Σαπεκοένσε: ένα παραμύθι που τελείωσε στον… Παράδεισο

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Σαπεκοένσε: ένα παραμύθι που τελείωσε στον… Παράδεισο

bet365

Από την ανυποληψία, η ομάδα που γνώρισες από το στοίχημα και για τον χειρότερο λόγο του κόσμου, που ήρθε από το πουθενά, έκανε το θαύμα της και χάθηκε πριν ζήσει το όνειρο…

Πόλη τέτοιου μεγέθους (210.000 κάτοικοι) στην Βραζιλία που δεν κλωτσούν το τόπι; Ναι, υπήρχε τέτοια και μάλιστα για πολλά χρόνια. Το Σαπεκό ή Τσαπεκό, η πρωτεύουσα της επαρχίας Σάντα Καταρίνα, δεν είχε βγάλει ούτε έναν διάσημο παίκτη με τη μπάλα στα πόδια. Από το 1917 που ιδρύθηκε, έως και πριν από λίγα χρόνια, αποτελούσε την ποδοσφαιρική ντροπή της χώρας.

Κάπως έτσι λοιπόν αποφάσισαν οι ντόπιοι αθλητές άλλων σπορ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Στις 10 Μαΐου του 1973 συνεδρίασαν και έπεισαν τις διοικήσεις της Ιντεπεντιέντε και της Ατλέτικο να ενωθούν και να δημιουργήσουν την Associação Chapecoense de Futebol, δηλαδή την Σαπεκοένσε ή Τσαπεκοένσε.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια του club από τον Νότο της Βραζιλίας, που οι οπαδοί του αποκαλούν «Verdão do Oeste» ή «Furacão do Oeste» (σ.σ.: Μεγάλη Πράσινη της Δύσης ή Φούρια της Δύσης, επειδή βρίσκεται στα δυτικά της επαρχίας, στα σύνορα με Αργεντινή και Ουρουγουάη). Δεν έκανε όμως κάτι το ιδιαίτερο στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της και σε τοπικό επίπεδο πάντα την προσπερνούσαν οι άλλες σημαντικές ομάδες της επαρχίας, Φιγκεϊρένσε, Αβαΐ, Κρισιούμα και Τζόινβιλ.

Ωσπου το 1977 έφτασε για πρώτη φορά στην μικρή ιστορία της στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Σάντα Καταρίνα, προσπερνώντας. Θα χρειαζόταν ωστόσο, να περάσουν άλλα 19 χρόνια έως ότου επαναλάβει τον τοπικό θρίαμβό της το 1996. Συνολικά σε αυτό το επίπεδο έχει πέντε τίτλους (2007, 2011, 2016 οι άλλοι τρεις) και άλλες πέντε φορές που τερμάτισε 2η.

Η περίοδος όμως που άλλαξε την ιστορία της, ήταν η διετία 2003-’05. Εφτασε στο να διαλυθεί εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, άλλαξε όνομα, βρέθηκε να παλεύει στις χαμηλότερες ερασιτεχνικές βαθμίδες της ποδοσφαιρικής Βραζιλίας και τότε ήταν που άρχισε να ανεβαίνει. Το 2005 την ανέλαβε ένα γκρουπ ντόπιων επιχειρηματιών και σταδιακά η ομάδα που ξαναπήρε το όνομα Σαπεκοένσε, ανέβηκε στην Serie D ως 3η το 2009, στην Serie C επίσης ως 3η το 2012 και το 2013 ήρθε η μεγάλη άνοδος στην Β’ κατηγορία και πάλι από την 3η θέση, για να φτάσει ένα χρόνο αργότερα στα σαλόνια ως 2η, με τον Μπρούνο Ρανζέλ να χρίζεται αρχισκόρερ του πρωταθλήματος με 31 γκολ.

Ξαφνικά λοιπόν η ταπεινή Σαπεκοένσε βρέθηκε το 2014 να παίζει μπάλα με τους μεγάλους της Βραζιλίας και τη πήγε μία χαρά. Αρχικά τερμάτισε 15η και σώθηκε και το 2015 μαζί με την 14η θέση ήρθε και ένα εισιτήριο για το Κόπα Σουνταμερικάνα. Να που θα έπαιζε λοιπόν και εκτός συνόρων, φτάνοντας μάλιστα στα προημιτελικά, όπου την απέκλεισε η Ρίβερ Πλέιτ της Αργεντινής. Η Σαπεκοένσε όμως νίκησε στο εντός ματς με 2-1, στην μεγαλύτερη νίκη της μέχρι την επόμενη.

Για να φτάσουμε στο τώρα. Τον Ιούνιο και έχοντας ξεκινήσει το Μπραζιλεϊράο, έδωσε τα ηνία του πάγκου στον Κάιο Ζούνιορ και αυτό άλλαξε τα πάντα αγωνιστικά. Η 37η αγωνιστική την βρήκε στην 9η θέση, πιο ψηλά από ποτέ δηλαδή. Και αφού απέκλεισε σταδιακά Κουϊαμπά, Ιντεπεντιέντε, Ατλέτικο Ζούνιορ και Σαν Λορέντζο στα ημιτελικά, ήταν έτοιμη να βιώσει την μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της: τον τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα.

Το ιδιαίτερο με αυτήν την ομάδα, ήταν ότι είχε μόνο έναν ξένο στις τάξεις της, τον Αργεντινό επιθετικό, Αλεχάντρο Μαρτινούτσιο (δεν επέβαινε στο αεροπλάνο) και από την ίδρυση του συλλόγου μόνο τέσσερις συνολικά! Ο 34χρονος φορ Μπρούνο Ρανζέλ (10 γκολ φέτος) είναι ο αρχισκόρερ της στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, ενώ ο αρχηγός της, ο 36χρονος μέσος Κλέμπερ Σαντάνα, με θητεία σε Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάλαγα, ο πιο διάσημος που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της.

Σε έρευνα που είχε δημοσιευτεί πρόσφατα στην εφημερίδα «Glodo», ήταν η μοναδική ομάδα της Serie A που είχε κέρδη, ενώ όλες οι άλλες χρωστούν αριστερά και δεξιά. Πρόκειται για ένα απολύτως τακτοποιημένο club με ανοδική πορεία και ειδικά μετά την κατασκευή της μικρής(20.000 θέσεις), αλλά σύγχρονης και όμορφης «Αρένα Κοντά», είχε αρχίσει να μπαίνει σε σπουδαία τροχιά. Ολα αυτά όμως έγιναν στάχτες στις πλαγιές ενός βουνού της Κολομβίας και κανείς δεν ξέρει με ποιον τρόπο θα συνεχίζει να γράφεται η ιστορία της Σαπεκοένσε, που πλέον την γνωρίζουν άπαντες για τον χειρότερο λόγo του κόσμου…

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος