Ωφελεί ή όχι η αναδιάρθρωση;

Γιώργος Ντυμένος
Ωφελεί ή όχι η αναδιάρθρωση;

bet365

Το gazzetta.gr προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν η δημιουργία τριών κατηγοριών θα κάνει «καλό» ή «κακό» στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Περισσότερες φορές από ότι λένε τα μωρά τη λέξη «μαμά», γράφουμε και αναφέρουμε εσχάτως οι περισσότεροι από εμάς εκείνη της «αναδιάρθρωσης», αφού μπήκε για τα καλά στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα.

Στο gazzetta.gr πολλάκις σας έχουμε τονίσει πως πορευόμαστε με το «3+1» και ότι για να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα θα πρέπει να συμβούν συγκεκριμένα πράγματα. Ή να αλλάξει στάση ο Γιώργος Βασιλειάδης-Κράτος-Πολιτεία όπως θέλετε πείτε το ή να βρεθεί τηλεοπτικός πάροχος ώστε να αναλάβει την κεντρική διαχείριση της Super League με 16 ομάδες.

Αλλιώς, όπως κατά καιρούς τονίζουμε, Νο14-ΕΡΤ kaputen.

Παράλληλα υπογραμμίζουμε συνεχώς πως δεν διαφαίνεται από πουθενά διαφοροποίηση πλεύσης από την πλευρά του πρώτου ή υπαρκτό ενδιαφέρον από κάποιο κανάλι ώστε να πάρει και τις 16 ομάδες υπό την σκέπη του (άσχετο, αλλαγές θα υπάρξουν, ενώ η ΕΡΤ φαίνεται πως έχει σε πρώτο πλάνο να πάρει και τον Βόλο ΝΠΣ).

Μάλιστα στη χθεσινή συνάντηση Βασιλειάδη-Super League επιβεβαιώθηκε κάτι που επίσης σας μεταφέραμε από την πρώτη στιγμή. Οτι στον Συνεταιρισμό αναγνωρίζουν πως το καλοκαίρι ψήφισαν το «14» και ότι κατανοούν-σέβονται τα συμβόλαια που έχουν οι ομάδες με την ΕΡΤ. Δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση να «σπάσουν» μονομερώς τη σχετική συμφωνία που «τρέχει» και αυτό θα συμβεί μόνο εφόσον συμβεί ένα από τα δύο προαναφερθέντα. Σε διαφορετική περίπτωση πάμε για μείωση ομάδων, όπως αποφασίστηκε πριν την έναρξη της σεζόν. Κάτι που φαίνεται ότι προχωρά, μετά και τη σημερινή συνάντηση της πλευράς του Υπουργείου με την ΕΠΟ.

Ξέχωρα από τα διαδικαστικά ζητήματα που εκκρεμούν (π.χ. το πώς θα γίνει το νέο πρωτάθλημα ή που θα υπάγεται η Super League 2 αφού μόνο στο καταστατικό της Football League προβλέπεται διάταξη για ύπαρξη νέας κατηγορίας), υπάρχει και η ουσία.

Θέλετε να δούμε τι και πώς;

*Ως μεγάλοι αδικημένοι, και ορθώς, μπορούν να αισθάνονται οι σύλλογοι της Γ’ που φέτος θα ανέβουν και μαζί με τον 10ο και 11ο της Football League, θα στελεχώσουν τη νέα Football League. Οι 12 (λέγεται πως ότι και αν συμβεί 12 θα ανέβουν από τη Γ, άρα αν δεν περάσει η αναδιάρθρωση θα έχουμε, εκτός απρόοπτου, δύο ομίλους στη 2η κατηγορία), ήταν στην 3η Εθνική και θα παίξουν ξανά στην ίδια! Ο αντίλογος σε αυτό είναι ότι θα υπάρχουν εγγυημένα έσοδα περίπου 300.000 ευρώ, τη στιγμή που στην τωρινή Football League τα «καθαρά» είναι πενταψήφια! Σε ανάλογη μοίρα είναι και οι 4 που θα πέσουν, αφού θα βρεθούν από τη 2η κατηγορία στην 4η!

* Στην έκφραση «εγγυημένα έσοδα» υπάρχει όλο το story Λοιπόν αν θέλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα, η τωρινή Football League φυτοζωεί. Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των ομάδων της Super League που υποβιβάζονται, λίγο αργότερα προχωράνε σε πτώχευση και πάνε στα ερασιτεχνικά. Αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, «κουβαλάνε» χρέη και διαλύονται. Οσο για εκείνες που βρίσκονται στην κατηγορία δύσκολα τα βγάζουν πέρα και ή θα υπάρχει κάποιος που βάζει συνέχεια λεφτά ή θα χρωστάνε παντού. Κυρίως στους παίκτες, οι οποίοι με το ζόρι λαμβάνουν τα βασικά και για αυτό υπάρχουν δεκάδες, τι δεκάδες... εκατοντάδες, προσφυγές. Οσοι εργάζονται και μένουν απλήρωτοι για μήνες, μπορούν να αντιληφθούν τι εννοούμε.

Πρόσφατα η ΕΡΤ ανακοίνωσε το ποσό των τηλεοπτικών για τη Super League 2, δηλαδή την κατηγορία που θα αντικαταστήσει τη Football League ως τη 2η Εθνική. Παρότι πολλές λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, τα «φιξ» έσοδα των ομάδων μόνο από την τηλεόραση θα ανέρχονται μίνιμουμ στις 460.000 ευρώ, αν και εικάζεται πως είναι παραπάνω. Εύκολα γίνεται κατανοητό πως θα μπορούν να λειτουργούν ομαλά.

*Θα αναρωτηθεί κάποιος και εύλογα «καλά ρε φίλε, με το κρατικό χρήμα κάνουν ομάδες;». Σωστό. Στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι κάτι σαν ανταποδοτικό. Στις δικλείδες που υπάρχουν, μεταξύ άλλων, παρατηρούνται όροι πως δεν θα σπαταλείται η δόση της ΕΡΤ, αλλά για να την πάρουν οι ΠΑΕ θα πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους (ΙΚΑ, εφορία, παίκτες κτλ). Αυτόματα η δημόσια τηλεόραση μπαίνει χορηγός σε ένα υγιές πρωτάθλημα, που αν είναι λειτουργεί σωστά, θα είναι ανταγωνιστικό. Οπως φάνηκε από τις τηλεθεάσεις της Super League, η μπάλα είναι ένα «προϊόν» που φέρνει κόσμο και από εκεί και πέρα είναι στη χέρι του Ραδιομεγάρου το πώς θα το διαχειριστεί.

* Αν προσέξουμε τα απόλυτα νούμερα, θα δούμε το εξής: Σε περίπτωση που περάσει η αναδιάρθρωση θα βρεθούμε με 40 ομάδες στις τρεις κατηγορίες εκ των οποίων οι 23 θα έχουν εγγυημένα έσοδα πολύ μεγαλύτερα από εκείνα σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το εγχείρημα (οι 12 της Γ’+ ο 10ος και ο 11ος της Football League που θα συνεχίσουν στη νέα Football League + 9 της Super League 2 που βρίσκονται τώρα στη Football League σε περίπτωση που το μπαράζ κερδίσει η ομάδα της νυν Super League), οι 14 τα ίδια (οι 13 που θα συνεχίσουν από τη νυν Super League αν ο 13ος κερδίσει το μπαράζ + Απολλων Σμύρνης που όλα δείχνουν ότι θα υποβιβαστεί, εκτός και αν αλλάξουν οι οικονομικοί όροι των ατομικών συμβάσεων που έχουν) και μόνο 2 λιγότερα, αλλά αρκετά ώστε να μην βαρέσουν… κανόνι (εκείνες που θα υποβιβαστούν επιπλέον σε περίπτωση που πέσουν 3 και όχι 2, αφού πάμε με «δεδομένο» πως ο Απόλλων θα είναι η μία). Την 40αδα συμπληρώνει ο πρωταθλητής της τωρινής Football League (όλα δείχνουν Βόλος ΝΠΣ), που ούτως ή άλλως θα έχει περισσότερα εγγυημένα έσοδα, ανεξαρτήτως αναδιάρθρωσης.

Πάνω- κάτω έτσι έχουν τα δεδομένα, ενώ ας μην ξεχνάμε πως τα τελευταία χρόνια… μαδάμε τη μαργαρίτα πόσες ομάδες θα αποχωρήσουν εν μέσω της σεζόν.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα