Τι θα κάνει η Ρεάλ χωρίς τον «δικτάτορά» της;

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Τι θα κάνει η Ρεάλ χωρίς τον «δικτάτορά» της;

bet365

Ο Τόνι Κρόος χάνει Ατλέτικο, Μπάρτσα, Champions League και Μουντιάλ Συλλόγων, με τον Ζιντάν να έχει την μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά της σεζόν. Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.

Την στιγμή που ξυριζόταν, χτύπησε το τηλέφωνο. Το έβαλε σε ανοικτή ακρόαση και συνέχισε. Στην άλλη άκρη βρισκόταν ο fitness coach, Χαβιέρ Μάγιο: «Mister, we have a problem», αναφώνησε παραφράζοντας την διάσημη φράση για το Χιούστον. Στο άκουσμα της είδησης, ο Ζινεντίν Ζιντάν έκοψε μία φλούδα δέρμα από το καλοσχηματισμένο κρανίο του. Κάπως έτσι θα μπορούσε να έχει ζήσει την στιγμή ο Ζιζού, καθώς μάθαινε για τον τραυματισμό του Τόνι Κρόος. Και ειδικά όταν του είπαν ότι θα χάσει τον καλύτερό του στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν.

Και τώρα πώς θα την βγάλει καθαρή η Ρεάλ; ΟΚ, επιστρέφουν στην διακοπή για τις Εθνικές οι Λούκα Μόντριτς και Καζεμίρο, αλλά απουσίασαν καιρό και δεν θα βρίσκονται στο ιδανικό match fitness που απαιτείται γι' αυτά τα ζόρικα που ακολουθούν. Ο Κρόος που έκανε χίλιες και μία δουλειές, θα χάσει την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, την Σπόρτινγκ στην Λισσαβώνα και την Ντόρτμουντ για την κορυφή του ομίλου και φυσικά το Μουντιάλ Συλλόγων. Σε όλα αυτά τα σοβαρά ραντεβού η μεσαία γραμμή της ομάδας θα είναι αποδυναμωμένη και τούτο θα χρειαστεί ειδική διαχείριση.

Ο τραυματισμός που θα τον κρατήσει εκτός δράσης για περίπου δύο μήνες, προήλθε από αντίπαλο (μετατάρσιο), αλλά ήταν επόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο ή κάποιος μυικός, από την στιγμή που δεν σταματούσε λεπτό το παιχνίδι. Ο Γερμανός έχει αγωνιστεί σε όλα τα ματς της περιόδου. Στην La Liga έχει χάσει μόνο 17 λεπτά την πρώτη αγωνιστική με την Σοσιεδάδ και 19 με την Εσπανιόλ, αλλά και μόνο 13 με την Σπ. Λισσαβώνας στο Champions League. Μέχρι και στο Κόπα ντελ Ρέι με την ταπεινή Κουλτουράλ Λεονέσα μέτρησε 90λεπτο. Μα ήταν ανάγκη να παίξει ακόμα και σε εκείνο το 7-1; Πόσο μάλλον από την στιγμή που ήταν δεδομένο ότι δεν θα είχε ξεκούραση εξαιτίας των απουσιών;

Πλέον ο Ζιντάν έχει να διαχειριστεί μία σπαζοκεφαλιά που είναι πιο τεράστια ακόμα και από το εάν του έλειπε ο Ρονάλντο ή ο Μπέιλ. Ο Κρόος είναι ο MVP του. Με 93,8 επιτυχημένες πάσες ο εγκέφαλος των Μαδριλένων ήταν ο υπεύθυνος για την λειτουργία του παιχνιδιού, αλλά και ο κατά συνθήκη αμυντικός μέσος μετά τον τραυματισμό του Καζεμίρο. Η αλήθεια είναι ότι για να λειτουργήσει τέλεια, χρειάζεται δίπλα του έναν καθαρό κόφτη, όπως είναι ο Βραζιλιάνος, αλλά και χωρίς αυτόν κατάφερε να εμφανίζεται ταυτόχρονα ως ανυπέρβλητος deep-lying play-maker με έξι ασίστ (πρώτος στην La Liga) και ως ανασταλτικός μπροστά από τους σέντερ μπακ, μετρώντας 2,7 κλεψίματα ανά αγώνα.

Σίγουρα δεν είναι αυτή η τελευταία η κανονική δουλειά του και η συνέπεια ήταν η Ρεάλ να έχει δεχτεί γκολ (πριν το ματς με την Λεγανές και το 3-0) και στα 10 προηγούμενα ματς της σε όλες τις διοργανώσεις, ρεκόρ αρνητικό από το 2008 και την εποχή του Μπερντ Σούστερ στον πάγκο της. Τώρα τα πράγματα θα ζορίσουν ακόμα περισσότερο. Κυρίως στην κυκλοφορία και την οργάνωση, καθώς ο Κρόος έχει ένα σπάνιο ταλέντο να ανακαλύπτει τους κενούς χώρους και να κινείται σε αυτούς στον τρόπο που κινούνταν ο Τσάβι. Δεν είναι ιεροσυλία αυτό. Ούτε το να πούμε ότι διαβάζει τις φάσεις πριν συμβούν και ξέρει που θα μοιράσει πριν καν υποδεχτεί την μπάλα στο μοναδικά απολαυστικό mode του Αντρές Ινιέστα.

Οπως είχε πει κάποτε ο θρυλικός αντίπαλος των Μαδριλένων, Γιόχαν Κρόιφ: «Το ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά είναι τρομερά δύσκολο να παίξεις απλά». Για τον Κρόος το δεύτερο σκέλος δεν ισχύει. Ο Γερμανός βλέπει τη μπάλα να κυλάει απλά και με τετράγωνη λογική στο μυαλό του. Δεν πανικοβάλλεται, δεν ταράζεται και βρίσκει την τέλεια επιλογή. Οσο εκπληκτικός κι αν είναι ο Λούκα Μόντριτς, ο παρτενέρ του είναι πιο πολυσύνθετος και εγκεφαλικός. Για την ακρίβεια, είναι ο μοναδικός που μπορεί να γίνεται ο «δικτάτορας» της εύρυθμης λειτουργίας και τώρα πραγματικά, ποιος θα κυβερνήσει το παιχνίδι της Ρεάλ στα πιο δύσκολα ραντεβού;

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος