Ποιος είναι ο Μπερνάρντο Σίλβα και πώς θα χωρέσει στην Σίτι

Ποιος είναι ο Μπερνάρντο Σίλβα και πώς θα χωρέσει στην Σίτι

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος διαβάζει την ιστορία και τις κινήσεις της πρώτης μεγάλη μεταγραφής του καλοκαιριού και μαντεύει τι έχει στο κεφάλι του ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ολη η σεζόν του ήταν μία «μαραβίγια». Και την Σίτι την διέλυσε. Υπάρχει όμως μία συγκεκριμένη στιγμή, όπου κέρδισε την προσοχή του Πεπ Γκουαρδιόλα. Την πρώτη ποδιά στον Νταβίδ Σίλβα την ακολούθησε η επιτόπια προσποίηση στον Σανέ και στο καπάκι η ποδιά στον Γιάγια Τουρέ, για να σβήσει την μαγική ενέργειά του με 20άρα συρτή κάθετη που έβγαλε τετ α τετ τον Φαλκάο. Αναμφίβολα ήταν τα δευτερόλεπτα που καθόρισαν την μεταγραφή του Μπερνάρντο Σίλβα στους Πολίτες, περισσότερο και από τις φετινές διακρίσεις, τα 11 γκολ και τις 12 ασίστ του σε όλες τις διοργανώσεις.

Και αυτό ήταν κάτι που ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί καν πριν από τρία χρόνια, όταν έφτανε μάλλον απογοητευμένος στην Κυανή Ακτή. «Οταν μου είπαν ότι θα πάω δανεικός στην Μονακό το 2014, δεν πίστευα σε καμία περίπτωση ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν τόσο ιδανικά», έλεγε σε δηλώσεις του τον περασμένο Φεβρουάριο, έχοντας δίπλα του τον Φαμπίνιο, ο οποίος τον ευλόγησε όσο κανείς: «Ο Μπερνάρντο είναι ο πολυτιμότερος παίκτης αυτής της ομάδας», ήταν η παραδοχή του μεγαλύτερου πολυεργαλείου της Μονακό.

Η αλήθεια είναι πως όταν έφτανε άγνωστος μεταξύ αγνώστων στο «Λουί ΙΙ», τον γνώριζε μόνο ο καινούργιος προπονητής του και οι κυνηγοί ταλέντων. Είχε φροντίσει όμως με τις εμφανίσεις του να ψήσει τον Ζόρζε Μέντες. Τα αυτιά και μάτια (οι απανταχού διασκορπισμένοι βοηθοί δηλαδή) του μεγαλοατζέντη δεν λάθεψαν. Ως απόλυτο προϊόν της Μπενφίκα, τον είχαν δει να οδηγεί την μικρή ομάδα της στην κατάκτηση του τίτλου των ακαδημιών. Εκεί οι συμπαίκτες του τον αποκαλούσαν Messizinho, μικρό Μέσι δηλαδή.

Ακολούθως, το 2013-'14 αναδείχτηκε κορυφαίος της Β' Κατηγορίας της Πορτογαλίας, όπου έπαιζε πλέον με την Μπενφίκα Β'. Επίσης, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-19 του 2013 βρέθηκε στην all star 11άδα. Η προαγωγή όμως στους μεγάλους δεν ακολούθησε το σωστό δρόμο και δεν αποτέλεσε την διάδοχη κατάσταση. «Μόνο για λίγα λεπτά έπαιξα με τους μεγάλους και μου ήταν αρκετά, ώστε να συνειδητοποιήσω ότι δεν θα έχω μέλλον στην Μπενφίκα και αυτό με στεναχώρησε πολύ, επειδή είναι η ομάδα της καρδιάς μου. Το κατάλαβα όμως, καθώς με έβαλαν να παίξω αριστερός μπακ», αποκάλυψε σε μία πρόσφατη συνέντευξή του, μιλώντας για εκείνα τα 21 λεπτά του με τους μεγάλους στο Κύπελλο κόντρα στην Σινφάες, Ηταν το ντεμπούτο και την ίδια στιγμή το αντίο του (σ.σ.: ακόμα κράζουν στο «Λουζ» τον τότε κόουτς Ζόρζε Ζέσους για το ότι δεν στήριξε τον πιτσιρικά).

Τον Αύγουστο του 2014 ο Μέντες τον πήγε στην φιλική του Μονακό ως δανεικό και οι Μονεγάσκοι που ψήθηκαν αμέσως, δεν περίμεναν καν το καλοκαίρι για να τον αγοράσουν. Τον Γενάρη κιόλας πλήρωσαν το σημαντικό ποσό των 15,5 εκατ. ευρώ και δεν έχασαν. Με τη μία μπήκε βασικός, έκανε εξαιρετικά ματς, αλλά δεν πρόλαβε να πείσει και τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος δεν τον κάλεσε στην αποστολή για το θριαμβευτικό EURO του 2016. Την προηγούμενη χρονιά ο Μπερνάρντο Σίλβα είχε βρεθεί εκ νέου στην all star 11άδα αυτή τη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-19 του 2015.

Για να φτάσουμε στο σήμερα και την μεταγραφή του. «Η εξέλιξη και η ταχύτητα της αγωνιστικής ωρίμανσής του ήταν απίστευτη», παραδέχτηκε ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος εξελίχτηκε σε μέντορά του 22χρονου συμπατριώτη του. Ποιος είναι όμως ποδοσφαιρικά ο Μπερνάρντο Σίλβα; Η τεχνική αρτιότητα σε συνδυασμό με την ευφυΐα των κινήσεων και των επιλογών του είναι το πρώτο που προσέχεις πάνω του. Αν και είναι ικανός να παίξει σε όλη τη γραμμή πίσω από τον επιθετικό, ο Ζαρντίμ τον καθιέρωσε στο δεξί άκρο. Δεν είναι όμως ο καθαρός εξτρέμ. Περισσότερο λειτούργησε ως ένας επιτελικός, ξεκινώντας από τη γραμμή και συγκλίνοντας με το αριστερό έκανε τις ζημιές.

Και πώς θα ταιριάξουν οι απεριόριστες δικές του δυνατότητες σε μία ομάδα που έχει επίσης τους Ντε Μπρόινε, Νταβίδ Σίλβα, αλλά και τους Σανέ, Στέρλινγκ για τις συγκεκριμένες θέσεις; Για να μην προσθέσουμε και το ότι μπορεί η Σίτι να παίζει ταυτόχρονα με Αγουέρο, Γκάρμπριελ Ζέσους. Η αλήθεια είναι ότι ο Πεπ ξέρει καλύτερα τι θέλει να εφαρμόσει. «Το σημαντικότερο απ' όλα για ένα μεγάλο club είναι ότι όταν οι παίκτες του βρίσκονται μπροστά από την αντίπαλη περιοχή και η άλλη ομάδα είναι κλεισμένη και δεν αφήνει χώρους, να μην χάνεται η μπάλα. Οι μεγάλες ομάδες δεν χάνουν την μπάλα εκεί και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν», είπε εξηγήσει κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν ο Γκουαρδιόλα.

Οπως λοιπόν και οι Νταβίδ Σίλβα, Ντε Μπρόινε, έτσι και ο Μπερνάρντο Σίλβα έχει το ίδιο ακριβώς προσόν: ξέρει τι να κάνει με το τόπι όταν πιέζεται και δεν το χάνει. Θα υπάρχει όμως χώρος και για τους τρεις που προαναφέραμε; Λογικά ναι, καθώς ο Σανέ φάνηκε ότι μπορεί μία χαρά να παίξει όλη την αριστερή πλευρά. Επίσης, ο νεοφερμένος είναι η άριστη επιλογή στο 4-3-3 ή πιο πιθανά στο 3-4-3. Το πιο πιθανό ωστόσο, είναι η Σίτι να κάνει πιο ευρύ rotation (ο Νταβίδ Σίλβα γίνεται 32 και έχει και τραυματισμούς) την επόμενη σεζόν ή ακόμα και να χρησιμοποιεί τρεις playmakers πίσω από τον επιθετικό. Και κάπως έτσι ο Μπερνάρντο Σίλβα έρχεται να δέσει. Είναι έτοιμος δηλαδή να ικανοποιήσει την ακόρεστη όρεξη του προπονητή του για κατοχή στο αντίπαλο 1/3 του γηπέδου...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος