Το ξημέρωμα για τον Άρη μετά το ντέρμπι

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Το ξημέρωμα για τον Άρη μετά το ντέρμπι

bet365

O Mιχάλης Λεάνης γράφει για τον Αρη που έπαιξε δύο συνεχόμενα ντέρμπι, την παρουσία του στην Τούμπα αλλά και για το θέμα του προπονητή.

Ο Άρης μετά το ντέρμπι των αιωνίων του Βορρά δεν είναι υποχρεωμένος να «απολογηθεί» ή να δώσει «εξηγήσεις» σε κανένα παρά μόνο στον κόσμο του.

Επίσης δεν παραχώρησε ισοπαλία όπως ισχυρίζονται διάφοροι και μεταξύ αυτών και επώνυμοι αυτοδημιούργητοι, ούτε φυσικά πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα.

Δικαίωμα του καθενός είναι να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο , αλλά ο κάθε κοινός νους με διάθεση καθαρής σκέψης είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι ισοπαλία παραχωρεί αυτός που ισοφαρίζει δυο φορές το σκορ στην αναμέτρηση, την δεύτερη μάλιστα στα …ρέστα του παιχνιδιού!

Όσο για τα πανηγύρια , οι φωτογραφίες με τους παίκτες των κίτρινων στην λήξη να έχουν ξαπλώσει στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας τα κεφάλια τους απογοητευμένοι από την έκβαση του παιχνιδιού μαρτυρά τις διαθέσεις τις προθέσεις τους και τις φιλοδοξίες τους στο συγκεκριμένο ντέρμπι.

Ο Άρης δε απέδωσε ποδόσφαιρο υψηλών προδιαγραφών σύμφωνα με την κρίση φίλων αλλά και αντιπάλων.

Εξαρτάται βέβαια από το πώς ορίζει κάποιος το ποδόσφαιρο υψηλών προδιαγραφών!

Είναι γνωστό σε όλη την φίλαθλη κοινή γνώμη παγκοσμίως ότι στα απανταχού ντέρμπι του πλανήτη η ποιότητα επικρατεί σε ποσοστό μικρότερο του 50% ανάμεσα μάλιστα σε ομάδες με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ και πολύ καλύτερο έμψυχο υλικό στις τάξεις τους από τις δικές μας.

Εξάλλου για την ποιότητα ενός παιχνιδιού η ευθύνη δεν βαραίνει αποκλειστικά την μία μόνο ομάδα αλλά αμφότερες.

Ας έβγαζε ποιότητα ο ΠΑΟΚ , ας έριχνε μια ντουζίνα γκολ στον αντίπαλο, ας πρόσφερε θέαμα και αποτελεσματικότητα.

Κανείς δεν του το απαγόρευσε. Περισσότερο δε δεν του το απαγόρευε το μπάζετ του που είναι δεκαπλάσιο απ’ αυτό του Άρη, ούτε φυσικά το γεγονός ότι πέρσι κατάκτησε το νταμπλ , ενώ ο αντίπαλος του την 5η θέση!

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο θέαμα. Είναι τακτική και στρατηγική.

Ο Άρης είχε στρατηγική στο ματς της Τούμπας και αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι κανένα από τα μεγάλο ατού του ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά.

Ο Άρης είχε τακτική. Περίμενε τον αντίπαλο στα ¾ του γηπέδου , φρόντισε με το passing game να του σπάσει τον ρυθμό να επιβάλλει το δικό του τέμπο , να έχει ηρεμία στο παιχνίδι του ώστε να ψάξει τους κενούς χώρους.

Το κατάφερε σε αρκετές περιπτώσεις. Μια εξ αυτών η περίπτωση του δεύτερου γκολ.

Είναι εξάλλου κανόνας ότι σε ένα ντέρμπι δεν θα σου δοθούν περισσότερες από δυο με τρείς ευκαιρίες για να σκοράρεις

Η στρατηγική του ΠΑΟΚ ποια ήταν για να καταλάβω; Οι μακρινές μπάλες των 30 και βάλε μέτρων απέναντι σε μια ομάδα που περίμενε , ή αποτελεί κομμάτι της τακτικής του η αδυναμία του να πρεσάρει σε όλο το γήπεδο;

Ο Άρης είναι μια ομάδα η οποία ακόμα φτιάχνεται.

Το οικοδόμημα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ούτε υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για βιασύνες. Το έχω πει και το έχω γράψει πολλές φορές και θα το επαναλάβω στο μέλλον όσες φορές χρειαστεί.

Καλό είναι επίσης να αναλογιστούν οι κάθε λογής αντικειμενικοί παρατηρητές πόσο χρόνο πήρε στον ΠΑΟΚ να φτιάξει ένα ανταγωνιστικό σύνολο για το ελληνικό πρωτάθλημα έχοντας μάλιστα πολύ μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα απ’ αυτή του αιωνίου αντιπάλου του.

Και αναφέρομαι στο ελληνικό πρωτάθλημα γιατί, παρόλο τον πακτωλό των εκατομμυρίων που έχουν διατεθεί, ο ΠΑΟΚ δεν έχει κατορθώσει ακόμα να εμφανιστεί ανταγωνιστικός επί ευρωπαϊκού εδάφους!

Ο Άρης και ο Παναθηναϊκός είναι οι μόνες ομάδες που έχουν παίξει δυο σερί ντέρμπι.

Καμία άλλη από τις ομάδες πρώτης γραμμής του ελληνικού πρωταθλήματος δεν έχει μπει σ’ αυτή την δοκιμασία.

Μόνο όμως ο Άρης δε μετρά ήττα σε ντέρμπι και συν τους άλλοις έχει να επιδείξει το εντυπωσιακό 4-0 επί του ΠΑΟ!

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι κίτρινοι έχουν ανέβει επίπεδο σε σύγκριση με πέρσι.

Η εκτίμηση θα γίνει στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Είμαστε μόλις τέσσερα βήματα από την έναρξη του πρωταθλήματος και η εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων δεν οδηγεί πουθενά , δεν έχει κανένα μα κανένα νόημα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Υπάρχουν αδυναμίες , ατέλειες και χτυπητές ελλείψεις στην ομάδα οι οποίες θα καλυφτούν και θα ξεπεραστούν μόνο με τον σωστό προγραμματισμό.

Ο πρόεδρος Καρυπίδης δήλωσε σκασμένος μετά την απώλεια των τριών βαθμών στο ντέρμπι , αλλά θα συνεχίσει να «σκάει» αν η ομάδα δεν διορθώσει τις ανορθογραφίες της.

Από αυτό εδώ το blog γράφω από την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας ότι απουσιάζει 6άρι και τερματοφύλακας εμπιστοσύνης από την βασική ενδεκάδα.

Ο Σιώπης αποχώρησε, λεφτά μπήκαν στα ταμεία από την μεταγραφή του αλλά παίκτης με τα δικά του ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν αποκτήθηκε κατά την διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου.

Για τον Κουέστα τα έχω γράψει, οι βασικές αδυναμίες του είχαν καταγραφεί από την περσινή ακόμα περίοδο.

Τώρα ο Ισπανός μπαίνει για χειρουργείο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα απουσιάσει για 3 μήνες και η ομάδα υποχρεούται να εμπιστευθεί για βασικό στην θέση Νο 1 ένα πιτσιρικά 21 μόλις χρόνων!

Αν είχαν καλυφθεί με παίκτες αξίας τουλάχιστον οι δυο αυτές θέσεις , ο πρόεδρος δεν θα δήλωνε σκασμένος ούτε μετά το δεύτερο ματς με την Μόλντε και ενδεχομένως –σύμφωνα πάντα με την εξέλιξη του παιχνιδιού -ούτε μετά το ντέρμπι της Τούμπας.

Η εισήγηση πάντως υπήρχε από το προπονητικό επιτελείο για την απόκτηση παικτών στις δυο αυτές θέσεις και είναι καταγεγραμμένη.

Καλό είναι επίσης ο Αρης να τελειώνει με την εκκρεμότητα στο θέμα του προπονητή.

Όσο και αν κατάφερε να ανταποκριθεί στα δύσκολα με ή χωρίς υποβοήθηση ο Απόστολος Τερζής δεν σημαίνει ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί στο μέλλον.

Είναι μεγάλο καράβι ο Άρης για να εμπιστευθεί ένα κόουτς στον πάγκο του χωρίς εμπειρίες και παραστάσεις σ’ αυτό το επίπεδο σε ένα μαραθώνιο διάρκειας περίπου 8 μηνών!

Περιθώρια για πειραματισμούς δεν υπάρχουν!

Και το κυριότερο για μένα; Δεν είναι δυνατόν σε μια ομάδα με φιλοδοξίες και προοπτικές να επικρατήσει η λογική του: «από το να πάρουμε κάποιον που δεν ξέρουμε πως θα μας βγει να κρατήσουμε τον Τερζή».

Φτηνή λογική που θα την πληρώσεις ακριβά.

Ο Άρης είναι πλέον υποχρεωμένος να προσλάβει προπονητή έμπειρο και ικανό ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο το έμψυχο δυναμικό προσδίδοντας ταυτότητα στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.

Επιβάλλεται να αποκτήσει τερματοφύλακα για την θέση του βασικού και επειδή το κενό στο 6αρι είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί αυτή την περίοδο θα πρέπει η λύση να δοθεί από το υπάρχον προσωπικό.

Πράμα που σημαίνει ότι η ομάδα θα είναι υποχρεωμένη να αγωνίζεται με συγκεκριμένο σχήμα και ρόλους.

Μέχρι να λυθούν οριστικά και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο αυτές οι τρείς σημαντικές εκκρεμότητες πολύ δύσκολα η ομάδα θα καταφέρει να βρει σταθερότητα στην απόδοση της και οι δυνατότητες του συνόλου θα συμβολίζονται με ένα τεράστιο ερωτηματικό!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!