Οι αρχές του ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός και οι ΠΑΟΚ, ΑΕΚ…

Οι αρχές του ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός και οι ΠΑΟΚ, ΑΕΚ…

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει μέσα από το blog του στο gazzetta κάποια σημαντικά δεδομένα αυτής της διετίας για τον Ολυμπιακό και τους ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ, σε σχέση και με τη νέα σεζόν.

Να ξεκινήσουμε από το αυτονόητο, όσο κι αν σε κάποιους δεν αρέσουν τα αυτονόητα και η πραγματικότητα: η επιστροφή της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στους τίτλους έχει να κάνει 100% ΚΑΙ με την δήθεν εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από εκεί και πέρα, εξίσου αλήθεια είναι ότι πέρσι η ΑΕΚ και φέτος ο ΠΑΟΚ κινήθηκαν «ποδοσφαιρικά». Και ανταμείφθηκαν. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Διότι, μπορεί κάθε σύλλογος να έχει τον δικό του τρόπο με τον οποίο πορεύεται, αλλά υπάρχουν κάποιοι ποδοσφαιρικοί κανόνες, που όταν γίνονται σεβαστοί, σε φέρνουν πιο κοντά στο αποτέλεσμα που θέλεις.

Πέρσι λοιπόν η ΑΕΚ…

Κράτησε τον ίδιο προπονητή (Χιμένεθ) και ένα γκρουπ 14 παικτών (Μάνταλος, Λάζαρος, Βράνιες, Σιμόες, Τσιγκρίνσκι, Γιόχανσον, Γκάλο, Μπακασέτας, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Γαλανόπουλος, Μπάρκας, Ανέστης, Αϊντάρεβιτς). Έχασε μόνο ένα βασικό παίκτη (κι αυτόν αριστερό μπακ, Ντίντακ) και πήρε στην επίθεση παίκτες που πρόσφεραν πιο πολλά (Λιβάγια, Αραούχο, Κλωναρίδη, Γιακουμάκη) από αυτούς που έδωσε (Βάργκας, Πέκχαρτ, Ροντρίγκες, Αλμέϊδα, Αραβίδη) και γενικά πήρε βοήθειες κι από τις περισσότερες άλλες μεταγραφές της (Κονέ, Λόπεζ, Τσότσιτς, Τσιντώντας, Τράουστασον). Στα μισά της σεζόν πήρε και Χουλτ, Μασούντ, Μοράν, γιατί ήταν μέσα σε τρεις διοργανώσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι πήρε το πρωτάθλημα, έφτασε στον τελικό του κυπέλλου και στην Ευρώπη αρχικά αποκλείστηκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από μία ομάδα με τεράστιο μπάτζετ σε σχέση με το δικό της (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), αλλά στη συνέχεια απέκλεισε την Κλαμπ Μπριζ, έπαιξε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, προκρίθηκε εκεί μαζί με τη Μίλαν και αποκλείστηκε με ψηλά το κεφάλι στα νοκ άουτ από την Ντινάμο Κιέβου.

Σημαντική λεπτομέρεια: είχε κλείσει το ρόστερ της έγκαιρα (1η Ιουλίου) το καλοκαίρι του 2017 και μόνο τους Αραούχο, Κονέ πήρε στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. Έχω δε την αίσθηση ότι αν είχε πάρει και τους Αραούχο, Κονέ νωρίτερα, μπορεί να είχε και καλύτερη τύχη στα παιχνίδια με την ΤΣΣΚΑ.

Φέτος ο ΠΑΟΚ…

Κράτησε τον ίδιο προπονητή (Λουτσέσκου) κι ένα γκρουπ 15 παικτών (Βαρέλα, Κρέσπο, Μπίσεσβαρ, Μάτος, Βιεϊρίνια, Πρίγιοβιτς, Σάκχοφ, Μαουρίτσιο, Πασχαλάκη, Πέλκα, Κάνιας, Ελ Καντουρί, Λημνιός, Μαλεζάς, Ρέϊ). Έχασε μόνο δύο βασικούς (Ντζάλμα και Μακ) και πήρε στη θέση τους Άκπομ, Ζαμπά, Καρέλη, αλλά και τους Βέρνμπλουμ, Κατσερίδη, Τόσκα, Γουάρντα, τους περισσότερους όμως τον Αύγουστο…

Το αποτέλεσμα ήταν ότι πήρε το πρωτάθλημα, αλλά και το Κύπελλο, ενώ στην Ευρώπη πέρασε τα δύο πρώτα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (Βασιλεία, Σπαρτάκ Μπόσχας), για να αποκλειστεί στη συνέχεια από την Μπενφίκα κι έτσι να παίξει στους ομίλους, όπου εκεί απέτυχε. Κυρίως, κατά την γνώμη μου, γιατί του βγήκαν μόνο οι δύο από τις εφτά μεταγραφές, ποσοστό πολύ κακό, σε συνδυασμό με την ηλικία (30+) σχεδόν όλων των βασικών του. Αυτό ακριβώς το τελευταίο, και ιδίως η πώληση του Πρίγιοβιτς, τον έκανε να πάρει το Γενάρη πολλούς παίκτες (Ολιβέϊρα, Σβιντέρσκι, Μίσιτς, Ίνγκασον, Γιαννούλη, Πέδρο Ενρίκε) με μάλλον καλύτερη ευστοχία από το καλοκαίρι.

Βλέπουμε, άρα, ότι σε αντίθεση με άλλες σεζόν, οι βασικοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού κινήθηκαν, η ΑΕΚ πέρσι κι ο ΠΑΟΚ φέτος, με βάση την ποδοσφαιρική λογική, και δικαιώθηκαν. Κάνοντας και λάθη, που τα πλήρωσαν. Όπως έκανε λάθη, πολύ μεγαλύτερα, φέτος η ΑΕΚ, που της κόστισαν.

Για να φτάσουμε τώρα στον Ολυμπιακό, που ενδιαφέρει την στήλη…

Μέσα από τη φετινή σεζόν, έδειξε σεβασμό στις αρχές του ποδοσφαίρου. Κράτησε τον ίδιο προπονητή (Πέδρο Μαρτίνς), παρά τα άτυχα σε αρκετές περιπτώσεις αποτελέσματα. Δεν έδωσε κανένα παίκτη του το Γενάρη. Συνεχίζει και στη νέα χρονιά με τον ίδιο προπονητή. Κράτησε τον βασικό του γκολκίπερ (Σα). Έκανε μέσα στο Μάϊο την πρώτη του σημαντική μεταγραφή (Βαλμπουενά). Έχει ήδη κλείσει ταλαντούχους παίκτες, όπως οι Ραντζέλοβιτς, Μπα, Κάϊπερς και Ντουρμισάϊ. Εφόσον συνεχίσει έτσι μέσα στο καλοκαίρι, που δεν βλέπω τον λόγο να μην συνεχίσει, διατηρήσει τους καλούς του παίκτες και καλύψει τα κενά του το αργότερο έως τις 24 Ιουνίου που η ομάδα πάει στην Πολωνία για προετοιμασία (αφού στις 23 Ιουλίου παίζει προκριματικά), η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός θα έχει μία καλή σεζόν.

Και με λίγη τύχη, μπορεί να είναι τόσο καλή σεζόν που στην Ευρώπη θα σταθεί πάλι με υπερηφάνεια, στην δε Ελλάδα θα πρέπει η «εξυγίανση» να ξεπεράσει τον εαυτό της για να τον σταματήσει. Μόνο που πρέπει οι επιλογές να είναι «μία και μία». Διότι ο ΠΑΟΚ δείχνει μία δυναμική (κράτησε και τον Βαρέλα) κι η ΑΕΚ επιχειρεί μία επανεκκίνηση.

Άσχετο: ταινία για σήμερα, The Place (16.40) στην Cosmote Cinema 1

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.