Οι λεπτές ισορροπίες του Ατλέτικο – Ρεάλ

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Οι λεπτές ισορροπίες του Ατλέτικο – Ρεάλ

bet365

Στο πρώτο ραντεβού τους μετά το Μιλάνο, Ροχιμπλάνκος και Μερένγκες καλούνται να αποδείξουν εάν τα ντέρμπι τα παίρνει η άμυνα ή η επίθεση. Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.

Δεν ενδιέφερε παρά ελάχιστους. Ετσι η εφημερίδα «Herlado» της εποχής, απλά αφιέρωσε τέσσερις αράδες και το περιέγραψε λιτά: «Πρωί, 11:30. Κόσμος ελάχιστος. Το παγωμένο χώμα στην “plaza de toros” δεν βοήθησε ούτε τους παίκτες να κάνουν παιχνίδι, ούτε το κοινό να μαζευτεί». Οχι ότι είχαν και τίποτα φανατικούς οπαδούς, τότε στις 12 Δεκεμβρίου του 1906, που η Madrid Foot-ball Club και η Athletic Club τέθηκαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά. Κάποιο Μαδριλένοι να φωνάζουν για την πρώτη και ορισμένοι Βάσκοι που ζούσαν στην πρωτεύουσα να επευφημούν τις προσπάθειες της δεύτερης (σ.σ.: η βάση της δημιουργίας της Ατλέτικο ήταν η Αθλέτικ Μπιλμπάο). Παρά τα διαφορετικά ονόματά τους, εκείνη είναι επισήμως η αφετηρία για το ντέρμπι της Μαδρίτης, που είχε βρει νικήτρια με 2-1 την μετέπειτα Ρεάλ.

Πέρασαν λοιπόν 110 χρόνια και αυτή κόντρα του Σαββάτου (21:45) θα είναι λογικά η τελευταία στο χορτάρι του «Βιθέντε Καλδερόν», καθότι η Ατλέτικο από του χρόνου μπαίνει στο καινούργιο γήπεδό της. Αυτό δίνει ένα έξτρα κανονάκι-κίνητρο στους γηπεδούχους να κλείσουν μία σελίδα της ιστορίας τους πανηγυρικά. Και δεν είναι τούτο το σημαντικότερο, αλλά αυτό που αναγράφει η βαθμολογία. Στο -6 από την μισητή συμπολίτισσα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διανοηθεί την ήττα. Ξεκινάει οπότε από την ισοπαλία και βλέπει. Για τη Ρεάλ αντιθέτως, αυτή είναι η ευκαιρία να καθαρίσει με τον έναν εκ των δύο βασικών αντίζηλών της. Περνάει από εκεί και τους αποχαιρετά.

Αυτό το ντέρμπι όμως είναι οριακό και από άποψη ισορροπιών. Η σύγχρονη μεταξύ τους ιστορία έχει ξαναγραφτεί και έχει ξεκινήσει να μετράει από την στιγμή που τους Ροχιμπλάνκος ανέλαβε ο Τσόλο Σιμεόνε. Σε αυτό το διάστημα έχουν διεξαχθεί 20 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις και αμφότερες έχουν από επτά νίκες (6 ισοπαλίες). Γενικότερα πρόκειται για μάχη των δύο διαφορετικών σχολών. Εχει να κάνει με την λογική που έχει για να επικρατεί η κάθε μία και τον τρόπο που ξέρει να προσεγγίζει την ποδοσφαιρική φιλοσοφία...

Απαντες γνωρίζουν τις σκληρές αρχές με τις οποίες έχει δομήσει την ομάδα του ο Αργεντινός προπονητής, ενώ ο Ζινεντίν Ζιντάν γνωρίζει απόλυτα το πώς πρέπει να λειτουργεί το DNA της Ρεάλ. Επιθετικό παιχνίδι και θέαμα. Κάπως έτσι έχει σε 17 αγώνες (δύο περισσότερους επειδή έχει το Σούπερ Καπ Ευρώπης και το ματς Κυπέλλου) σε αυτή την περίοδο 53 γκολ μπροστά, τη στιγμή που οι γηπεδούχοι έχουν μόλις 30 γκολ παραγωγή. Εκεί όμως που κάνουν την διαφορά οι παίκτες του Σιμεόνε και ισορροπούν την κατάσταση, είναι το ανασταλτικό κομμάτι. Εχουν δεχτεί μόνο εννέα γκολ (8 πρωτάθλημα, 1 Champions League), με τους Μερένγκες αντίστοιχα να μαζεύουν τη μπάλα από την εστία τους 20 φορές, δηλαδή περισσότερο από γκολ ανά αγώνα.

Επίσης είναι ξεκάθαρο και γνωστό ότι στο σύνολο του Τσόλο δεν αρέσει να έχει το τόπι στα πόδια του. Με μόλις 6.296 σωστές πάσες στις 7.694 έχει ποσοστό κατοχής 53,38%, την στιγμή που τα αντίστοιχα νούμερα της Βασίλισσας είναι 8.212 σωστές στις 9.402 πάσες και κατοχή στο χαμηλό παραδόξως για το μέγεθος του club 56,09%. Το θέμα για την Ατλέτικο είναι να μην δέχεται γκολ. Στις πέντε από τις επτά νίκες της στην εποχή Σιμεόνε, δεν παραβιάστηκε η εστία της και βασίζεται στο ότι ο πορτιέρο της, Γιαν Ομπλάκ δεν έχει δεχτεί ποτέ του τρία γκολ.

Για τον προπονητή των γηπεδούχων αυτό που μετράει πλέον στην πλευρά του, είναι ότι έχει μεταβληθεί η ψυχολογία: «Παλέψαμε, αλλά αλλάξαμε την ιστορία. Πλέον ξέρουμε καλά τις δυνατότητές μας. Πριν γνωρίζαμε ότι ήμασταν κατώτεροι και χάναμε. Τώρα όμως ξέρουμε ότι τους ανταγωνιζόμαστε στα ίσα». Για τον Ζινεντίν Ζιντάν πάλι εκείνο που έχει σημασία, είναι να κάνει η Ρεάλ τα δικά της: «Το σύστημα δεν σημαίνει τίποτα. Εκείνο που μετράει είναι η βασική ιδέα που έχουμε για το πώς παίζουμε και αυτό που θέλουμε, είναι να είμαστε επιβλητικοί, κυριαρχικοί. Δεν πρόκειται να προσαρμοστούμε στον αντίπαλο και θα παίξουμε όπως πάντα το δικό μας παιχνίδι».

Τη στιγμή όμως που ο αντίπαλος προπονητής δεν έχει σκοτούρες, καθώς έχει στη διάθεσή του και τον Αντουάν Γκριεζμάν, ο Ζιζού τραβάει σοβαρά ζόρια. Ο Τόνι Κρόος λείπει όσο κανείς, όπως και το 93% των επιτυχημένων μεταβιβάσεων του κουμανταδόρου της ομάδας. Είναι όμως εκτός και οι Πέπε, Καζεμίρο, αλλά και ο Αλβαρο Μοράτα. Ειδικά ο τελευταίος είναι εκείνος που πάντα μπαίνει και σκοράρει, όταν κάτι στραβώνει. Και σε αυτό προστίθεται το ότι ο Σέρχιο Ράμος επιστρέφει μετά από πολύ καιρό, ενώ ο Καρίμ Μπενζεμά δεν είναι έτοιμος 100%

Προφανώς αυτά τα τελευταία να συνυπολόγισαν εκείνοι που βγάζουν τις αποδόσεις παγκοσμίως. Ποτέ στην μεταξύ τους στοιχηματική ιστορία η νίκη της Ρεαλ δεν πλήρωνε περισσότερο από εκείνη της Ατλέτικο και σε αυτήν την σύγκρουση ο μέσος όρος του διπλού κυμαίνεται στο 3.00! Είναι ασύλληπτο εάν σκεφτείς για ποια ομάδα μιλάμε. Στο πρώτο τους ραντεβού μετά τον τελικό του Champions League όλα τα βλέμματα στρέφονται πάνω τους. Τα υπόλοιπα και η συνέχεια επί της οθόνης...

Πιθανές συνθέσεις
Ατλέτικο (4-4-2): Ομπλάκ - Σάβιτς, Γκοδίν, Χουανφράν, Φιλιπε Λουίς – Γκάμπι, Κόκε, Σαούλ (Γκαϊτάν), Καράσκο – Γκαμεϊρό, Γκριεζμάν

Ρεάλ (4-2-3-1): Κέιλορ Νάβας – Βαράν, Σέρχιο Ράμος, Καρβαχάλ, Μαρσέλο – Μόντριτς, Κόβατσιτς – Ισκο, Μπέιλ, Κριστιάνο Ρονάλντο – Μπενζεμά (Λούκας Βάθκεθ).

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος