Πώς ο Ουνθουέ έγινε φαβορί για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα

Πώς ο Ουνθουέ έγινε φαβορί για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα

bet365

Στήριξη από Μέσι, Ινιέστα, Πικέ, ενσωμάτωση στη φιλοσοφία του club, εμπειρία από Ράικαρντ, Πεπ, Λουίς Ενρίκε. Ο Γιώργος Καραμάνος εξηγεί γιατί ο Χουάν Κάρλος Ουνθουέ έχει τον πρώτο λόγο για την διάδοχη κατάσταση στο «Καμπ Νόου».

Στην τελευταία συνέντευξη τύπου ο Λουίς Ενρίκε ήταν για ακόμα μία φορά κάθετος: «Δεν πρόκειται να πάρω θέση, θα παραμείνω μακριά από αυτή την κουβέντα». Ωστόσο, το Σάββατο πριν τη σέντρα κόντρα στη Βαλένθια, προχώρησε σε μία κίνηση που στην Ισπανία διάβασαν ως συμβολική στήριξη στον βοηθό του. Τον άφησε να πατήσει πρώτος το τερέν, έχοντας μάλιστα τριγύρω του τους υπόλοιπους του τεχνικού επιτελείου, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά. Ο νυν κόουτς της Μπαρτσελόνα δεν είναι όμως ο μοναδικός που έστω και διακριτικά παίζει το εν λόγω παιχνίδι της αντικατάστασής του. Μέρα με τη μέρα το όνομα του Χουάν Κάρλος Ουνθουέ κερδίζει ολοένα και περισσότερες ψήφους εμπιστοσύνης από τα βαριά χαρτιά της ομάδας.

Σύμφωνα με την έγκυρη «El Confidencial», ο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου και ο Ρόμπερτ Φερνάντεθ τείνουν να προκρίνουν την επιλογή του Ερνέστο Βαλβέρδε. Είναι όμως οι ίδιοι οι παίκτες που την ακυρώνουν και πρώτα απ' όλους ο Λιονέλ Μέσι. Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο Αργεντινός σούπερ σταρ έχει εκφράσει την άποψη του υπέρ του Ουνθουέ μπροστά στον πρόεδρο και στον τεχνικό διευθυντή, όταν εκείνοι έσπευσαν να μάθουν τη γνώμη του.

Εκτός όμως από τον ηγέτη των Μπλαουγκράνα, οι συμπαίκτες του βγήκαν και στήριξαν πρόσφατα ανοικτά με δηλώσεις τους στον Τύπο. «Ο Ουνθουέ γνωρίζει απόλυτα το πώς λειτουργεί το οτιδήποτε μέσα στο club. Δουλεύουμε καιρό μαζί και γνωριζόμαστε τέλεια. Διαθέτει την εμπειρία και τα προσόντα, ώστε να μπορέσει μετά το τέλος της σεζόν να μας οδηγήσει σε καινούργιους στόχους», ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Αντρές Ινιέστα, με τον Ζεράρ Πικέ να συνηγορεί: «Εχει περάσει τόσα πολλά χρόνια στο πλευρό του Λουίς Ενρίκε και του Πεπ, ώστε να μπορεί να σταθεί ως ένας δυνατός υποψήφιος». Ακόμα παραπέρα το πήγε όμως ο Ιβάν Ράκιτιτς, που πραγματικά τον αποθέωσε: «Μας γνωρίζει τόσο καλά και έχει την ιδανική σχέση μαζί μας. Τον εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια. Ο Λουίς Ενρίκε μπορεί να έχει το κουμάντο, αλλά ο Ουνθουέ έχει τις δικές του εκπληκτικές ιδέες και φιλοσοφία».

Ποιος είναι όμως ο 49χρονος υποψήφιος, που σε όλη την προπονητική διαδρομή του κινείται στο παρασκήνιο της αγωνιστικής προετοιμασίας; Ως τερματοφύλακας βρέθηκε πρώτη φορά στους Μπλαουγκράνα ως μέλος του ξεκινήματος της θρυλικής Dream Team του Γιόχαν Κρόιφ, αλλά και στη σκιά του Αντονι Θουμπιθαρέτα. Εκεί έμεινε μόνο για δύο χρόνια (1988-'90), για να κάνει καριέρα στην Σεβίλλη (1990-'97). Το θέμα όμως που μας απασχολεί είναι το προπονητικό σκέλος της διαδρομής του και αυτό ξεκίνησε το 2003 μαζί με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Φρανκ Ράικαρντ. Ο Ουνθουέ βρέθηκε προπονητής τερματοφυλάκων μέχρι και τα δύο πρώτα χρόνια του Πεπ Γκουαρδιόλα (2010).

Τότε ήταν που επιχείρησε να γίνει πρώτος κόουτς, αναλαμβάνοντας την Νουμάνθια στην Segunda Division, αλλά δεν τα πήγε και τόσο καλά. Την επόμενη χρονιά επέστρεψε για μία σεζόν ως προπονητής τερματοφυλάκων και το 2012 αποπειράθηκε με την Σανταντέρ, όπου όμως υπήρχε τεράστιο διοικητικό πρόβλημα και ουσιαστικά δεν έκατσε ποτέ στον πάγκο της. Εμεινε για μία περίοδο χωρίς δουλειά και το καλοκαίρι του 2013 τον φώναξε για βοηθό του ο Λουίς Ενρίκε στη Θέλτα. Μαζί μετακόμισαν το 2014 στο «Καμπ Νόου», για να φτάσουμε στην τωρινή κατάσταση.

Για την διοίκηση λοιπόν της Μπάρτσα είναι ξεκάθαρο το ότι ο Ουνθούε δεν είναι «μιντιακός». Δεν έχει το βαρύ όνομα, το βιογραφικό, την εμπειρία να πάρει μόνος του την μπαγκέτα και να διευθύνει κάτι τόσο τεράστιο. Αντιθέτως, όσοι δουλεύουν μαζί του αισθάνονται πιο σίγουροι ότι το έχει. Ο Λουίς Ενρίκε, τα αστέρια της ομάδας και αυτό είναι το σημαντικότερο. Σε εκείνον έχει πιστωθεί μεγάλο μέρος της αγωνιστικής εικόνας που παρουσίασε η Μπαρτσελόνα σε αυτήν τριετία και ειδικά η βελτίωση στα στημένα (ΕΔΩ σχετικό προ διετίας άρθρο που αναλύει τη συμβολή του σε αυτό το κομμάτι).

Το άλλο σημαντικό υπέρ του στοιχείο είναι ότι έχει περάσει μέσα απ' όλη αυτή την διεργασία της ιστορικής ανέλιξης του club στη σύγχρονη και πιο επιτυχημένη περίοδο του, περνώντας από την εποχή Ράικαρντ, σε εκείνη του Πεπ και στην τωρινή. Επίσης, άπαντες στην ομάδα γνωρίζουν ότι εκείνος είναι που παρακολουθεί περισσότερο τη δουλειά που γίνεται στη «Masia» και ξέρει -έχει εισηγηθεί για το ποιοι είναι έτοιμοι να προωθηθούν στους μεγάλους. Γενικότερα έχει σηκώσει τα πάντα από τίτλους, μπορεί να καταλάβει την ψυχολογία του οικοδομήματος Μπάρτσα και είναι εν ενεργεία μέλος αυτού που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, ώστε να οδηγήσει και την διάδοχη κατάσταση με ομαλότητα και ίσως και εξέλιξη.

Στη λίστα των υποψηφίων βρίσκονται τέσσερα άτομα. Μαζί με τον Χουάν Κάρλος Ουνθούε και τον Ερνέστο Βαλβέρδε, είναι και εκείνα των Εουσέμπιο Σακριστάν, Ρόναλντ Κούμαν. Και οι τρεις έχουν περάσει από την λογική της «Dream Team» και θεωρούνται παιδιά του Γιόχαν Κρόιφ, κάτι που είναι ξεκάθαρα απαραίτητο στο βιογραφικό. Μόνο ο Εουσέμπιο όμως, που κάνει σπουδαία δουλειά με την Σοσιεδάδ, έχει υπηρετήσει ως προπονητής το σύλλογο, περνώντας με επιτυχία 4,5 χρόνια στην Μπαρτσελόνα Β', διδάσκοντας το μοντέλο της «Masia» που μέσες άκρες ακολουθεί και η μεγάλη ομάδα.

Αλλά και πάλι η στήριξη που δίνουν οι ηγέτες των αποδυτηρίων στον βοηθό του Λουίς Ενρίκε, σε συνδυασμό με το θόρυβο που γίνεται πλέον καθημερινά γύρω από το όνομά του, έχουν τέτοια βαρύτητα, ώστε ακόμα και οι στοιχηματικές να χρίζουν τον Ουνθουέ ως πρώτο φαβορί. Λίγη υπομονή, εκεί στα τέλη Απριλίου θα μάθουμε...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος