Οι πρώτες διαφορές Φερέιρα με Λουτσέσκου

Οι πρώτες διαφορές Φερέιρα με Λουτσέσκου

Οι πρώτες διαφορές Φερέιρα με Λουτσέσκου

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου επιχειρεί μία πρώτη-πρόχειρη καταγραφή της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας του ΠΑΟΚ με τον Φερέιρα στην τεχνική του ηγεσία, σε σχέση με αυτό που άφησε ο Λουτσέσκου. Φυσικά, υπάρχει η υποσημείωση ότι ο Πορτογάλος είναι ακόμη στην αρχή και έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα προετοιμασίας του και προφανώς ο Φερέιρα συνεχίζει να είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτών των ημερών στην Ολλανδία. Είναι πάντα κακό να βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα, από την άλλη όμως δεν είναι κακό να καταγράφεις αυτό που βλέπεις, έχοντας βεβαίως στο μυαλό σου και το timing που όλα συμβαίνουν.

Με βάση αυτά τα σημαντικά δεδομένα, θα επιχειρήσουμε μία ανάλυση της δουλειάς του Φερέιρα, σε σχέση με ότι επικρατούσε επί Λουτσέσκου. Τον Ρουμάνο τον ζήσαμε δύο χρόνια και ξέρουμε καλά τα συν και τα πλην. Για τον Πορτογάλο θα χρησιμοποιήσουμε όλα όσα βλέπουμε επί μία εβδομάδα, όσα ακούμε, όσα μαθαίνουμε και λίγα από τα στοιχεία που είχε η Μπράγκα, εκεί βέβαια όπου υπήρχε ένα άλλο ρόστερ, αλλά και διαφορετικοί στόχοι.

Δεν θα επεκταθούμε πολύ. Λίγα και συγκεκριμένα πράγματα, εκεί δηλαδή όπου ήδη παρατηρούνται διαφοροποιήσεις και όλα αυτά για να μεταφέρουμε μια εικόνα στους φιλάθλους, γνωρίζοντας ότι αυτή η σύγκριση θα γίνει με πολύ καλύτερο τρόπο, μετά από 2-3 μήνες.

Μέχρι τώρα λοιπόν και σε σχέση με την ομάδα που ο Αμπέλ Φερέιρα παρέλαβε ΞΑΦΝΙΚΑ στο ΞΕΚΙΝΗΜΑ της προετοιμασίας, διαπιστώνουμε:

- Την διάθεση να παίξει πιο γρήγορα. Το έχει πει και προσπαθεί να το πετύχει μέσα από συγκεκριμένες κατευθύνσεις στην προπόνηση. Θυμίζουμε ότι ο ΠΑΟΚ με Λουτσέσκου επεδίωκε πολύ περισσότερο ένα πιο σετ παιχνίδι, το οποίο βέβαια περνούσε μέσα από τα πόδια παικτών όπως οι Μάτος-Βιεϊρίνια-Μαουρίσιο, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αυτοί έχουν. (Οι δύο από αυτούς δεν ξεκινούν τη χρονιά λόγω των τραυματισμών).

- Την προσπάθεια για καλύτερη ανάπτυξη παιχνιδιού, μέσα από την κατοχή-κυριαρχία και την προσπάθεια δημιουργίας αλλεπάλληλων υπεραριθμιών, εκεί που βρίσκεται η μπάλα.

- Η αλλαγή σχηματισμού είναι δεδομένη και ειδικά σε φάση επίθεσης. Και επί Λουτσέσκου και τώρα ο ΠΑΟΚ αμύνεται σε 4-4-2. Τώρα, όταν η ανάπτυξη ξεκινάει με το «χτίσιμο» από πίσω, ο ΠΑΟΚ είναι παρατεταγμένος σε 3-4-2-1. (Θυμίζουμε ότι για δύο χρόνια έπαιξε αποκλειστικά το 4-2-3-1).

- Δεν γίνεται να μην προκύψουν διαφορετικές κρίσεις για παίκτες. Ο Λουτσέσκου τους ήξερε όλους από την καλή και την ανάποδη και είχε πάρει τις αποφάσεις του. Τώρα, ο Φερέιρα ναι μεν έχει εικόνα από τα περσινά, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα αλλάξει μερικούς ρόλους.

Για παράδειγμα…

Είναι φανερό, ότι προέκυψε και μία ξεκάθαρα διαφορετική εκτίμηση των δύο προπονητών, απέναντι σε συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή.

Ο Λουτσέσκου εισηγήθηκε ή έδωσε οκ για την απόκτηση Μελιόπουλου. Ο Φερέιρα γνώρισε τον αθλητή, τον είδε ελάχιστα εντός και εκτός γηπέδου και αποφάσισε να μην τον έχει στην ομάδα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό να έγινε με ρεβανσιστική διάθεση από τον ΠΑΟΚ και το νέο προπονητή του, απέναντι στον προηγούμενο. Δεν «παίζουν» έτσι με παιδιά, καριέρες και με συμβόλαια. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι τέτοιος Οργανισμός.

Προφανώς υπάρχουν και ομοιότητες μεταξύ των δύο προπονητών. Εδώ και 6-7 ημέρες παρακολουθούμε και μαθαίνουμε τον Φερέιρα. Προφανώς θα έχει άλλες 100 διαφορές με τον Λουτσέσκου και φυσικά, άλλες 30-40 ομοιότητες. Απλά καταγράφουμε τι πρώτες…

Και οι δύο είναι κοντά στον παίκτη. Σχετικά… χαλαροί στην προσέγγισή τους. Ο Λουτσέσκου έτσι τους κέρδισε, ο Φερέιρα ξέρει με τι ομάδα έχει να κάνει και… ξεκίνησε μία ανάλογη προσπάθεια.

Από εκεί και πέρα είναι πολύ σημαντικό, ότι και οι δύο… κοιμούνται και ξυπνάνε με τη λέξη και την έννοια ΝΙΚΗ να βρίσκεται πολύ-πολύ ψηλά στη λογική και στη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο. ΝΙΚΗ στην προπόνηση, ΝΙΚΗ σε κάθε άσκηση, ΝΙΚΗ στα φιλικά, ΝΙΚΗ παντού, κάτι που θυμίζει 100% τον μεγάλο δάσκαλο Φερνάντο Σάντος, που κάπως έτσι ξεκινούσε κάθε «μάθημα» στον πίνακα. Η λέξη «νίκη» ήταν πάνω απ’ όλα.

Αυτά γίνονται μέχρι τώρα... Είναι πολύ νωρίς και σίγουρα μετά από 1-2-3 μήνες θα έχουμε πολλά παραπάνω στοιχεία για να συγκρίνουμε…

Εξάλλου ο Φερέιρα δείχνει ότι δείχνει, έχοντας να διαχειριστεί μία συγκεκριμένη κατάσταση και έναν πρώτο πολύ μεγάλο στόχο που κρίνεται σε ένα μήνα.

Γιατί όπως λέει και ο ίδιος… «Κύριοι ότι και αν γίνει, όπως και αν είμαστε, εμείς προετοιμαζόμαστε για να πάρουμε τις προκρίσεις από τα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ». Και αυτό σαφώς καθορίζει πολλά πράγματα στην μέχρι τώρα καθημερινότητα του Πορτογάλου προπονητή.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.