Τη διαφορά θα την κάνουν αυτοί που θα μείνουν όχι αυτοί που θα έρθουν...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Τη διαφορά θα την κάνουν αυτοί που θα μείνουν όχι αυτοί που θα έρθουν...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τα μεταγραφικά σενάρια των «μεγάλων» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το προβάδισμα θα το έχει αυτός που θα αλλάξει λιγότερο...

Κάθε καλοκαίρι η πρώτη ερώτηση που μου κάνει οποιοσδήποτε με συναντάει στο δρόμο, στο περίπτερο, στο καφέ, είναι για τις μεταγραφές που θα γίνουν. Εχω πιάσει τον εαυτό μου τα τελευταία χρόνια να απαντώ σε αυτά τα ερωτήματα με τη φράση “Ασε το ποιοι θα έρθουν και πες μου ποιοι θα μείνουν για να σου απαντήσω για την καλύτερη ομάδα της επόμενης σεζόν...”.

Και νομίζω ότι εν τέλει αυτό κάνει και τη διαφορά. Δυσκολεύομαι να φανταστώ όποια μεταγραφή κι' αν κάνει ο ΠΑΟΚ στη διάρκεια του καλοκαιριού, ότι θα αποδειχτεί καλύτερη προσθήκη από την παραμονή του Βαρέλα. Οσο λιγότερο αλλάξει ο ΠΑΟΚ την επόμενη σεζόν, τόσο καλύτερη ομάδα θα έχει. Αλλωστε δείτε πως πήρε το περσινό πρωτάθλημα αήττητος. Με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Πασχαλάκη (είχε προτάσεις άλλα έμεινε), τον Βιεϊρίνια, τον Βαρέλα, τον Κρέσπο, τον Μάτος, τον Μαουρίτσιο μέχρι να τραυματιστεί, τον Πέλκα, τον Πρίγιοβιτς στο πρώτο μισό της σεζόν, τον Μπίσεσβαρ, όλους δηλαδή τους παίκτες της ομάδας που ήταν και την προηγούμενη σεζόν στον ΠΑΟΚ και παρέμειναν στην ομάδα. Οι μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού με εξαίρεση τον Ζαμπά, άργησαν να μπουν στην ομάδα και όσοι προσέφεραν από αυτούς, το έκαναν στο δεύτερο μισό της χρονιάς, όπως ο Ακπομ για παράδειγμα. Αντίθετα πολλοί από αυτούς που ήρθαν (Χατσερίντι, Τόσκα) δεν προσέφεραν τίποτα. Υπό αυτή την έννοια θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη μεταγραφή που μπορεί να κάνει ο ΠΑΟΚ μετά την παραμονή του Βαρέλα, είναι αυτή του Ολιβέιρα για τρεις λόγους. Ο βασικότερος ότι έπαιξε ένα εξάμηνο στην ομάδα και την ξέρει, ο δεύτερος επειδή είναι υψηλής ποιότητας παίκτης και ο τρίτος διότι στη θέση του ο ΠΑΟΚ έχει πολλά προβλήματα και πιθανότατα μετά την διαφαινόμενη αποχώρηση των Σάχοφ και Κάνιας θα χρειαστεί να παίξει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και στην αρχή της σεζόν με δύο μεταγραφές στη μεσαία γραμμή να είναι οι βασικοί (Μαουρίτσιο και Βέρνμπλουμ είναι τραυματίες).

Για τους ίδιους λόγους, μικρότερη σημασία έχει στον Ολυμπιακό αν θα του βγει ο Σουντανί, ο Βαλμπουενά, ο Μπρούνο. Μεγαλύτερη έχει να μείνει ο Φορτούνης και ο Ποντένσε. Αν στον Ολυμπιακό μείνουν εκτός από αυτούς τους δύο και οι Καμαρά, Ομάρ, Κούτρης (ο Γκιγιέρμε θεωρείται δεδομένο ότι θα μείνει και ο Σα έμεινε) θα σας έλεγα με βεβαιότητα ότι όποιοι κι' αν έρθουν ο Ολυμπιακός θα έχει την επόμενη σεζόν μία πάρα πολύ καλή ομάδα. Ναι χρειάζεται έναν φορ και έναν στόπερ για βασικούς, αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα τη βρει τη λύση γιατί υπάρχουν και παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν. Αν όμως βρει έναν καλό φορ, έναν καλό στόπερ αλλά πωλήσει τους Φορτούνη, Καμαρά, Ομάρ και πάρει τους αντικαταστάτες τους, τότε επί της ουσίας θα έχει μία εντελώς νέα ομάδα που θα πρέπει να την χτίσει από την αρχή. Και θα είναι δύσκολο να την φτιάξει τόσο γρήγορα και να κάνει και τόσο καλές επιλογές. Αν ο Ολυμπιακός εκτός από στόπερ και σέντερ φορ πρέπει να βάλει στην ομάδα βασικούς και δεξί και αριστερό μπακ και κόφτη και δεκάρι τότε θα την αλλάξει κατά τα 6-7/11ατα και αποκλείεται να μην κάνει κάποια λάθη στις επιλογές 6-7 νέων βασικών παικτών και να μην χρειαστεί χρόνο...

Για αυτό η ΑΕΚ στα μάτια μου ξεκινά πιο πίσω από τους άλλους δύο. Οχι γιατί θα έχει χαμηλότερο μπάτζετ όπως λένε αρκετοί φίλοι της που γκρινιάζουν, αλλά γιατί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αλλάζει προπονητή το καλοκαίρι και δεν διατηρεί και τον καλύτερο παίκτη της ομάδας. Πρόπερσι αλλαξε τον Μανόλο με τον Μαρίνο και τον Αραούχο με τον Πόνσε. Φέτος αλλάξει ξανά τον Μανόλο με τον Μιγκέλ Καρντόσο και της έφυγε ο Πόνσε. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο νέος προπονητής πρεσβεύει τελείως διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού από τους προκατόχους του και κυρίως φαίνεται ότι θέλει να κάνει πολλές αλλαγές. Ο Ζεράλδες (η ΑΕΚ τον παίρνει χωρίς οψιόν, πράγμα που σημαίνει ότι αν παίξει καλά την επόμενη σεζόν δεν θα μπορέσει να τον κρατήσει) είναι προσωπική επιλογή του προπονητή που θα τον βάλει πίσω από τον σέντερ φορ. Αρα ο Μάνταλος θα παίξει σε άλλη θέση και ο Λιβάγια προορίζεται για την κορυφή της επίθεσης με αυτόν που θα έρθει ως μεταγραφή. Μία νέα ΑΕΚ μαζί με τα εξτρέμ και τον στόπερ που θα έρθει, χώρια που ο Καρντόσο φαίνεται ότι ψάχνει και πιο δημιουργικό κεντρικό χαφ για την θέση του Αλεφ που έφυγε. Μην το κουράζω. Ανεξάρτητα από το πόσοι και ποιοι θα έρθουν στην Ενωση και φυσικά ανεξάρτητα από το τι πουλιά θα πιάνουν, μιλάμε για νέο προπονητή, πολλά νέα πρόσωπα και εντελώς νέο τρόπο παιχνιδιού. Κοινώς η ΑΕΚ θέλει χρόνο, κι' άλλο χρόνο και μετά θα χρειαστεί χρόνο για να καταλάβουμε πόσο χρόνο θέλει για να γίνει καλή ομάδα, αν όλα πηγαίνουν καλά.

Οσο για τον Παναθηναϊκό, εκεί η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα έχουν βαλτώσει. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πείσει ούτε τους πιτσιρικάδες που ο ίδιος βγάζει να μείνουν στην ομάδα. Ο Χατζηγιοβάννης δεν ανανεώνει και όπως λέει το ρεπορτάζ πωλείται, ενώ και με τον Μπουζούκη μετά από ένα μήνα συζητήσεων άκρη δεν έχει βγει. Οσο καλή δουλειά κι' αν κάνει ο Νταμπίζας και ο Δώνης, όταν δεν υπάρχουν τα χρήματα να μείνει ο Χατζηγιοβάννης ή να φύγει ο Μουνιέ ή να αποκτηθεί παίκτης από τον Απόλλωνα Λεμεσού ή από την Ομόνοια, τα πράγματα δεν κυλούν με τον τρόπο που θα έπρεπε. Αν σήμερα είσαι φίλος του Παναθηναϊκού δεν θέλεις να ακούς για την ομάδα, δεν θέλεις να διαβάζεις κανένα νέο της. Σε πιάνει θλίψη αν ακούς ότι κάνεις προτάσεις για αγορά του Κατελάρη με μηδέν ευρώ και δεν μπορείς να απαλλαγείς από το συμβόλαιο του Μουνιέ γιατί δεν του έχεις πληρώσει ούτε τα περσινά χρήματα.

Οσο για τον Αρη είναι προφανές ότι το σχέδιο υπάρχει, λειτουργεί, όπως υπάρχουν και τα απαραίτητα χρήματα για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. Ο Αρης με τον Παναθηναϊκό υποτίθεται ότι θα έχουν πάνω κάτω το ίδιο μπάτζετ για την επόμενη σεζόν, αλλά νομίζω είναι σε όλους φανερό ότι ο Αρης είναι πολύ πιο μπροστά σε όλα τα επίπεδα. Γενικά στον Αρη φαίνεται ότι γίνονται σταθερά βήματα και το μόνο που μπορεί να ανησυχεί έναν φίλο του, είναι αν η ομάδα απλώνει (οικονομικά) τα πόδια της περισσότερο από εκεί που φτάνει το πάπλωμα. Κατά τα άλλα οι επιλογές που γίνονται είναι εξαιρετικές βάση βιογραφικού και έρχονται για να συμπληρώσουν τα κενά που υπήρχαν στην ομάδα η οποία έτσι κι' αλλιώς ήταν καλύτερη από αυτή του Παναθηναϊκού στο φινάλε της περσινής σεζόν. Για τον Αρη όμως θα επανέλθω τις επόμενες ημέρες αφού φαίνεται ότι ο σχεδιασμός είναι στο φόρτε του και σε λίγες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ της ομάδας κατά 90-95%, οπότε θα έχουμε όλα τα δεδομένα στα χέρια μας...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.