Η Γιουβέντους που σε μπερδεύει

Η Γιουβέντους που σε μπερδεύει

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς μάλλον ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον Λεονάρντο Μπονούτσι και γράφει για την Γιουβέντους.

«Υποτίθεται ότι αυτή η φορά ήταν η σωστή, ότι ήταν η ώρα μας», είπε ο Μπονούτσι μετά την ήττα από την Ρεάλ στο Κάρντιφ και μέσα σε αυτές τις λέξεις περιγράφει με ακρίβεια το πώς ένιωθαν όλοι στη Γιουβέντους. Μέσα και έξω από την ομάδα. Σε αντίθεση με το Βερολίνο πριν δύο χρόνια, όταν όλοι ήξεραν ότι το ματς θα κρινόταν βασικά από την Μπαρτσελόνα, αυτή τη φορά το πίστευαν σε απόλυτο βαθμό ότι είχε έρθει η ώρα. Τόσο επειδή η ομάδα έπειθε αγωνιστικά, όσο κι επειδή σκέφτονταν ότι νομοτελειακά, κάποια στιγμή, θα ερχόταν αυτή η ώρα. Και ακριβώς επειδή το πίστευαν πραγματικά τώρα, ίσως και περισσότερο από όσο έπρεπε, η διαχείριση της ήττας μπορεί να είναι πιο δύσκολη. Προς το παρόν, πάντως, αυτό που φαίνεται είναι το μάλλον αναμενόμενο: Η σφαλιάρα ήταν πολύ δυνατή και πόνεσε πάρα πολύ, για να περάσει το καλοκαίρι «αναίμακτα»...

Αυτό έχει φροντίσει να το κάνει σαφές η La Stampa των Ανιέλι. Οταν η εφημερίδα της οικογένειας γράφει κάτι για τη Γιούβε, προφανώς το κάνει για να περνάει το μήνυμα της. Και έχει αρχίσει να το κάνει από την επομένη κιόλας του τελικού. Θέλοντας, ενδεχομένως, να εξηγήσει αυτό που μοιάζει ανεξήγητο, την πολύ μεγάλη διαφορά στην απόδοση των Μπιανκονέρι στα δύο 45λεπτα και την κατάρρευση στο δεύτερο, η εφημερίδα αποκάλυψε ότι δέκα μέρες πριν τον τελικό του Champions League ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με την δημοτική αστυνομία επειδή τον έπιασαν να οδηγεί χωρίς το δίπλωμα. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας περιγράφει έναν Αλέγκρι που έχει μια ανεξήγητη, με βάση τα δεδομένα που επικρατούσαν, νευρικότητα δέκα μέρες πριν τον τελικό.

Η ίδια εφημερίδα, τώρα, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις φήμες ότι στην ανάπαυλα του ημιχρόνου στα αποδυτήρια έγινε ένας πανικός. Τσακωμοί μεταξύ των παικτών, φήμες ακόμη και για χαστούκι, τακτικές παρατηρήσεις προς τον προπονητή και απάντηση αυτού. Την ίδια ώρα, ο Αλέγκρι έχει πει ότι στην ανάπαυλα το ιατρικό τιμ προσπαθούσε να... σώσει τον Μάντζουκιτς αφού είχε πρηστεί ο αστράγαλος του ενώ ο Πιάνιτς είχε πρόβλημα στο γόνατο και είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει. Και οι δύο, όμως, συνέχισαν. Με λίγα λόγια, η εφημερίδα του αφεντικού περιγράφει μια ομάδα που έχει προπονητή γεμάτο νευρικότητα κάτι μέρες πριν τον τελικό και παίκτες πνιγμένους σε τόσο άγχος ώστε να ξεσπάσουν μεταξύ τους στο ημίχρονο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως, ξαναμπαίνεις στο γήπεδο γεμάτος νεύρα και είναι μέχρι να φας το δεύτερο γκολ. Καταρρέεις, τρως και το τρίτο άμεσα και... arrivederci.

Η βραδιά της 3ης Ιουνίου άφησε πληγές στη Γιουβέντους, όπως άφησε και πρόσφορο έδαφος στους Ιταλούς για να δημιουργήσουν διάφορες «ιστορίες» και «μύθους» γύρω από όσα έγιναν στα αποδυτήρια στο ημίχρονο. Και τους «μύθους», δεν τους πιστεύουν όλοι αλλά όσοι θέλουν. Οπως γίνεται, δηλαδή, αυτή την περίοδο και με τον Μπέπε Μαρότα. Ο γενικός διευθυντής των Μπιανκονέρι κρατάει πολύ χαμηλούς τόνους όταν μιλάει για τα μεταγραφικά, σε σημείο που οι δημοσιόγραφοι τον ρώτησαν πριν λίγες μέρες αν τους είπε ψέματα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους. «Λευκά ψέματα, αθώα», ήταν η απάντηση του, η οποία δεν βοήθησε στο να γίνουν πιο σοφοί όσοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς ακριβώς θα κινηθεί η Γιούβε μεταγραφικά.

Αυτό που προκαλεί το μπέρδεμα, είναι το γεγονός ότι οι Τορινέζοι έχουν την άνεση να κινηθούν όπως θέλουν. Το απολύτως έγκυρο Calcio & Finanza, όπως και το Il Sole 24 Ore, υποστήριξαν σε σχετικά ρεπορτάζ τους πριν δέκα μέρες ότι «η Γιουβέντους έχει γεμάτο ταμείο και μπορεί να κινηθεί σε αυτή την μεταγραφική περίοδο με όποιον τρόπο θέλει». Το «με όποιον τρόπο θέλει» σημαίνει δύο πράγματα: Το κλαμπ έχει την άνεση να κάνει και φέτος μια μεταγραφή σε στυλ Ιγουαΐν ή να κάνει 2-3 μεταγραφές των 50-60 εκατ. ευρώ έκαστη. Τι θα επιλεγεί, τι θα γίνει, δεν το ξέρει κανείς πλην των Ανιέλι-Μαρότα-Νέντβεντ-Παράτιτσι αυτή την στιγμή. «Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος τώρα, είναι να δεχθεί ως πραγματικότητα όσα λένε στο Τορίνο. Η Γιουβέντους δείχνει δεξιά και κοιτάει αριστερά. Και έχει και τα περισσότερα λεφτά», είναι για παράδειγμα η άποψη του Λούκα Μαρκέτι του Sky Italia.

Σε αυτά τα λεφτά, τα οποία όντως έρχονται από παντού και αυτό αποδεικνύεται από την συνεχή αύξηση των εσόδων (αλλά και των εξόδων), θα προστεθούν και αυτά που θα έρθουν από πωλήσεις. Στο Κάρντιφ, λένε οι Ιταλοί, οι Μαρότα-Παράτιτσι κατάλαβαν ότι η Γιούβε πρέπει να προσθέσει στο ρόστερ παίκτες με ποιότητα. Μια ματιά στους πάγκους των δύο ομάδων, ήταν αρκετή για να καταλάβει ο καθένας ότι οι Μπιανκονέρι θέλουν κι άλλους που να είναι καλοί με την μπάλα στα πόδια και όχι μόνο καλοί για να κάνουν τα... σκυλιά και να μαρκάρουν παντού, θεωρούμενοι αξιόπιστοι μόνο για κάτι τέτοιο και μόνο αν η ομάδα είναι μπροστά στο σκορ. Υπό αυτή την έννοια, το γεγονός ότι οι Λεμινά-Ρινκόν-Στουράρο (λογικά και Ασαμόα) θα χαιρετήσουν αν έρθουν οι κατάλληλες προτάσεις, είναι δεδομένα σωστό. Θα είναι, όμως, μόνο τόσο... ανώδυνες οι πωλήσεις;

Ο Μαρότα επαναλαμβάνει το εκνευριστικό για τον οπαδό, ειδικά όταν έχει ξενερώσει μετά την 4άρα στο Κάρντιφ, ότι δεν πωλείται κανείς, εκτός κι αν το ζητήσει. Οι Ιταλοί υπέθεταν ότι αυτό μπορεί να το κάνει ο Αλεξ Σάντρο λόγω των χρημάτων που του δίνει η Τσέλσι αλλά το τελευταίο διήμερο φαίνεται πιο πιθανό να πουληθεί ο Μπονούτσι. Αυτόν, άλλωστε, δίνει η La Stampa σαν υπεύθυνο για τον χαμό των αποδυτηρίων και μία μέρα μετά την δήλωση του Λεονάρντο ότι δεν έγινε τίποτα και θα κινηθεί νομικά αν χρειαστεί, η εφημερίδα των Ανιέλι επιμένει να αναπαράγει τις φήμες που κυκλοφορούν, προσθέτοντας και ότι υπάρχουν μαρτυρίες τριών ανθρώπων της Γιουβέντους ότι σε εκείνο το 15λεπτο ήρθε η καταστροφή. Αν όντως ο Μπονούτσι υπήρξε "πρωταγωνιστής" στα αποδυτήρια, τότε θα προστεθούν στο «κατηγορητήριο» και όσα είχε κάνει πριν μήνες εις βάρος του Αλέγκρι και είχαν ως συνέπεια να μείνει στην εξέδρα στο «Ντραγκάο», με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην έξοδο.

Πέρα από την συμπεριφορά του, αν ισχύουν όσα λέγονται, στο Τορίνο χρεώνουν κι άλλα. Δεν περνάει, για παράδειγμα, απαρατήρητο ότι η άμυνα που έχει τον Μπονούτσι για οργανωτή έχει δεχθεί επτά γκολ σε δύο τελικούς Champions League και γενικά μπορεί να πιστεύουν ότι αυτή την ήττα θα πρέπει να την πληρώσει κάποιος από την παλιά φρουρά. Και από την παλιά φρουρά, ο Μπονούτσι είναι αυτός που μπορεί να την πληρώσει φέρνοντας τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ ευρώ στο ταμείο. Χώρια που αργά ή γρήγορα, η Γιουβέντους θα πρέπει να «πειράξει» και την άμυνα της. Με το κέντρο και την επίθεση δεν φοβήθηκε να το κάνει, σιγά-σιγά θα πρέπει να το κάνει και στα μετόπισθεν.

Αν το κάνει, βέβαια, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα αντικασταθεί ο Ιταλός στόπερ, σε μια μεταγραφική περίοδο που ο οπαδός περιμένει, για λόγους εγωισμού και ψυχολογίας, τουλάχιστον ένα πολύ δυνατό «μπαμ». Μέρος του Τύπου θεωρεί αδύνατο να μην ασχοληθεί καθόλου η Γιουβέντους με τον Βεράτι, κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι οι Μπιανκονέρι δεν θα πάνε στη λογική της μιας μεταγραφής με 100άρα αλλά σε προσθέσεις ποιοτικών αλλά λιγότερο ακριβών ποδοσφαιριστών στο ρόστερ. Για τη θέση του εξτρέμ, για παράδειγμα, ο στόχος των Τορινέζων, οι οποίοι έχουν κλείσει τον Σικ για εναλλακτική στην επίθεση, είναι να έρθει πρόταση για τον Κουαδράδο και στη θέση του να αποκτηθούν δύο -ώστε να είναι όντως ποιοτική αναβάθμιση- από τους Ντάγκλας Κόστα-Μπερναρντέσκι-Κεϊτά Μπαλντέ. Ερωτηματικό, μετά τα όσα 100% βραζιλιάνικα έκανε τις τελευταίες μέρες ο Ντάνι Αλβες, είναι τι θα γίνει με τη θέση του δεξιού μπακ, όπου δεν φτάνει ο Λιχτστάινερ ή ο... Ντε Σίλιο (αποτελεί μυστήριο γιατί η Γιούβε δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τον Γιουβεντίνο Κόντι) ενώ είναι σαφές ότι χρειάζεται κάποιος στο κέντρο. Αλλοι λένε ότι αναζητείται χαφ που θα δώσει δύναμη, σωματική και ανασταλτική, άλλοι κάποιος που θα είναι καλύτερος δημιουργικά.

Αν η Γιουβέντους θέλει να μπερδέψει όσους προσπαθούν να καταλάβουν το πώς θα κινηθεί, έχει κάνει καλή δουλειά. Οπως κάνει κάθε χρόνο καλή δουλειά και αυτό το επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα. Αυτό αναμένουν όλοι από Μαρότα-Παράτιτσι και τώρα, για δύο λόγους: Πρώτον, στον Αλέγκρι υποσχέθηκαν πριν την υπογραφή του νέου συμβολαίου ότι θα έχει καλύτερο ρόστερ. Δεύτερον, η 4άρα του Κάρντιφ σημαίνει ότι ανεβαίνουν οι απαιτήσεις του κόσμου. Και η Γιουβέντους, εμπορικά, δέχθηκε καλό χτύπημα στις 3 Ιουνίου...

 

Τελευταία Νέα