Πως να κάνεις τις επιθέσεις στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα

Gazzetta team
Πως να κάνεις τις επιθέσεις στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα

bet365

Ο προπονητής της Crawley Town, Steve Evans, εξηγεί πως να εκμεταλλευτείς μια κουρασμένη άμυνα με έξυπνο passing game.

ΣΧΕΔΙΟ

Το πλάτος είναι το κλειδί διότι αυτό είναι το οποίο ανοίγει τις άμυνες ιδιαίτερα όταν είναι κουρασμένες. Εάν το κάνεις αυτό απανωτά τότε θα φέρεις τους παίκτες σου σε θέση ένας εναντίον ενός και εκεί θα μπορέσεις να χτυπήσεις τον αντίπαλο και του επιφέρεις πραγματική ζημιά. Φυσικά θα πρέπει οι επιθετικοί σου να παίρνουν τη μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής και εάν αυτό το πετύχεις τότε η αντίπαλη άμυνα θα είναι συνεχώς σε συναγερμό.

Το παιχνίδι πρέπει να μεταφέρεται γρήγορα από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη με μακρινές διαγώνιες μπαλιές ούτως ώστε να εκμεταλλευτείς και τους ακραίους σου. Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται ο ρυθμός της ομάδας να είναι γρήγορος διότι αυτό είναι που ανοίγει τις άμυνες ιδιαίτερα μάλιστα εάν ο πλάγιος μπακ του αντιπάλου είναι εκτός θέσεως.

Μεταφέροντας έτσι το παιχνίδι κάνει τους αμυντικούς να τρέχουν για να καλύψουν και το γεγονός ότι έχουν συνέχεια έναν αντίπαλο να τρέχει επάνω τους είναι ότι χειρότερο για αυτούς.

Ασχέτως εάν παίζεις εντός ή εκτός έδρας ο κάθε προπονητής θέλει στα πρώτα 20 λεπτά η ομάδα να παίζει σφικτά γιατί εάν δεν δεχθείς γκολ σε αυτό το διάστημα τότε στη συνέχεια θα κυνηγάς το παιχνίδι. Αντίθετα στα τελευταία 20 ‘ το παιχνίδι ανοίγει περισσότερο και οι αλλαγές παικτών μπορεί να είναι σημαντικές ιδιαίτερα εάν κυνηγάς το παιχνίδι. Βάζοντας στον αγώνα φρέσκα πόδια, ιδιαίτερα έναν γρήγορο παίκτη, θα μπορούσες να δημιουργήσεις στον αντίπαλο εφιάλτες.

Ο οδηγός του Steve Evans για τον τρόπο με τον οποίο κρατάς όλους προσγειωμένους

(Διότι όταν είσαι το φαβορί μπορεί να είναι επικίνδυνος)

Είναι μόνο τρεις βαθμοί

Σαν προπονητής είναι η δουλεία σου να δίνεις συνεχώς έμφαση σε αυτό. Άσχετα με ποιον παίζεις είναι πάντα τρεις βαθμοί. Αυτό ακούγεται απλοϊκό αλλά σημαίνει ότι, άσχετα εάν αυτός που αντιμετωπίζεις είναι πρώτος ή τελευταίος στη βαθμολογία, για’ σένα όλοι οι αγώνες σημαίνουν το ίδιο.

Η συμπεριφορά σου να είναι η ίδια στη νίκη και στην ήττα

Οι νίκες είναι κάτι το φανταστικό αλλά μπορείς να παρασυρθείς. Είναι σημαντικό να μη δείχνεις πολύ ικανοποιημένος μετά από μια νίκη ούτε πολύ απογοητευμένος μετά από μια ήττα. Οι απότομες αλλαγές στη διάθεση σου δε θα κάνουν κακό στην ομάδα. Γι’ αυτό δείχνει προσγειωμένος.

Συνδύασε προσπάθεια με ικανότητα.

Συνηθίζουμε να λέμε εδώ στο Crawley, ότι η ικανότητα δεν είναι ποτέ ανώτερη από την προσπάθεια. Η ομάδα η οποία έχει ικανότητα θα πρέπει να κάνει και ανάλογη προσπάθεια αλλιώς τα 90’ του αγώνα θα φανούν ατελείωτα. Όταν είμαστε αποσυνδεδεμένοι αυτό οφείλεται στο ότι η ικανότητα μας να δουλέψουμε σκληρά είναι πιο χαμηλή από τις ατομικές μας ικανότητες.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα