O φορ μετράει ακόμα...

O φορ μετράει ακόμα...

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
O φορ μετράει ακόμα...

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον αποκλεισμό της Ουρουγουάης και την απουσία του Έντινσον Καβάνι, που απέδειξε ότι το νούμερο 9 συνεχίζει να έχει νόημα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Το συζητήσαμε πριν από λίγο καιρό με τον Φερνάντο Μοριέντες, ένα αυθεντικό σέντερ φορ. «Στις μέρες μας οι επιθετικοί πρέπει να είναι διαφορετικοί, πρέπει να κινούνται περισσότερο εκτός περιοχής και να κάνουν κι άλλα πράγματα, χάνεται λίγο το σημείο αναφοράς του “εννιαριού”, του matador. Όμως είναι μια θέση πολύ ενδιαφέρουσα για κάθε ομάδα. Να έχει έναν σπεσιαλίστα στο γκολ στην περιοχή, ο οποίος να μπορεί να κρίνει κάθε ματς», είχε πει στο gazzetta.gr.

O matador της Σελέστε δεν είναι άλλος από τον Έντινσον Καβάνι, έναν επιθετικό που τρέλανε τον πλανήτη στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Δεν ήταν μόνο τα γκολ του, αλλά συνολικά ο δυναμισμός στο παιχνίδι, η αυταπάρνηση, η έννοια του νούμερου «9» που αποτελούσε κίνδυνο-θάνατο στην περιοχή και δεν μασούσε από τις απαιτήσεις. Ενός παίκτη που στις σύγχρονες τακτικές συχνά πασχίζει να βρει ρόλο, ή αναγκάζεται να περιορίσει μέρος των ικανοτήτων του για να υπηρετήσει καλύτερα το πλάνο που αναδεικνύει ως βασικούς εκφραστές των επιθέσεων τους μεσοεπιθετικούς που κινούνται στα κενά διαστήματα.

Το ματς με τη Γαλλία ήταν το πρώτο μετά τον Μάρτιο του 2017 που ο Σουάρες βρέθηκε στην 11άδα του Ταμπάρες χωρίς τον Καβάνι. Τότε, η Ουρουγουάη είχε χάσει 4-1. Τώρα, ηττήθηκε 2-0, έχοντας την ευκαιρία να ξαναμπεί στο παιχνίδι στην κεφαλιά του Κάσερες που έσωσε εντυπωσιακά ο Γιορίς και ατυχώντας να δεχθεί το γκολ-ταφόπλακα από ένα θεωρητικά εύκολο στην αντιμετώπιση σουτ. Από ένα ατομικό λάθος. Τι έκανε όμως στην επίθεση;

Η Σελέστε έμοιαζε εγκλωβισμένη στην απουσία του Matador της. Δεν είχε δημιουργία από το κέντρο, δεν πρόσφερε υποστήριξη στον Σουάρες, δεν είχε τρεξίματα στο αντίπαλο 1/3 και κάθετο παιχνίδι. Και έτσι έγινε προβλέψιμη.

Ο Σουάρες δεν είχε ούτε μια επαφή στην αντίπαλη εστία. Δεν έκανε ούτε ένα σουτ, ούτε κατάφερε να δεχθεί πάσα στο «κουτί». Η Γαλλία είχε 123 επιτυχημένες πάσες στο αντίπαλο 1/3 και η Ουρουγουάη μόλις 60. Στο δεύτερο μέρος, με τη Γαλλία να έχει το προβάδισμα και τους Νοτιοαμερικανούς να πρέπει να κυνηγήσουν το σκορ όλα τα σουτ έγιναν εκτός περιοχής και κανένα από αυτά δεν κατέληξε στην εστία. Επί της ουσίας, με εξαίρεση τις στημένες φάσεις, η Σελέστε δεν μπορούσε να απειλήσει, ακόμα κι αν έκλεβε πάσες σε σημεία που έπιαναν τη Γαλλία απροετοίμαστη, ακόμα κι αν έβγαζε τα μπακ της μπροστά. Κι από την άλλη, χωρίς τη συμμετοχή του Καβάνι στο πρέσινγκ, το build up των τρικολόρ γινόταν πιο εύκολο.

Όχι πως η Γαλλία έφτιαξε ευκαιρίες, για να είμαστε δίκαιοι. Είχε δύο γκολ με αντίστοιχα σουτ στον στόχο και επί της ουσίας μία μόνο μεγάλη ευκαιρία. Οι συνολικές επιθετικές προσπάθειες ήταν 11-11. Είχε όμως την ουσία, αυτή που έλειψε στην ομάδα του Ταμπάρες. Αυτή που είχε απέναντι στην Πορτογαλία, όταν ο Καβάνι τελείωσε την παρέα του Ρονάλντο με δύο γκολ σε τρεις προσπάθειες.

Δεν είναι μόνο ότι είναι ένας killer παγκόσμιας κλάσης, αλλά και ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για τους συμπαίκτες του. Με τον Έντινσον στην 11άδα η Σελέστε είναι διαφορετική. Η εργατικότητά του, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τις κινήσεις και τις μεταβιβάσεις των συμπαικτών του, οι δικές του κινήσεις και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το παιχνίδι, βοηθούν όλη την ομάδα και φυσικά την ανεβάζουν επίπεδο και ψυχολογικά.

Ο καλύτερος μαθητής του «Δάσκαλου» Ταμπάρες έλειψε στις πιο κρίσιμες εξετάσεις, όμως και η απουσία του δείχνει πράγματα. Ο Καβάνι γκρεμίζει την εικόνα ότι το εννιάρι ανήκει στο παρελθόν, είναι ένας στατικός παίκτης που απλά παίζει ξύλο με τους αμυντικούς και περιμένει να σουτάρει ή να πάρει κεφαλιά από τη μικρή περιοχή. Οι σύγχρονοι φορ όχι απλά έχουν θέση, αλλά αν η κλάση τους συνδυάζεται το work rate και τα cojones του Matador, τότε αποτελούν σημείο αναφοράς για όλη την ομάδα. Γι' αυτό και είναι οι πλέον δυσεύρετοι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.