Μάρκο Ασένσιο: Ανοησία της Μπάρτσα, πεπρωμένο της Ρεάλ

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Μάρκο Ασένσιο: Ανοησία της Μπάρτσα, πεπρωμένο της Ρεάλ

bet365

Από την πρόβλεψη του Πέρεθ, στην απόρριψη της Μπαρτσελόνα και από το τηλεφώνημα του Ράφα Ναδάλ στο... βρώμικο αριστερό του πιτσιρικά. Ο Γιώργος Καραμάνος διαβάζει τη μοίρα του νέου αστεριού των Μαδριλένων.

Εκείνο που οι άνθρωποι ονομάζουν μοίρα, στην ουσία είναι ένα σύνολο ανοησιών που έκαναν. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, για να ενωθούν οι δρόμοι της Ρεάλ Μαδρίτης και του Μάρκο Ασένσιο, την ανοησία έπρεπε να την χρεωθεί η Μπαρτσελόνα. Αυτή είναι η μία αλήθεια για το deal που δείχνει ικανό ν' εξελιχτεί ως το κορυφαίο στη σύγχρονη ιστορία του club. Το άλλο έχει να κάνει πράγματι με την τύχη που έχουν ορισμένοι να συναντούν από μικροί το πεπρωμένο τους. Οπως δηλαδή είχε συμβεί όταν ο ήρωας μας ήταν ακόμα παιδί.


Η μητέρα του είναι Ολλανδέζα και τον ονόμασε Μάρκο, επειδή είχε τρέλα με τον Φαν Μπάστεν

«Θυμάμαι που περπατούσαμε στο λιμάνι με την οικογένειά μου και εκεί βρισκόταν το σκάφος του Φλορεντίνο Πέρεθ. Η μητέρα μου τον αναγνώρισε και του ζήτησε να βγάλουμε μία φωτογραφία. Τότε εκείνος μου είπε ότι μία μέρα θα γίνω παίκτης της Ρεάλ». Λίγα χρόνια αργότερα ένα τηλεφώνημα ένωνε τα γραφεία της Μαγιόρκα με εκείνα των Μερέγνκες. Στη μία άκρη βρισκόταν ο κορυφαίος τενίστας, Ράφα Ναδάλ, δίνοντας την πληροφορία στον φίλο του: «Πρόεδρε πρέπει να πάρετε τον Ασένσιο»!

Τα υπόλοιπα θα τα αναλάμβανε ο διευθυντής ποδοσφαίρου, Χοσέ Ανχελ Σάντσεθ, που έσπευσε προσωπικά στο μεγάλο νησί και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Μιγκέλ Ανχελ Ναδάλ. Ο πρώην σπουδαίος σέντερ μπακ της «Dream Team» της Μπαρτσελόνα και θείος του διάσημου τενίστα έκανε τη διαπραγμάτευση. Η Μαγιόρκα επέμενε στα 4,5 εκατ. ευρώ και τελικά η Ρεάλ της έδωσε 3,9 εκατ., αλλά της άφησε δανεικό τον τότε 18χρονο παικταρά να αλωνίζει για έξι ακόμα μήνες. Ηδη ο πιτσιρικάς είχε αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης του παιχνιδιού των Νησιωτών από τα 17 του.


«Ζω το παιδικό όνειρό μου», έλεγε με δάκρυα στην παρουσίασή του

Οταν στις 5 Δεκεμβρίου του 2014 η Ρεάλ ανακοίνωνε με 30 λέξεις την απόκτησή του Μάρκο Ασένσιο για έξι χρόνια, ελάχιστοι έδωσαν σημασία, σκεπτόμενοι ότι ήταν ακόμα ένας ταλαντούχος για την Β' ομάδα, την Καστίγια. Πέρασε το εξάμηνο του δανεισμού στη Μαγιόρκα και ακολούθησε ακόμα ένας δανεισμός στην Εσπανιόλ, όπου έδειξε ότι παρά τα 19 του χρόνια, μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην La Liga (34 αγώνες/ 4 γκολ, 7 ασίστ). Επέστρεψε για την περσινή προετοιμασία, έκλεψε την καρδιά του ινδάλματός του («μεγάλωσα με τα πόστερ του Ζιντάν στο δωμάτιο μου. Μόνο σε εκείνον ήθελα να μοιάσω») και άρπαξε την ευκαιρία, μετρώντας πέρσι σε όλες τις διοργανώσεις 10 γκολ, 4 ασίστ σε 38 αγώνες.

Για να φτάσουμε στο τώρα. Οι βολίδες του στο Σούπερ Καπ με την Μπαρτσελόνα ήταν η αρχή και η συνέχεια ήρθε με το σόλο του και την εκτέλεση φάουλ στα δύο τέρματα κόντρα στη Βαλένθια. Σε αυτό το τελευταίο έδειξε ηγεσία. Στα 21 του βγήκε μπροστά και έκανε τη διαφορά, οδηγώντας την ομάδα του, όταν από αυτήν έλειπαν οι ηγέτες (Σέρχιο Ράμος, Κριστιάνο Ρονάλντο). Το αριστερό του είναι μαγικό. Η επαφή του με την μπάλα και οι προσποιήσεις του εφάμιλλες εκείνων του Ισκο, αλλά με καλύτερα πατήματα στην περιοχή, πιο απλό ποδόσφαιρο, λιγότερες επαφές, σουτ από παντού και την μπάλα να πηγαίνει όπου εκείνος επιθυμεί. Το λόγια για να τον περιγράψουν είναι περιττά. Στη Ρεάλ παίζει και ήδη μιλάει για τα καμώματά του όλος ο πλανήτης.

Οπως είχε πει πέρσι κάποια στιγμή και ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε: «Η Ρεάλ έκανε το deal του αιώνα με τον Ασένσιο». Το ξεκίνημα αυτό μαρτυράει. Ο πρόεδρος της Μπάγερν ξεστόμισε αυτό που προφανώς βλέπουμε όλοι μας. Τα 3,9 εκατ. που κόστισε, αποδεικνύονται ψίχουλα αναλογικά με το ταλέντο και την αστραπιαία ανέλιξή του. Θορυβημένος από την υπόθεση Νεϊμάρ και τα 222 που πλήρωσε η Παρί, ο Φλορεντίνο Πέρεθ έχει δώσει ήδη εντολή στους λογιστές του. Αν και υπέγραψε λίγους μήνες νωρίτερα, του ετοιμάζουν ολόφρεσκο συμβόλαιο. Αμεσα τον πάνε από τα 3,5 στα 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως και ανεβάζουν τη ρήτρα του από τα 350 στα 500 εκατ.

Τίποτα όμως απ' όλ' αυτά τα τέλεια για τη Ρεάλ δεν θα είχε συμβεί, εάν δεν είχε πάρει την εντελώς λάθος απόφαση η Μπαρτσελόνα. Εξι μήνες πριν την εμπλοκή των Μαδριλένων, ο Μιγκέλ Ανχελ Ναδάλ είχε σχεδόν κλείσει το deal με την πρώην ομάδα του. Μόνο που τα χάλασαν τελικά στο οικονομικό. Η Μαγιόρκα ζητούσε 4,5 εκατ. ευρώ σε μία δόση, καθώς αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, αλλά οι Καταλανοί ήθελαν να πληρώσουν μόνο 2,5 και μάλιστα σε δύο δόσεις. Είχαν αποφασίσει εκείνη τη στιγμή να δώσουν προτεραιότητα σε έναν Βραζιλιάνο. Τα 5,5 εκατ. που έδωσαν στη Σάο Πάολο για τον δεξιό μπακ Ντάγκλας, τους είχαν φανεί μία τέλεια συμφωνία.

Ηταν αυτό που έπρεπε να συμβεί για να κλείσει ο κύκλος της μοίρας, αλλά και πάλι σε βάζει σε διαδικασία ν' αναρωτιέσαι: Τελικά είναι πεπρωμένο της Ρεάλ ή ανοησία της Μπάρτσα; Καμία σημασία όμως δεν έχει η απάντηση. Μόνο το ότι ένας παικταράς ανατέλλει και ετοιμάζεται να κάνει τα δικά του...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος