ΑΕΚ: Οι κιτρινόμαυρες… ακτίνες του Νέναντ Κρίστιτσιτς

ΑΕΚ: Οι κιτρινόμαυρες… ακτίνες του Νέναντ Κρίστιτσιτς

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Οι κιτρινόμαυρες… ακτίνες του Νέναντ Κρίστιτσιτς

bet365

Το gazzetta.gr «σκανάρει» παιχνίδι με παιχνίδι τον Νέναντ Κρίστιτσιτς και καταγράφει αναλυτικά όσα έχει δείξει στους δύο μήνες παρουσίας του στην ΑΕΚ.

Ο Νέναντ Κρίστιτσιτς αποτέλεσε τη μεταγραφική κίνηση της ΑΕΚ τον Ιανουάριο την οποία οι κιτρινόμαυροι ήθελαν να είχαν πραγματοποιήσει από το καλοκαίρι ψάχνοντας τον δημιουργικό χαφ που θα ταίριαζε πλάι στον Αντρέ Σιμόες στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Ένα κομμάτι του παζλ που έλειπε εμφανέστατα από την πρωταθλήτρια Ελλάδας στο πρώτο μισό της σεζόν, κάτι που φάνηκε στο πρωτάθλημα, αλλά πολύ περισσότερο στο Champions League. Η ΑΕΚ τον Ιανουάριο απέκτησε τελικά τον 28χρονο Σέρβο μέσο μέχρι το 2022, δίνοντας 500.000 ευρώ στον Ερυθρό Αστέρα και στον παίκτη ένα καλό συμβόλαιο, το οποίο κλιμακωτά θα αγγίξει τις 750.000 ευρώ.

Ωστόσο, στους δύο μήνες παρουσίας του στην ΑΕΚ, ο Κρίστιτσιτς έχει ξεκινήσει μόλις τρεις φορές στην αρχική ενδεκάδα, ολοκληρώνοντας μόλις μια φορά 90λεπτο! Μάλιστα, μετά την αποχώρηση του Μαρίνου Ουζουνίδη από την τεχνική ηγεσία, η μη χρησιμοποίησή του από τον Μανόλο Χιμένεθ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε βασικός, αλλά πέρασε ως αλλαγή στο πρόσφατο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, έκανε αρκετό κόσμο να αναρωτηθεί τι συμβαίνει με τον Σέρβο μέσο.

Η ομαλή ένταξή τους στις υποχρεώσεις της ΑΕΚ

Ο Κρίστιτσιτς ερχόμενος στην ΑΕΚ είχε να πραγματοποιήσει κανονικό πρόγραμμα προπονήσεων περίπου τρεις εβδομάδες, δηλαδή από την τελευταία φορά που αγωνίστηκε με τον Ερυθρό Αστέρα. Έτσι στην Ένωση, κατόπιν συζητήσεων και του ίδιου του παίκτη με τον Ουζουνίδη, είχε αποφασιστεί να μην ρισκάρουν με την ένταξή του στην ομάδα και αυτή να γίνει ομαλά, ανεβάζοντας σταδιακά ρυθμό στην προπόνηση. Όπως αναμενόταν, ο Κρίστιτσιτς αρχίζει και μπαίνει αλλαγή στα παιχνίδια της ΑΕΚ, παίρνοντας σταδιακά περισσότερο χρόνο συμμετοχής καθώς δεν βρισκόταν ακόμα στο απόλυτο επίπεδο της ετοιμότητάς του.

Παρά το γεγονός ότι ο Σέρβος μέσος είχε ακόμα δρόμο να διανύσει προκειμένου να βρίσκεται στο 100% εκείνων που μπορούσε να δώσει, παρουσιάζεται με διάθεση μπαίνοντας ως αλλαγή στα πρώτα παιχνίδια, δείχνοντας ότι έχει ποιότητα και ότι διαθέτει στο ρεπερτόριό του το κάθετο παιχνίδι για το οποίο αποκτήθηκε άλλωστε. Αφήνει υποσχέσεις στα λεπτά που αγωνίζεται στο ντεμπούτο του με τον ΠΑΣ Γιάννινα και στη συνέχεια με τον Αστέρα Τρίπολης στο πρωτάθλημα, όπως επίσης και στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Κισσαμικό, όπου ξεκινάει για πρώτη φορά βασικός, σκοράροντας και το πρώτο του γκολ με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Εν συνεχεία στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη μπαίνει αλλαγή και βοηθάει στην τελική ευθεία της αναμέτρησης με την εμπειρία του.

ΠΑΣ Γιάννινα – ΑΕΚ 0-4: Αγωνίζεται για 21 λεπτά, κάνοντας το ντεμπούτο του στους Ζωσιμάδες. Η μπάλα πέρασε από τα πόδια του, προσπάθησε να δημιουργήσει παιχνίδι από πίσω, παίζοντας κάθετα και δείχνοντας ότι έχει τα προσόντα να προσθέσει την ποιότητα που έλειπε στην ΑΕΚ από το κέντρο.

ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης 3-0: Αγωνίζεται για 19 λεπτά και δείχνει ξανά την ποιότητά του. Καταγράφει τέσσερις κάθετες στο μικρό χρονικό διάστημα που έπαιξε, με αποκορύφωμα την πάσα στο τέλος με την οποία βγάζει τετ-α-τετ τον Κλωναρίδη, αλλά το πλασέ του τελευταίου περνάει άουτ.

ΑΕΚ – Κισσαμικός 5-0: Ξεκινάει για πρώτη φορά στην ενδεκάδα σε ένα χαλαρό ματς και αφήνει ξανά καλές εντυπώσεις στα 70 λεπτά που αγωνίζεται. Στο παρθενικό γκολ που σημειώνει με δυνατό σουτ είναι αρχικά αυτός που δημιουργεί τη φάση πετώντας μια πολύ όμορφη κάθετη στον Πόνσε, ενώ στο πέναλτι που κερδίζει ο Μπογέ για το τρίτο γκολ, ο Σέρβος είναι εκείνος που βγάζει την έξυπνη κάθετη.

Πανιώνιος – ΑΕΚ 0-2: Στη Νέα Σμύρνη μπαίνει για τα τελευταία 29 λεπτά της αναμέτρησης. Βοηθάει την ΑΕΚ σε εκείνο το χρονικό σημείο με κατοχή της μπάλας, ενώ καταγράφει τρεις κάθετες. Μάλιστα από το διώξιμό του δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να κάνει το δεύτερο γκολ ο Πόνσε και να κλειδώσει η Ένωση το διπλό, έχοντας δει τον Αργεντινό να φεύγει προς την αντίπαλη εστία.

Η ρήξη μηνίσκου που τον επηρέασε

Ο Κρίστιτσιτς έχει ενταχθεί πλέον για τα καλά στην ομάδα και για αυτό ο Ουζουνίδης τον ξεκινάει για πρώτη φορά βασικό και σε παιχνίδι πρωταθλήματος απέναντι στον Λεβαδειακό. Η αλήθεια είναι πως από εδώ και έπειτα η απόδοσή του δεν είναι το ίδιο ενθουσιώδης με τα πρώτα του παιχνίδια. Η κακή στιγμή για τον ίδιο έρχεται αμέσως μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ, όπου διαπιστώνεται πως έχει υποστεί ρήξη μηνίσκου, αλλά γλιτώνει την αρθροσκόπηση. Αναμενόμενα χάνει το πρώτο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ατρόμητο, στην επιστροφή του Χιμένεθ στον πάγκο, ωστόσο εκπλήσσει με το γεγονός ότι μπαίνει σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων άμεσα και βρίσκεται κανονικά στην αποστολή με τον ΟΦΗ, ένα παιχνίδι που φαινόταν απίθανο να προλάβει.

ΑΕΚ – Λεβαδειακός 1-0: Για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος, και για δεύτερη από τότε που ήρθε στην ΑΕΚ, ο Κρίστιτσιτς ξεκινάει στην αρχική ενδεκάδα. Αγωνίζεται για 72 λεπτά, αλλά δεν βγάζει στον ίδιο βαθμό την ποιότητα που μας είχε δείξει στις προηγούμενες αγωνιστικές. Πάντως μεμονωμένα είχε και μια – δυο πολύ ωραίες κάθετες, όπως εκείνη στο πρώτο μέρος όταν έκοψε στα δύο την άμυνα των Βοιωτών με τη συρτή μπαλιά στην πλάτη της άμυνας που έβγαλε τετ-α-τετ τον Πόνσε σε πλάγια θέση.

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-1: Αν και πολλοί θα περίμεναν να τον δουν στην αρχική ενδεκάδα, ο Ουζουνίδης τον περνάει ως αλλαγή με την έναρξη του δευτέρου μέρους. Ο Σέρβος, ωστόσο, βγάζει από νωρίς νεύρα παίρνοντας κίτρινη κάρτα στο 46’. Η μπάλα πέρασε από τα πόδια του, συμμετείχε στο παιχνίδι, και στο 90’ έπειτα από σέντρα του Γκάλο είχε μια τελική με κεφαλιά, αλλά γενικότερα είναι αλήθεια πως δεν μπόρεσε να δώσει το κάτι παραπάνω στην ΑΕΚ για να πάρει το ντέρμπι.

Ατρόμητος – ΑΕΚ 0-1: Μένει εκτός αποστολής λόγω του τραυματισμού στο μηνίσκο.

ΑΕΚ – ΟΦΗ 1-0: Η παρουσία του στην αποστολή προκαλεί έκπληξη καθώς η διάγνωση μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ έκανε λόγο για ρήξη μηνίσκου. Έχασε το μεσοβδόμαδο ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, αλλά ο Μανόλο Χιμένεθ τον είχε στον πάγκο στο παιχνίδι με τους Κρητικούς, ρίχνοντας τον για τα τελευταία 27 λεπτά της αναμέτρησης. Ήταν εμφανώς επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, παρά την προσπάθεια που κατέβαλε για να παίξει και πάλι κάθετα, όπως το συνηθίζει.

Ο παραγκωνισμός στο Καραϊσκάκη και οι ενοχλήσεις στο γόνατο

Ο Χιμένεθ πήρε την απόφαση να μην ξεκινήσει τον Κρίστιτσιτς στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, και το γεγονός μάλιστα ότι δεν τον χρησιμοποίησε καθόλου μέσα στο ματς, παρότι η ΑΕΚ έψαχνε δημιουργία από τον άξονα, αποτέλεσε αφορμή για κριτική στον Σεβιγιάνο κόουτς. Ο Χιμένεθ δίνει στον Σέρβο μέσο το πρώτο ολοκληρωμένο 90λεπτό του με τη φανέλα της ΑΕΚ κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης, όπου όμως έμεινε σε ρηχά νερά. Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο περνάει στο τελευταίο τέταρτο, όταν όλα είχαν κριθεί, και πριν από το εκτός έδρας με τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» νιώθει ενοχλήσεις στο γόνατο και κρίνεται σκόπιμο να μην ρισκάρει μένοντας εκτός αποστολής.

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-1: Βρίσκεται στην αποστολή, αλλά μένει στον πάγκο και δεν χρησιμοποιείται.

ΑΕΚ – Απόλλων Σμύρνης 2-1: Παίρνει το πρώτο του γεμάτο 90λεπτο ως παίκτης της ΑΕΚ σε ένα ματς υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, μένοντας, όπως η πλειοψηφία των συμπαικτών του, σε μέτρια ημέρα, σε ένα ματς από το οποίο η Ένωση κράτησε μόνο το τρίποντο κόντρα στον ουραγό του βαθμολογικού πίνακα. Κατέγραψε, πάντως, μία πολύ ωραία κάθετη στο πρώτο ημίχρονο στον Μπακάκη.

ΑΕΚ – Ατρόμητος 3-0: Η ΑΕΚ έχει καθαρίσει την πρόκριση και ο Κρίστιτσιτς περνάει απλά στο τελευταίο τέταρτο της αναμέτρησης για να δώσει ανάσες στον Σιμόες.

Άρης – ΑΕΚ 2-0: Μένει εκτός αποστολής την τελευταία στιγμή λόγω των ενοχλήσεων που ένιωσε στο γόνατο κατά τη διάρκεια κάποιων σουτ στην προπόνηση.

Η χρησιμοποίησή του ως αλλαγή με τον Παναθηναϊκό

Ο Κρίστιτσιτς ξεπερνάει τις ενοχλήσεις στο γόνατο και ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό προπονείται κανονικά. Όλα δείχνουν ότι ο Χιμένεθ τον προορίζει στη βασική ενδεκάδα του αγώνα πλάι στον Σιμόες, προκειμένου να προσθέσει στοιχεία στη δημιουργία από τον άξονα, σε ένα παιχνίδι στο οποίο η ΑΕΚ θα ήταν αυτή που θα ήλεγχε τον ρυθμό. Η μη επιλογή του στην αρχική ενδεκάδα από τον Χιμένεθ ξαφνιάζει εκ νέου, με τον Ανδαλουσιάνο τεχνικό να τον περνάει ως αλλαγή στο δεύτερο μέρος.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 0-0: Πέρασε στο ντέρμπι για μισή ώρα, για την ακρίβεια για 31 λεπτά, αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε από τον Χιμένεθ ως δεκάρι. Ήταν εμφανώς εκτός αγώνα, και λόγω του ρόλου που του είχε ανατεθεί, και λόγω της κακής ημέρας του συνόλου, και πιθανώς λόγω του ότι το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με το γόνατο δεν τον έθετε στο 100% της ετοιμότητάς του.

Πρέπει να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής

Από το… σκανάρισμα της μέχρι τώρα παρουσίας του Νέναντ Κρίστιτσιτς στην ΑΕΚ είναι εμφανές ότι ο Σέρβος πρέπει να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής για να μπορεί να κριθεί συνολικά. Μέχρι στιγμής σε 10 συμμετοχές έχει αγωνιστεί 418 αγωνιστικά λεπτά στο σύνολο, δηλαδή μέσο όρο 41,8 λεπτά ανά παιχνίδι. Φυσικά η ολοκληρωμένη κριτική στον Κρίστιτσιτς θα μπορεί να γίνει από του χρόνου όταν θα έχει πραγματοποιήσει και την καλοκαιρινή προετοιμασία και θα είναι απόλυτα ενταγμένος στην ομάδα.

Ωστόσο, αν είναι σε καλό επίπεδο ετοιμότητας από τώρα μέχρι και το τέλος της σεζόν, ο Χιμένεθ οφείλει να του δώσει χρόνο συμμετοχής ώστε να προσπαθήσει να δείξει την ποιότητα του. Κάτι που δεδομένα διαθέτει, αλλά που μέχρι στιγμής συνολικά δεν είχε τη δυνατότητα για τον έναν ή τον άλλο λόγο να εμφανίσει στον μέγιστο βαθμό. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για τον παίκτη που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο για να δώσει την έξτρα ποιότητα και δημιουργία που… φώναζε ότι έλειπε από το κέντρο της ΑΕΚ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα