Η Σάτον Γιουνάιτεντ είναι το ποδόσφαιρο

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η Σάτον Γιουνάιτεντ είναι το ποδόσφαιρο

bet365

Η μαγεία του FA Cup επέστρεψε και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη νίκη της μικρούλας Σάτον Γιουνάιτεντ απέναντι στην ιστορική Λιντς.

Πριν από δύο μέρες, στο νότιο Λονδίνο, η κοινότητα του Σάτον αναστατώθηκε όταν είδε έναν τύπο που έμοιαζε με τον Ντμίτρι Παγιέ να τριγυρίζει στις εγκαταστάσεις της ομάδας. Τελικά, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ο Γάλλος σούπερ σταρ της Γουέστ Χαμ, αλλά ένα εργαζόμενος σε εταιρεία με είδη υγιεινής. Πήγε στο Gander Green Lane για να δωρίσει στην ομάδα πλακάκια, προκείμενου να γίνει μια μικρή ανακαίνιση στο clubhouse ενόψει της μεγάλης συγκυρίας. Toυ αγώνα απέναντι στην σπουδαία Λιντς. Το προφίλ των καλεσμένων της Κυριακής ήταν πολύ υψηλότερο από ό,τι είχαν συνηθίσει οι οικοδεσπότες.

Οι αναταράξεις στο FA Cup είναι συχνό φαινόμενο. Η κλισεδιάρικη φράση «θεσμός των εκπλήξεων» δεν βγήκε τυχαία για την αρχαιότερη κούπα στον κόσμο. Η Λίβερπουλ, η Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ, είχαν πέσει θύματα τέτοιων εκπλήξεων, ενώ η Σάτον είχε καταφέρει το 1989 να γίνει και πάλι talk of the town μέσα από το Κύπελλο, καθώς είχε αποκλείσει στον τρίτο γύρο την Κόβεντρι, η οποία ήταν τρίτη στην μεγάλη κατηγορία. Όσο όμως το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και οι αποστάσεις ανάμεσα στις ομάδες μεγαλώνουν από την άκρατη εμπορευματοποίηση του παιχνιδιού, επιτεύγματα όπως αυτό αποκτούν μεγαλύτερη δυσκολία. Μοιάζουν ως ανωμαλίες σε ένα σύστημα δομημένο για την επικράτηση των οικονομικά ισχυρών.

Το τελικό 1-0 από το πέναλτι του Κόλινς και α αποκλεισμός της Λιντς προκάλεσε πανικό. «Ο κόσμος λέει ότι δεν έχει απομείνει μαγεία στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Μάλλον αποδείξαμε αυτή την εβδομάδα ότι κάνουν λάθος!», έγραψε στο επίσημο twitter της η Όξφορντ Γιουνάιτεντ, η οποία φιλοδώρησε με τρία γκολ τη Νιούκαστλ του Ράφα Μπενίτεθ. Το επίτευγμα της Σάτον είναι μεγαλύτερο. Νίκησε μια ομάδα η οποία βρίσκεται 84 θέσεις πάνω από εκείνη στις βαθμίδες του αγγλικού ποδοσφαίρου και συνεχίζει στους «16» του FA Cup. Δεν είναι η μοναδική από την Conference που το έπραξε, απέναντι σε καθαρά επαγγελματικό αντίπαλο. Η Λίνκολν έκανε το ίδιο απέναντι στην Μπράιτον. Είναι όμως στην κορυφή της National League και δείχνει ότι του χρόνου θα παίζει στη League Two. Η Σάτον, από την άλλη είναι 16η και αποτελεί την ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογική θέση στον πέμπτο γύρο. Με χορηγούς τοπικές εταιρείες, παμπ και παίκτες που θα κρατήσουν μια φωτογραφία από τη νίκη με τα «Παγώνια» για να τη δείχνουν στα εγγόνια τους.

Η Σάτον είχε φροντίσει να δείξει τα δόντια της αποκλείοντας στην προηγούμενη φάση τη Γουίμπλεντον. Μια περιοχή που ο πληθυσμός της είναι σχεδόν όση η χωρητικότητα του γηπέδου της Λιντς, ζούσε όλη την εβδομάδα για την αναμέτρηση. Δεν υπήρχε μπαρ και παμπ που να μην συζητιόταν το ματς. Η εξασφάλιση μιας από τις 5.000 θέσεις του Ganden Green Lane ήταν ο απόλυτος στόχος. Το διπλανό μπαρ έκανε εισπράξεις ρεκόρ και παρά το μεθύσι της επιτυχίας, οι οπαδοί αντιστάθηκαν και δεν έκαναν θόρυβο χτυπώντας τις μεταλλικές κερκίδες, αφού η οδηγία που τους είχε δοθεί ήταν να μην ενοχλήσουν τους γείτονες! Τελευταία φορά που η Λιντς είχε επισκεφτεί την περιοχή ήταν τον Ιανουάριο του 1970. Πρωταθλήτρια Αγγλίας με τον Ντον Ρίβι στο τιμόνι της, πέρασε με το εμφατικό 6-0.

Στις 22 Απριλίου του 2015, στο γηπεδάκι της Σάτον μπήκε υπερσύγχρονος 3G τεχνητός χλοοτάπητας, με 25 πόντους καουτσούκ, το οποίο εξασφαλίζει ανθεκτικότητα και σχεδόν φυσική ανταπόκριση. Ο τάπητας του Gander Green Lane πήρε την υψηλότερη βαθμολογία από τη FIFA και σύμφωνα με τον προπονητή βοήθησε στο να αλλάξει τη μοίρα της ομάδας. «Όταν τοποθετήσαμε τον νέο χλοοτάπητα ξεκινήσαμε να έχουμε μεγαλύτερες προσελεύσεις. Γίναμε ένας πραγματικός σύλλογος κοινότητας και όσο περισσότεροι χρησιμοποιούσαν το γήπεδο, τόσο αυξανόταν ο κόσμος που ερχόταν να μας παρακολουθήσει», τόνιζε μετά τη νίκη επί της Γουίμπλεντον ο προπονητής Πολ Ντόσγουελ, ο οποίος ανέλαβε τις τύχες της ομάδας το 2008 και άφησε το δικό του στίγμα στην ιστορία της. Στην ιστορική αναμέτρηση του Κυπέλλου, η Λιντς έμοιαζε έξω από τα νερά της.

Ο κόσμος που κατέκλυσε το γήπεδο μετά τη νίκη είναι πολύ πιθανόν να έχει παίξει μπαλίτσα με τους παίκτες. Να έχει πιει μια μπύρα, να έχουν βγάλει μαζί βόλτα τα σκυλιά τους. Ο επίσημος λογαριασμός του twitter των «Us» γνώρισε πρωτοφανή «επίθεση» και ζήτησε συγγνώμη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα μηνύματα. Ενημέρωσε επίσης ότι το μπαρ απόψε θα μείνει ανοιχτό για όλη τη νύχτα. Παίκτες, δημοσιογράφοι, οπαδοί θα γιορτάσουν παρέα την ιστορική πρόκριση!

Όσον αφορά τα χρήματα; Όπως είχε παραδεχθεί ο Ντόσγουελ θα φέρουν πρωτοφανή δεδομένα για την ομάδα, ενώ θα την βοηθήσουν να ξεπληρώσει το δάνειο για τον τάπητα. Μια εμπορική κλήρωση στη συνέχεια θα τη βοηθήσει να επενδύσει στα συστήματα υποδομής και να χωρέσει περισσότερα παιδιά από την ευρύτερη περιοχή σε αυτά.

Ο προπονητής της Λιντς, Γκάρι Μονκ ευχήθηκε τα καλύτερα για τη συνέχεια στην ομάδα που έδειξε να υποτιμά παρουσιάζοντας την ομάδα του καθολικά αλλαγμένη, ενώ στα social media έγινε πραγματικός χαμός! Αυτή είναι και η μεγάλη νίκη του ποδοσφαίρου. Μια ομάδα της κοινότητας, με επίπεδα ταύτισης που κάνουν τη νίκη πραγματική χαρά για όλους, θυμίζει σαν άλλο γαλατικό χωριό στα κοστουμαρισμένα στελέχη ότι το ποδόσφαιρο ανήκει στις μάζες, όχι στην ελίτ. Φωνάζει με τον καλύτερο τρόπο ότι οι δεσμοί ανάμεσα στα κλαμπ και τις τοπικές κοινωνίες μπορούν να κάνουν θαύματα, ακόμα κι αν το χάσμα με τις «μεγαλύτερες» ομάδες ανοίγει από τα τηλεοπτικά συμβόλαια και τις πολυεθνικές συμφωνίες. Η μαγεία μένει πάντα ζωντανή.

Και βέβαια, αποτελεί μια ακόμα υπενθύμιση για το ότι οι μικρές Λίγκες μπορούν να εμφανίσουν «διαμαντάκια». Η περίπτωση του Βάρντι, ο οποίος από τα ερασιτεχνικά έφτασε στην εθνική, καθώς και η περσινή πορεία της Λέστερ με εκείνον στην αιχμή του δόρατος έφερε πολλή κουβέντα γύρω από τις δομές του σκάουτινγκ και τη βάση που δίνουν στα χαμηλότερα στρώματα του δικού τους ποδοσφαίρου. Ο Ρόρι Ντίκον της Σάτον ίσως από την προβολή που κέρδισε από αυτό το ματς κερδίσει του χρόνου μια μεταγραφή, όμως το ότι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπέλλου δύο ομάδες εκτός επαγγελματικών Πρωταθλημάτων φτάνουν στον πέμπτο γύρο, δείχνει ότι αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.