Η κατάσταση του Σα και το «Κόπα Άφρικα» κεντρικό αμυντικό δίδυμο

Η κατάσταση του Σα και το «Κόπα Άφρικα» κεντρικό αμυντικό δίδυμο

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta με αφορμή το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό για τον Σα και τους Σισέ και Μεριά.

Στα πέντε τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος ο Σα έχει δεχθεί δύο γκολ, και τα δύο στο Καραϊσκάκη: ένα από τον Άρη κι ένα από τον Ατρόμητο. Κράτησε, δηλαδή, το μηδέν και στους τρεις αγώνες εκτός έδρας, με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (ως το 69’ που παίχτηκε το ματς) και τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο.

Ένας Σα που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, όπως έδειξε και την Κυριακή, αφού όποτε χρειάστηκε ήταν θετικός-και στην δύσκολη κεφαλιά του Μπάϊροβιτς και στο σουτ φαρμάκι του Ντουάρτε. Αλλά έχει και τη ρέντα του καλού γκολκίπερ τον τελευταίο καιρό-σε αυτά τα πέντε τελευταία παιχνίδια είχε σύμμαχο τα δοκάρια του στα τρία από αυτά-δοκάρι ο Χέλβε του Απόλλωνα, δοκάρι ο Γουάρντα του Ατρόμητου, δοκάρι κι ο Μάζουρεκ του Παναιτωλικού…Βλέπεις τον Πορτογάλο γκολκίπερ εδώ και αρκετά παιχνίδια κι είναι σαν να θέλει να δείξει με την πολύ σοβαρή και ενίοτε επιβλητική παρουσία του ότι επιθυμία του είναι να παραμείνει στον Ολυμπιακό, αλλά και σαν να θέλει να "απαιτήσει" μία συμφωνία όπως βολεύει τον ίδιο κι όχι μόνο τον σύλλογο.

Τέλος πάντων, δεν ξέρω αν είναι τυχαίο που ο Ολυμπιακός κι ο γκολκίπερ του έχουν εσχάτως ανέπαφη την εστία τους μακριά από το γήπεδο τους, κάτι που δεν ισχύει για τα παιχνίδια τους μέσα στο Καραϊσκάκη, αλλά ξέρω πολύ καλά ότι έχει ένα μοναδικό ρεκόρ, που ίσως εξηγεί και διάφορα πράγματα: είναι λοιπόν η μοναδική ομάδα που μετά τις 27 αγωνιστικές έχει ίδιο παθητικό εντός κι εκτός έδρας (!), έχοντας δεχθεί οκτώ γκολ μέσα στο σπίτι του κι άλλα οκτώ μακριά από αυτό. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες κάνουν το…νορμάλ, έχουν χειρότερο παθητικό εκτός έδρας και καλύτερο εντός έδρας, με εξαίρεση την…Ξάνθη.

Πώς εξηγείται αυτό το περίεργο δεδομένο του Ολυμπιακού, με το «8-8» στο παθητικό μέσα κι έξω; Προφανώς επειδή μέσα στο Καραϊσκάκη παίζει ακόμη πιο επιθετικά κι αφήνει χώρους, με αποτέλεσμα να εκτίθεται έτσι περισσότερο σε κινδύνους, ενώ εκτός έδρας είναι λίγο πιο «μαζεμένος» στο παιχνίδι του κλείνει πιο πολύ τους χώρους. Παρεμπιπτόντως, σε αυτά τα 27 παιχνίδια του στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός έχει φάει πάνω από ένα γκολ μόνο σε ένα (!), εκείνο στην Τούμπα. Στα άλλα 26 έχει στα μισά φάει από ένα γκολ και στα άλλα μισά έχει το μηδέν πίσω!

Ας επικεντρωθούμε όμως λίγο στο τελευταίο παιχνίδι, με τον Παναιτωλικό. Άλλος ένας αγώνας, στον οποίο αναδείχθηκαν πάλι οι αδυναμίες του Μεριά στο μαρκάρισμα του αντίπαλου σέντερ φορ. Τον παρατηρείς τον Τυνήσιο διεθνή αμυντικό και πραγματικά σου αρέσει-γιατί είναι στόπερ που «δαγκώνει». Χωρίς να είναι ιδιαίτερα σκληρός, μαρκάρει από κοντά τους αντίπαλους και βγαίνει νικητής. Όταν έρθει, ωστόσο, η ώρα της φάσης, εκεί έχει θέματα.

Κατ΄ αρχάς ο Ολυμπιακός στο Αγρίνιο μπορεί να διατήρησε το μηδέν παθητικό, αλλά έφαγε αρκετές φάσεις-και τις έφαγε όχι απλά στο τέλος, μετά το 5-0, αλλά κυρίως στο α΄ ημίχρονο, όπου το σκορ ήταν στο ρευστό 1-0. Κι αν τις βάλεις κάτω τις φάσεις, θα διαπιστώσεις ότι σε όλες είναι μέσα ο Μεριά.

Στο δοκάρι του Μάζουρεκ, που σε αυτό το ματς έπαιξε σέντερ φορ έως το 52’, ο Μεριά ενώ είχε πάρει τη σωστή θέση στην καρδιά της άμυνας, δεν αντιλήφθηκε ότι ο παίκτης του Παναιτωλικού ήρθε από πίσω κι έκανε την προβολή.

Λίγο αργότερα, όμως, ήταν που την πάτησε πιο άσχημα ο σέντερ μπακ του Ολυμπιακού, όταν επιχείρησε να βγάλει οφσάϊντ τον Μάζουρεκ-και το έκανε με τον χειρότερο τρόπο, αφού δεν «τραβήχτηκε» την κατάλληλη στιγμή κι ο φορ των γηπεδούχων βρέθηκε φάτσα με τον Σα, φεύγοντας πίσω από την πλάτη του Μεριά. Ήταν καθαρά θέμα τύχης που δεν ισοφαρίστηκε ο Ολυμπιακός, γιατί ο Μάζουρεκ αντί να πασάρει αριστερά του στον εντελώς αμαρκάριστο Αμαράλ, προσπάθησε να κάνει μόνος του το γκολ, αλλά κι εκεί δεν το έκανε σωστά, καθυστέρησε και γυρίζοντας πίσω ο Σισέ κι ο Μεριά τον δυσκόλεψαν κι ο πρώτος τον έκοψε.

Στην δε καλύτερη ευκαιρία του Παναιτωλικού στο β΄ ημίχρονο, με τον φορ Μπάϊροβιτς, που πέρασε αλλαγή στο 52’, ο Μεριά ήταν αυτός που τον άφησε αμαρκάριστο στο σημείο του πέναλτι, δείχνοντας σαν να μην ξέρει τι να κάνει-γιατί ούτε έσπευσε να τον μαρκάρει, ούτε βγήκε από την άμυνα του για να τον εκθέσει σε θέση οφσάϊντ.

Έτσι όπως βλέπω τουλάχιστον εγώ τον Μεριά φέτος, δύσκολα μπορείς να τον εμπιστευθείς του χρόνου για τη μία από τις δύο βασικές θέσεις των στόπερ. Βεβαίως, τον περιμένεις να είναι καλύτερος, γιατί θα είναι δεύτερο χρόνο στην ομάδα, θα έχει προσαρμοστεί καλύτερα κλπ, κλπ. Όμως, για να είμαι ειλικρινής, έχω τα ερωτηματικά μου, γιατί πρέπει να βελτιωθεί πραγματικά στις πιο δύσκολες φάσεις, στις πάσες δηλαδή στον αντίπαλο φορ…

Ο Σισέ έχει άλλη δυναμική αυτή την στιγμή. Ασφαλώς και τον βοηθάει ότι είναι για δεύτερο χρόνο στον Ολυμπιακό, όμως πραγματικά σου δίνει την αίσθηση ότι στην καλή του μέρα μπορεί να είναι βράχος. Στο Αγρίνιο τρία επικίνδυνα σουτ των κυνηγών του Παναιτωλικού τα κόντραρε μόνος του…

Καλά κάνει ο Μαρτίνς και τους βάζει μαζί τους δύο Αφρικάνους στο κέντρο της άμυνας στα τελευταία παιχνίδια, αφού δεν έχει νόημα να δίνονται ευκαιρίες σε Μιράντα και Βούκοβιτς που δεν φαίνεται να υπολογίζονται για το μέλλον κι ούτε άλλωστε κάνουν τη διαφορά, αλλά και για να βγάλει και τα συμπεράσματα του, κατά πόσο μπορεί να στηριχθεί σε ένα τέτοιο δίδυμο.

Και άσχημα δεν τα πάνε για τον λίγο χρόνο που έχουν παίξει οι δυό τους, ο Σισέ κι ο Μεριά-κατά βάση εδώ και τρεις αγωνιστικές (με ΠΑΟ, Ατρόμητο και Παναιτωλικό), συν το β΄ ημίχρονο με την ΑΕΚ και το 90λεπτο στο Κίεβο. Ούτε είναι ασφαλές από τέσσερα-πέντε παιχνίδια να κριθεί ένα κεντρικό αμυντικό δίδυμο, που πάνω απ΄ όλα θέλει χρόνο για να βγάλει χημεία. Αλλά νομίζω ότι πιο μπροστά από πλευράς ετοιμότητας είναι ο Σισέ και μάλλον χρειάζεται κι αυτός έναν πιο έμπειρο παίκτη δίπλα του, με καλύτερη ασφάλεια στο παιχνίδι του από τον επιρρεπή στο λάθος Βούκοβιτς.

Το κακό είναι ότι και ο Σισέ και ο Μεριά θα είναι στο Κόπα Άφρικα-κι αν έως τότε ο Σισέ ανήκει στον Ολυμπιακό, αφού έχει τέτοια προσόντα που μπορεί να έρθουν γι΄ αυτόν μεγάλες προσφορές-οπότε το καλοκαίρι η ομάδα πρέπει να χτίσει το κεντρικό της δίδυμο ενόψει προκριματικών Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς αυτά τα δυο παιδιά...

Άσχετο: Ταινία για απόψε, Racer and the Jailbird (02.10) στην CosmoteCinema 1.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.