Πώς παίζονται στην Ευρώπη τα πρωταθλήματα των 14 ομάδων

Πώς παίζονται στην Ευρώπη τα πρωταθλήματα των 14 ομάδων

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τους τρόπους διεξαγωγής των πρωταθλημάτων στην Ευρώπη που έχουν 14 ομάδες και τα βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Κατά την γνώμη μου, το πιο ενδιαφέρον θέμα αυτό το διάστημα για τη Λίγκα δεν μπορεί να είναι άλλο από τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος από εδώ και πέρα και μετά την αναδιάρθρωση και τις 14 ομάδες-εκτός βεβαίως κι αν υπάρξει πάλι κάτι μαγικό και οι ομάδες μείνουν 16 η, γίνουν και…18, αφού «έχουμε κι εκλογές»!!!

Τέλος πάντων, αυτό που εγώ θέλω να αναδείξω είναι τον τρόπο με τον οποίο στην Ευρώπη λειτουργούν τα πρωταθλήματα με 14 ομάδες, για να έχουμε ένα δείγμα. Κατ΄ αρχάς, είναι τέσσερα τα πρωταθλήματα που παίζονται με 14 ομάδες. Κι είναι στη Δανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και το Ισραήλ.

Στη Ρουμανία γίνεται πρώτα ένα πρωτάθλημα 26 αγωνιστικών, κανονικά με δύο γύρους. Με το τέλος του, όμως, υπάρχουν πλέϊ οφ μεταξύ των έξι πρώτων της βαθμολογίας (παίζουν όλοι μεταξύ τους, άλλες 10 αγωνιστικές δηλαδή), όπου κρίνεται ο τίτλος κι οι άλλες θέσεις για την Ευρώπη. Και υπάρχουν και πλέϊ άουτ μεταξύ των οκτώ ομάδων της βαθμολογίας που ακολουθούν (και παίζουν επίσης μεταξύ τους, άλλες 14 αγωνιστικές δηλαδή), με τις δύο τελευταίες να υποβιβάζονται και την τρίτη από το τέλος να δίνει μπαράζ με την τρίτη της Β΄ κατηγορίας. Οι ομάδες συνεχίζουν από το κανονικό πρωτάθλημα στα πλέϊ οφ και στα πλέϊ άουτ με τους βαθμούς του πρωταθλήματος των 26 αγωνιστικών έχοντας διαιρεθεί δια δύο.

Στο Ισραήλ επίσης γίνεται πρώτα ένα πρωτάθλημα 26 αγωνιστικών, κανονικά με δύο γύρους. Κι εδώ, όπως και στη Ρουμανία, υπάρχουν πλέϊ οφ 10 αγωνιστικών για τον τίτλο και τις θέσεις στην Ευρώπη, αλλά τα πλέϊ άουτ είναι εφτά αγωνιστικές, δηλαδή παίζουν οι ομάδες μεταξύ τους ένα γύρο και οι δύο τελευταίοι υποβιβάζονται. Οι δε ομάδες συνεχίζουν από το κανονικό πρωτάθλημα με τους βαθμούς των 26 αγωνιστικών.

Στη Δανία και στη Βουλγαρία έχουν άλλο τρόπο διεξαγωγής, με ομοιότητες και διαφορές. Η βασική ομοιότητα είναι ότι πάλι έχουμε αρχικά πρωτάθλημα 26 αγωνιστικών, πλέϊ οφ των έξι πρώτων για τον τίτλο και τις θέσεις στην Ευρώπη και πλέϊ άουτ των οκτώ υπόλοιπων ομάδων, που όμως χωρίζονται σε δύο ομίλους των τεσσάρων για μεγαλύτερο συναγωνισμό. Όλες οι ομάδες συνεχίζουν με τους βαθμούς που έχουν στις 26 αγωνιστικές.

Κατά την άποψη μου, και οι τρεις-τέσσερις αυτοί τρόποι διεξαγωγής πρωταθλήματος με 14 ομάδες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρήζουν μελέτης. Η βασική τους ιδέα είναι μία και είναι σωστή: πρωτάθλημα 26 αγωνιστικών και στη συνέχεια διαχωρισμός των ομάδων σε έξι για τις πρώτες θέσεις και σε οκτώ για τις τελευταίες θέσεις. Και σύνολο αγώνων 36 για κάθε ομάδα.

Νομίζω ότι και εδώ στην Ελλάδα ένα περίπου τέτοιο μοντέλο πρέπει να ακολουθηθεί, με τις όποιες παραλλαγές μπορεί να υπάρξουν προς το καλύτερο, εάν θέλουμε κάτι να αλλάξει. Έστω στη θεωρία, αφού βεβαίως για ένα πραγματικά καλύτερο πρωτάθλημα χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα από ένα ενδιαφέρον μοντέλο...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.