Το... έκτο γκολ του Αντούριθ

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Το... έκτο γκολ του Αντούριθ

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος περιγράφει την πιο τρελή βραδιά του 36χρονου Βάσκου Bon Viveur των γκολ, που αφού έσπασε όλα τα ρεκόρ, σήκωσε στα χέρια την νεογέννητη μπέμπα, στην πιο τέλεια ανάμνηση της ζωής του.

Εβαλε ένα, έβαλε δεύτερο, έβαλε τρίτο. ΟΚ, χατ τρικ έχει ξανακάνει όχι πολλά, αλλά το έχει ξαναγευτεί. Εκείνος όμως παρέμεινε αχόρταγος. Εκεί, να χτυπήσει και πάλι και αφού έφτασε το καρέ, είπε να γράψει ιστορία. Κάρφωσε και ένα πέμπτο στις καθυστερήσεις και έκανε το μεγαλύτερο γούστο του. Τον Φεβρουάριο ο Αρίτς Αντούριθ θα γίνει 36 ετών. Μπάλα παίζει επαγγελματικά από το 2002. Τέτοιο πράγμα δεν το έχει ματαδεί.

Μόνος του διέλυσε την Γκενκ (5-3) και μετά έφυγε κύριος και άφησε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει και να αραδιάζει στατιστικά και ρεκόρ για την πάρτη του. Εκείνςο ωστόσο, πρόλαβε να απαντήσει αρνητικά στην ηρωοποίησή του: «Εγώ χωρίς την ομάδα δεν είμαι τίποτα», είπε και έδωσε αμέσως τροφή για την αντιδιαστολή στα λεγόμενα του Κριστιάνο. Πέρσι δεν ήταν που ο Ρονάλντο μουρμούραγε φωναχτά ότι: «Εάν όλοι την ομάδα βρίσκονταν στο επίπεδό μου, θα ήμασταν στην 1η θέση»;

Ετσι βαδίζει ο Βάσκος φορ. Πέρσι, προς το φινάλε της σεζόν, σε συνέντευξή του στο κανάλι της ομάδας, ο Ερνέστο Βαλβέρδε τον αποθέωνε όχι ως προπονητής, αλλά σαν τρελός θαυμαστής του: Εγώ απλά κάθομαι και τον χαζέυω στις προπονήσεις. Πραγματικά κάθομαι και τον χαζεύω και κάνει πράγματα που δεν τα έχω σκεφτεί ούτε καν εγώ. Τακτικά είναι απίστευτα άρτιος και οι κινήσεις του κάθε φορά είναι βελτιωμένες ακόμα περισσότερο. Τρεξίματα, φυσική κατάσταση, μας έχει τρελάνει όλους και εκείνος απλά βάζει γκολ στην προπόνηση και στα ματς και χαμογελάει», εξηγούσε ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού.

Η κλισαδούρα για το... κάθε φέτος και καλύτερα ισχύει όσο δεν πάει στην περίπτωσή του. Με 10 γκολ σε πρωτάθλημα και Europa League (από πέντε στο καθένα) σε 13 συμμετοχές, πραγματοποιεί το κορυφαίο ξεκίνημα της τόσο περίεργα ανοδικής καριέρας του, φτάνοντας τον μέσο όρο του στα 0,76 τέρματα ανά αγώνα. Τα πέντε που έριξε στην Γκενκ το βράδυ της Πέμπτης, τον καθιστούν τον γηραιότερο που έχει βάλει τόσα σε ένα παιχνίδι στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεν και αυτό από μόνο του αρκεί για να μεπι στο Πάνθεον. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Σοβιετικός, Εντουαρντ Μρκάροβ, ο οποίος το 1975 στα 33 του τα είχε βάλει με την Αραράτ από την Σοβιετική Ενωση κόντρα στην Ανόρθωση της Κύπρου στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Είναι επίσης ο 36ος που βάζει πεντάρα σε αγώνα εκτός συνόρων, ο πρώτος μετά τον Λουίζ Αντριάνο (2014 Σαχτάρ) και ο πρώτος που το κάνει στην διοργάνωση από το 2009, όταν και μετονομάστηκε σε Europa League. Παράλληλα έγινε μόλις ο δεύτερος Ισπανός που το καταφέρνει, μετά τον Χοσέ Αντόνιο Θαλδούα της Μπαρτσελόνα κόντρα στην Ουτρέχτη το 1965 (σ.σ.: τότε Κύπελλο Εκθέσεων) και ο τρίτος ισπανικής ομάδας μετά τον Θαλδούα που αναφέραμε και τον Λιονέλ Μέσι το 2012 κόντρα στην Λεβερκούζεν για το Champions League.

Στην μεγάλη γειτονιά του, την Χώρα των Βάσκων, οι πρόσφατες γενιές δεν είχαν ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μόνο οι αρκετά παλιότεροι έχουν να θυμούνται τα πέντε γκολ που έβαλε ο Φιδέλ Ουριάρτε το 1967 στο Μπιλμπάο-Μπέτις. Βέβαια ο Αρίτς Αντούριθ τους ξεπέρασε όλους αυτούς που αναφέραμε. Μετά τα πέντε έφυγε σφαίρα για το μαιευτήριο. Εκεί τον περίμενε η γυναίκα του, που μόλις είχε γεννήσει την δεύτερη κόρη τους. Ο Βάσκος φορ, ο καλύτερος επιθετικός της Ιβηρικής πήρε αγκαλιά την μπέμπα και πανηγύρισε ακόμα πιο έξαλλα το έκτο και ομορφότερο γκολ μία βραδιάς που δεν θα ξεχνούσε ούτε σε 10 ζωές...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος