Χούμελς: Ο νέος ηγέτης της Γερμανίας

Χούμελς: Ο νέος ηγέτης της Γερμανίας

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον Μάτς Χούμελς, που εξελίσσεται στην ηγετική μορφή της Γερμανίας στο Μουντιάλ.

«Δε με ενοχλεί η κριτική. Από την άλλη, όμως, είπα τη γνώμη μου για αυτά που θεωρώ ότι δεν είναι τέλεια. Φαίνεται ότι στην Ομοσπονδία δεν αρέσει η κριτική. Νομίζω ότι πρέπει να δουλέψω πιο σκληρά από άλλους, για να κερδίσω μία θέση στην ομάδα. Δεν μου δείχνουν την ίδια εμπιστοσύνη, που μου δείχνουν στην Ντόρτμουντ». Οι δηλώσεις ανήκουν στον Ματς Χούμελς και τις είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Kicker.

Άφησε να εννοηθεί ότι οι παίκτες της Μπάγερν κερδίζουν πιο εύκολα την κλήση και θέση στην 11άδα των Πάντσερ, ενώ ουσιαστικά έδωσε συνέχεια σε μία σχέση που έμοιαζε για καιρό προβληματική. Εκείνη με τον Γιόακιμ Λεβ.

Τελικά, ο αμυντικός της Ντόρτμουντ έχει αναδειχθεί σε ηγετική μορφή για την Γερμανία. Σε σημείο, μάλιστα, που πλέον να θεωρείται «αναντικατάστατος» από τον προπονητή του και όταν τραυματίστηκε να έχει σημάνει συναγερμός.

Ο τεχνικός της Γερμανίας τον είχε επικρίνει ανοιχτά μετά το Euro τόσο για τον τρόπο παιχνιδιού του (με τις μακρινές μπαλιές) όσο και για το γκολ του Μπαλοτέλι στον ημιτελικό με την Γερμανία, για το οποίο έφερε ευθύνη. «Όταν ξεκίνησε η σεζόν μετά το Euro, ήμουν απαθής. Δεν ευχαριστιόμουν το ποδόσφαιρο και ήταν από τις πιο δύσκολες περιόδους της καριέρας μου», αποκάλυψε αργότερα ο Χούμελς, που όμως δεν το έβαλε κάτω.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα βλέπει τον εαυτό του ως εκπρόσωπο του γκρουπ των παικτών της Ντόρτμουντ. Δείχνει εκτός αγωνιστικού χώρου τις ηγετικές ικανότητες, καθώς έχει μάθει από μικρός να λέει αυτά που πιστεύει, τόσο στους παίκτες όσο και στο τεχνικό επιτελείο. Κάτι, που έμοιαζε δύσκολο με όλα όσα είχαν προηγηθεί. Πλέον, το κάνει και εντός αγωνιστικού χώρου. Ίσως τα γκολ να του έχουν δώσει αυτοπεποίθηση. Ίσως να έχει βρει επιτέλους τη θέση του στην Εθνική.

«Το 2012 ανήκει στο παρελθόν», σχολίασε ο Χούμελς μετά το ματς με την Γαλλία. Δήλωση με τεράστια σημασία όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και ολόκληρη την ομάδα. Ίσως ο Λεβ να περίμενε ένα δείγμα μετριοφροσύνης, που τελικά ήρθε πριν λίγο καιρό. «Ίσως είδα τον εαυτό μου παραπάνω από ό,τι έπρεπε στην ιεραρχία», είπε ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός. «Χρειαστήκαμε με τον Λεβ λίγο χρόνο να συνηθίσουμε ο ένας τον άλλο. Αυτή η διαδικασία έχει πλέον ολοκληρωθεί», αποκάλυψε στη συνέχεια.

«Ο τρόπος που πηγαίνει στις μονομαχίες και τις κερδίζει και το γεγονός ότι βρίσκεται πάντα στην κατάλληλη θέση είναι εκπληκτικά», σχολίασε ο τεχνικός της Γερμανίας μετά την πρόκριση στα ημιτελικά. Ένα σπάνιο δείγμα εκτίμησης προς τον Χούμελς.

Φυσικά, η αλλαγή και των δύο δεν ήρθε εύκολα. Ο Λεβ του ζήτησε να σταματήσει να παίζει με μακρινές μπαλιές και να αναστατώνει την ομάδα, όπως τότε με τις δηλώσεις του για τους παίκτες της Μπάγερν, και έβαλε νερό στο κρασί του, ενώ ο αμυντικός της Ντόρτμουντ αποφάσισε να προσπαθήσει να αλλάξει. Όχι αυτό που είναι, αλλά τον τρόπο παιχνιδιού του.

«Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα γκολ από δικό μου λάθος. Το να κερδίζω την μπάλα και να ξεκινάω σωστά την επίθεση είναι ο μεγάλος μου στόχος», σχολίασε στην süddeutsche ο Χούμελς. «Στη Εθνική θα πρέπει να σκεφτώ περισσότερο τι θα κάνω», ολοκλήρωσε.

Στην Ντόρτμουντ ο Κλοπ έχει προσαρμόσει τον τρόπο παιχνιδιού του στην υπόλοιπη ομάδα και του βγαίνει αυτόματα, όμως αυτό είναι αδύνατο στην Εθνική. Όπως, άλλωστε, είχε δηλώσει και ο ίδιος δουλεύει από 6 ετών αυτόν τον τρόπο του transition και είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει. «Αν διστάσεις, κάποιες φορές θα κάνεις το λάθος», λέει χαρακτηριστικά.

Κι όμως, τα έχει καταφέρει. Πλέον, πρωταρχικό ρόλο έχουν τα αμυντικά καθήκοντα και η σιγουριά στις πάσες. Ουσιαστικά έχει «χαλιναγωγήσει» τον εαυτό του, κάτι που απαιτεί τεράστια αυτοσυγκέντρωση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν έρθει και τα γκολ.

«Ο Χούμελς είναι στους πρώτους υποψήφιους για το βραβείο του καλύτερου παίκτη του τουρνουά. Ίσως επαναλάβει το κατόρθωμα του Καναβάρο το 2006», σχολίασε ο Μίχαελ Μπάλακ.

Η μεγαλύτερη αναγνώριση, όμως, έρχεται από ένα… άσπονδο εχθρό της Σάλκε. «Έχουμε πολλούς ηγέτες στην ομάδα, όμως ο Ματς έχει εκπληκτική εξέλιξη και σίγουρα είναι πλέον ένας από αυτούς», είπε ο Χέβεντες. Ό,τι και να γίνει σε αυτό το Μουντιάλ, οι Γερμανοί φαίνεται ότι βρήκαν τον ηγέτη των επόμενων ετών. Ο Ματς Χούμελς άφησε οριστικά πίσω το παρελθόν και είναι πλέον έτοιμος για το μέλλον.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης