Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο4)

Gazzetta team
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο4)

bet365

Το FourFourTwo παρουσιάζει τους 100 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Στο Νο4 ο Γιόχαν Κρόιφ.

Εχοντας τόση επιρροή με τις ιδέες του όση και με τα πόδια του, η ιδιοφυία του Κρόιφ φαίνεται μέσω του σημερινού ποδοσφαίρου. Η απώλεια του μπέιζμπολ, ήταν το κέρδος του ποδοσφαίρου. Οταν ο Χέντρικ Γιόχαν Κρόιφ πήγε στον Αγιαξ στα 10 του χρόνια, προτιμούσε ένα καπελάκι στο κεφάλι παρά μία μπάλα στα πόδια. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για τον τότε προπονητή του ώστε να του εξηγήσει ότι το ποδόσφαιρο ήταν αυτό που έπρεπε να ακολουθήσει.

Μεγαλώνοντας σε πολύ κοντινή απόσταση από το γήπεδο του Αγιαξ στο Amsterdam East, ο Κρόιφ πέρασε ώρες στα σπίτια των Αγγλων προπονητών Κιθ Σπέρτζεον και Βικ Μπάκινχαμ, μαθαίνοντας τόσο την γλώσσα όσο και το ποδόσφαιρο. Εχοντας προφανώς σαν πεπρωμένο το να αλλάξει το ποδόσφαιρο, ο Κρόιφ άρχισε να δίνει εντολές σε όσους ήταν γύρω του, από όταν μπήκε στα αποδυτήρια του Αγιαξ ως ένας ψηλός αδύνατος 17χρονος. Συνήθως ήταν σωστός. «Πριν κάνω ένα λάθος», είπε κάποτε, «δεν κάνω αυτό το λάθος».

Δύο μήνες μετά το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, ο Κρόιφ γνώρισε τον Ρίνους Μίχελς. Μαζί, θα ανακάλυπταν το Total Football. Εξτρέμ και πλάγιοι μπακ με συνεχή overlaps κρατούσαν το γήπεδο... ανοιχτό, οι αμυντικοί έπρεπε να βγάζουν την μπάλα από πίσω (ένας μέσος γυρνούσε για να καλύψει τον χώρο) και ο επιθετικός, συνήθως ο Κρόιφ, μπορούσε να κινείται ελεύθερος σαν... μαέστρος εντός αγωνιστικού χώρου. Πέτυχε. Ο Κρόιφ κατέκτησε 20 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων τριών σερί Πρωταθλητριών από το 1971 ως το 1973, πριν οδηγηθεί τελικά στην Μπαρτσελόνα έπειτα από μια εξέγερση των παικτών. Οχι ικανοποιημένος με το να εξελίξει μόνο μία ομάδα, ο El Salvador (ο σωτήρας) το έκανε ξανά, οδηγώντας τους Καταλανούς στο πρώτο τους πρωτάθλημα έπειτα από 14 χρόνια αναμονής. Κανείς δεν μπορούσε να φτάσει την ταχύτητα του, το πώς διάβαζε το ματς ή το πόσο εύκολα σκόραρε.

Μέλος της, αναμφίβολα, καλύτερης ομάδας που δεν κατέκτησε ποτέ το Μουντιάλ -η Ολλανδία έχασε με 2-1 από την Δυτική Γερμανία στον τελικό του '74 ενώ είχε προηγηθεί χωρίς να ακουμπήσουν μπάλα οι γηπεδούχοι- ο Κρόιφ μπορεί να μην έπιασε το peak του με την εθνική ομάδα αλλά αυτό απλά προσθέτει στη γοητεία του. Αποσύρθηκε το 1978 σε ηλικία 31 ετών και αρνήθηκε να πάει στο Μουντιάλ εκείνου του καλοκαιριού. Την επόμενη χρονιά, όμως, επέστρεψε, έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε μια επιχείρηση εκτροφής χοίρων στην Καταλωνία. Επαιξε στην Αμερική για τις Los Angeles Aztecs και Washington Diplomats, πριν επιστρέψει στον Αγιαξ για να κατακτήσει κι άλλους τίτλους, για να παίξει μια σεζόν και στην εχθρό Φέγενορντ.

«Ο Κρόιφ πάντα έμοιαζε να έχει τον έλεγχο. Εκανε τα πράγματα να συμβαίνουν», είπε ο Ρούντι Φαν Ντάτζινγκ, επί πολλά χρόνια συνεργάτης του σπουδαίου χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο οποίος με την σειρά του ήταν στενός φίλος του Κρόιφ. «Υπήρχε κάτι πολύ δραματικό σε αυτόν, όπως ένα ελληνικό δράμα - ζωή ή θάνατος, σχεδόν, ακόμη κι όταν έπαιζε ένα απλό ματς του ολλανδικού πρωταθλήματος».

Ο θρύλος του Κρόιφ, όμως, εξαπλώνεται πολύ πιο πέρα από τις μέρες του ως ποδοσφαιριστής. Επιστρέφοντας στον Αγιαξ και στην Μπαρτσελόνα ως προπονητής, μετεξέλιξε το πώς θα πρέπει να παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο, δίνοντας προτεραιότητα στο ταλέντο αντί του σώματος και θέτοντας σε λειτουργία για δεκαετίες το ποδόσφαιρο κυριαρχίας, το οποίο ευνοούσε τους καλλιτέχνες πάνω από τους τεχνίτες. «Ετσι το κάνατε πάντα. Αλλά ήταν λάθος», είπε.

Οταν έκατσε στον πάγκο του Καμπ Νου το 1988, στο κλαμπ ίσχυε ακόμη το prueba de la muñeca, η εξέταση στην οποία μόνο οι 15χρονοι που θα μπορούσαν να φτάσουν στο 1.80μ. ύψος θα παρέμεναν. Καθώς τελείωνε η πρώτη του σεζόν, ο Κρόιφ το είχε καταργήσει. Ο Τσάβι, ο Αντρες Ινιέστα και ο Λιονέλ Μέσι είναι κάτω από 1.80μ... «Ο Γιόχαν Κρόιφ ζωγράφισε το παρεκκλήσι και οι επόμενοι προπονητές της Μπαρτσελόνα απλώς το αποκατέστησαν ή το βελτίωσαν κάπως», είπε κάποτε ο Γκουαρντιόλα.

Αν μη τι άλλο, καλό legacy για να σε ακολουθεί...

Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (100-96)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (95-91)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (90-86)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (85-81)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (80-76)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (75-71)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (70-66)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (65-61)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (60-56)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (55-51)

Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (50-46)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (45-41)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (40-36)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (35-31)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (30-26)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (25-21)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (20-16)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (15-11)

Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο10)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο9)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο8)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο7)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο6)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο5)

 

Τελευταία Νέα