Τα 100 καλύτερα ματς της Premier League (80-61)

Gazzetta team
Τα 100 καλύτερα ματς της Premier League (80-61)

bet365

80. Σέφιλντ Γιουνάιτεντ - Τότεναμ 6-0, 02/03/1993
Η Τότεναμ ταξίδεψε στο Σέφιλντ έχοντας 6 συνεχόμενες νίκες και ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός των γηπεδούχων περίμενε αυτό που συνέβη. Οι παίκτες του Μπάσετ κυριάρχησαν και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Καρ, που πέτυχε δύο γκολ και μοίρασε άλλες δύο ασίστ, διέλυσαν τα «σπιρούνια» με 6-0!

79. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπόλτον 1-2, 20/10/2001
Η σεζόν είχε ξεκινήσει εξαιρετικά για την Μπόλτον, όμως αυτό δεν κράτησε για πολύ. Παρά το rotation του Φέργκιουσον, η Γιουνάιτεντ ξεκίνησε καλύτερα και πήρε το προβάδισμα με τον Βερόν. Η αντίδραση των φιλοξενούμενων δεν άργησε να έρθει και με γκολ του Νόλαν η Μπόλτον έφερε το παιχνίδι στα ίσα. Η συνέχεια βρήκε τον Γιάσκελαϊνεν να κάνει εκπληκτικές αποκρούσεις, μία από τις οποίες κέρδισε το βραβείο του BBC για την «καλύτερη απόκρουση της σεζόν» και κόντρα στη ροή ο Ρίκετς στο 84’ νίκησε τον Μπαρτέζ για το τελικό 1-2!

78. Άρσεναλ - Έβερτον 4-0, 03/05/1998
Η νίκη επί της Έβερτον θα εξασφάλιζε τον τίτλο για την Άρσεναλ μπροστά στους οπαδούς της. Οι «κανονιέρηδες» το έκαναν με στυλ, ο Μπίλιτς με αυτογκόλ τους έδωσε το προβάδισμα, ενώ ακολούθησαν δύο γκολ του Όβερμαρς για να τελειώσουν όλα. Το πάρτι είχε στηθεί στις εξέδρες, με τον Τόνι Άνταμς να κάνει το τελικό 4-0 και να βάζει το κερασάκι στην τούρτα.

77. Νιούκαστλ - Σέφιλντ Γουένσντεϊ 8-0, 19/09/1999
Ήταν ντέρμπι ουραγών, όμως η διαφορά στον αγωνιστικό χώρο ήταν τεράστια. Ο Σερ Μπόμπι Ρόσμπσον είχε αντικαταστήσει τον Γκούλιτ στο πάγκο των γηπεδούχων λίγες ημέρες νωρίτερα και η διαφορά είχε αρχίσει να φαίνεται στις «καρακάξες». Ο Σίρερ σκόραρε 5 από τα γκολ των γηπεδούχων, ενώ δύο χρόνια αργότερα ο Ρόμπσον οδήγησε τη Νιούκαστλ στο Champions League.

76. Σουίντον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-2, 19/03/1994
Το παιχνίδι ήταν επιτομή των πρώτων χρόνων της Πρέμιερ Λιγκ. Ανά διαστήματα έμοιαζε περισσότερο με… μπάσκετ, καθώς με την πρώτη ευκαιρία οι ομάδες έβγαιναν στην επίθεση. Οι φιλοξενούμενοι έφτασαν πρώτοι στο γκολ με κεφαλιά του Ρόι Κιν, όμως οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Νίχολτ. Ο Ινς έδωσε ξανά το προβάδισμα στην Γιουνάιτεντ, για να κάνει το τελικό 2-2 ο Φιόρτοφτ στο τέλος. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα είχαμε και την αποβολή του Καντονά για χτύπημα στον Μονκέρ.

75. Μάντσεστερ Σίτι – Τότεναμ 3-2, 22/01/2012
Έχοντας ξεπεράσει το μισό της σεζόν, τα «σπιρούνια» μάλλον έκαναν την υπέρβαση, όντας κοντά στις δύο ομάδες του Μάντσεστερ στην κορυφή και πήγαν στο Etihad θέλοντας να πάρουν εκδίκηση από την Σίτι για την ήττα με 5-1 στον πρώτο γύρο. Μετά από ένα βαρετό πρώτο 45λεπτο χωρίς γκολ, ο Νασρί και ο Λέσκοτ σκόραραν, για να δώσουν προβάδισμα δύο τερμάτων στη Σίτι. Οι φιλοξενούμενοι, όμως, απάντησαν γρήγορα και αφού μείωσαν με τον Ντεφό, έφτασαν στην ισοφάριση με τον Μπέιλ. Στο τελευταίο λεπτό, μάλιστα, οι δυο τους συνεργάστηκαν άψογα, όμως δεν κατάφεραν να κάνουν την μεγάλη ανατροπή για την Τότεναμ. Τελικά, ο Μάριο Μπαλοτέλι ήταν εκείνος που έκρινε το ματς. Ο Ιταλός κέρδισε το πέναλτι από τον Κινγκ και το εκτέλεσε ο ίδιος, για να κάνει το τελικό 3-2 στην τελευταία φάση του παιχνιδιού.

74. Νιούκασλ - Λέστερ 4-3, 02/02/1997
Οταν οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν νωρίς με τον Ρόμπι Ελιοτ όλα έμοιαζαν ήρεμα, ρουτίνα για τις «καρακάξες» και τον Νταλγκλίς που είχε αναλάβει πριν τρεις εβδομάδες την ομάδα. Ωστόσο, το β'μέρος έκρυβε παγίδες που είχαν στήσει οι... «αλεπούδες», αφού σε 25 λεπτά πέτυχαν τρία γκολ. Ο Ρόμπι Ελιοτ ισοφάρισε, ο Κλάριντζ έδωσε προβάδισμα και ο Χέσκεϊ με υπέροχο τελείωμα «πάγωσε» το Σεντ Τζέιμς Παρκ». Ωστόσο, η Νιούκασλ είχε τον αρχηγό της σε τρομερή μέρα, ο Σίρερ με χατ τρικ σε 20 λεπτά έδωσε μια τεράστια νίκη και ένα come back που πέρασε στην ιστορία!

73. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Σαουθάμπτον 3-3, 25/09/1999
Μάσιμο Ταΐμπι στη Γιουνάιτεντ; Ναι, πρόλαβε να παίξει τέσσερα ματς σε μια σεζόν με τους πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά το Νησί θυμάται μόνο ένα! Ο λόγος; Μια απίστευτη γκάφα! Η Μάντσεστερ θα μπορούσε να είχε καθαρίσει το ματς, αλλά λογάριαζε χωρίς τον Ιταλό γκολκίπερ της. Ο Λε Τισιέ έκανε το σουτ, ο Ταΐμπι μπλόκαρε, αλλά δευτερόλεπτα μετά ο κόσμος πάγωσε βλέποντας τη μπάλα να γλιστρά από τα χέρια του και να καταλήγει στα δίχτυα της ομάδας του. Λίγο αργότερα κατηγόρησε τις... τάπες του παπουτσιού του που κόλλησαν στο χορτάρι.

72. Τσέλσι - Αρσεναλ 2-3, 21/09/1997
Αήττητος στην πρώτη του σεζόν ως τεχνικός της Αρσεναλ, ο Βενγκέρ δεν είχε πρόβλημα να πάρει και το ντέρμπι στο Στάμφορντ Μπριτζ. Κι όμως το απόγευμα για την Αρσεναλ δεν ήταν εύκολο, με τον Πογιέτ λίγο πριν το τέλος του α' μέρους να ανοίγει το σκορ για τους Μπλε. Ωστόσο, ο Ιπτάμενος Ολλανδός απογείωσε την Αρσεναλ και με δυο υπέροχα τελειώματα έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του. Η Τσέλσι απάντησε και με το πρώτο τέρμα του «μαέστρου» της στη σεζόν ισοφάρισε σε 2­2. Τη σφραγίδα στο ματς πάντως έβαλε ένας αριστερός μπακ, ο Νάιτζελ Γουίντεμπερν, ο οποίος πήρε τη μπάλα καμιά τριανταριά μέτρα έξω από την περιοχή της Τσέλσι, την έφερε στο αριστερό και με σουτάρα στη δεξιά γωνιά του Ντε Γκόι έδωσε μια αξέχαστη νίκη στους «κανονιέρηδες».


71. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Ντέρμπι 2-3, 05/04/1997
Αυτός ο αγώνας έβαλε στην καρδιά όλων των Βρετανών έναν Κοσταρικανό, τον Γουάντσοπ. Η Ντέρμπι πάλευε να μείνει στην κατηγορία, έπαιξε με πάθος και όλοι θυμούνται την απίστευτη κούρσα του Γουάντσοπ και το ιδανικό τελείωμα. Το τέρμα αυτό επισκίασε τις γκολάρες των Καντονά, Σόλσκιερ, ενώ βοήθησε και ο Σμάιχελ με την... τρομακτική έξοδο στο τρίτο γκολ των φιλοξενούμενων. Η νίκη αυτή κράτησε τη Ντέρμπι ακόμα μια σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ.

70. Νόριτς - Σαουθάμπτον 4-5, 09/04/1994
Ματς που πέρασε στην ιστορία για την απίστευτη διακύμανση. Η Νόριτς μπήκε δυνατά, πήρε το προβάδισμα με τον Ρόμπινς, αλλά στη συνέχεια είδε τον Ούλατχορν να σημειώνει γκολ στο τέρμα της ομάδας του. Ιδανική αρχή στο β' μέρος, με τον Γκος και τον Σάτον να κάνουν το 3­1. Ωστόσο, τα «καναρίνια» είχαν απέναντί τους έναν απίστευτο Λε Τισιέ, ο οποίος με χατ τρικ πέτυχε το 4­3. Ο Σάτον... έκλεψε λίγο από τη δόξα του και το 4­4 έμοιαζε ως το πιο δίκαιο αποτέλεσμα. Ο Κεν Μονκου είδε διαφορετική άποψη, διαμόρφωσε το 5­4 και οι οπαδοί της Σαουθάμπτον έκαναν ένα από τα ωραιότερα ταξίδια επιστροφής τους στη Νότια Ακτή!

69. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τσέλσι 0-3, 01/12/2001
Ηταν η πέμπτη ήττα της Γιουνάιτεντ σε 14 ματς πρωταθλήματος, γεγονός που την έβγαζε από νωρίς εκτός διεκδίκησης τίτλου. Βέβαια, το κερασάκι στην τούρτα έβαλε η Τσέλσι με το 3­0 στο Ολντ Τράφορντ. Η εξαιρετική ενέργεια του Χάσελμπαϊν, ο συνδυασμός με τον Γκούντιονσεν και το τελείωμα του Ολλανδού πέρασαν στην ιστορία. Ρόι Κιν και Λοράν Μπλαν έμειναν απλά να κοιτάζουν τους δυο παίκτες των Μπλε, και τον Σερ Αλεξ να τονίζει μετά το ματς «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε πλέον τον τίτλο. Οχι μετά από πέντε ήττες. Τα ταμπλόιντ της επόμενης ημέρες είχαν αφιέρωμα στον... Μπλαν και τις πέντε ομάδες που νίκησαν την Γιουνάιτεντ, Μπόλτον, Λιντς, Αρσεναλ, Τσέλσι και Νιούκασλ!

68. Μπόλτον - Εβερτον 0-0, 01/09/1997
Ενα ματς χωρίς γκολ, που όμως έγραψε τη δική του ιστορία στην Πρέμιερ Λιγκ. Η νεοφώτιστη Μπόλτον υποδεχόταν την Εβερτον, σε παιχνίδι γιορτή για τους γηπεδούχους στο «Ρίμποκ Στάντιουμ». Το πρώτο μέρος ήταν ανοιχτό, με χαμένες ευκαιρίες και από τις δυο πλευρές! Ωστοσο, η φάση που έμελλε να σημαδέψει μια ολόκληρη σεζόν έγινε στο β' μέρος ο αμυντικός της Μπόλτον, Γκέρι Τάγκαρτ πήρε την κεφαλιά με τον Φίλαν να διώχνει μέσα από τη γραμμή. Τι και αν η μπάλα είχε περάσει έξι ίντσες τη γραμμή, ο διαιτητής και ο επόπτης δεν μέτρησαν το γκολ. Το ματς τελείωσε χωρίς τέρματα και εξαιτίας της λανθασμένης απόφασης η Μπόλτον υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν. Μαντέψτε; Εβερτον και Μπόλτον ισοβάθμισαν και τα «ζαχαρωτά» έμειναν στην κατηγορία στη διαφορά τερμάτων. Αν το είχε μετρήσει ο Λοντζ...

67. Μάντσεστερ Σίτι - Αρσεναλ 4-2, 12/09/2009
Ματς στο οποίο έκλεψε την παράσταση ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ που... κατάφερε να εξοργίσει τους οπαδούς της Αρσεναλ με προκλητικούς πανηγυρισμούς! Η καρφωτή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, ο Τογκολέζος διέσχισε όλο το γήπεδο και πανηγύρισε έξαλλα μπροστά από τους Λονδρέζους. Ο Αντεμπαγιόρ... εισέπραξε πολλά αντικείμενα και απειλήθηκαν επεισόδια. Ρίτσαρντ, Μπέλαμι και Φίλιπς πέτυχαν τα γκολ της Σίτι, ο Φαν Πέρσι είχε ισοφαρίσει προσωρινά και στο τέλος ο Ροζίτσκι πέτυχε το γκολ της τιμής για την Αρσεναλ.

66. Γουέστ Χαμ - Τότεναμ 3-4, 04/03/2007
Ολοι γνωρίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι σκληρό και από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια και στο Λονδρέζικο ντέρμπι του Απτον Παρκ ανάμεσα σε Τότεναμ και Γουέστ Χαμ έσπασαν καρδιές. Τα «Σφυριά» παρουσιάστηκαν με την πλάτη στον τοίχο, αφού κινδύνευαν άμεσα με υποβιβασμό! Μπήκε δυνατά πέτυχε δυο γκολ και πήρε σημαντικό προβάδισμα στο α' μέρος. Ωστόσο, το ξεκίνημα της επανάληψης ήταν... εφιάλτικό για τους γηπεδούχους, με τους Ντεφόε και Ταίνιο να ισοφαρίζουν για την Τότεναμ σε ένα 20λεπτο. Οι φιλοξενούμενοι πίεζαν δεν μπορούσαν να πετύχουν ένα τρίτο, κάτι που έκανε ο Ζαμόρα με καρφωτή κεφαλιά, σηκώνοντας το γήπεδο στο πόδι. Ο κίνδυνος του υποβιβασμού είχε φύγει... ή μήπως όχι; Οχι, γιατί ο Μπερμπάτοφ στο 89' με άψογη εκτέλεση φάουλ ισοφάρισε σε 3­3. Το θρίλερ όμως είχε συνέχεια, η Γουέστ Χαμ όλη στην περιοχή της Τότεναμ, ασφυκτική πίεση και η αντεπίθεση των «Σπερς» είχε ολέθρια αποτελέσματα για τους γηπεδούχους, με τον Στάλτερι να πετυχαίνει το 3­4 στις καθυστερήσεις.

65. Τσάρλτον - Μπλάκμπερν 3-2, 21/02/2004
Απίστευτο ματς στο Βάλεϊ» με την Τσάρλτον να... πηγαινοέρχεται από τον παράδεισο στην κόλαση. Κάθε νίκη εξάλλου ήταν «χρυσάφι» για τους γηπεδούχους που τρέλαιναν κόσμο με τις εμφανίσεις τους. Μόλις στο 10' ο Κόουλ άνοιξε το σκορ και στο 36' ο Εουλ πέτυχε το δεύτερο γκολ για τους γηπεδούχους. Η νίκη ήταν κοντά, αλλά οι «Ρόβερς» είχαν διαφορετική άποψη, με τον Αντι Κόουλ να μειώνει στο 74' σε 2-1. Στις καθυστερήσεις η Μπλάκμπερν είχε... μετακομίσει στην εστία του Κέλι και δράση ανέλαβε ο γκολκίπερ Κέλι. Ο Αμερικανός με ένα υπέροχο τέρμα πάγωσε τους γηπεδούχους για το 2-2. Ωστόσο, δεν το χάρηκε... καθόλου, αφού στην επόμενη φάση ο Γένσεν φρόντισε να τον προσγειώσει ανώμαλα...

64. Γουέστ Χαμ - Γουίμπλεντον 3-4, 09/09/1998
Αναγνωρισμένη ως μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Η Γουίμπλεντον ταξίδεψε στο Λονδίνο μεσοβδόμαδα για να παίξει με τη Γουέστ Χαμ υπό τους προβολείς του Απτον Παρκ. Οι γηπεδούχοι χτύπησαν γρήγορα και με τον Ράιτ, αλλά και τα δυο γκολ του Χάρτσον πήραν σημαντικό προβάδισμα. Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν άμεσα μειώνοντας με τον Τζαμαϊκανό, Μάρκους Γκέιλ. Ο Τζόε Κίναρ τα... έχωσε στο ημίχρονο και οι παίκτες του βγήκαν μεταμορφωμένοι. Εουλ, Γκέιλ και Εκόκου έδωσαν μια δραματική νίκη στη Γουίμπλεντον.

63. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τότεναμ 2-1, 16/05/1999
Η Γιουνάιτεντ με νίκη εξασφάλιζε το πρωτάθλημα σε ένα ματς που η Τότεναμ ήταν αδιάφορη. Βέβαια, η Αρσεναλ περίμενε δώρο της συμπολίτισσας, αφού με γκέλα της Γιουνάιτεντ ήταν αυτή που θα κατακτούσε τον τίτλο. Βέβαια, στο Ολντ Τράφορντ πολλοί από τους οπαδούς της Τότεναμ στήριζαν τη Μάντσεστερ! Το... Χάιμπουρι σηκώθηκε στον αέρα, όταν ο Λες Φέρντιναντ με ένα ιδανικό τελείωμα άφηνε άγαλμα τον Σμάιχελ για το 1-0. Τα... ραδιοφωνάκια όμως σίγησαν, όταν ο Μπέκαμ με υπέροχη προσπάθεια ισοφάρισε! Ο Αντι Κόουλ πέτυχε το γκολ τίτλου προς ανακούφιση των χιλιάδων οπαδών της Μάντεσστερ στο Ολντ Τράφορντ.

62. Αρσεναλ - Σέφιλντ Γουένσντεϊ 3-3, 09/05/2000
Μόνο με νίκη στο Χάιμπουρι θα μπορούσε να ελπίζει βάσιμα στην παραμονή της στην κατηγορία, δυο στροφές πριν το τέλος. Οταν οι Λονδρέζοι πήραν προβάδισμα με τον Ντίξον, οι φιλοξενούμενοι πάγωσαν και έδωσαν το... δικαίωμα στην Αρσεναλ να κάνουν το παιχνίδι τους. Στον πάγκο, ένας υπηρεσιακός τεχνικός, ο Πίτερ Σριβς, ο οποίος είχε την... έμπνευση στο β' μέρος να περάσει στο ματς τους Σίμπον, Ντε Μπίλντε. Από ένα γκολ πέτυχαν οι... χρυσές αλλαγές και κανείς στη Σέφιλντ δεν πίστευε στα μάτια του βλέποντας τον Αλαν Κουίν να πετυχαίνει στο 78' το 3-1! Τα όνειρα όμως παραμονής σβήστηκαν και... υπεύθυνοι για τον υποβιβασμό οι Σιλβίνιο, Ανρί.

61. Τότεναμ - Κόβεντρι 1-2, 11/05/1997
Πήγαινε στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν για να παίξει ένα από τα πιο σημαντικά ματς της ιστορίας της. Μόνο με νίκη, αλλά και απώλειες των Σάντερλαντ, Μίντλεσμπρο θα έμενε στην κατηγορία. Το μποτιλιάρισμα σε δυο αυτοκινητόδρομους καθυστέρησε τη σέντρα 15 λεπτά, αν και τα άλλα ματς είχαν αρχίσει... Ο Γκάρι ΜακΑλιστερ μοίραζε και οι Ντάμπλιν στο 12', και Γουίλιαμς στο 38' έδωσαν σημαντικό προβάδισμα νίκης. Βέβαια, το ημίχρονο δεν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για την Κόβεντρι, αφού ο ΜακΒέικ έπειτα από φάουλ του Σέριγχαμ, μείωσε σε 2-1. Λόγω της καθυστέρησης έναρξης, η Κόβεντρι γνώριζε από το 76' πως με νίκη έμενε στην κατηγορία, έτσι για 20 λεπτά περίπου είχε βάλει... πούλμαν στο τέρμα της, με τους «Σπερς» να σφυροκοπούν αδιάκοπα. Ωστόσο, κάτω από τα δοκάρια της Κόβεντρι, ο Οργκίζοβιτς έκανε εξαιρετική εμφάνιση, κράτησε τη νίκη και παράλληλα την παραμονή στην κατηγορία.

Δείτε εδώ τα καλύτερα ματς από το 100 μέχρι και το 81.

 

Τελευταία Νέα