Ντιέγκο Κόστα, ο μεγάλος χαμένος του Μουντιάλ (pics/vid)

Ντιέγκο Κόστα, ο μεγάλος χαμένος του Μουντιάλ (pics/vid)

Ντιέγκο Κόστα, ο μεγάλος χαμένος του Μουντιάλ (pics/vid)

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για το τίμημα που πληρώνει ο Ντιέγκο Κόστα με την επιλογή του να γυρίσει την πλάτη στη Βραζιλία και να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική Ισπανίας.

Γεννημένος στις 7 Οκτωβρίου 1988 στην πόλη Λαγκάρτο της πολιτείας του Σερτζίπε, ο Ντιέγκο Κόστα έκανε πραγματικότητα αυτό που κάθε βραζιλιάνος ονειρεύεται, όταν είναι μικρός και ξεκινά να παίζει ποδόσφαιρο. Να αγωνιστεί σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Και μάλιστα στη «μέκκα» του ποδοσφαίρου, τη Βραζιλία.

Η μοίρα και κυρίως η επιλογή του έφεραν όμως τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Γιατί ο 26χρονος φορ δε πήγε αυτές τις μέρες στην πατρίδα του για να αγωνιστεί με τη φανέλα της σελεσάο, αλλά με αυτή της εθνικής Ισπανίας.

Το Μάρτιο του 2013, ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι, βλέποντας την εξέλιξη στην καριέρα του Ντιέγκο Κόστα, τον κάλεσε στην αποστολή για τα δύο φιλικά της Βραζιλίας με Ρωσία και Ιταλία. Ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης αγωνίστηκε μάλιστα ως αλλαγή και στα δύο παιχνίδια, δείχνοντας πως έχει όλο το μέλλον μπροστά του για μια μεγάλη καριέρα με τη φανέλα της «σελεσάο».

Ξαφνικά, λίγους μήνες μετά, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ισπανίας ζητά από την αντίστοιχη της Βραζιλίας να δώσει την άδεια στον ποδοσφαιριστή, ο οποίος νωρίτερα είχε αποκτήσει την ισπανική υπηκοότητα, να αγωνιστεί με τους «φούριας ρόχας».

Το «κακό» για τους Βραζιλιάνους είχε ήδη γίνει. Με δηλώσεις του ο Ντιέγκο Κόστα εκφράζει κι εκείνος την επιθυμία του να αγωνιστεί με την εθνική Ισπανίας, αφού όπως δήλωνε είχε μεγάλη υποχρέωση απέναντι στη χώρα που του έδωσε τα πάντα στην καριέρα του.

«Ένας Βραζιλιάνος, που αρνείται να φορέσει τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας και να συμμετέχει στο Μουντιάλ της χώρας του είναι ήδη κομμένος. Γιατί γυρίζει την πλάτη στα όνειρα εκατομμυρίων φιλάθλων να αγωνιστεί με την ομάδα που έχει κατακτήσει πέντε φορές του Παγκόσμιο Κύπελλο», ήταν τα πρώτα λόγια του Σκολάρι.

Εκτός από τον Σκολάρι, αυτό το διάστημα ο Ντιέγκο Κόστα είναι «προδότης» και «persona non grata» για όλους τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι θεωρούν πως τα πάντα έγιναν για το χρήμα από την πλευρά του ποδοσφαιριστή. Από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Βραζιλία, ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης έχει νιώσει για τα καλά πόσο πόνεσαν οι συμπατριώτες του από την επιλογή του να απαρνηθεί τη «σελεσάο» για χάρη της Ισπανίας.

Το πρώτο παιχνίδι απέναντι των «φούριας ρόχας» με την Ολλανδία διεξήχθη στο Σαλβαδόρ, σε μια πόλη που απέχει μόλις 290 χιλιόμετρα από τη γενέτειρά του, το Λαγκάρτο. Κανείς όμως από τους ανθρώπους που γνωρίζουν από μικρό τον Ντιέγκο Κόστα δεν μπορούσε να καμαρώσει το «δικό του» παιδί. Γιατί όταν στα 16 του άνοιξε τα φτερά του για την Ευρώπη, δε γύρισε να κοιτάξει ποτέ πίσω.

Ο Ντιέγκο Κόστα αποδοκιμάστηκε έντονα από τους Βραζιλιάνους που ήταν στο γήπεδο και στα δύο παιχνίδια της Ισπανίας. «Η Ισπανία και οι άνθρωποι αυτής της χώρας αποτελούν την πατρίδα μου, γι’αυτό και δε με αγγίζουν οι αποδοκιμασίες», είπε ο διεθνής επιθετικός όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το κακό όμως για τον Ντιέγκο Κόστα δεν ήταν ούτε οι αποδοκιμασίες, ούτε ο αποκλεισμός της Ισπανίας από το Μουντιάλ. Ακόμη χειρότερο γι’αυτόν είναι να βλέπει τη Βραζιλία να συνεχίζει στη διοργάνωση με βασικό επιθετικό τον Φρεντ.

Γιατί σε όσο κακή κατάσταση κι αν είναι αυτή τη στιγμή ο Ντιέγκο Κόστα, αμφιβάλει κανείς πως σε αυτή την εθνική Βραζιλίας θα είχε πάρει τη φανέλα βασικού... σπίτι του; Στο πατρικό του σπίτι, στο Λαγκάρτο της Βραζιλίας...

 

Τελευταία Νέα