Όταν ο Πέδρο Μαρτίνς γίνεται… Μπλαχίν!

Όταν ο Πέδρο Μαρτίνς γίνεται… Μπλαχίν!

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta τις ομοιότητες, αλλά και μία βασική διαφορά, του μακρινού παρελθόντος με το παρόν στον Ολυμπιακό.

Να λοιπόν που έπρεπε να περάσουν σχεδόν 30 χρόνια για να βρεθεί ένας προπονητής που έβγαλε μία σεζόν στον Ολυμπιακό χωρίς να πάρει πρωτάθλημα και είναι έτοιμος να ξεκινήσει και την επόμενη σεζόν στους «ερυθρόλευκους»!

Ο προηγούμενος του Πέδρο Μαρτίνς ήταν ο Όλεγκ Μπλαχίν το καλοκαίρι του μακρινού 1991! Και τότε μάλιστα ο Ουκρανός βετεράνος πια τεχνικός είχε αποτύχει και στο θεσμό του Κυπέλλου, όπως τώρα ο Πορτογάλος-που έχει όμως στο ενεργητικό του την ιστορική πρόκριση επί της Μίλαν και γενικά την αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη, που παίζει ρόλο στη διαφαινόμενη συνέχεια του στον Ολυμπιακό χωρίς καμία κούπα. Ωστόσο το βασικό στοιχείο που ενώνει τους δύο προπονητές με το φοβερό για τα δεδομένα του Ολυμπιακού ρεκόρ είναι άλλο: ότι οι ομάδες τους έπαιξαν καλή μπάλα στην πρώτη τους κιόλας σεζόν και αδικήθηκαν κατάφωρα με αποτέλεσμα να μην φτάσουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Τότε η…εξυγίανση είχε άλλο χρώμα, πράσινο, και για να μην πάρει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα είχαμε δει και το απίστευτο στα χρονικά, να επαναλαμβάνεται το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού που είχε διακοπεί στο 85΄ με το σκορ 1-2 υπέρ των «ερυθρόλευκων» επειδή είχε πέσει ένα δακρυγόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια!!! Το ματς ξανάγινε στη Ρόδο ο Ολυμπιακός το έχασε 1-0 με ένα γκολ στο 90’ κι έτσι ο Παναθηναϊκός πήρε τον τίτλο, καθώς από τον Ολυμπιακό αφαιρέθηκαν άλλοι δύο βαθμοί για εισβολή οπαδών του στο 88’ του εντός έδρας αγώνα με τον Αθηναϊκό, με το σκορ 2-2!!!

Εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει τον Παναθηναϊκό 1-0 μέσα στο ΟΑΚΑ με γκολ του Αναστόπουλου και την ΑΕΚ 3-1 στο Καραϊσκάκη με σκόρερ τους Σοβιετικούς Προτάσοφ, Σάβιτσεφ, Λιτόφτσενκο και μεταξύ άλλων είχε διαλύσει με 8-1 την Ξάνθη, με 7-1 τον Απόλλωνα στον ουδέτερο Πύργο, με 6-0 την Παναχαϊκή, με 6-1 τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, με 5-1 τον Άρη κλπ, κλπ. Μία ομάδα με Τσαλουχίδη, Καραταίδη, Τσιαντάκη, Κοφίδη κ.α.

Και να που 28 χρόνια μετά βλέπουμε φέτος τον Ολυμπιακό να παίζει τόσο καλή μπάλα στην πρώτη σεζόν ενός καινούργιου προπονητή του, αλλά να μην παίρνει πρωτάθλημα και για λόγους εξωποδοσφαιρικούς όπως και τότε, και να αποφασίζει να στηρίξει αυτόν τον προπονητή, έχοντας γεμίσει με πεντάρες και τεσσάρες οκτώ ομάδες, δηλαδή τις μισές του πρωταθλήματος (!!!) κι έχοντας στο ενεργητικό του και 24 γκολ στα 12 ευρωπαϊκά παιχνίδια του!

Ποια ήταν τότε η πορεία του Ολυμπιακού, κρατώντας τον Μπλαχίν; Συνέχισε την καλή παρουσία του, αλλά έχασε το πρωτάθλημα 1991-92 για τρεις πόντους από την ΑΕΚ, την οποία είχε διαλύσει με 4-2 (4-0 στο 33’!!!) στο Καραϊσκάκη (κι 1-1 εκτός έδρας), ενώ πήρε το Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ, γκρεμίζοντας και την παράδοση 25 ετών χωρίς διπλό στην Τούμπα, έχοντας προηγουμένως αποκλείσει τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός είχε πάλι την πρώτη επίθεση, αλλά η διαιτησία τον υποχρέωνε σε γκέλες με το έτσι θέλω, όπως θα θυμούνται οι παλιότεροι.

Ο κόσμος ήταν ευχαριστημένος όμως από την εικόνα της ομάδας κι ο Μπλαχίν ξεκίνησε και τρίτη σερί σεζόν στον Ολυμπιακό, 1992-93, όπως ακριβώς έλεγε η ποδοσφαιρική λογική. Η ομάδα πια ήταν πιο δυνατή και πιο έτοιμη για μεγάλα πράγματα. Στο πρωτάθλημα κέρδισε στον α΄ γύρο και την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, ενώ στην Ευρώπη απέκλεισε τη Μονακό του Βενγκέρ φτάνοντας στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Η αλήθεια είναι ότι μεσούσης της σεζόν, εκεί γύρω στα τέλη Γενάρη του 1993, έκανε μία κοιλιά ο Ολυμπιακός και μετά από μία ισοπαλία με τον Εδεσσαϊκό, που ισοφάρισε (1-1) στο 90’ μέσα στο Καραϊσκάκη, ο τότε πρόεδρος Σταύρος Νταϊφάς (που συνδιοικούσε με τον Σωκράτη Κόκκαλη) πήρε μία κακή απόφαση, άλλαξε τον Μπλαχίν, πήρε τον Πέτροβιτς και ο Ολυμπιακός αντί να πάει καλύτερα, πήγε χειρότερα στο πρωτάθλημα, αποκλείστηκε κι από την Ατλέτικο στην Ευρώπη, έχασε και το Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό και τελευταία αγωνιστική έκατσε κι έχασε από την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια για να μην πάρει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός…

Τέλος πάντων, τα γράφω όλα αυτά γιατί η ιστορία κάθε συλλόγου πρέπει να μας διδάσκει, αλλά υπάρχει και μία ειδοποιός διαφορά. Τότε ο Ολυμπιακός είχε μεγάλα διοικητικά προβλήματα, με τον Σαλιαρέλη κλπ, και μόλις είχε αρχίσει να βρίσκει την ηρεμία του, με την είσοδο του Κόκκαλη και την επιστροφή του Νταϊφά το Μάρτιο του 1992. Τώρα, ο Ολυμπιακός έχει μία ισχυρή διοίκηση εδώ κι εννιά ολόκληρα χρόνια…

Μόνο που επειδή η ιστορία τις περισσότερες φορές επαναλαμβάνεται στον Ολυμπιακό, θα χρειαστούν πραγματικά καλές επιλογές απ΄ όλους στο σύλλογο, προκειμένου να πάρει η ομάδα όσο το δυνατό πιο σύντομα ό,τι της αξίζει κι όχι όπως τότε που έχανε ό,τι της άξιζε και λόγω της…εξυγίανσης της εποχής, αλλά κι από δικά της λάθη…

Άσχετο: Ταινία για σήμερα, Family Man (18.20) στην Cosmote Cinema 1.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.