Ένα θηρίο δίπλα στον Ντεφόε

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ένα θηρίο δίπλα στον Ντεφόε

bet365

Το φως επανέρχεται στο Σάντερλαντ και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον Βίκτορ Ανιτσέμπε, που εξελίσσεται σε άσο στο μανίκι για τον Ντέβιντ Μόγιες και τον βοηθάει να εκμεταλλευτεί τις μοναδικές ικανότητες του Ζερμέν Ντεφόε.

Το Stadium of Light έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να ζει σε συνθήκες πίεσης. Η μάχη για τη σωτηρία έχει γίνει δεύτερη φύση της Σάντερλαντ και παρότι κάθε χρόνο αυξάνονται οι πιθανότητες, εκείνη βρίσκει τρόπο να τις ανατρέπει. Φέτος, η ομάδα του Ντέβιντ Μόγιες βρέθηκε ξανά με την πλάτη στον τοίχο, από πολύ νωρίς. Ωστόσο, στα δύο τελευταία ματς δίνει στον κόσμο της λόγους για να χαμογελά. Σε αυτή τη μίνι αντεπίθεση με τις δύο σερί νίκες, τα φώτα έπεσαν πάνω στο βαρύ πυροβολικό, τον Ζερμέν Ντεφόε, ο οποίος έφτασε τα 150 γκολ στην καριέρα του στην Premier League και φέτος είναι τρίτος σκόρερ της κατηγορίας. Ωστόσο, ο συμπαραστάτης του στην επίθεση έχει μεγαλύτερη συμβολή.

Ο Βίκτορ Ανιτσέμπε τον περασμένο Μάιο αποδεσμεύτηκε από την Γουέστ Μπρομ και βρέθηκε για τρεις μήνες στην Καλιφόρνια. Ο Τόνις Πούλις δεν πίστεψε στις ικανότητες του, ωστόσο ο Νιγηριανός δεν το έβαλε κάτω. Προσέλαβε προσωπικό γυμναστή και ξεκίνησε τριπλές προπονήσεις, αφιερώνοντας όλο το διάστημα στο χτίσιμο της φυσικής του κατάστασης. Τον Σεπτέμβριο ο Μόγιες, ο οποίος τον ήξερε καλά από τις μέρες τους στην Έβερτον, είδε κάποιες από τις επιλογές του για την επίθεση να «ναυαγούν» και τον έφερε πίσω στο Νησί. «Είχα προτάσεις με πολύ περισσότερα χρήματα από το εξωτερικό, αλλά πάντα ήθελα να επιστρέψω και να δουλέψω με αυτόν τον προπονητή», τόνισε ο Ανιτσέμπε, ο οποίος έστειλε αναλυτικά στον Σκωτσέζο αναφορές και βίντεο για να δείξει ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Ποτέ του δεν ήταν σταθερός killer. Για την ακρίβεια, απέναντι στη Χαλ, σκόραρε δύο γκολ στην Premier League για πρώτη φορά μετά το 2006, όταν το είχε κάνει και πάλι με προπονητή τον Μόγιες στην Έβερτον. Ωστόσο, τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά δένουν εξαιρετικά με αυτά του Ντεφόε και ο Ντέβιτ Μόγιες μοιάζει να βρήκε τον τρόπο να μεγιστοποιήσει την επιθετική ισχύ της ομάδας του. «Ο Βίκτορ ήταν σαν ένας νεότερος Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ήταν τρομερός», είπε ο Σκωτσέζος.

Η συνεργασία του Ντεφόε με τον Ανιτσέμπε είναι κάτι παραπάνω από ένα δίδυμο ψηλού-κοντού. Κι αυτό γιατί, όπως φάνηκε στο ματς με τη Χαλ, ο Μόγιες επέλεξε να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην επίθεση και να πάρει από εκεί όσα δεν μπορούσε στα προηγούμενα ματς. Δεν έβαλε μόνο τον Ανιτσέμπε δίπλα στον Ντεφόε, αλλά και τον Γουότμορ. Οι τρεις τους βρέθηκαν αρκετές φορές να παίζουν τριπλέτα στο 4-3-3, διατηρώντας κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και δουλεύοντας για να ανοίξουν χώρους.

Ο Ντεφόε είναι εκπληκτικός στο να εκμεταλλεύεται αναμπουμπούλες και κενούς χώρους, έχοντας απίθανη αντίληψη του γκολ. Η παρουσία του Ανιτσέμπε του δίνει την δυνατότητα να κινείται περισσότερο εκτός περιοχής, να παίρνει θέσεις σε σημεία που να μπορεί να σπριντάρει στο ένας εναντίον ενός με τον αντίπαλο, ή να του γυρίσει με μία επαφή και να βρεθεί σε θέση βολής. Ο Ανιτσέμπε από την άλλη είναι εξαιρετικά δυνατός στο παιχνίδι με πλάτη. «Έπαιξα απέναντί του και είναι πραγματικός εφιάλτης», παραδέχθηκε από τον αέρα του Sky Sports ο Τζέιμι Κάραγκερ. Το έκανε στο πρώτο γκολ, παίζοντας με πλάτη κοντά στο κέντρο και δίνοντας την δυνατότητα στον Ντεφόε να παίξει με περισσότερο χώρο και να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Να αναστατώσει την αντίπαλη άμυνα και να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Η εκτέλεσή του ίδιου με το αριστερό στο δεύτερο γκολ ήταν γνήσιου φορ.

Οι δυο τους συνεργάστηκαν υπέροχα και στο τρίτο, με τον Ντεφόε εκτός περιοχής να βρίσκει τον θηριώδη Νιγηριανό και εκείνος να εκτελεί με ψυχολογία killer. Ήταν κάτι που το τόνισε ο προπονητής του: «Νομίζω πως χρειάζεται αγάπη. Θέλει σεβασμό. Υπήρχαν πολλά μέρη που πήγε και δεν τον βρήκε. .Πάντα τον σεβόμουν και το ξέρει, νομίζω γι' αυτό ήρθε να παίξει εδώ. Το κάνει πιο εύκολο γι' αυτόν». Δουλεύοντας πολύ στη φυσική του κατάσταση και συναντώντας εμπιστοσύνη, καθώς και έναν παρτενέρ που τον αλληλοσυμπληρώνει, ο Ανιτσέμπε βρήκε τις συνθήκες για να επιστρέψεις δυνατότερος στην Premier League. Και δείχνει ατσαλένια θέληση για να το συνεχίσει. Στο ματς με τη Μπόρνμουθ, που προηγήθηκε αυτού της Χαλ, έπαιζε με τραυματισμό στο πλευρό και αφόρητο πόνο. Αυτό δεν τον εμπόδισε να βρει δίχτυα.

Η μάχη για την παραμονή φέτος δείχνει ότι θα είναι πιο δύσκολη, αφού υπάρχουν αρκετές ομάδες που ανησυχούν. Ωστόσο, η Σάντερλαντ, εκτός από την εγγύηση του Ντεφόε, βρίσκει μια ακόμα σταθερά που ελάχιστοι υπολόγιζαν ότι θα εξελιχθεί έτσι. Ο Βίκτορ Ανιτσέμπε μοιάζει με τον αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.