Ακαδημίες, ομαδικότητα και... κάτω η μπάλα!

Ακαδημίες, ομαδικότητα και... κάτω η μπάλα!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ακαδημίες, ομαδικότητα και... κάτω η μπάλα!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου σχολιάζει την... επίσημη πρώτη του Τσάβι Ρόκα και σταχυολογεί τα σημαντικότερα από όσα είπε ο Καταλανός τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού.

Άστον Βίλα - Νιουκάστλ με ακόμα καλύτερες αποδόσεις. |21+

Καταλανός. Γνήσιο τέκνο της Μπαρτσελόνα και της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας των μπλαουγκράνα. Η μπάλα κάτω. Έτσι έμαθε από παιδί στις ακαδημίες της Μασία, έτσι πορεύτηκε στην Σαμπατέλ και την Λάρνακα, έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται και στην Ελλάδα. Ο Τσάβι Ρόκα στην πρώτη του επίσημη παρουσία ως τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού εμφανίστηκε αρκετά μετρημένος. Με απόλυτη συναίσθηση του σε ποια ομάδα βρίσκεται και σε ποια φάση της ιστορίας της και φρόντισε να εμφανίσει κάποια σημάδια από την φιλοσοφία, το σχέδιο και τον τρόπο που σκοπεύει να δουλέψει για να βοηθήσει στην διαδικασία επιστροφής του συλλόγου στην κανονικότητα.

Ας δούμε τα σημαντικότερα από όσα είπε ο Ρόκα...

*Σε αρκετές ερωτήσεις ακόμη και για την ενίσχυση του Ιανουαρίου, ο Ρόκα έβαλε σε προτεραιότητα την αξιοποίηση των ποδοσφαιριστών από την ακαδημία του συλλόγου. Στην τετραετή θητεία του στην ΑΕΚ Λάρνακας δεν εμπιστεύθηκε τα προϊόντα από τα φυτώρια του κυπριακού κλαμπ, ωστόσο, δεν είχε την δυνατότητα να το κάνει, καθώς το επίπεδο ήταν αρκετά χαμηλό. Στον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και ο Καταλάνος φαίνεται αποφασισμένος όχι μόνο να αξιοποιήσει αυτά τα παιδιά αλλά και να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στην λειτουργία των ακαδημιών.

Είναι ξεκάθαρο πως η... στραβοτιμονιά που έγινε το καλοκαίρι στην υλοποίηση του πρότζεκτ, θα αποτελεί μία κακή παρένθεση από εδώ και στο εξής. Ακαδημίες, λίγοι και ποιοτικοί ξένοι. Αυτό θα είναι το μοτίβο.

*Εμείς, εμείς, εμείς! Τουλάχιστον δέκα φορές αναφέρθηκε στη σημασία του ᾽᾽εμείς᾽᾽ ο Τσάβι Ρόκα. Ακόμη και όταν ρωτήθηκε για το πλάνο του, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως ᾽᾽δεν υπάρχει πλάνο Ρόκα᾽᾽ και να εξηγήσει πως η προσπάθεια πρέπει να είναι συνολική, ομαδική και με ξεκάθαρους στόχους για να πετύχει. ᾽᾽Πιστεύω στην καλή συνεργασία, στην συμμετοχή, όλοι είναι σημαντικοί σε αυτή την συνεργασία᾽᾽ ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του ενώ μίλησε πολλές φορές για τους άμεσους συνεργατές που θα έχει στον Παναθηναϊκό

Με την ίδια φιλοσοφία είχε δουλέψει και στην Κύπρο. Μάλιστα, σε μία από τις συνεντεύξεις που παραχώρησε στο τέλος της σούπερ επιτυχημένης τετραετίας του, δεν... τόλμησε να μιλήσει για το εγώ αλλά για το εμείς.

«Σε αυτό που πέτυχα ήταν στη χημεία που είχαμε στο κλαμπ. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, όλοι δουλεύαμε ως ομάδα. Είχαμε ομαδικό πνεύμα. Αρχίζοντας από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο, ήμασταν διαφορετικοί. Προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Να βρίσκουμε τις λύσεις στα προβλήματα. Αυτό ήταν η επιτυχία της ΑΕΚ, όχι δική μου. Γενικώς, τα όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια, για μένα είναι ένα θαύμα. Για μένα»!

*Από κει και πέρα, φάνηκε αρκετά σίγουρος για τον εαυτό του με την ατάκα ᾽᾽γεννήθηκα νικητής᾽᾽, αρκετά σίγουρος για το σχέδιο που υπάρχει, τόσο πολύ, σε σημείο να πιστεύει πως με την σωστή δουλειά, ο Παναθηναϊκός θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ που έχουν πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ και σαφώς μεγαλύτερη δύναμη σε όλα τα επίπεδα.

᾽᾽Τα χρήματα θα μου πείτε κάνουν την διαφορά αλλά και τα εργαλεία κάνουν την διαφορά. Οι ακαδημίες, οι λεπτομέρειες. Το πρότζεκτ είναι σοβαρό και ο στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε στους φιλάθλους μας την εικόνα που θέλουν. Να μας ξαναδούν μεγάλη ομάδα. Έχουμε τα εργαλεία, τους τρόπους να ξαναγίνουμε μεγάλη ομάδα᾽᾽.

* Ο Ρόκα, από κει και πέρα, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ξεχωριστής συνεργασίας με την Μπαρτσελόνα ή με κάποιον άλλο σύλλογο, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει σε έμψυχο δυναμικό και τεχνογνωσία στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα με την ρωσική Ουράλ, με την οποία είχε συνεργαστεί όταν βρισκόταν στην ΑΕΚ Λάρνακας.

Η πρώτη εντύπωση για τον Ισπανό τεχνικό διευθυντή είναι ξεκάθαρα θετική, ωστόσο, αυτό που μετρά δεν είναι τα λόγια. Είναι η δουλειά. Από αυτή θα κριθεί ο Ρόκα, αρκεί να έχει τον χώρο, τον χρόνο και τις ελευθερίες που πρέπει για να εργαστεί σωστά στο Τριφύλλι...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.