Soft και λίγος στον μοναδικό του στόχο!

Soft και λίγος στον μοναδικό του στόχο!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Soft και λίγος στον μοναδικό του στόχο!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον τραγικό Παναθηναϊκού του Δώνη που έχασε από τον ΠΑΣ της Β'Εθνικής και έκανε... ντέρμπι την ρεβάνς του ΟΑΚΑ ενώ σχολιάζει τον άθλιο αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων.

Έναν στόχο έχει φέτος ο Παναθηναϊκός. Έναν και μοναδικό. Πρωταθλητισμό δεν μπορεί να κάνει. Ευρωπαϊκό εισιτήριο, λόγω της γνωστής τιμωρίας από την ΟΥΕΦΑ, δεν μπορεί να διεκδικήσει. Η είσοδος στην εξάδα θα έπρεπε να είναι αυτονόητη για τον δεύτερο χρόνο ενός πρότζεκτ που παρουσιάζει πρόοδο μόνο στα μάτια του προπονητή. Το ότι το «τριφύλλι» παλεύει να μην γράψει ιστορία και να τερματίσει σε θέση πλέι-οφ δεν μπορεί να αποτελεί στόχο. Παιδιά από την ακαδημία που θα έπρεπε να είναι οι «νέοι Χατζηγιοβάνηδες και Μπουζούκηδες» βλέπουμε με το... σταγονόμετρο για να παίζει ο Γιόχανσον και ο Μπεκ.

Τι έμεινε;

Ο μοναδικός στόχος του φετινού Παναθηναϊκού, όπως και του περυσινού, είναι μία πορεία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου. Πέρυσι, αποκλείστηκε από την Λαμία στην φάση των «16». Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο, θα μπορούσε να πει κανείς. Έτσι είναι και για αυτό δεν... άνοιξε μύτη παρά την δεδομένα μεγάλη αποτυχία.

Μετά το περυσινό «ναυάγιο», όμως, η εικόνα των «πρασίνων» στα Γιάννενα δεν συγκαταλέγεται στο «συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο». Είναι ανεπίτρεπτη, απαράδεκτη, ντροπιαστική. Ο Παναθηναϊκός που αποτελεί την χαρά της επαρχίας στο φετινό πρωτάθλημα, κατάφερε να χάσει και από τον ΠΑΣ της Β' Εθνικής! Και όχι μόνο να χάσει αλλά να είναι και ευχαριστημένος από το 1-0, καθώς οι γηπεδούχοι αν ήταν πιο σοβαροί στην τελική πάσα/προσπάθεια, θα είχαν πετύχει και δεύτερο γκολ. Εξαιρετική εικόνα από τους Γιαννιώτες, η θέση τους είναι στη Σούπερ Λιγκ.

SOFT, LIGHT ΚΑΙ ΛΙΓΟΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Στον μοναδικό σου στόχο, λοιπόν, πατάς το χορτάρι και... δαγκώνεις. Τι σημαίνει ήταν ακατάλληλος ο αγωνιστικός χώρος; Ναι, ήταν. Θα τα πούμε και παρακάτω. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Οι παίκτες του ΠΑΣ που έβγαλαν περισσότερη ενέργεια, μεγαλύτερη θέληση, πάθος, κέρδιζαν τις περισσότερες μονομαχίες και είχαν καλύτερη κυκλοφορία στο πρώτο μέρος, που έπαιζαν; Στο... Anfield?

Ο Παναθηναϊκός ξεκάθαρα υποτίμησε τον αντίπαλο, ξεκάθαρα νόμιζε πως θα πάρει προβάδισμα πρόκρισης με την φανέλα και επίσης ξεκάθαρα για αυτή την νοοτροπία, έχει ευθύνη ο προπονητής και το τεχνικό επιτελείο. Εκείνοι είναι υπεύθυνοι για την πνευματική ετοιμότητα της ομάδας. Το κακό είναι πως έφυγε και ο Νταμπίζας και δεν υπάρχουν πλέον, για κανέναν, δικαιολογίες. Εκτός και αν φταίει... ο Ρόκα!
Είδατε καμία ομάδα να είναι έτοιμη για αυτό το ματς; Αντί να παρουσιαστεί ένα συγκρότημα με έντεκα ταλιμπάν, έβλεπες ένα σύνολο αδιάφορο, μπλαζέ, λες και ο καθένας από όσους φόρεσαν την φανέλα σήμερα έχουν καμιά δεκαριά Κύπελλα στην συλλογή του.

Καμία δίψα, καμία θέληση, κανένα κίνητρο.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ «ΛΑΜΨΗ» ΚΑΙ «ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥΣ» ΣΤΟΥΣ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ

Πλέον είναι εμφανές από χιλιόμετρα μακριά. Δεν γίνεται την Κυριακή στο πρώτο ημίχρονο του Φαλήρου να βλέπεις μία ομάδα να αλλάζει υπέροχα την μπάλα, να βγάζει τεράστια ένταση, να κυριαρχεί πάνω στο χορτάρι απέναντι σε έναν αντίπαλο πολύ πιο ακριβό και πολύ πιο ποιοτικό ατομικά και τρεις μέρες μετά να παρουσιάζεται αυτό το χάλι.

Ούτε οι αλλαγές στην ενδεκάδα είναι η αιτία, ούτε ο κακός αγωνιστικός χώρος. Το γιατί ο Παναθηναϊκός είναι μια ανταγωνιστική ομάδα στα ντέρμπι και γιατί «σέρνεται» στην πλειοψηφία των υπολοίπων, το έχουμε πει εδώ και καιρό. Στους Ζωσιμάδες δεν είχε ούτε «λάμψη», ούτε «κατασκόπους» που παρακολουθούν την «βιτρίνα» του ελληνικού πρωταθλήματος, δηλαδή τα ντέρμπι.

Σε αυτά τα ματς όλοι έχουν συγκέντρωση στο 100%, όλοι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν το καλύτερό τους πρόσωπο. Στα υπόλοιπα, σε αυτά που δεν υπάρχει κίνητρο; Χαλαρότητα, λίγα πράγματα και... προχωράμε. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση αλλά υπάρχει. Και αυτό βαραίνει πρωτίστως την διοίκηση(που λόγω της τιμωρίας φρόντισε να εξαφανίσει κάθε κίνητρο στο πρωτάθλημα) και εν συνεχεία την τεχνική ηγεσία.

Η ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΝΗ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟΝ... ΠΑΓΟ

Στο τραγικό πρώτο ημίχρονο, όποιος το παρακολούθησε, δεν μπορεί, θα ήθελε να... σπάσει την τηλεόραση. Από τα αριστερά δεν μπορούσε να παιχτεί ποδόσφαιρο. Ο πάγος και οι λακούβες το απαγόρευαν. Ο Δώνης έδωσε την εντολή από νωρίς. «Πάμε πολύ περισσότερο από δεξιά». Ζήτημα να πήγε από εκεί η μπάλα 2-3 φορές μετά τον τραυματισμό του Αποστολάκη.

Δεν είναι μαθηματικά, δεν είναι φυσική, ούτε χημεία. Έφαγε ένα πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός να προσπαθεί να «φτιάξει» φάσεις στο παγοδρόμιο. Να παλεύει ο Χατζηθεοδωρίδης, με τον Χατζηγιοβάνη και τον Καμπετσή να συνδυαστούν. Ε, δεν γινόταν.

ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΠΗΓΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΦΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ

Στο δεύτερο μέρος, ο Δώνης σωστά έδωσε ρόλο στον Νούνες στον άξονα, όταν ο Παναθηναϊκός είχε την μπάλα. Δεν υπήρχε ούτε δεξί μπακ, ούτε δεξί εξτρέμ, καθώς ο Καμπετσής έπαιζε πιο «μέσα» και κοντά στον Περέα. Η μπάλα δεν πήγε σχεδόν καθόλου στην πλευρά του πάγου, όλο το παιχνίδι έγινε από αριστερά και το «τριφύλλι» βρήκε 2-3 καλές στιγμές για να ισοφαρίσει. Ο Ζαχίντ σούταρε άουτ, ο

Καμπετσής έχασε δύο καλές ευκαιρίες(τρομερή επέμβαση στην δεύτερη ο Γιαννίκογλου) και οι «πράσινοι» στο τελευταίο εικοσάλεπτο περιορίστηκαν σε μια ανούσια κατοχή της μπάλας έξω από την περιοχή του αντιπάλου. Όταν ο αντίπαλος δεν του δίνει χώρο, ο Παναθηναϊκός δεν έχει επαρκές σχέδιο/πλάνο για να δημιουργήσει.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΛΕΕΙ

Η βελτίωση στην ανάπτυξη, δεν σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός ήταν καλός στην επανάληψη. Δεν είχε καμία ισορροπία ανασταλτικά, «έφαγε» πολλές φάσεις στο αμυντικό τρανζίσιον και αυτό δεν αποτελεί προϊόν τύχης, όπως δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ο Δώνης για τον νικητή του αγώνα. Το «τριφύλλι» έδωσε πολύ χώρο στον αντίπαλο και τουλάχιστον σε 5-6 περιπτώσεις ο «Άγιαξ» θα μπορούσε να βρει και δεύτερο γκολ. Η έλλειψη καθαρού μυαλού, η επιλογή ατομικής προσπάθειας και όχι πάσας και τα πρόχειρα «τελειώματα» των παικτών του ΠΑΣ, έδωσαν την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να φύγει με αυτό το 1-0 και να μην κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα ενόψει της ρεβάνς. Σε μία ρεβάνς, όπου η πρόκριση είναι το μοναδικό σενάριο που «παίζει». Σε αντίθετη περίπτωση, η σεζόν τελειώνει από τον Γενάρη.

ΑΘΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θερμή παράκληση: Μην δω σχόλια του στιλ «σας φταίει ο αγωνιστικός χώρος». Όχι σε τούτη την γωνιά θεωρούμε αστείο να λέμε ότι ο Παναθηναϊκός έχασε από τον ΠΑΣ επειδή η μία πλευρά του γηπέδου ήταν με πάγο. Και για τους 22 ο αγωνιστικός χώρος ο ίδιος ήταν. Ούτε φυσικά υπάρχει κανένα πέναλτι του Παντελάκη. Προηγείται επιθετικό φάουλ του Καμπετσή.

Τόσο για τον ΠΑΣ, λοιπόν, όσο και για τον Παναθηναϊκό, αυτός ο αγωνιστικός χώρος ήταν τραγικός και επικίνδυνος. Ο Αποστολάκης έπαθε διάστρεμμα από ένα... ξεφλούδισμα του χορταριού. Ο Μπουζούκης γλίστρησε και χτύπησε στο χέρι, θα μπορούσε να το σπάσει.

Για ενενήντα λεπτά το παιχνίδι παιζόταν στην μία πλευρά και στον άξονα. Δεν πρέπει να ξεκινήσει ξανά παιχνίδι σε αυτό το γήπεδο και ο αγωνιστικός χώρος να είναι ακατάλληλος. Πόσες και πόσες φορές έχουμε δει κάτι αντίστοιχο στους Ζωσιμάδες; Μιλάμε για τρομερή ασυλία.

2020 φτάσαμε. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ένας τρόπος να παρουσιάζει μια φυσιολογική εικόνα αυτό το γήπεδο όταν χειμωνιάζει. Δεν γίνεται. Ας τον βρούν οι ιθύνοντες, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η φαρσοκωμωδία που πάνω από όλο βάζει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών.

Υ.Γ1: Όταν ένα σύνολο έχει 10 νίκες σε 32 παιχνίδια μέσα στο 2019, όταν στα περισσότερα παιχνίδια δεν έχει την εικόνα που πρέπει και στα ντέρμπι παρουσιάζεται ανταγωνιστικό, αυτό δεν λέγεται πρόοδος. Αυτό είναι... φωτοβολίδες. Που θα πάει, κάποια στιγμή θα καταλάβουμε ότι μιλάμε για τον Παναθηναϊκό και οι εντυπώσεις δεν είναι αρκετές.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.