Ο αμυντικός της Τσέλσι που φόρεσε γάντια

Ο αμυντικός της Τσέλσι που φόρεσε γάντια

bet365

Το «FFT» θυμάται την μοναδική περίπτωση του Ντέιβιντ Γουέμπ των Μπλε, που υπήρξε ο πρώτος outfield παίκτης που ξεκίνησε κανονικά το ματς ως βασικός πορτιέρο.

Στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1954 ο Ρίτσαρντ Γκέτινγκερ αντικατέστησε τον Ερνστ Εκελ. Η τότε Δυτική Γερμανία πραγματοποιούσε εκείνη τη στιγμή την πρώτη αλλαγή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Για να φτάσουμε να δούμε το φαινόμενο σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970. Γενικότερα λοιπόν πριν οι αλλαγές μπουν για τα καλά στην ζωή του ποδοσφαίρου, το να ντύνεται τερματοφύλακας την ώρα του αγώνα αναγκαστικά ένας αμυντικός, μέσος ή επιθετικός, ήταν κάτι που το έβλεπες συχνά πυκνά. Ωστόσο, αυτό που συνέβη με τον Ντέιβιντ Γουέμπ στην αγωνιστική της «Boxing Day» του 1971, δεν είχε προηγούμενο.


Οταν σκόραρε το νικητήριο στον τελικό Κυπέλλου με την Λιντς

Γεννημένος το 1946, ο 25χρονος τότε σέντερ μπακ είχε περάσει από τις Λέιτον Οριεντ (1963-'66), Σαουθάμπτον (1966-'68) και βρισκόταν ήδη τρία χρονιά στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Βασικός και αναντικατάστατος πρωταγωνίστησε σε μία σημαντική εποχή για την Τσέλσι. Μέχρι το 1974 αγωνίστηκε μαζί της σε 230 ματς πρωταθλήματος και σκόραρε 23 φορές. Με δικό του γκολ οι Μπλε επικράτησαν στον τελικό Κυπέλλου του 1970 κόντρα στην Λιντς, ενώ ήταν βασικός στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1971, με το 2-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Στάδιο Καραϊσκάκη».

Γενικότερα ο Γουέμπ ήταν πολυεργαλείο. Οι συμμετοχές του είναι ισόποσα μοιρασμένες ως σέντερ μπακ ή δεξιός μπακ, ενώ όποτε χρειάστηκε έπαιξε αμυντικός χαφ, φτάνοντας να έχει βάλει πέντε από τα 21 γκολ του ως σέντερ φορ. Την μεγαλύτερη εμφάνιση της καριέρας του όμως την έκανε, όταν δημιουργήθηκε η ανάγκη να καλύψει το κενό που υπήρξε κάτω από τα δοκάρια.

Συνέβη στις 27 Δεκεμβρίου του 1971. Ο θρυλικός πορτιέρο Πατ Μπονέτι ήταν τραυματίας και το ίδιο ίσχυε για τον αναπληρωματικό του, Τόμας Χιουζ και τον τρίτο Τζον Φίλιπς. Οπότε, ο κόουτς Ντέιβιντ Σέξτον δεν είχε καμία απολύτως επιλογή για το Νο1 της ενδεκάδας που θα έστηνε για το ματς κόντρα στην Ιπσουιτς. «Ημουν σχετικά χαλαρός και έκανα και λίγο τον showman. Επίσης, ότι έκανα δύο σούπερ επεμβάσεις και μία ήταν σε τετ α τετ», θυμάται ο Γουέμπ, ο οποίος αποτέλεσε την επιλογή του προπονητή και έγινε ο πρώτος outfield παίκτης που ξεκίνησε ως τερματοφύλακας σε τόσο σημαντικό αγώνα.

Μάλιστα ο Γουέμπ έμεινε στην ιστορία ως ο πιο επιτυχημένος πορτιέρο ever για την Τσέλσι. Δεν δέχτηκε γκολ και με ένα clean sheet σε ένα ματς μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ρίχνει τη σκόνη του ακόμα και στον Πετερ Τσεχ.

Σκοράροντας σε τρεις διαφορετικούς τερματοφύλακες
Εξίσου περίεργη όμως ήταν σχετικά η ιστορία του Αλβιν Μάρτιν. Ο θρυλικός κεντρικός αμυντικός της Γουέστ Χαμ που φόρεσε τη φανέλα της για 20 χρόνια (1976-'96) και που χρίστηκε 17 φορές διεθνής με την Αγγλία, έκανε κάτι μοναδικό στα πεπραγμένα του ποδοσφαίρου. Γενικότερα δεν έβαλε πολλά γκολ στην καριέρα του, αλλά τον Απρίλιο του 1986 σημείωσε το ένα και μοναδικό χατ τρικ του.

Το έκανε σε ένα εκπληκτικό 8-1 επί της Νιούκαστλ στην τότε First Division, βρίσκοντας δίχτυα απέναντι σε τρεις διαφορετικούς τερματοφύλακες. Ωστόσο, μοναχά ο πρώτος, Μάρτιν Τόμας ήταν κανονικός. Οταν τραυματίστηκε, στη θέση του ανέλαβε αρχικά ο μέσος Κρις Χέντγουορ και εν συνεχεία μετά και τον δικό του τραυματισμό, ο σούπερ επιθετικός Πίτερ Μπίρτσλεϊ. Ο Μάρτιν λοιπόν έβαλε γκολ και στους τρεις και έγραψε ιστορία...

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα