Λάθη και «σφαγές» τότε και τώρα! Για να μαθαίνουν οι ξένοι και να θυμούνται οι Έλληνες…

Λάθη και «σφαγές» τότε και τώρα! Για να μαθαίνουν οι ξένοι και να θυμούνται οι Έλληνες…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου καταγράφει όλα όσα συνέβησαν φέτος με τη διαιτησία στα γήπεδα και κάνει συγκρίσεις με το παρελθόν, απευθυνόμενος σε Έλληνες και ξένους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Καμπάνες μετρητών που χτυπούν γιορτινά και μοιράζουν δώρα*! | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ξεκινάμε από τα βασικά…
Δεν έχουμε ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στην Ελλάδα και ο βασικός λόγος είναι η επίθεση που δέχθηκε ένας ακόμη διαιτητής! Τις συμπτώσεις που υπάρχουν γύρω από αυτές τις επιθέσεις, τις αφήνουμε στην άκρη, γιατί είναι δουλειά των Αρχών και της Δικαιοσύνης που… δεν μπορεί, κάποτε θα διαλευκάνουν πλήρως μία από αυτές τις υποθέσεις.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε προχθές: «Η τρομοκρατία θα τσακιστεί! Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Γιατί πιστεύουμε στη δημοκρατία και η τρομοκρατία είναι εχθρός της». Υπάρχει κανείς που ΔΕΝ θεωρεί ότι οι επιθέσεις σε διαιτητές δεν είναι οργανωμένες-τρομοκρατικές ενέργειες που στόχο έχουν τον εκφοβισμό και παραδειγματισμό των διαιτητών μετά από συγκεκριμένα παιχνίδια, με το βλέμμα στα επόμενα; Για να δούμε λοιπόν τι θα γίνει και με την τρομοκρατια στο ποδόσφαιρο.
Και επειδή αρχίσαμε τις αναλύσεις για τη διαιτησία στη χώρα, επειδή ξεχάσαμε για ποιον λόγο είναι εδώ οι ξένοι εκπρόσωποι UEFA και FIFA, επειδή κάνουμε ότι δεν θυμόμαστε γιατί έχουμε ξένους στην ΚΕΔ, πάμε να θυμίσουμε στους Έλληνες, αλλά και να ενημερώσουμε τους ξένους που πρόσφατα πήραν θέση για μία διαιτησία και ένα λάθος.
Τα διαιτητικά λάθη ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να μηδενιστούν ΠΟΤΕ. Λάθη μικρά και μεγάλα θα γίνονται, αρκεί να μην συμβαίνουν πάντα κατά συγκεκριμένων και υπέρ κάποιων άλλων. Τότε έχουμε σφαγές, όπου μπορεί και να τεθεί θέμα πρόθεσης.
Η σφαγή λοιπόν, ορίζεται όταν σε έναν αγώνα ή σε μία χρονιά ολόκληρη, γίνονται πολλά (μικρά και μεγάλα) λάθη από τους διαιτητές και όλα ή το 80-90% είναι υπέρ μίας ομάδας.
Πάμε τώρα και στην ΚΕΔ, στον Χούμπελ και στους άλλους που πήραν θέση προχθές για πρώτη φορά σε θέματα διαιτησίας…
Αν ο Χούμπελ και οι συνεργάτες του δεν γνωρίζουν ή δεν τους έχουν ενημερώσει εδώ είναι ένα βίντεο για το τι συνέβαινε στην Ελλάδα την περίοδο που πέρασε και οδήγησε στην δική τους παρουσία στη χώρα. Στον αγώνα αυτό Αστέρας-Ολυμπιακός του 2014, οι διαιτητές πραγματοποίησαν 31 λάθη υπέρ της μίας ομάδας!! Μερικά από αυτά υπάρχουν στο βίντεο. Είναι ένα μόνο ενδεικτικό βίντεο του τι γίνονταν εδώ. Έτσι για να μάθουν και αυτοί τον ορισμό της σφαγής, που εμείς τον ξέρουμε απέξω και ανακατωτά.
Επειδή ο Χούμπελ και οι άλλοι δεν ξέρουν, ας τους ενημερώσουμε ότι: Επί 20 χρόνια από το 1996 μέχρι το 2016, υπήρχε μία ομάδα στη χώρα που κέρδισε 161 πέναλτι υπέρ και είχε μόλις 41 κατά. Σε αυτά τα 20 χρόνια, ο Ολυμπιακός έπαιξε 137 φορές με παίκτη παραπάνω!
Είπε κανείς στον Χούμπελ ότι για τρεις περίπου σεζόν και συνολικά 91 ματς πρωταθλήματος, δεν δόθηκε κανένα πέναλτι κατά αυτής της ομάδας;
Ή μήπως όλα αυτά συν το γεγονός ότι επί 74 σερί παιχνίδια δεν αποβλήθηκε παίκτης του Ολυμπιακού δεν αποτελεί τον ορισμό της μονόπατης εύνοιας υπέρ μίας ομάδας;
Απλά και για να μην το τραβάμε πολύ με τα παλιά… Ας πάει ένας στον Χούμπελ το κατηγορητήριο όσων ακόμη δεν έχουν δικαστεί για την Οργάνωση-Συμμορία και τα στημένα ματς και… αν θέλει, θα καταλάβει.
Αλλά…
Επειδή γίνονταν όλα αυτά τότε, θα περάσουμε έτσι και θα δικαιολογήσουμε τα φετινά λάθη; Επειδή τότε γίνονταν ποδοσφαιρικά εγκλήματα, θα εξαγνιστούν τα όποια φετινά; Όχι βέβαια. Δεν πάει έτσι… Να αναλύσουμε και να καταδικάσουμε όσα γίνονται και φέτος. Τώρα βέβαια που έχουμε και VAR το οποίο κάθε αγωνιστική διορθώνει 5-6 μεγάλα λάθη διαιτητών. VAR το οποίο ΔΕΝ θέλουν όλοι στο πρωτάθλημα, όπως αποδείχθηκε και σε ένα από τα τελευταία συμβούλια στη Λίγκα, όπως αποδεικνύεται και κάθε εβδομάδα με διάφορα σχόλια και δηλώσεις.
Τι έγινε λοιπόν με λάθη και πιθανές σφαγές σε φάσεις που χάθηκαν και από τους διαιτητές και από τους VAR, άρα με λάθη που δεν διορθώθηκαν και αδίκησαν ομάδες; (Θυμίζουμε ότι οι διαιτητές στο VAR ΔΕΝ έχουν γραμμή οφσάιντ και κρίνουν κατά προσέγγιση τις φάσεις, για τις οποίες βλέπουμε τι χαμός γίνεται κάθε εβδομάδα και πανευρωπαϊκά ακόμη και εκεί που υπάρχει γραμμή).
- Την πρώτη αγωνιστική δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Αστέρα Τρίπολης και του Μπαράλες, στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Την ίδια αγωνιστική δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Άρη και του Ιντέγε στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με τον ΟΦΗ.
- Την τρίτη αγωνιστική γλίτωσε κόκκινη κάρτα ο Βράνιες στον αγώνα ΑΕΚ-Λαμία.
- Την πέμπτη αγωνιστική ο Ελβετός διαιτητής δεν βλέπει φάουλ το οποίο προηγείται του 2-2 της ΑΕΚ στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.
Την ίδια αγωνιστική κακώς δεν αποβάλλεται ο Μανιάτης για ενέργειά του στον αγώνα Πανιώνιος-ΠΑΟ.
- Την έκτη αγωνιστική έχουμε το Παναθηναϊκός-Ξάνθη. Κακώς ακυρώνεται γκολ του Παναθηναϊκού ως οφσάιντ , ενώ στο τέλος μετράει γκολ της Ξάνθης σε μία πολύ δύσκολη φάση οφσάιντ.
Στο ματς ΑΕΛ-ΑΕΚ είχαμε πραγματικά πολλά λάθη. Κακώς δεν αποβλήθηκε ο Κάτσε, σε ματς που ο Μάνταλος τράβηξε από τα μαλλιά τον πεσμένο Ουάρντα, σε αγώνα που δεν δόθηκε και πέναλτι υπέρ της ΑΕΛ σε έξοδο του Μπάρκα που βρίσκει τον αντίπαλο στο πρόσωπο. (Πολλά αλλά μοιρασμένα τα λάθη).
- Την έβδομη αγωνιστική, διαιτητής και VAR δεν δίνουν το πέναλτι υπέρ του ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη. Στον ίδιο αγώνα υπάρχει πιθανή κόκκινη κατά του ΟΦΗ σε κακό μαρκάρισμα του Κοροβέση.
- Την όγδοη αγωνιστική στον αγώνα Ξάνθη-ΟΦΗ, ο διαιτητής Βάτσιος με VAR ή χωρίς, δεν δίνει τρία πέναλτι υπέρ της Ξάνθης. Τρία μεγάλα λάθη κατά μίας ομάδας!
- Την ίδια αγωνιστική δεν αποβάλλεται ο Ουάρντα στον αγώνα ΠΑΟ-ΑΕΛ.
- Την ένατη αγωνιστική υπάρχει πέναλτι που δεν δίνεται υπέρ του Βόλου στον αγώνα με την Λαμία.
- Την δέκατη αγωνιστική ο Τζήλος βλέπει στο VAR την μπουνιά Νέιρα στον Σφιντέρσκι, αλλά δεν αποβάλλει τον παίκτη του ΟΦΗ στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.
- Την ενδέκατη αγωνιστική δεν δίνεται πέναλτι υπέρ του Ατρόμητου στον αγώνα με τον ΟΦΗ. Την ίδια αγωνιστική ακυρώνεται χωρίς λόγο γκολ του ΠΑΟΚ στον αγώνα με την Λάρισα σε φάση που καταλογίστηκε επιθετικό φάουλ στον Μάτος.
Σε αυτή την αγωνιστική και στο ματς ΑΕΚ-Άρης, είχαμε τις δύο πολύ δύσκολες φάσεις που δόθηκαν κατά του Άρη. Την αποβολή στον Ιντέγε και το πέναλτι στην προβολή του Ρόουζ.
- Την 12η αγωνιστική είχαμε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Στον αγώνα Πανιώνιος-Παναιτωλικός έγιναν μεγάλα λάθη κατά μίας ομάδας. Δύο γκολ του Πανιωνίου έπρεπε να ακυρωθούν ως επιθετικά φαουλ, ενώ δεν δόθηκε και ένα πέναλτι υπέρ του Παναιτωλικού. Ο διαιτητής Σκουλάς και ο VAR Τζήλος έκαναν πολλά λάθη σε βάρος μίας ομάδας.
- Την 13η αγωνιστική ο διαιτητής Φωτιάς δεν δίνει και με VAR χέρι πέναλτι του ποδοσφαιριστή Ντέρκε της Ξάνθης στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Σε αυτή την αγωνιστική κακώς δεν αποβάλλονται ο Καμαρά του Ολυμπιακού και ο Μπα του Άρη στους αγώνες με Παναιτωλικό και Ατρόμητο αντίστοιχα.
- Την 14η αγωνιστική δεν δίνεται πέναλτι υπέρ του Άρη στον αγώνα με τον ΟΦΗ.
- Την 15η αγωνιστική κακώς ακυρώνεται ως οφσάιντ γκολ του ΟΦΗ στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Δεν δίνεται πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στον αγώνα με την ΑΕΛ.
- Τέλος… Την 16η αγωνιστική ακυρώνεται κακώς γκολ του Ολυμπιακού στο Βόλο, ενώ υπάρχει και η δύσκολη περίπτωση ανατροπής του Αλμπάνη στη Λαμία, που για άλλους είναι πέναλτι και για άλλους όχι.
Το ότι φέτος έχουμε τέσσερα-πέντε πολύ μεγάλα λάθη υπέρ και κατά διαφορετικών ομάδων (με κορυφαίο και εξόφθαλμο την μην αποβολή Νέιρα για το εν ψυχρώ χτύπημα στον Σφιντέρσκι κατά τον αγώνα ΟΦΗ-ΠΑΟΚ) άλλα δέκα μικρότερα λάθη που και πάλι είναι μοιρασμένα και δεν διορθώθηκαν με το VAR και δύο ματς (ΟΦΗ-Ξάνθη, Πανιώνιος-Παναιτωλικός) στα οποία όλα τα μεγάλα λάθη έγιναν σε βάρος μίας ομάδας, τι δείχνει;
Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εύνοιας ή αδικίας για οποιαδήποτε ομάδα;
Μπορεί οποιοσδήποτε να μιλήσει για συστηματική εύνοια ή αδικία;
Έχουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος που αναλύθηκαν εν συντομία και μέσα στο κείμενο;
Ας απαντήσουν οι Έλληνες και ας τα πουν και στους ξένους, που ΑΝ από εδώ και πέρα δεν αποκλείουν διαιτητές που κάνουν μεγάλα λάθη, όπως για πρώτη φορά (!) έπραξαν με δημόσια δήλωσή τους μετά το Βόλος-Ολυμπιακός, αν λοιπόν δεν κρατήσουν τις ίδιες αποστάσεις, τότε σίγουρα θα κατηγορηθούν για περίεργη διαφοροποίηση υπέρ μίας ομάδας…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.