μέτρο θεωρείται το Fair Play, δηλαδή όποια ομάδα έχει λιγότερες κάρτες και φάουλ, περνάει!

* Η Γουινέα που ήταν η τυχερή της κλήρωσης, στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει την Γκάνα!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος