Η μπάλα... γιατρικό σε μια «άρρωστη» χώρα!

Gazzetta team
Η μπάλα... γιατρικό σε μια «άρρωστη» χώρα!

bet365

Ναρκωτικά, διαφθορά, εμπόριο ανθρώπων, αλλά και... ελπίδα! Το ποδόσφαιρο στη φτωχή Γουινέα - Μπισάου προσφέρει χαμόγελα στους κατοίκους.

Υπέρβαση με το... καλημέρα για τη Γουϊνέα - Μπισάου, αφού στην πρεμιέρα με γκολ στις καθυστερήσεις «πάγωσε» την οικοδέσποινα Γκαμπόν κι ελπίζει σε πρόκριση! Απίθανη ομάδα και το Copa Africa έχει στραμμένα πάνω της τα φώτα! Μια χώρα με τη διαφθορά να χτυπά κόκκινο και τη φτώχεια να κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή σε χιλιάδες κατοίκους.

Το περασμένο καλοκαίρι, ένας ποδοσφαιριστής από τη Γουινέα-Μπισάου έκανε την Ευρώπη να μιλάει γι αυτόν, μιας και ο Εντερ με τη γκολάρα του έδωσε την κούπα στην Πορτογαλία. Χθες, 11 παίκτες από τη μικρή αφρικανική χώρα μπήκαν σε ένα μεγάλο τουρνουά με σκοπό να... μιμηθούν τα κατορθώματα του Έντερ!

Παίκτες – ήρωες, σε μια χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα αδύνατά της πόδια. Πριν από επτά χρόνια μια εξαθλιωμένη χώρα κράτησε στην έρημο του ποδοσφαίρου την ομάδα. Μηδενικά κίνητρα, μηδενικά κονδύλια, και μια ομάδα σε ανυπαρξία. Τρία χρόνια πέρασαν χωρίς ένας διεθνές παιχνίδι. Ενας εφιάλτης εξελίχθηκε σε όνειρο, αφού στις 4 Ιουνίου του 2015 μέσα σε έξαλλες σκηνές στο Μπισάου ο Τόνισ Σίλβα χάριζε κόντρα στη Ζάμπια μια τεράστια πρόκριση στα τελικά του Κόπα Αφρικα.

Η Γουινέα-Μπισάου ξεπέρασε τα τα εμπόδια των συγκρούσεων, τη φτώχεια και την έλλειψη υποδομών. Η χώρα της Δυτικής Αφρικής με πληθυσμό 1,7 εκατ. κατοίκων, ταλανίζεται από πολιτική αστάθεια, αλλά φρόντισε να εξασφαλίσει θέση για τα γήπεδα της Γκαμπόν. Η Γουινέα Μπισάου κέρδισε 3-2 τη Ζάμπια, πρωταθλήτρια το 2012 κι έγινε η 39η χώρα που συμμετέχεται στα τελικά από την πρώτη διοργάνωση το 1957.

«Εκληξη; Τεράστια έκπληξη, γιατί δεν μας ήξερε κανείς. Είχαμε δίψα, ποιότητα, αλλά μας έλειπε το δικαίωμα των υποδομών και η δέσμευση της Κυβέρνησης»τονίζει ο Φερνάντες, ο πρώην αρχηγός της ομάδας, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2015. Οταν άρχισαν τα προκριματικά, η Γουινέα, είχε κερδίσει μόλις τέσσερις αγώνες σε προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και του Μουντιάλ, ενώ η τελευταία συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση ήταν πριν 22 χρόνια.

Την ομάδα αποτελούσαν παίκτες από μικρές ομάδες της Πορτογαλίας, αλλά και από το ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα της Γουινέας. Στον τελικό με τη Ζάμπια η ομάδα παρουσιάστηκε χωρίς προπόνηση. Ο λόγος; Η ομοσπονδία δεν είχε πληρώσει ποτέ τους παίκτες για τους προηγούμενους προκριματικούς αγώνες.

Όλες οι μεγάλες πορτογαλικές ομάδες έχουν Ακαδημία ή ευρύ δίκτυο scouting στη Γουινέα-Μπισάου. Ο Τόνι Σίλβα παίζει τώρα στον Λεβαδειακό, ήταν μέλος της Εθνικής Νέων της Πορτογαλίας, ενώ ο Αμπελ Καμαρά είχε σκοράρει 10 φορές με την U21 της Πορτογαλίας. Οι δυο τους όμως όπως και αρκετοί διεθνείς δελεάστηκαν από την Ομοσπονδία να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Παλαιότερα οι διεθνείς πλήρωναν μόνοι τους τα εισιτήρια για να παίξουν με τη φανέλα της Εθνικής. Τώρα η κατάσταση είναι καλύτερα. Ταμεία και οργάνωση απουσιάζουν, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Βέβαια, ποιος μπορεί να ξεχάσει πως η Γουινέα-Μπισάου είναι άνετα ανάμεσα στις 20 πιο φτωχές χώρες του κόσμου...

Γουινέα-Μπισάου, ένας τόπος για να περάσεις... εύκολα σε χώρες της ΕΕ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντελφίν ντα Σίλβα, έκανε λόγο για σοβαρά περιστατικά παραβίασης των διεθνών κανόνων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της χώρας, όπου οι αρχές έναντι αδράς αμοιβής εκδίδουν πλαστά διαβατήρια «Εξάγουμε κοκαΐνη σε άλλες χώρες και ευθυνόμαστε για κρούσματα εμπορίας ανθρώπων…..‘Ολα ξεκινούν στο Μαρόκο.

Η διπλωματική αποστολή μας εκδίδει βίζες χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης…. φτάνουν με διαβατήρια από την Συρία και φεύγουν με τουρκικά. Πρόκειται για μια δαιδαλώδη κατάσταση από την οποία πρέπει να βγούμε». Μάλιστα, οι πορτογαλικές αερογραμμές διέκοψαν τις πτήσεις στην πρώην πορτογαλική αποικία και συνέστησαν στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Γουινέα – Μπισάου. Κι εκεί πάντως γίνονται προσπάθειες, ώστε η διαφθορά στη χώρα να περιορισθεί...

 

Τελευταία Νέα