Ο Βενγκέρ έφτιαξε τον ιδανικό σέντερ φορ

Ο Βενγκέρ έφτιαξε τον ιδανικό σέντερ φορ

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
Ο Βενγκέρ έφτιαξε τον ιδανικό σέντερ φορ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει το παιχνίδι – μνημείο που έκανε ο Αλέξις Σάντσες απέναντι στη Γουέστ Χαμ. Ενα ματς – υπόδειγμα για τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ο σέντερ φορ στο σημερινό ποδόσφαιρο.

Σε μια εποχή που αντιλαμβάνεται μέχρι και την ίδια την υψηλή κοινωνία του συλλόγου του να συμπεριφέρεται σαν να προετοιμάζεται για να εντοπίσει τον διάδοχό του, επειδή εκείνος δεν της ξεκαθαρίζει ακόμη αν θα επιμείνει ή όχι στην περσινή κουβέντα του ότι αυτή θα είναι η τελευταία του σεζόν στον πάγκο της, ο Αρσέν Βενγκέρ δείχνει στο κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή στο αγγλικό πρωτάθλημα, μια πολύ καλή έκδοση της Αρσεναλ, η οποία σήμερα ζει στην 2η θέση της βαθμολογίας και παρουσιάζει στην αγορά την κορυφαία και πιο πολυδιάστατη έκδοση του Αλέξις Σάντσες, ο οποίος θα σβήσει σε 15 μέρες τα 28 του κεράκια με το καύχημα ότι διανύει την πιο ολοκληρωμένη φάση της καριέρας του.

Η παράσταση που έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου απέναντι στην Γουέστ Χαμ ήταν ιστορική. Οχι μόνο λόγω του χατ τρικ στον πολύ σύντομο χρόνο των 14' λεπτών (72', 80', 86'), αλλά και επειδή αυτό το ματς είναι το απόλυτο δείγμα για την συμπεριφορά του ιδανικού σέντερ φορ στο σημερινό ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Αγωνιζόμενος στην κορυφή του 4-2-3-1 του Βενγκέρ, ο Σάντσες έκανε τα πάντα. Εφτιαξε το πρώτο γκολ χάρη στην άμεση μετάβασή του από την “δεν έχουμε την μπάλα” στην “κλέψαμε τη μπάλα” φάση παιχνιδιού και στο γκάζι που πάτησε για να φτάσει πρώτος σε μια διεκδικούμενη μπάλα και να κάνει την ασίστ στον Οζίλ. Και στη συνέχεια πέτυχε τρία γκολ – δείγματα του ρεπερτορίου που έχει ως κεντρικός επιθετικός, το οποίο σήμερα μοιάζει ανεξάντλητο.

Στο ένα γκολ απελευθερώθηκε, ξεκινώντας με πλάτη προς την εστία, με μια προσποίηση από τον Μαζουακού, και μπήκε στην περιοχή για να εκτελέσει από δύσκολη γωνία με το αγαπημένο του δεξί στην δεξιά γωνία του τερματοφύλακα.

Στο δεύτερο γκολ περίμενε σαν τον λύκο στα όρια της μεγάλης περιοχής για να εκμεταλλευτεί μια πάσα ή ένα διώξιμο. Του προέκυψε το δεύτερο, όπλισε και εκτέλεσε με το δεξί από περίπου 17 μέτρα.

Και στο τρίτο κινήθηκε στον χώρο σε μια κόντρα επίθεση και εκτέλεσε με τον δεξί τον τερματοφύλακα Ράντολφ αφού προηγουμένως του έκανε μια ... αλήτικη προσποίηση για να του σπάσει τη μέση.

Στον Σάντσες, έναν εκ των κορυφαίων εξτρέμ παγκοσμίως, ο Βενγκέρ είδε την ιδανική σύγχρονη μορφή σέντερ φορ. Τον βοήθησε βεβαίως ο ίδιος ο Σάντσες τον Βενγκέρ να το δει αυτό με όσα έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Διότι σε όλα τα χαρίσματα που είχε ο Χιλιανός πρόσθεσε και μυική μάζα, έχτισε το σώμα του όσο χρειαζόταν προκειμένου να αντέχει το παιχνίδι φυσικής δύναμης που γίνεται στην Premier League, και το έκανε τόσο σωστά που δεν του κόστισε σε εκρηκτικότητα και ταχυδύναμη. Ο Βενγκέρ κοιτάζει σήμερα έναν φορ που μαρκάρει πολύ πιεστικά την αντίπαλη άμυνα, χρειάζεται τον ελάχιστο χρόνο για να συντονιστεί με την μπάλα και τους συμπαίκτες όταν η Αρσεναλ επανακτά την κατοχή, είναι διαρκώς συνδεδεμένος με τους συμπαίκτες και διαβάζει τις κινήσεις τους με συνέπεια να τους τροφοδοτεί πολύ συχνά όταν τους αδειάζει την περιοχή με τις κινήσεις του εκτός αυτής, παίζει ιδανικά τόσο με πλάτη όσο και με μέτωπο στην εστία, τόσο κάθετα όσο και οριζόντια. Ναι, αν είχε και 10 εκατοστά παραπάνω ύψος θα ήταν ο τέλειος φορ, αλλά για αυτό δεν μπορεί να κάνει κάτι, ούτε ο Βενγκέρ ούτε ο Σάντσες.

Θεωρητικώς ο Βενγκέρ θα είχε λόγους να επιδιώκει να βάλει τον Σάντσες στο πλάι προκειμένου να χωρέσει στο σχήμα τον Ζιρού και να κερδίσει τα πλεονεκτήματα που δίνει στον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού της Αρσεναλ ένας φορ των 1.92 εκατοστών. Πώς να το κάνει όμως αυτό ο Αλσατός όταν βλέπει τι παίρνει από τον Σάντσες όταν αυτός αγωνίζεται στην κορυφή; Επιλέγοντας τον Χιλιανό, ο Βενγκέρ έχει στο τερέν έναν φορ επιδόσεων Ντιέγκο Κόστα. Ο Σάντσες έχει πετύχει όσα γκολ έχει βάλει ο φορ της Τσέλσι (11) και έχει κάνει τον ίδιο αριθμό σουτ (43) με περίπου την ίδια ακρίβεια στο σουτ (66% ο Κόστα, 63% ο Αλέξις). Και τι κερδίζει ως μπόνους ο Βενγκέρ; Σε ίδιο αριθμό συμμετοχών (14) και λιγότερο χρόνο συμμετοχής (1178' λεπτά ο Αλέξις, 1228' ο Κόστα) ο Σάντσες έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανάπτυξη του παιχνιδιού (423 πάσες ο Αλέξις, 286 ο Κόστα), περισσότερες πάσες κλειδιά (31 ο Αλέξις – 19 ο Κόστα), και έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες (35 ο Αλέξις – 24 ο Κόστα) παρότι μετρά μια ασίστ λιγότερη (4 ο Αλέξις – 5 ο Κόστα).

Στη διάρκεια της φετινής σεζόν ο Βενγκέρ μας παρουσιάζει την πιο “δεκάρι” έκδοση κεντρικού επιθετικού, διότι ο Σάντσες δεν είναι ένα ψευτοεννιάρι αλλά ένας επιθετικός με την ικανότητα να αποδίδει ως σέντερ φορ και την κατάρτιση για να συμμετέχει σε όλες τις υπόλοιπες φάσεις του παιχνιδιού ως προικισμένος χαφ & εξτρέμ. Ο Σάντσες αμύνεται καλύτερα από δεκάρι, πασάρει το ίδιο καλά με ένα 10αρι, είναι κορυφαίος εξτρέμ και σήμερα είναι και ένας εκ των πιο αποτελεσματικών σέντερ φορ της Premier League.

Στη δεδομένη στιγμή ο Σάντσες παρουσιάζεται ως ένας εκ των πιο ολοκληρωμένων σέντερ φορ του σημερινού ποδοσφαίρου. Χαρίζει στιγμές μαγείας στις συνεργασίες που σκαρώνει με τον Οζίλ, ταΐζει τους άλλους και συγχρόνως σκοτώνει τον αντίπαλο τερματοφύλακα με συχνότητα 0.79 γκολ ανά ματς. Είναι ο παίκτης με την μεγαλύτερη εξέλιξη, από αυτούς του κορυφαίου επιπέδου, στην τρέχουσα σεζόν, δεδομένου ότι παρουσιάζει με συνέπεια μια νέα διάσταση στο παιχνίδι του. Αυτή τη διάσταση έχει αρχίσει να την παρουσιάζει και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά η συνεισφορά του Πορτογάλου στο χτίσιμο των επιθέσεων της Ρεάλ είναι μικρότερη αυτής του Σάντσες.

Κι όλο αυτό είναι το αποτέλεσμα των ιδεών και της δουλειάς που κάνει ο Αρσέν Βενγκέρ. Μια πιστοποίηση της ικανότητάς του να παραμένει στα 67 του ένας μάνατζερ που παράγει παιχνίδι με ποδοσφαιρική τεχνολογία αιχμής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball