Τα δύο κρίσιμα σημεία για τον Ολυμπιακό και η μόνη λύση…

Τα δύο κρίσιμα σημεία για τον Ολυμπιακό και η μόνη λύση…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει μέσα από το blog του στο gazzetta πώς χάνει το φετινό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός κι αναδεικνύει τη μόνη επιλογή του για την επόμενη σεζόν.

Μία πιο προσεκτική ανάλυση της πορείας του πρωταθλήματος, πάντοτε μας κάνει πιο σοφούς.

Βλέπουμε λοιπόν ότι…

Στις 11 τελευταίες αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός έχει 10 νίκες και μία ήττα κι ο ΠΑΟΚ έχει εννιά νίκες και δύο ισοπαλίες, άρα η συγκομιδή τους είναι 30 και 29 βαθμούς αντίστοιχα.

Η, στις 14 τελευταίες αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ έχει 12 νίκες και δύο ισοπαλίες κι ο Ολυμπιακός 12 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα, άρα η συγκομιδή τους είναι 38 και 37 βαθμούς αντίστοιχα.

Η, στις 17 τελευταίες αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ έχει 14 νίκες και τρεις ισοπαλίες κι ο Ολυμπιακός 14 νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα, άρα η συγκομιδή τους είναι 45 και 44 βαθμούς αντίστοιχα…

Η διαπίστωση είναι ξεκάθαρη: Σε ένα ορίζοντα πάνω από τα δύο τρίτα του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ κι ο Ολυμπιακός έχουν ουσιαστικά μία ίδια πορεία. Παρότι, μάλιστα, ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει τον Ολυμπιακό στο μεταξύ τους παιχνίδι στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ έχει τις ισοπαλίες με ΑΕΚ, Άρη, Ατρόμητο κι ο Ολυμπιακός τις ισοπαλίες με Παναθηναϊκό και Ξάνθη.

Κοινώς, το πρωτάθλημα το παίρνει ο ΠΑΟΚ από τις εφτά πρώτες αγωνιστικές! Τότε, που ο ίδιος έκανε εφτά στα εφτά και αποσπάστηκε κατά οκτώ βαθμούς του Ολυμπιακού (έξι, μετρώντας τους μείον δύο του ΠΑΟΚ από πέρσι). Γιατί ο Ολυμπιακός είχε την ισοπαλία με την ΑΕΚ, την ήττα στον ΟΦΗ και την ήττα και μέσα στο Καραϊσκάκη από τον ΠΑΟΚ.

Αν θέλουν στον Ολυμπιακό να διεκδικήσουν με άλλες πιθανότητες το πρωτάθλημα τη νέα σεζόν, θα πρέπει πρώτα να αναλύσουν και να αξιολογήσουν τι έγινε στη φετινή σεζόν. Για παράδειγμα να δουν ακριβώς αυτό, ότι το πρωτάθλημα χάθηκε από την 7η αγωνιστική! Διότι, όταν στην Ελλάδα μένεις πίσω έξι (που κανονικά ήταν οκτώ) είναι πάρα πολύ δύσκολο μετά να το γυρίσεις.

Όπως πρέπει να αξιολογηθούν από τον Ολυμπιακό και τα δύο κρισιμότερα σημεία της σεζόν, στα οποία η ομάδα δεν ανταποκρίθηκε από πλευράς αποτελεσμάτων και βγήκε από τους στόχους της. Γιατί μέσα σε δύο μικρά διαστήματα, δύο 20ήμερα, έγινε η ζημιά.

Το πρώτο ήταν το 20ήμερο από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου, όταν ο Ολυμπιακός έχασε 0-1 από τον ΠΑΟΚ, 1-3 από τη Μίλαν, έφερε 1-1 με την ΑΕΚ κι έχασε 0-1 από τον ΟΦΗ. Και το δεύτερο ήταν το 18ήμερο από τις 10 Φλεβάρη έως τις 28 Φλεβάρη, όταν ο Ολυμπιακός έχασε από τον ΠΑΟΚ 1-3, έφερε 2-2 και 0-1 με την Ντινάμο Κιέβου και έχασε 0-1 από τη Λαμία (ενδιάμεσα είχε κερδίσει 4-1 την ΑΕΚ).

Και στις δύο περιπτώσεις συνέβη το ίδιο πράγμα. Ο Ολυμπιακός είχε πρώτα τα δύο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και μετά ευρωπαϊκά παιχνίδια και την ΑΕΚ, ενώ τέλειωνε το διάστημα με παιχνίδια του θεωρητικά εύκολα. Τι έγινε; Έχασε τα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και επηρεάστηκε και στα επόμενα παιχνίδια του, με συνέπεια να μην κάνει νίκη σε τρεις ευρωπαϊκούς αγώνες, αλλά κυρίως να κάνει απίστευτες γκέλες στα πιο εύκολα παιχνίδια του, χάνοντας κι από τον ΟΦΗ και από τη Λαμία! Κι αυτά του έκαναν τεράστια ζημιά. Αν είχε κερδίσει τον ΟΦΗ, όπως τον κέρδισαν στο Γεντί Κουλέ ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρης και Λαμία, θα είχε τώρα διαφορά τεσσάρων πόντων από τον ΠΑΟΚ. Κι αν έστω δεν είχε χάσει από τη Λαμία μέσα στο Καραϊσκάκη, θα ήταν στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Η σειρά αυτή των αγώνων αναδεικνύει τα προβλήματα που έβγαλε ο Ολυμπιακός και σε επίπεδο χαρακτήρα και σε αγωνιστικό επίπεδο. Γιατί το να επηρεάζεται μία μεγάλη ομάδα τόσο από κάποια αρνητικά αποτελέσματα, που να χάνει από ΟΦΗ και Λαμία, δεν μπορεί να μας παραπέμπει μόνο σε αγωνιστικό πρόβλημα. Κι εκεί είναι που πρέπει ο προπονητής να αναλύσει, να αξιολογήσει και να καταλήξει. Τι έλειψε από την ομάδα, τι λάθος επιλογές έκανε κι ο ίδιος.

Άραγε είναι τυχαίο ότι στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ έλειπε ο τιμωρημένος Φορτούνης και στο παιχνίδι με τη Λαμία ο Φορτούνης είχε μείνει στον πάγκο μέχρι το 55’ για λόγους ροτέϊσον; Μήπως λοιπόν λείπει από τον Ολυμπιακό ο παίκτης που όταν απουσιάζει ο Φορτούνης, θα παίζει και θα μπορεί να κάνει μία διαφορά, έστω όχι στο επίπεδο του Φορτούνη;

Ασφαλώς υπάρχει κι η παράμετρος «συγκυρία», αφού μπορούμε να καταγράψουμε 23 τελικές (μεταξύ των οποίων και ένα δοκάρι) κι ένα αυτογκόλ στο 0-1 από τον ΠΑΟΚ κι άλλες 28 τελικές (μεταξύ των οποίων και ένα χαμένο πέναλτι) στο 0-1 από τη Λαμία…

Ασφαλώς υπάρχει κι η παράμετρος «πρόγραμμα εξόντωσης», με τον Ολυμπιακό να παίζει τη μία φορά μέσα σε μία εβδομάδα με ΠΑΟΚ, Μίλαν κι ΑΕΚ και τη δεύτερη φορά μέσα σε 10 ημέρες με ΠΑΟΚ, Ντινάμο, ΑΕΚ και πάλι Ντινάμο…

Αλλά επειδή κι η ατυχία είναι μέσα στο ποδόσφαιρο (βλέπε και γκολ της Ντινάμο στο 89’ στο Καραϊσκάκη) και το πρόγραμμα γίνεται ενίοτε πολύ βαρύ έως κι εξοντωτικό, άλλη λύση δεν υπάρχει από τη δημιουργία μίας ακόμη καλύτερης ομάδας από τη φετινή.

Με παραμονή των παικτών που είναι κλειδιά στην ενδεκάδα, με αντικατάσταση παικτών που δεν έκαναν το κάτι παραπάνω και με τον προπονητή να αναγνωρίσει και να διορθώσει τα λάθη του μέσα από τη διαδικασία της αυτοκριτικής…

Άσχετο: Ταινίες για σήμερα, Cafe Society (18.40) στην Cosmote Cienama 2 και The Nice Guys (00.45) στην Cosmote Cinema1

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.