Η εποχή που ο Μέσι και ο Κριστιάνο δεν είναι οι κορυφαίοι έχει μόλις αρχίσει

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
Η εποχή που ο Μέσι και ο Κριστιάνο δεν είναι οι κορυφαίοι έχει μόλις αρχίσει

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει τη λίστα των κορυφαίων σε σημερινή αντικειμενική αξία μεταγραφής, βλέπει τον Νέιμαρ στην κορυφή και τον Ρονάλντο στην 7η θέση και γράφει για την έκθεση – σημείο καμπής από το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου της FIFA.

Στις 9 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της τελετής για την απονομή των βραβείων της χρονιάς, έπιανα τον εαυτό μου έκπληκτο να αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να ανέχθηκε ο φρέσκος Τζιάνι Ινφαντίνο, στην πρώτη του φορά ως πρόεδρος, να παρουσιάσει μια τόσο κακοστημένη και πρόχειρη τελετή της FIFA, και μάλιστα στην πρώτη τελετή στην μετά France Football&FIFA εποχή, δηλαδή τώρα που το γαλλικό περιοδικό ξαναπήρε πίσω τη Χρυσή Μπάλα για να τη δίνει μόνο του. Η κύρια πηγή της έκπληξής μου ήταν η απουσία του Λίονελ Μέσι, όπως και των άλλων παικτών της Μπαρτσελόνα που ήταν μέλη της κορυφαίας ενδεκάδας του 2016, οι οποίοι απουσίαζαν με την σοβαρή δικαιολογία της ρεβάνς με την Μπιλμπάο στο Κύπελλο Ισπανίας. Πώς είναι όμως δυνατόν, αναρωτιόμουν, να αφήνει η FIFA στην τύχη της την παρουσία του Μέσι, δηλαδή του ενός εκ των τριών υποψήφιων για το βραβείο της χρονιάς, του ενός εκ των δύο κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον πλανήτη, αν όχι του κορυφαίου; Στην υπόθεση που συζητάμε ο Ινφαντίνο προφανώς σκέφτηκε “ελληνικά”: δεν πειράζει μωρέ που λείπει φέτος, θα είναι εδώ του χρόνου. Δεν είναι όμως έτσι πλέον. Διότι ο Μέσι κλείνει τον ερχόμενο Ιούνιο τα 30, και ο Κριστιάνο Ρονάλντο κλείνει σε περίπου 20 μέρες τα 32. Ναι, έχουν χρόνια ποδοσφαίρου μπροστά τους, αλλά όχι, δεν έχουν πλέον πολλά χρόνια ακμής.

Αυτό που όλοι αισθανόμαστε καιρό με τον καιρό, τώρα πια που δεν βλέπουμε τόσο συχνά τα μαγικά τους, τις άπειρες ντρίμπλες και τις εξωγήινες επιδόσεις στο σκοράρισμα, έρχεται να αποτυπωθεί και στην χρηματιστηριακή αξία τους.

Το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου του Διεθνούς Κέντρου Μελετών για τον Αθλητισμό, που έχει δημιουργηθεί από την FIFA και το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ της Ελβετίας το 1995, προχώρησε την Δευτέρα στο update της έκδοσής του για τους 100 ακριβότερους ποδοσφαιριστές των 5 κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Κατά την ανάγνωση της λίστας το σοκ του αμέριμνου αναγνώστη – ποδοσφαιρόφιλου είναι διπλό: Στην πρώτη θέση δεν είναι ούτε ο Μέσι, ούτε ο Ρονάλντο, και δεν είναι μόνο αυτό: ο Πορτογάλος έχει υποχωρήσει πλέον στην 7η θέση.

Η επιστημονική διαδικασία που ακολουθεί το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου για να δημιουργήσει τον αλγόριθμο από τον οποίο προκύπτει η λίστα μοιάζει πολύ φυσιολογική. Η μεταγραφική αξία του ποδοσφαιριστή προκύπτει από ένα στατιστικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη όλα τα αγωνιστικά δεδομένα που παράγει ο ποδοσφαιριστής στους αγώνες, αλλά και όλα τα υπόλοιπα βασικά χαρακτηριστικά: την ηλικία, την χρονική διάρκεια του ισχύοντος συμβολαίου, την οικονομική υπόσταση του σημερινού εργοδότη του ποδοσφαιριστή αλλά και την υπόσταση και την οικονομική δύναμη των πιθανών ενδιαφερόμενων να τον αγοράσουν.

Κάπως έτσι ο 24χρονος Νέιμαρ, του οποίου το συμβόλαιο λήγει το 2021, έχει φτάσει την χρηματιστηριακή αξία του στα 246.8 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση, προσπερνώντας τον Μέσι, του οποίου η αξία έχει “πέσει” στα 170.5 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το συμβόλαιό του λήγει το 2018. Ο 23χρονος Πογκμπά, του οποίου το συμβόλαιο με τη Γιουνάιτεντ λήγει το 2021, κοστίζει 155.3 εκατ. ευρώ, ο 25χρονος Γκριεζμάν, με συμβόλαιο με την Ατλέτικο μέχρι το 2021, κοστίζει 150.4 εκατ. ευρώ, ο 29χρονος Σουάρες, που έχει συμβόλαιο με την Μπάρτσα μέχρι το 2021 κοστίζει 145.2 εκατ. ευρώ, ο 23χρονος Χάρι Κέιν με συμβόλαιο μέχρι το 2022 με την Τότεναμ κοστίζει 139.2 εκατ. ευρώ. Και κάπως έτσι ο Κριστιάνο “καταντά”, μετά την πιο λαμπερή σε τίτλους σεζόν στην καριέρα του, να βλέπει το δικό του brand name στην 7η θέση των υψηλότερων αντικειμενικών αξιών στο ποδόσφαιρο, με 126.5 εκατ. ευρώ, παρόλο που έχει “μακρύ” συμβόλαιο, μέχρι το 2021. Διότι τα χρόνια περνούν.

Η “πτώση” από την κορυφή της λίστας των αντικειμενικών αξιών προφανώς δεν λέει την απόλυτη αλήθεια. Στα μάτια της πλειονότητας των μελών του ποδοσφαιρικού σύμπαντος αυτοί οι δύο είναι οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της εποχής. Και ακόμη και οι haters του Κριστιάνο δεν θα έβαζαν τον Πορτογάλο κάτω από την 2η θέση, ή τουλάχιστον δεν θα τον “πετούσαν” στην 7η. Αυτή η λίστα όμως είναι μια ανατροπή, που βασίζεται σε πραγματικά και “αντικειμενικά” δεδομένα. Γι' αυτό και η εποχή της έκδοσης αυτής της λίστας είναι ένα σημείο καμπής για τους δύο κορυφαίους ποδοσφαιριστές της τελευταίας 10ετίας. Η επίκαιρη κουβέντα που τους αφορά είναι αυτή που σχετίζεται με το αν και κατά πόσο θα καταφέρουν να εξοικειωθούν με την ιδέα ότι μεγαλώνουν προκειμένου να φέρουν στο παιχνίδι τους την εξέλιξη και τις μετατροπές που αυτό απαιτεί ώστε να συντηρήσουν εαυτούς στην κορυφή για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το παιχνίδι του Μέσι, όταν αυτός είναι ξεκούραστος και απαλλαγμένος από πόνους και ενοχλήσεις, δεν δείχνει κανένα σημάδι φθοράς από τον χρόνο. Αν αμφιβάλλεις, βλέπεις το προχθεσινό του σόου με την Λας Πάλμας και αναθεωρείς. Το παιχνίδι του Κριστιάνο, όταν αυτός παίζει συμβιβασμένος με την ιδέα ότι είναι πλέον 30something και έρχεται κοντά στην περιοχή για να συγκεντρωθεί στις εκτελέσεις και τις τελικές πάσες βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις ντρίμπλες, τα μακριά σουτ και τα πολλά σπριντ μεγάλης απόστασης, σε πείθουν ότι τον βρίσκει και αυτός τον τρόπο.

Ποιος εκ των δύο θα αντέξει περισσότερο; Εχουμε λόγους να το περιμένουμε και από τους δύο. Εχουμε όμως και λόγο να προσπαθούμε πλέον να μην χάνουμε παιχνίδι τους. Διότι η εποχή που βρίσκονται συγχρόνως σε ακμή δύο εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών ever, φτάνει προς το τέλος της. Κι αυτή η λίστα, των αντικειμενικών αξιών, λειτουργεί ως reminder για να τους χαρούμε όσο ακόμη τους έχουμε να παίζουν live στις οθόνες μας και δεν τους ψάχνουμε στις λίστες του YouTube για να αναπολήσουμε τις μέρες της δόξας τους.

* Μου κάνει εντύπωση που απουσιάζει από το top100 ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Δεν μου κάνει όμως εντύπωση που βρίσκεται εντός της λίστας, στην 80η θέση, ο Κώστας Μανωλάς με αντικειμενική αξία 41.8 εκατ. ευρώ. Αν ρίξεις μια ματιά στην λίστα και δεις ανάμεσα σε ποιους είναι ο Ελληνας κεντρικός αμυντικός, καμαρώνεις για το “δικό μας το παιδί”, το οποίο δικαιολογημένα θεωρείται σήμερα ως ένα από τα καλύτερα στόπερ της γενιάς του στην Ευρώπη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball