La Liga 2016: Χωρίς Μπάρτσα, Ρεάλ, Ατλέτικο! (vids, pics)

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
La Liga 2016: Χωρίς Μπάρτσα, Ρεάλ, Ατλέτικο! (vids, pics)

bet365

To ισπανικό ποδόσφαιρο παρέμεινε στην κορυφή της Ευρώπης και το gazzetta.gr θυμάται τους πρωταγωνιστές, τα φαινόμενα, τις εκπλήξεις και τις απογοητεύσεις της χρονιάς που φεύγει για την La Liga.

Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, όπως και οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Μέσι, βρίσκονται εκτός συναγωνισμού και συνεπώς και εκτός αφιερώματος, μιας και τα κατορθώματα τους τα έχουμε εξιστορήσει πλειστάκις. Μαζί τους πλέον και όσα συμβαίνουν στην Ατλέτικο του Ντιέγο Σιμεόνε. Το ενδιαφέρον για όσους αγαπούν πραγματικά το ισπανικό ποδόσφαιρο, βρίσκεται στο να θυμηθούν ή να μάθουν όσα συνέβησαν στα ενδότερα της Primera Division.

Το 2016 ήταν γεμάτο επιτυχίες και αντιφάσεις για τις ισπανικές ομάδες που παρέμειναν στην κορυφή της Ευρώπης. Η Ρεάλ Μαδρίτης με τη μυθική χρονιά της και η Σεβίλλη που κατέκτησε ξανά το Europa League επιβεβαίωσαν ότι η La Liga είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Και ας λένε οι περισσότεροι για την Αγγλία ή οι πιο ρομαντικοί για τη Σέριε Α’. Το πιο εντυπωσιακό στην Ισπανία είναι ότι διαρκώς αναδεικνύει σούπερ ταλέντα και ότι οι μικρομεσαίοι της χώρας παίζουν μπαλάρα…



Και να μην ξεχνάμε ότι και φέτος η τριάδα για την «Χρυσή Μπάλα», όπως και ο νικητής προήλθαν από τούτα τα σούπερ ποδοσφαιρικά μέρη!


ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
«Ζούμε μία από τις κορυφαίες χρονιές της ιστορίας μας», έλεγε συγκινημένος και υπερήφανος ο Φλορεντίνο Πέρεθ αμέσως μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ Συλλόγων. Κι είχε δίκιο. Απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αυτό που βίωσαν οι Μαδριλένοι το 2016. Το ότι σήκωσαν τρεις κούπες, ενώ είχαν μόλις δύο ήττες σε όλες τις διοργανώσεις, μιλάει από μόνο του. Πάνω απ' όλα φυσικά ήταν το Champions League, η 11η κούπα που κοσμεί την επική τροπαιοθήκη του club. Ακολούθησε το Σούπερ Καπ Ευρώπης και η κορυφή του κόσμου. Μάλλον τίποτα εξ αυτών δεν θα συνέβαινε, εάν στα μέσα της χρονιάς δεν καθόταν στον πάγκο ο Ζινεντίν Ζιντάν, εάν δεν πυροβολούσε ο Ρονάλντο, εάν δεν είχε τα γκολ στο φινάλε ο Σέρχιο Ράμος. Η ήττα εντός από την Ατλέτικο Μαδρίτης τον Φεβρουάριο για την La Liga και από την Βόλφσμπουργκ εκτός τον Απρίλιο, αποτελούν τις μοναδικές φορές που υποτάχθηκαν οι Μερένγκες. Οπότε, από την Βόλφσμπουργκ και έπειτα παραμένουν αήττητοι για 37 σερί ματς. Θέλουν δύο ακόμα για το απόλυτο ρεκόρ της χώρας που κατέχει Μπαρτσελόνα. Αυτά όμως με το νέο έτος. Το παλιό φεύγει με την ομάδα στην κορυφή να συνεχίζει...


ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Στο level που έχει φτάσει την τελευταία 10ετία, όταν δεν κατακτά το Champions League, επισκιάζεται όλη η χρονιά. Ωστόσο, η Μπάρτσα μπορεί να υπερηφανεύεται για τους τρεις τίτλους που κατέκτησε. Ο αποκλεισμός στα προημιτελικά από την Ατλέτικο Μαδρίτης αποτέλεσε σοκ για το club. Στο φινάλε όμως πανηγύρισε το νταμπλ, κλείνοντας εξαιρετικά την προηγούμενη σεζόν. Και η καινούργια με τρόπαιο ξεκίνησε το Σούπερ Καπ της χώρας βρέθηκε στα χέρια της, αλλά η τρέχουσα περίοδος έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα. Οι Μπλαουγκράνα έχουν μπόλικες γκέλες, περισσότερες απ' όσες έχουν συνηθίσει το κοινό τους. Ειδικά εντός έδρας έχουν πετάξει τους εννέα από τους 24 διαθέσιμους βαθμούς, με συνέπεια να αποχαιρετούν το έτος στο -3 από την κορυφή, αλλά και με παιχνίδι περισσότερο. Στην Ευρώπη πάντως έβαλαν 20 γκολ στον όμιλο και ισοφάρισαν την κορυφαία επιθετική επίδοση τους.


ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Διεκδίκησαν τον τίτλο μέχρι τέλους. Η ήττα από την Λεβάντε την προτελευταία αγωνιστική ήταν όμως σοκαριστική και άφησε τους Ροχιμπλάνκος στην 3η θέση και στο -3 από την κορυφή. Ηταν η πρώτη μεγάλη πίκρα που τους περίμενε στο φινάλε μία εκπληκτικής σεζόν, η οποία περιλάμβανε δύο τρομερές προκρίσεις επί της Μπαρτσελόνα και επί της Μπάγερν. Ωστόσο, στο ραντεβού του Μιλάνου, της συνέβη το ίδιο. Εχασε τον μεγάλη τίτλο από την Ρεάλ (στα πέναλτι αυτή τη φορά) και την δεύτερη ευκαιρία στους τρεις πρόσφατους τελικούς του θεσμού. Εκεί άνοιξε η κουβέντα για την παραμονή ή όχι του Τσόλο Σιμεόνε. Ο άνθρωπος που έχει βάλει την Ατλέτικο στην σπουδαιότερη πορεία της ιστορίας της παρέμεινε, αλλά στην καινούργια σεζόν δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά. Σίγουρα είναι επιτυχία ότι άφησε 2η την Μπάγερν στον όμιλο, μα στην La Liga το νέο έτος θα την βρει στην 6η θέση και στο -9 (ματς λιγότερο η Ρεάλ) από την κορυφή, έχοντας οκτώ νίκες στις διπλάσιες αγωνιστικές.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Οπως είχε συμβεί δύο χρόνια νωρίτερα στην Λισσαβώνα, οι δύο τους έδωσαν και νέο ραντεβού για την μεγαλύτερη κούπα. Η Ατλέτικο όμως δεν κατάφερε να πάρει τη ρεβάνς. Η Ρεάλ προηγήθηκε, οι Ροχιμπλάνκος ισοφάρισαν και η κούπα κρίθηκε στα πέναλτι. Εκεί οι Μερένγκες πήραν το τρόπαιο για 11η φορά. Οσον αφορά όμως την γενικότερη εικόνα, αυτή, μαζί με το έπος της Σεβίλλης στο Europa League, επιβεβαίωσε ότι το ισπανικό ποδόσφαιρο διαφεντεύει την Ευρώπη.


Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ
Το έκανε μία, το έκανε δύο, το ξανάκανε. Η Σεβίλλη είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του Europa League. Στον τελικό της Βασιλείας διέλυσε με ανατροπή 3-1 την Λίβερπουλ και σήκωσε την κούπα για τρίτη διαδοχική χρονιά και για πέμπτη συνολικά. Φανταστείτε πόσο χαρούμενες θα είναι όλες οι ομάδες που συνεχίζουν φέτος στη διοργάνωση, από τη στιγμή που οι Σεβιγιάνοι δεν τερμάτισαν 3οι και έμειναν στο Champions League.


BBC vs MSN
Μετά την συλλογική, αυτή είναι η δεύτερη πιο εμφατική κόντρα μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ. Αμφότερες είναι ευλογημένες που διαθέτουν τέτοιες τριάδες μπροστά και μαζί και όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος που μπορεί να τους απολαμβάνει. Η χρονιά λοιπόν μπορεί να ήταν τέλεια για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος πήρε την «Χρυσή Μπάλα» για τέταρτη φορά, αλλά και ένα σωρό παγκόσμια βραβεία, αλλά η δική του τριάδα υστέρησε σε αριθμούς εκείνης του Λιονέλ Μέσι. To BBC συνολικά δεν τα πήγε εξίσου καλά. Ο Ρονάλντο 42 γκολ/ 10 ασίστ) πάλεψε, αλλά οι Μπενζεμά, Μπέιλ είχε κενά διαστήματα και υστέρησαν. Στο ίδιο διάστημα το MSN έφτασε τα 120 γκολ και τις 67 ασίστ (Μέσι 51-25, Λουίς Σουάρες 48-21, Νεϊμάρ 21-21), κλέβοντας τις εντυπώσεις σε αυτή την άτυπη αναμέτρηση των κορυφαίων.


Ο ΑΓΕΡΑΣΤΟΣ
Τον Φεβρουάριο κλείνει τα 35. Βρίσκεται όμως σε καλύτερη κατάσταση και από τα νιάτα του. Το 2016 ήταν η κορυφαία χρονιά για τον Αρίτς Αντούριθ. Με 27 γκολ από Γενάρη σε Δεκέμβρη, αναδείχτηκε στον πιο καυτό Ισπανό σκόρερ. Σημείωσε 16 στην La Liga, 10 στο Europa League και ένα στο Κύπελλο, έχοντας και έξι ασίστ. Καλύτερο βράδυ του αυτό με τα πέντε γκολ στην Γκενκ στις αρχές Νοεμβρίου στον όμιλο του Europa League.


ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΓΟΡΙΑ
Πέρσι ήταν ακόμα ταλεντάκια. Φέτος ωστόσο, δεν μπορούν πλέον να λογίζονται ως τέτοια. Και οι πέντε τους έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες τους. Οι Χοσέ Λουίς Γκαγιά, Σαούλ Νίγκεθ, Μάρκο Ασένσιο και Ινιάκι Ουίλιαμς μεγάλωσαν μέσα στο 2015 και τώρα έφτασε ο καιρός για την επόμενη φουρνιά που δείχνει ότι ήρθε για να μείνει και να μεγαλώνει από αγωνιστική σε αγωνιστική. Πρόκειται για τον εξτρέμ, Μίκελ Ογιαρθάμπαλ (Σοσιεδάδ), τον αμυντικό μέσο, Πάμπλο Φορνάλς (Μάλαγα), τον deep-lying μέσο, Μαρκ Ρόκα (Εσπανιόλ), τον μέσο, Ντάνι Θεμπάγιος (Μπέτις), επιθετικό, Κάρλος Κάστρο (Σπ. Χιχόν) και τον μοναδικό που δεν είναι Ισπανός, τον Ουρουγουανό σέντερ μπακ, Μαουρίσιο Λέμος (Λας Πάλμας). Απλά συγκρατήστε τα ονόματά τους.


Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ
Κανονικά εδώ μπαίνει χωρίς συναγωνισμό ο Ζινεντίν Ζιντάν. Είπαμε όμως ότι η ανασκόπηση αυτή έχει σκοπό να αναδείξει γενικότερα το παιχνίδι στην Primera Division και τους λιγότερο προβεβλημένους πρωταγωνιστές της. Η μάχη δόθηκε μεταξύ του Χόρχε Σαμπάολι που τα σπάει με την Σεβίλλη και του Κίκε Σετιέν, με τον δεύτερο να βγαίνει κερδισμένος στο νήμα. Αυτό συνέβη επειδή βρίσκεται στο τιμόνι της Λας Πάλμας από πέρσι. Ο 58χρονος τεχνικός την ανέλαβε ως ουραγό και κατάφερε να σώσει άνετα τους νεοφώτιστους τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε. Και φέτος, με σχετικά αδύναμο και όχι βαθύ ρόστερ, συνεχίζει σταθερά. Η ομάδα του παίζει ωραίο, επιθετικό ποδόσφαιρο και παρά το ότι κλείνει τη χρονιά με μία νίκη σε πέντε αγωνιστικές, βρίσκεται ακριβώς στη μέση της βαθμολογίας και στο +9 από τον υποβιβασμό.


Η ΣΤΙΓΜΗ
Στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, η Ρεάλ προσπάθησε να κάνει μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές τίτλου στην ιστορία της χώρας. Για να βρεθεί κοντά σε αυτό, ο Ρονάλντο ήταν ξανά εκεί. Με τους Μερένγκες να είναι με παίκτη λιγότερο κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου» στο 85' και το σκορ στο 1-1, ο Πορτογάλος έκανε τρομερή προσποίηση και κατέβασμα αδειάζοντας τον Πικέ και νίκησε τον Μπράβο για το τελικό 1-2. Με αυτό το γκολ ο CR7 δεν χάρισε απλά μια ακόμα μία νίκη στην Ρεάλ. Ηταν το 10ο γκολ του στην έδρα της Αιώνιας αντιπάλου, το οποίο μάλιστα σταμάτησε ένα μυθικό σερί. Ηταν το αήττητο των 39 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις. Είχε ξεκινήσει μετά την ήττα στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», το 2-1 από την Σεβίλλη (3 Οκτωβρίου) και τερματιζόταν από τον Κριστιάνο στις 2 Απριλίου. Αυτό είναι και το απόλυτο ρεκόρ στο ισπανικό ποδόσφαιρο και το έχει πλησιάσει η Ρεάλ με το δικό της σερί των 37 αγώνων.


ΤΑ... CLASICA
Μπαρτσελόνα – Ρεάλ 1-2 (2 Απριλίου)

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ 1-1 (3 Δεκεμβρίου)

Ρεάλ – Ατλέτικο 0-1 (27 Φεβρουαρίου)

Ατλέτικο – Ρεάλ 0-3 (19 Νοεμβρίου)


ΤΟ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ
Το 1993-'94 η Λα Κορούνια έχασε το πρωτάθλημα το τελευταίο δευτερόλεπτο μαζί με ένα χαμένο πέναλτι. Εκείνη η Super Depor είχε κάτω από τα δοκάρια της τον Πάκο Λιάνο. Δεν ήταν κάτι το φοβερό, αλλά είχε αφήσει ιστορία με το επίτευγμά του, έχοντας δεχτεί μόλις 18 γκολ σε 38 αγωνιστικές. Καθώς λοιπόν ολοκληρωνόταν η περσινή σεζόν, τον μιμήθηκε ακριβώς ο Γιαν Ομπλάκ. Ο πορτιέρο της Ατλέτικο δέχτηκε επίσης 18 σε ίδια παιχνίδια και τον έπιασε στην σχετική ιστορική κορυφή.


ΟΙ ΜΑΤΣΑΡΕΣ
Σεβίλλη – Εσπανιόλ 6-4 (20 Αυγούστου)

Βαλένθια – Λας Πάλμας 2-4 (22 Αυγούστου)

Θέλτα – Μπαρτσελόνα 4-3 (2 Οκτωβρίου)

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ 11ΑΔΑ (ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΡΤΣΑ, ΡΕΑΛ, ΑΤΛΕΤΙΚΟ)
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Χερόνιμο Ρούγι (Σοσιεδάδ)
ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αντίλ Ραμί (Σεβίλλη) – Βίκτορ Ρουίθ (Βιγιαρεάλ)
ΔΕΞΙΟΣ ΜΠΑΚ: Ζοάο Κανσέλο (Βαλένθια)
ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΠΑΚ: Γιούρι (Σοσιεδάδ)
ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ: Στεφάν Ν'Ζονζί (Σεβίλλη)
ΒΟΧ ΤΟ ΒΟΧ ΜΕΣΟΣ: Μπρούνο (Βιγιαρεάλ)
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ: Μανού Τριγκέρος (Βιγιαρεάλ)
ΔΕΞΙΟΣ ΕΞΤΡΕΜ: Ιάγο Ασπας (Θέλτα)
ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΞΤΡΕΜ: Βιτόλο (Σεβίλλη)
ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ: Αρίτς Αντούριθ (Αθλ. Μπιλμπάο)


Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος