Το σύνδρομο της... Στοκχόλμης

Το σύνδρομο της... Στοκχόλμης

bet365

Λίγες ώρες πριν τη σέντρα στο Friends Arena, το FourFourTwo του Gazzetta γράφει για τον τελικό του Europa League στην Στοκχόλμη, όπου Αγιαξ και Γιουνάιτεντ θα προσπαθήσουν να... απαγάγουν την κούπα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση». Η απάντηση του Ζοσέ Μουρίνιο σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η δύσκολη σεζόν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει φορτώσει με κούραση τους παίκτες ενόψει τελικού, ήταν σαφής. «Δεν υπάρχει περίπτωση. Από τη στιγμή που θα βάλουν ένα πόδι στο αεροπλάνο, θα έχουν στο μυαλό τους μόνο ένα πράγμα». Ο τελικός του Europa League κόντρα στον Αγιαξ δεν σημαίνει μόνο έναν τίτλο για τους Κόκκινους Διαβόλους, αφού αν κατακτήσουν τη διοργάνωση θα εξασφαλίσουν την παρουσία στους ομίλους του Champions League, κάτι που δεν κατάφεραν να έχουν κάνει ήδη μέσω της Premier League. Ηταν η πρώτη χρονιά στην καριέρα του Πορτογάλου που δεν τερμάτισε στην πρώτη 3άδα της λίγκας και πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο προκειμένου να σώσει τη σεζόν.

Αντίπαλος θα είναι ο Αγιαξ με τα εκπληκτικά πιτσιρίκια, που αφού δεν πλήρωσαν την απειρία τους στη ρεβάνς των ημιτελικών, έφεραν το κλαμπ στον πρώτο του τελικό μετά το 1996 όταν είχε αντιμετωπίσει την Γιουβέντους. Θα είναι ο πρώτος για τον Αίαντα κόντρα σε αγγλική ομάδα και η μοναδική ευκαιρία για τον προπονητή, Πέτερ Μποσζ, να χαρίσει τίτλο μετά την απώλεια του πρωταθλήματος από την Φέγενορντ πριν μερικές μέρες. «Γνωρίζω ότι οι παίκτες μου είναι μικροί και γι' αυτό προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. Προετοιμάζουμε αυτό τον τελικό από τη μέρα που παίξαμε με την Λιόν. Το μοναδικό άγχος που μπορούμε να έχουμε είναι για τα πράγματα που περνούν από το χέρι μας» είπε για τα αστεράκια του ο coach.

Ο Αγιαξ βρίσκεται στον τελικό του Europa League χάρη σε μία... αποτυχία, αφού στα playoffs του Champions League αποκλείστηκε και έχασε τη θέση για τους ομίλους από την Ροστόβ. Αφού προκρίθηκε από όμιλο με Θέλτα, Σταντάρ Λιέγης, Παναθηναϊκό, απέκλεισε στα νοκ άουτ Κοπεγχάγη, Σάλκε, Λιόν παίζοντας 4-3-3 με τους Μπερτράντ Τραορέ, Αμίν Γιουνές και Κάσπερ Ντόλμπεργκ στην επίθεση. Το παιχνίδι κυριαρχίας του Μποσζ έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και το τρίο μπροστά καθαρίζει έχοντας πετύχει 14 γκολ φέτος στο Europa. Οι εξτρέμ δημιουργούν χώρους για τον wonderkid φορ, Ντόλμπεργκ, αλλά και τους μέσους, Κλάασεν και Ζίγιετς, που παίζουν μπροστά από τους Σένε ή Φαν Ντε Μπεεκ.

Για τον Αίαντα όλα πάνε καλά στην επίθεση, όμως δεν είναι το ίδιο και στα μετόπισθεν, καθώς έχουν δεθεί 14 τέρματα σε 14 αγώνες στη φετινή διοργάνωση, ενώ στα μείον είναι οι τέσσερις κόκκινες κάρτες, οι περισσότερες που έχει δει κάποια ομάδα στο φετινό θεσμό. «Οταν βλέπω τον Αγιαξ να παίζει, βλέπω δουλειά και υπευθυνότητα. Αυτό που έχω να πω είναι φανταστική δουλειά, συγχαρητήρια» ήταν το παράσημο που έδωσε ο Ζοσέ Μουρίνιο στο κλαμπ που έχει φέτος μέσο όρο κατοχής 54% και επιτυχημένων πασών 78%. Οι Ολλανδοί βρίσκονται ήδη στα προκριματικά του CL μέσω του πρωταθλήματος, όμως μπορούν να κάνουν πιο χαλαρό το καλοκαιρίνο τους πρόγραμμα αν πάρουν την κούπα.

Ο Αγιαξ έπαιξε για τελευταία φορά στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1992 και κατέκτησε τον τίτλο χάρη στα εκτός έδρας γκολ, αφού πήρε 2-2 στην Τορίνο και αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα εντός. Η Γιουνάιτεντ δεν έχει βρεθεί σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το 2011 όταν έχασε 3-1 από την Μπαρτσελόνα στο CL, ενώ αυτός θα είναι ο πρώτος τελικός της στο Europa League/Κύπελλο UEFA, αλλά και ο έβδομος στην ιστορία της. Αγιαξ και Γιουνάιτεντ συναντήθηκαν τελευταία φορά το 2012.

Ο Μουρίνιο θα παρουσιαστεί στη Στοκχόλμη έχοντας 83% επιτυχία κόντρα στον Αγιαξ, ενώ έχει να θυμάται ότι στην πρώτη του σεζόν στην Πόρτο, το 2002-03, κατέκτησε τον τίτλο και είναι αυτό που θα προσπαθήσει να επαναλάβει 15 χρόνια μετά. Οι αριθμοί πάντως ,είναι μαζί του, καθώς σε έξι ματς απέναντι στον Αίαντα, μετρά ισάριθμες νίκες.

«Δεν λαμβάνω υπόψη το ρεκόρ μου, δεν λένε τίποτα αυτά» είπε ο Πορτογάλος για την καλή παράδοση, καθώς γνωρίζει ότι σε 90 λεπτά θα παίξει ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Ζοσέ βρέθηκε τόσο χαμηλά, αλλά έχει την ευκαιρία να πετύχει όσα και οι... άλλοι μέσω πρωταθλήματος και να γίνει παράλληλα ο πρώτος τεχνικός στην ιστορία των Red Devils που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο στην πρώτη του σεζόν.

Μια χρονιά που οι πολλές ισοπαλίες την έφεραν από νωρίς μακριά από τις top ομάδες της Premier League και οι τραυματισμοί της στέρησαν τη δυνατότητα να παλέψει για το comeback, η Γιουνάιτεντ έχει την ευκαιρία να την κλείσει με τον καλύτερο τρόπο. Η ομάδα του Μουρίνιο μπορεί να διορθώσει την αποτυχία στο πρωτάθλημα και πέρα από την έξοδο στο Champions League να κατακτήσει την τρίτη κούπα μετά τα Community Shield και League Cup.

Για τον Αξιαξ, ο Νικ Φιεργκέβερ, είναι τιμωρημένος και έτσι ο Πέτερ Μποσζ θα βάλει τον Ντε Λιχτ στο κέντρο της άμυνας δίπλα στον Ντάβιντσον Σάντσες. Ο τεχνικός του Αίαντα δεν έχει επίσης στη διάθεσή του τον αριστερό μπακ, Ντάλεϊ Σίνγκραβεν, οπότε ο Ζάιρο Ρίντεβαλντ θα πάρει φανέλα βασικού στον τελικό. Εδώ τελειώνουν τα δυσάρεστα για τους Ολλανδούς, καθώς πέρα από αυτές τις δύο απουσίες θα παραταχθούν με τους παίκτες που έφτασαν την ομάδα στο ραντεβού της Στοκχόλμης.

Οσον αφορά την Γιουνάιτεντ, οι απουσίες της δεν συγκρίνονται με εκείνες του Αγιαξ. Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν μπορεί να υπολογίζει στον τιμωρημένο κεντρικό αμυντικό, Ερικ Μπαγί, ενώ με δεδομένο τον τραυματισμό του άλλου βασικού στόπερ, Μάρκος Ρόχο, θα πάει στη λύση του Φιλ Τζόουνς. Δίπλα στον τελευταίο πιθανότατα θα πάρει θέση ο Ντάλεϊ Μπλιντ, ο πατέρας του οποίου, Ντάνι, έπαιξε στον τελικό του CL πριν 21 χρόνια όταν ο Αγιαξ αντιμετώπισε την Γιουβέντους.

Κάτι σχετικό συμβαίνει και με τους Κλάιφερτ, αφού ο Πάτρικ έπαιξε το 1996 στην Ρώμη και ο γιος του, Τζάστιν, είναι στη σημερινή ομάδα του Αγιαξ. Ως προς τις υπόλοιπες απουσίες, το γεγονός ότι έχει τεθεί νοκ-άουτ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, επισκιάζει τις απώλειες των Λουκ Σο, Ασλεϊ Γιανγκ και Τίμοθι Φοσού-Μενσά. Η Γιουνάιτεντ είναι αήττητη στα τελευταία 10 παιχνίδια της στο Europa League, όμως στον δεύτερο ημιτελικό λίγο έλειψε να μείνει εκτός από την Θέλτα στο Old Trafford.

Πιθανές συνθέσεις (4-3-3 vs 4-3-3)

Αγιαξ (Πέτερ Μποσζ): Ονάνα, Βέλτμαν, Σάντσες, Λιχτ, Ρίντεβαλντ, Σένε, Ζίγιετς, Κλάασεν, Γιουνές, Τραορέ, Ντόλμπεργκ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ζοσέ Μουρίνιο): Ρομέρο, Βαλένσια, Τζόουνς, Μπλιντ, Νταρμιάν, Κάρικ, Ερέρα, Πογκμπά, Λίνγκαρντ, Μχιταριάν, Ράσφορντ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης