Ενας μετρ στον σχεδιασμό επιθέσεων χωρίς την μπάλα στα πόδια της ομάδας του

Ενας μετρ στον σχεδιασμό επιθέσεων χωρίς την μπάλα στα πόδια της ομάδας του

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
Ενας μετρ στον σχεδιασμό επιθέσεων χωρίς την μπάλα στα πόδια της ομάδας του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος θαυμάζει τα συνεχόμενα δείγματα υποδειγματικής επιθετικής άμυνας από την Λειψία του Ραλφ Χάσενχουτλ, ο οποίος έχει φτάσει να πνίγει τους αντίπαλους αμυντικούς και να χτίζει αποτελεσματικές επιθέσεις ελάχιστου χρόνου και ελάχιστων επαφών.

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου η Λειψία το έκανε για ακόμη μια φορά. Μπήκε ακόμη μια φορά στο τερέν της έδρας της για να πιάσει από τον λαιμό την αντίπαλό της, η οποία δεν ήταν μια ομάδα που δεν έχει αρετές και απλώς μάχεται για την παραμονή στην κατηγορία αλλά ένα καλοδουλεμένο σύνολο που διεκδικεί ευρωπαϊκό εισιτήριο, την Κολωνία. Η Λειψία έκανε και στην Κολωνία αυτό που έχει κάνει σε μια σειρά από αντιπάλους της στην Bundesliga τόσο εντός όσο και εκτός έδρας: έπαιξε επιθετική άμυνα, πιέζοντας με μεγάλη ένταση τους αντιπάλους της, με την πίεση να γίνεται ασφυκτική από το πρώτο λεπτό και να φτάνει μέχρι τον τερματοφύλακα. Και για ακόμη μια φορά αυτή η πίεση ήταν αποτελεσματική και στα δύο της μέρη, δηλαδή έφερε στην Λειψία την επανάκτηση της κατοχής και μάλιστα κοντά στην αντίπαλη εστία και οδήγησε σε ευκαιρία, από την οποία η Λειψία πήρε το προβάδισμα στο 5’ο λεπτό.

Στη Γερμανία υπήρξαν αναλυτές που σχολίασαν ότι η Λειψία παραχώρησε σκοπίμως την κατοχή της μπάλας στην Κολωνία σε αυτό το σημείο του τερέν (όντως η μπάλα έφτασε εκεί από ένα γέμισμα από την άμυνα της Λειψίας) προκειμένου να ασκήσει αυτή την πίεση και να επιτεθεί μαζικά απέναντι σε μια ανοργάνωτη άμυνα. Είτε ήταν όντως προσχεδιασμένη αυτή η κίνηση είτε όχι, η Λειψία βρέθηκε στο 5’ο λεπτό να παίζει επιθετική άμυνα με 6 ποδοσφαιριστές στο αντίπαλο μισό του τερέν. Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά. Διότι αυτό είναι ένα εκ των πιο βασικών σχεδίων του Ραλφ Χάσενχουτλ για το επιθετικό μέρος του παιχνιδιού της Λειψίας.

Μερικά χρόνια πίσω η αναφορά στον τρόπο που επιδιώκει μια ομάδα να φτιάξει επιθέσεις γινόταν μόνο σχετικά με την φάση κατοχής της μπάλας από αυτή την ομάδα. Σήμερα το ποδόσφαιρο ζει σε μια εποχή που οι προπονητές ποδοσφαίρου, σαν προπονητές μπάσκετ, διατάζουν πίεση σε όλο το γήπεδο με στόχο να κλέψουν την μπάλα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αντίπαλη εστία και να βρεθούν απέναντι σε μια ανοργάνωτη άμυνα. Κι όταν ένας προπονητής αναφέρεται στον τρόπο που δημιουργεί προϋποθέσεις για γκολ δεν αναφέρεται απαραίτητα στη φάση του παιχνιδιού που η ομάδα του έχει την κατοχή της μπάλας. Αναφέρεται, όπως ο Χάσενχουτλ, και στη φάση της προσπάθειας της ομάδας του να επανακτήσει την κατοχή της μπάλας.

Φυσικά ο 49χρονος Αυστριακός προπονητής δεν είναι ο πρώτος που βάζει μια ποδοσφαιρική ομάδα σε αυτό τον δρόμο. Το κάνει όμως με τον δικό του τρόπο, με τον δικό του σχηματισμό, αυτό το 4-2-2-2 που συνήθως επιλέγει, με την δική του συχνότητα και διάρκεια ανάλογα με τον αντίπαλο και την εξέλιξη του παιχνιδιού. Και το κάνει τόσο αποτελεσματικά, που σήμερα κρατά μια νεοφώτιστη ομάδα στην 2η θέση της Bundesliga, κοντά στην πρωτοπόρο Μπάγερν και αρκετά μακριά από την 3η Ντόρτμουντ.

Η Λειψία δεν κάνει μόνο αυτό, δηλαδή αυτή δεν είναι η μόνη ιδέα της για να δημιουργεί ευκαιρίες και να πετυχαίνει γκολ. Το ρεπερτόριό της εμπλουτίζεται από παιχνίδι σε παιχνίδι, και έχει ήδη αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να παίζει αποτελεσματικό ποδόσφαιρο κατοχής κάθε φορά που ο αντίπαλος της αφήνει τη μπάλα στα πόδια. Η Λειψία έχει ήδη αποδειχθεί ικανή να ανοίγει κλειστές άμυνες, ξέρει να παίξει και κάθετα και οριζόντια, και κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι παραμένει απρόβλεπτη και στέλνει αδιάβαστες ομάδες με πολύ βαρύτερη φανέλα και με ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης εμπειρίας. Αυτή η επιθετική άμυνα όμως παραμένει το μεγαλύτερό της εφόδιο και ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματά της έναντι των ομάδων που την ανταγωνίζονται για ένα εισιτήριο για το επόμενο Champions League.

Ο Χάσενχουτλ δεν αποτελεί εξαίρεση. Κυκλοφορούν πλέον πολλές ομάδες σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που εξελίσσουν σε βασικό επιθετικό όπλο την πιεστική άμυνα στο αμυντικό τρίτο του αντιπάλου. Κυκλοφορούν ακόμη περισσότερες ομάδες που δίνουν μεγάλη σημασία στην κόντρα επίθεση, με προπονητές που επιμένουν στην μείωση του χρόνου που χρειάζεται η ομάδα τους για να μεταβεί από την “δεν έχω την μπάλα” φάση στην “πήραμε την μπάλα” φάση παιχνιδιού και εκπαιδεύουν καθημερινά τους ποδοσφαιριστές τους στις προπονήσεις προκειμένου να δημιουργήσουν συντονισμένες κινήσεις για να εκμεταλλευτούν τους κενούς χώρους και να δώσουν πολλές επιλογές στον κάτοχο της μπάλας για να χτίσει στον ελάχιστο χρόνο μια αποτελεσματική επίθεση.

Στην Ελλάδα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι προπονητές που επιχειρούν να εφαρμόσουν αυτή την μέθοδο για να κλέψουν την μπάλα στα όρια της αντίπαλης μεγάλης περιοχής. Πιθανόν η εξήγηση να βρίσκεται στο γεγονός ότι αυτού του είδους το παιχνίδι έχει μεγάλες απαιτήσεις φυσικής κατάστασης, απαιτεί διαρκείς μετρήσεις και συνετή διαχείριση των δυνάμεων από τον προπονητή. Με απλά λόγια είναι πολύ σύνθετη και απαιτητική δουλειά η προετοιμασία αυτού του είδους του παιχνιδιού. Και απαιτείται πολύς χρόνος για να φτάσει μια ομάδα στο επίπεδο να αποδίδει αποτελεσματικά στο τερέν αυτή την ιδέα παιχνιδιού. Χρόνος που σπανίως δίδεται, ειδικά σε Ελληνες προπονητές, για να φτάσουν μια ομάδα σε τέτοιο επίπεδο ωρίμανσης και φυσικής κατάστασης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball