Ο Τούχελ έσπασε τον «κώδικα» της Μπάγερν

Ο Τούχελ έσπασε τον «κώδικα» της Μπάγερν

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την έμπνευση του Τούχελ, την Μπάγερν και την... τρελή Bundesliga.

«Αν μπεις στο ρινγκ με την Μπάγερν, δεν μπορείς να περιμένεις ότι δεν θα βγεις με μελανιασμένα μάτια». Ο Τόμας Τούχελ βρήκε έναν υπέροχο τρόπο να κάνει το μεγαλύτερο κομπλιμέντο στους παίκτες του. Σε αυτό το ρινγκ, λοιπόν, μία ομάδα εμφανίστηκε με φρέσκες ιδέες, με καλύτερη φυσική κατάσταση, όμως το σημαντικότερο όλων: με θέληση.

Ο Γερμανός τεχνικός αιφνιδίασε τους Βαυαρούς, παρατάσσοντας την ομάδα του με ένα σύστημα, που ξεκίνησε ως 3-5-2 και εξελίχθηκε σε 3-4-3 και 5-3-2 αναλόγως με τις συνθήκες και οδήγησε σε εκπληκτική αμυντική συμπεριφορά την ώρα της πίεσης. «Δεν παίζουμε με πέντε αμυντικούς», είχε πει με αυστηρό ύφος πριν τη σέντρα στην κάμερα του Sky, όταν ρωτήθηκε για την επιλογή του, καθώς στο ξεκίνημα είχε προγραμματίσει η ομάδα του να «πνίξει» τους Βαυαρούς. Δεν ήταν η «τυπική» Μπορούσια. Ο Γερμανός τεχνικός πήρε σημαντικό ρίσκο και τελικά δικαιώθηκε.

«Όσο δύσκολα και να τα βρούμε, θα το παλέψουμε μέχρι τέλους. Αυτό ήταν το μότο μας». Ο Τούχελ αποφάσισε να κρατήσει για τον εαυτό του την αναλυτική προσέγγιση και να κάνει κάτι, στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει. «Η μέρα που ο Τούχελ μεταμφιέστηκε σε Κλοπ», έγραψε η Welt, καθώς ο τεχνικός της Μπορούσια επικαλέστηκε το συναίσθημα. Πέρυσι, τον Οκτώβριο είχε δει την ομάδα του να γίνεται φύλλο και φτερό από την Μπάγερν και να χάνει με 5-1.

«Το είχαμε φανταστεί διαφορετικά. Είχαμε προετοιμαστεί και είχαμε έρθει εδώ για τη νίκη. Θα πρέπει να αποδεχθούμε την αποτυχία μας και τη βαριά ήττα. Ίσως να ήταν δικό μου το λάθος. Το πίστεψα, όμως», είχε πει τότε. Τώρα, ο θρίαμβος της Ντόρτμουντ είναι θρίαμβος του προπονητή της. Η τελευταία φορά που η Μπορούσια είχε κερδίσει εντός έδρας την Μπάγερν ήταν το 2012 με σκόρερ τον Λεβαντόφσκι (1-0). Μετά από τέσσερα χρόνια οι Βεστφαλοί έδειξαν όλες τις αρετές που είχαν τότε, επί Κλοπ. «Νίκη σε στυλ Ατλέτικο», την χαρακτήρισε ο τεχνικός διευθυντής Τσορκ. «Παίξαμε σαν άντρες», επιβεβαίωσε ο Σίρλε.

Αυτή τη φορά κανένας δεν μπήκε στη λογική να αποδείξει ότι είναι ανώτερος τακτικά από τους Βαυαρούς. Το αντίθετο. Όλοι αναγνώρισαν την ανωτερότητα του αντιπάλου και δεν είχαν τίποτα να αποδείξουν. Ήταν σαν ένα βάρος να έχει φύγει από πάνω τους. Η «αισθητική» ήταν το τελευταίο που απασχολούσε τον Τούχελ, ο οποίος άφησε τους παίκτες του να ζήσουν και να παλέψουν στο τώρα. Δεν υπήρχε ούτε παρελθόν, ούτε μέλλον. Μεγαλύτερο παράδειγμα από τον Γκέτσε δεν υπάρχει. «Ο Μάριο έπαιξε, έχοντας μικρό χρόνο συμμετοχής τελευταία και κακή ψυχολογία, όμως δούλεψε πολύ και έδειξε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο προπονητής του.

Τις προηγούμενες εβδομάδες ο Τούχελ είχε μιλήσει για «mentale Reife», για «πνευματική ωριμότητα». Αυτή ήταν με διαφορά η πιο ώριμη εμφάνιση της Ντόρτμουντ επί των ημερών του. Οι πολλοί τραυματισμοί έπαιξαν ρόλο στο κακό ξεκίνημα, όμως φαίνεται ότι αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι, πλέον, οι παίκτες καταλαβαίνουν καλύτερα τις ιδέες του. Στο τέλος η Westdeutsche Allgemeine Zeitung έθεσε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που συνέβη: «Η Ντόρτμουντ έσπασε τον κώδικα της Μπάγερν». Οι Βαυαροί έπεσαν από την κορυφή μετά από 425 ημέρες.

«Είναι αλήθεια ότι η κυριαρχία μας δεν είναι, πλέον, τόσο μεγάλη», θα πει ο απογοητευμένος Χούμελς στο ZDF. Η εικόνα του τελευταίου να στέκεται σαστισμένος δίπλα στους Αλάμπα, Νόιερ και Μίλερ στον αγωνιστικό χώρο μετά το τελευταίο σφύριγμα σαν να έψαχναν απαντήσεις τα λέει όλα. «Κυριαρχία τέλος», έγραψε το Spiegel. «Δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος όταν πέφτεις από την κορυφή», θα πει ο Λαμ, η αλλαγή του οποίου έδειξε και τον μικρό πανικό του Αντσελότι, στο Sky. «Δεν είχα πρόβλημα. Από τη στιγμή που ο προπονητής το ζήτησε, δεν είμαι υπεύθυνος για τις αλλαγές ή την τακτική. Δεν έχει καμία σημασία αν αιφνιδιάστηκα ή όχι».

Αν το πρώτο τεστ για την Μπάγερν ήταν το ματς με την Ατλέτικο, αυτό ήταν το δεύτερο. Και σε αμφότερα απέτυχε. Το γεγονός ότι γίνεται «ανθρώπινη», «ευάλωτη», «κανονική» δεν είναι κάτι που χωνεύεται εύκολα στην Säbener Strasse. Ξαφνικά δεν υπάρχει «Bayern-Jäger», «Κυνηγός της Μπάγερν». Οι Βαυαροί είναι, πλέον, σε αυτόν τον ασυνήθιστο ρόλο, που είχαν ξεχάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα ήταν απόρροια των προβλημάτων, που είχαν εμφανιστεί εδώ και εβδομάδες.

Η αίσθηση ανωτερότητας πρέπει να εξαλειφθεί, προκειμένου να έρθει η βελτίωση. Την μεγαλύτερη αίσθηση, όμως, κάνει αυτή η εκπληκτική κούρσα για τον τίτλο, που προϋποθέτει και την «πτώση» των πρωταθλητών, παράλληλα με την άνοδο των υπολοίπων. «Είναι ωραίο για το πρωτάθλημα. Είναι αυτό που όλοι ήθελαν», τόνισε με ειλικρίνεια μέσα στην απογοήτευσή του ο Λαμ. Είναι γεγονός: η Bundesliga… τρελάθηκε!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης