Η δεύτερη ζωή του Μάρκο Τζαμπάολο

Η δεύτερη ζωή του Μάρκο Τζαμπάολο

bet365

Η Σαμπντόρια εντυπωσιάζει και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για τον προπονητή της, ο οποίος τελικά μπορεί να είναι καλός.

Το καλοκαίρι του 2015, σε μια από τις συζητήσεις για Serie A με τον Κοντογεώργη, ο άνθρωπος που γράφει αυτό το κείμενο έδωσε την εξής απάντηση σε ερώτηση για το ποιοι θα υποβιβαστούν: «Η μία είναι σίγουρα η Εμπολι. Ποιος Τζαμπάολο τώρα;». Οι Τοσκανοί, τελικά, παρέμειναν στην κατηγορία. Ενα χρόνο μετά, καλοκαίρι του '16, όταν χωρίζαμε τις ομάδες για το αφιέρωμα του gazzetta.gr στο Campionato που ήταν έτοιμο να αρχίσει, ειπώθηκε ακόμη μία ατάκα: «Την Σαμπντόρια άσ' την σε μένα. Θα κράξω Τζαμπάολο, σιγά μην πάει καλά δεύτερη σερί σεζόν». Τέτοια μπαλαδόφατσα ο Παλλαντζάς...

Ο Μάρκο Τζαμπάολο είναι μια συμπαθητική φυσιογνωμία, ένας ήρεμος άνθρωπος που σου δίνει την εντύπωση πως δεν μπορεί να επιβληθεί με κανέναν τρόπο σε κανέναν. Το κακό είναι ότι δεν μπορούσε να επιβληθεί ούτε του αντιπάλου μέσα στο γήπεδο, με συνέπεια να χαθεί από το προσκήνιο. Εγινε για πρώτη φορά πρώτος προπονητής το 2006 στην Κάλιαρι, προσπάθησε τα επόμενα χρόνια σε Σιένα και Κατάνια να φτιάξει ένα όνομα αλλά τελικά δεν κατάφερε τίποτα και εξαφανίστηκε από την Serie A. Βασικά ξεχάστηκε από όλους, με αποτέλεσμα να αποτελέσει έκπληξη η επιλογή της διοίκησης της Εμπολι το καλοκαίρι του '15. Οσο λάθος μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή μιας διοίκησης, η οποία εμπιστεύτηκε τον Μαουρίτσιο Σάρι πριν από αυτόν. Και όπως με τον Σάρι, έτσι και με τον Τζαμπάολο τα σενάρια που ακολούθησαν ήταν ίδια.

Ο νυν προπονητής της Νάπολι φερόταν να αποτελεί στόχο της Μίλαν πρόπερσι αλλά τελικά οι Ροσονέρι δεν το τόλμησαν. Τώρα, το περασμένο καλοκαίρι, εμφανίστηκε και το όνομα του Τζαμπάολο σε αρκετά ρεπορτάζ για τους Μιλανέζους αλλά τελικά ούτε τώρα το τόλμησαν και επέλεξαν τον Βιντσέντσο Μοντέλα. Καλύτερη η επιλογή τους, προφανώς, αλλά ο Μάρκο δεν έχασε. Αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόκληση του να συνεργαστεί με έναν τύπο όπως ο Μάσιμο Φερέρο στην Σαμπντόρια και τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν πανηγυρικά. Τόσο πανηγυρικά, ώστε την περασμένη εβδομάδα το Sky Italia να αφιερώσει μια ολόκληρη εκπομπή για τον τεχνικό των Μπλουτσερκιάτι, ο οποίος φτιάχνει τελικά το όνομα του στα 49 του.

«Η Σαμπντόρια είναι σίγουρα η μεγαλύτερη ομάδα που έχω προπονήσει. Χτίζουμε κάτι καλό και θα πρέπει να φτάσουμε ως το τέλος. Μένουν εννιά (σ.σ. οκτώ πλέον) ματς για το φινάλε του πρωταθλήματος και η ομάδα πρέπει να αφήσει πίσω της όλο αυτό τον θόρυβο που γίνεται για εμάς. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά την επόμενη σεζόν έχοντας κρατήσει τα τούβλα που βάλαμε φέτος και να συνεχίσουμε να χτίζουμε. Είναι μια δουλειά που δεν τελειώνει ποτέ», είπε ο ίδιος σε αυτή την εκπομπή, όπου εξήγησε και πώς ζει το ποδόσφαιρο: «Ψυχολογικά δεν μπορώ ξεφύγω, το ποδόσφαιρο για μένα έχει χάσει κάθε έννοια παιχνιδιού. Είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να σκέφτεσαι. Δεν είναι ότι ξυπνάω το πρωί και λέω "πώς θα σταματήσουμε τον Ικάρντι"... Αυτό το έχω ούτως ή άλλως στο μυαλό μου για μέρες. Η ανησυχία μου είναι το πώς θα βελτιωθεί η ομάδα. Το ποδόσφαιρο είναι παντού κατά τη διάρκεια της ομάδας, συμβαίνει, για παράδειγμα, να γράφω συστήματα ή πιθανές 11άδες στα χαρτομάντηλα όταν καθόμαστε για φαγητό. Πόσα ποτήρια έχω μετακινήσει "παίζοντας" το ματς στο φαγητό...».

Οσα κι αν είναι αυτά τα ποτήρια που έχει μετακινήσει ή οι χαρτοπετσέτες που έχει μουτζουρώσει, το αποτέλεσμα δείχνει ότι αξίζει τον κόπο. Οταν ο Κουαλιαρέλα εκτελούσε τον Χαντάνοβιτς από το σημείο του πέναλτι στο τέλος του ματς με την Ιντερ, κάνοντας το 1-2, η Σαμπντόρια έγραφε ιστορία: Για πρώτη φορά μετά το 1996-97, έκανε δύο νίκες στο Μιλάνο για το πρωτάθλημα αφού είχε προηγηθεί και το 0-1 με την Μίλαν. Αυτές οι δύο νίκες στην Scala του Calcio, ήρθαν μέσα σε έναν εντυπωσιακό κύκλο αγώνων για την Σαμπ αφού στις τελευταίες εννιά αγωνιστικές έχει χάσει μόνο από την Γιουβέντους (0-1) στο Luigi Ferraris. Μόνο αυτό. Από εκεί και πέρα, μέσα σε αυτά τα εννιά ματς, έχει νικήσει Μίλαν, Ιντερ στο Μιλάνο, έχει νικήσει την Ρόμα (3-2) και πήρε και το ντέρμπι με την Τζένοα (0-1), την οποία είχε νικήσει και στον πρώτο γύρο!

Οι Μπλουτσερκιάτι, οι οποίοι με τα δύο δοκάρια στο Meazza πριν δύο μέρες έφτασαν στα 14 φέτος και έχουν λιγότερα μόνο από τις Ρόμα (16) και Γιούβε (15), είναι η ομάδα που θα αποθεωνόταν από όλους αν δεν υπήρχε φέτος η απίστευτη Αταλάντα. «Καμία ομάδα και κυριολεκτώ σε αυτό, καμία ομάδα, δεν μπορεί να πει πριν την έναρξη του παιχνιδιού ότι θα μας νικήσει σίγουρα. Παίζουμε, μαζί με τη Νάπολι, το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ιταλία και χτίζουμε τη νοοτροπία μας. Μόνο η Γιουβέντους μας έχει νικήσει εδώ και δύο μήνες αλλά τους βάλαμε δύσκολα κι αυτούς», είπε ο Κουαλιαρέλα, ο οποίος νιώθει ξανά ευτυχισμένος στην μπλε πλευρά της Γένοβας. Οπως ευτυχισμένος νιώθει ο Μουριέλ, ο οποίος κάνει την καλύτερη σεζόν του και μπορεί να φέρει καλό ποσό στο ταμείο το καλοκαίρι, όπως ευτυχισμένος νιώθει και ο Σικ.

Ο νεαρός Τσέχος φορ είναι... παιδί του Τζαμπάολο, υπό την έννοια πως τον πίστεψε αμέσως και δουλεύει πολύ μαζί του αφού πιστεύει ότι μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα. Το ίδιο πιστεύει και η Ιντερ, η οποία φέρεται να τον παρακολουθεί στενά, ή ο Πάβελ Νέντβεντ, ο οποίος πριν λίγο καιρό είπε τα καλύτερα για τον συμπατριώτη του. Οπως τα καλύτερα για τον Τζαμπάολο λέει η Σαμπντόρια, η οποία του έχει ήδη προτείνει νέο συμβόλαιο. «Τα έχουμε ήδη βρει, λείπει μόνο η υπογραφή. Αυτό το συμβόλαιο είναι η αναγνώριση της δουλειάς μου αλλά κι εγώ με την σειρά μου πρέπει να αναγνωρίσω την δουλειά όλων των συνεργατών μου και των παικτών μου. Αυτό που θέλω είναι να προγραμματίσουμε το μέλλον, να αποφασίσουμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε», είπε ο Τζαμπάολο, για να συμπληρώσει: «Δύο νίκες στο Μιλάνο, δύο νίκες και στα ντέρμπι με την Τζένοα. Τέλεια! Αν και ένας φίλος μου, μου είπε να μην ανανεώσω και να φύγω το καλοκαίρι γιατί αποκλείεται να ξανακάνουμε τέτοιες επιδόσεις».

Αυτό, φυσικά, θα το δείξει ο χρόνος. Το σίγουρο είναι ότι ο Μάρκο Τζαμπάολο έχει κερδίσει την εκτίμηση όλων πλέον με την δουλειά του. Και αφού το πέτυχε αυτό, επόμενος στόχος είναι να κερδίσει τον... ύπνο του. «Κοιμάμαι 6-6,5 ώρες καθημερινά. Την βραδιά πριν το ματς κοιμάμαι ήρεμα, χαλαρά, χωρίς να ονειρεύομαι κάτι ποδοσφαιρικό. Την βραδιά μετά το ματς, όμως, ο ύπνος είναι μια τραγωδία. Κοιμάμαι στις 4 ή 5 τα ξημερώματα, δεν μπορώ να ρίξω την αδρεναλίνη».

Οπως κι αν κοιμάται αυτός, οι οπαδοί της Σαμπντόρια μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι τελικά με αυτόν στον πάγκο. Και να ζουν νίκες, που μέχρι και πριν κάτι μήνες δεν μπορούσαν να ονειρευτούν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα