ΑΕΚ: Ο Ολιβέιρα και τα στοιχεία που προσθέτει στην επίθεση

ΑΕΚ: Ο Ολιβέιρα και τα στοιχεία που προσθέτει στην επίθεση

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ο Ολιβέιρα και τα στοιχεία που προσθέτει στην επίθεση

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει τις επιδόσεις του Νέλσον Ολιβέιρα τις τελευταίες τρεις σεζόν στο σκοράρισμα και «διαβάζει» τι μπορεί να περιμένει η ΑΕΚ από το νέο «κανόνι» της.

Νασιοναλ Μοντεβιδέο - Ιντερνασιονάλ με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Ο Νέλσον Ολιβέιρα ήταν ο φορ που περίμενε υπομονετικά η ΑΕΚ για την ενίσχυση της επιθετικής της γραμμής καθώς αποτελούσε τον τύπο του επιθετικού που κάλυπτε απόλυτα τα «θέλω» του Μιγκέλ Καρντόσο, διαθέτοντας τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για να «κουμπώσει» στο πλάνο του. Η Ένωση έκανε την υπέρβαση στο θέμα του συμβολαίου, φέρνοντας τον Πορτογάλο επιθετικό, ο οποίος δεδομένα αποτελεί μια πολύ ποιοτική λύση. Σίγουρα το αποτέλεσμα φαίνεται στο γήπεδο, ωστόσο το γεγονός ότι ο Ολιβέιρα διαθέτει στο ρεπερτόριό του το συνδυαστικό ποδόσφαιρο, τις συνεργασίες και το παιχνίδι εκτός περιοχής αποτελούν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν άριστα στη φιλοσοφία που περνάει καθημερινά από την έναρξη της προετοιμασίας ο Καρντόσο στην ΑΕΚ που θέλει να χτίσει.

Σκοράρει και με το δεξί και με το αριστερό

Αναφορικά με την εκτελεστική δεινότητα του Ολιβέιρα, ο 28χρονος επιθετικός τις τελευταίες τρεις σεζόν σε Νόριτς και Ρέντινγκ μέτρησε συνολικά 22 τέρματα στην Championship. Για να είμαστε ακριβείς τις τελευταίες 2,5 σεζόν μιας και στα «Καναρίνια» πέρυσι στο πρώτο μισό δεν είχε συμμετοχές, με συνέπεια να παραχωρηθεί έπειτα στη Ρέντινγκ. Αναλύοντας περισσότερο τα στατιστικά του Ολιβέιρα στο σκοράρισμα, παρατηρεί κανείς ότι ο Πορτογάλος φορ έχει την ικανότητα να σκοράρει και με τα δύο πόδια. Άλλωστε τα γκολ του σε αυτό το κομμάτι είναι περίπου μοιρασμένα. Από τα 22 γκολ του την τελευταία τριετία στο πρωτάθλημα, ο Ολιβέιρα σκόραρε 10 με το δεξί πόδι, επτά με το αριστερό και δύο με το κεφάλι, ενώ υπήρχαν και τρία τέρματα που ήρθαν από εκτελέσεις πέναλτι, κάτι που επίσης αναλαμβάνει.

Δοκιμάζει να «εκτελεί» και εκτός περιοχής

Ο Ολιβέιρα, όπως προαναφέραμε, αποτελεί έναν επιθετικό που βγαίνει συχνά εκτός περιοχής για να βοηθήσει με τις τοποθετήσεις του και την κίνησή του με ή χωρίς την μπάλα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Γι΄αυτό σε αρκετές περιπτώσεις του δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάζει το πόδι του από μακριά. Από τα 19 γκολ που έχει σκοράρει τις προηγούμενες τρεις σεζόν (αφαιρώντας τα τρία από το σημείο του πέναλτι) ο Ολιβέιρα τα έξι από αυτά τα σημείωσε είτε με δυνατά μακρινά σουτ, είτε με όμορφα πλασέ εκτός περιοχής ή από τα όρια αυτής. Τα άλλα 13 μέσα στο «κουτί» ήρθαν είτε διαβάζοντας τις φάσεις με «σεντερφορίσιες» κινήσεις, είτε με ξεμαρκαρίσματα και καλά ζυγισμένα σουτ που δείχνουν και την ποικιλία στο παιχνίδι του.

Διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του Πόνσε

Πολλοί ενδεχομένως να μπουν στη διαδικασία της σύγκρισης με τον Έκι Πόνσε την περσινή σεζόν, με τον Αργεντινό να ολοκληρώνει μια σούπερ παραγωγική χρονιά με 21 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα της ΑΕΚ. Ωστόσο, πέρα από το ότι είναι άδικο να γίνει σύγκριση αυτή τη στιγμή μιας και δεν έχει ξεκινήσει καν η χρονιά, θα πρέπει να συμπληρώσουμε και το γεγονός ότι ο Ολιβέιρα διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Πόνσε. Αποτελεί έναν άλλο τύπο επιθετικού καθώς ο Αργεντινός ήταν ένας καθαρός φορ περιοχής, δυνατός στον «αέρα», χωρίς να έχει μεγάλη ικανότητα στο συνδυαστικό παιχνίδι, παρότι αρκετά συχνά τραβιόταν μακριά από την περιοχή για να διεκδικήσει μπαλιές. Τα συν και τα πλην στα χαρακτηριστικά των Ολιβέιρα και Πόνσε διαφέρουν λοιπόν λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών που κουβαλάνε. Άλλωστε το στυλ παιχνιδιού του Ολιβέιρα θα δώσει ενδεχομένως την ευκαιρία να μοιραστούν και τα γκολ με τη συμμετοχή στην τελική τρίτη του Λιβάια, του Ζεράλντες, του Μάνταλου και του Βέρντε για παράδειγμα.

Οι βαθμοί που έκριναν τα γκολ του

Κλείνοντας την ανάλυση των εκτελεστικών ικανοτήτων του Ολιβέιρα, και κοιτάζοντας τα γκολ του την τελευταία τριετία σε Νόριτς και Ρέντινγκ που έδωσαν ατόφιους βαθμούς, βλέπουμε ότι έκρινε συνολικά εννιά ματς, δίνοντας 17 βαθμούς. Συγκεκριμένα αποτέλεσε καθοριστικότατος σε τέσσερις νίκες και πέντε ισοπαλίες, σκοράροντας σε αρκετές περιπτώσεις και στο τέλος των αναμετρήσεων. Λαμβάνοντας υπόψιν το στυλ και τον τρόπο που αγωνίζεται, γίνεται αντιληπτό ότι ο Ολιβέιρα πέρα από το σκοράρισμα, αναλαμβάνει ρόλο και σε άλλες λειτουργίες στο επιθετικό κομμάτι μέσα στο γήπεδο. Χαρακτηριστικά που ήθελε να συμπληρώσει ο Καρντόσο στον βασικό κορμό της νέας ΑΕΚ που διαμορφώνει.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα