Το κλειδί στην άμυνα του Ολυμπιακού, ο Μεριά κι η επαρχία…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Το κλειδί στην άμυνα του Ολυμπιακού, ο Μεριά κι η επαρχία…

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τα θέματα που έχει ο Ολυμπιακός αμυντικά, ενόψει των τριών εξόδων του στην επαρχία.

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Για τον Ολυμπιακό είναι διαχρονικό: όλα ξεκινάνε από την άμυνα. Όταν είναι καλά αμυντικά, τότε όλα στη συνέχεια γίνονται πιο εύκολα. Γιατί πολύ απλά έχει μεγάλη σημασία να αισθάνεται ο επιθετικός ότι πίσω έχει ασφάλεια.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν στο πρώτο παιχνίδι του μέσα στο 2019 μόνο ασφαλής δεν ήταν αμυντικά. Μπορεί στο τέλος να κράτησε το μηδέν, αλλά αυτό έγινε γιατί ο Σα ήταν πολύ σταθερός κάτω από τα δοκάρια του και γιατί οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας δεν είχαν καλά τελειώματα. Και τέλος πάντων, δεν ήταν και…κατόρθωμα το μηδέν παθητικό απέναντι στην Ξάνθη, μία ομάδα που στα εφτά τελευταία παιχνίδια της σε πρωτάθλημα και Κύπελλο έχει σημειώσει μόλις ένα γκολ-ναι, εκείνο το υπέρ της αυτογκόλ του Βούκοβιτς…

Παρεμπιπτόντως: Έτσι όπως έχει δομηθεί αμυντικά ο Ολυμπιακός, ο παίκτης κλειδί είναι ο Βούκοβιτς. Ο Πέδρο Μαρτίνς από την πρώτη στιγμή της προετοιμασίας τον έχρισε αρχηγό της άμυνας. Κι από εκεί και πέρα, ενάλλασσε τον παρτενέρ του μεταξύ Μιράντα, Μεριά και Σισέ. Οπότε, έχει μεγάλη σημασία για το αμυντικό κομμάτι του Ολυμπιακού η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο έμπειρος Σέρβος διεθνής. Γιατί αν δεν είναι καλά, τότε το όποιο πρόβλημα στην άμυνα μεγεθύνεται.

Στην Ξάνθη ο Βούκοβιτς είχε δίπλα του μετά από πολύ καιρό τον Μεριά. Για πρώτη φορά μετά από εκείνα τα κολλητά ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ!

Ο Μεριά, προερχόμενος κι από τραυματισμό, είχε καλά στοιχεία στο παιχνίδι του. Ορισμένες επεμβάσεις του, μία εκ των οποίων στον αέρα, ήταν πολύ καλές και ψύχραιμες. Κάποιες στιγμές μάρκαρε πιεστικά και πολύ ψηλά, κάτω από τη σέντρα, τον αντίπαλο φορ. Και ορισμένες άλλες βγήκε ωραία και προώθησε το παιχνίδι μπροστά. Αλλά εκείνη η πάσα πάνω στον…Μπρίτο λίγο έξω από την περιοχή της Ξάνθης ήταν τραγική επιλογή. Κι ούτε ήταν ευχάριστο που έκανε πέντε (!) φάουλ πάνω στον Κάστρο, όσο κι αν ο παίκτης αυτός συνεχώς πέφτει και πρέπει να τον προσέξουν οι διαιτητές.

Γενικά ο Τυνήσιος διεθνής αμυντικός είχε κενά σημεία στο παιχνίδι του. Μία κεφαλιά του συνιστούσε διώξιμο με μεγάλο ρίσκο (δεν ήθελε πολύ να έκανε κι αυτός αυτογκόλ στα Πηγάδια) και μία άλλη «μισή» επέμβαση του έδωσε τη δυνατότητα στην Ξάνθη να ξαναεπιτεθεί. Κακός δεν ήταν, αλλά μας άφησε με ερωτηματικά για την ετοιμότητα του. Ακόμη και στη φάση που ο Κάστρο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο 23΄, με ακύρωση του γκολ από την ορθή υπόδειξη του επόπτη σε εντελώς οριακή όμως φάση, ο Μεριά αρχικά ήταν αυτός που είχε μείνει τελευταίος στην άμυνα αντί να τραβηχτεί για να βγάλει οφσάϊντ τον Μπρίτο, που έκανε την πάσα στον Κάστρο, και στη συνέχεια έχασε τον Κάστρο, που ενήργησε πιο γρήγορα και βγήκε πρώτος στην μπάλα.

Για να είμαι ειλικρινής, αν όντως υπάρχουν ομάδες που δίνουν πίσω στον Ολυμπιακό τα περίπου 2 εκ. Ευρώ που ξόδεψε το καλοκαίρι για να τον αγοράσει και μπορεί ο Ολυμπιακός με αυτά τα λεφτά να πάρει κάποιον καλύτερο κεντρικό αμυντικό, δεν νομίζω ότι θα ήταν κακή ιδέα. Αν και πιο σωστό ποδοσφαιρικά είναι να πάρει περισσότερο χρόνο για να κριθεί ο Μεριά-και σαν ένας παίκτης που ήρθε στην Ευρώπη πρώτη φορά από την Αφρική.

Για να επανέλθουμε στο συγκεκριμένο παιχνίδι, θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο τον Βούκοβιτς, που κάπως έτσι είχε αρκετή δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι κέρδισε πολλές κεφαλιές, είχε και κάποια ακόμη καλά διωξίματα, έδωσε σκληρές μάχες κι αυτός με τον Κάστρο, όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο καλός Βούκοβιτς. Αντίθετα, κι αυτός προβλημάτισε με την εικόνα του.

Κι αν πεις ότι γίνονται αυτά, π.χ. σε μία φάση έκανε τσαφ κι από μία σέντρα από τα πλάγια μπορούσε η Ξάνθη να βγάλει φάση, υπήρχαν ορισμένες συγκεκριμένες αντιδράσεις του, που μόνο σε καπετάνιο άμυνας του Ολυμπιακού δεν παραπέμπουν. Αναφέρομαι σε δύο στιγμές που αντί να βγάλει την άμυνα του για οφσάϊντ, κάθισε πίσω και δημιουργήθηκαν έτσι σοβαροί κίνδυνοι για την εστία του Σα.

Η πρώτη ήταν μόλις στο…πρώτο κιόλας λεπτό, όταν οι άλλοι τρεις αμυντικοί ήταν στην ίδια ευθεία κι αυτός έμεινε κολλημένος πίσω, με συνέπεια να καλύπτει τον Καντά, που βγήκε επικίνδυνα μπροστά, αλλά ευτυχώς ο ίδιος ο Βούκοβιτς επενέβη έγκαιρα και διόρθωσε την λάθος τοποθέτηση του. Τη δεύτερη φορά, όμως, στο 59’, στάθηκε τυχερός, γιατί υποδείχθηκε πάλι οριακά οφσάϊντ ο Κάστρο βγαίνοντας μόνος με τον Σα, μετά από μία κακή μπαλιά του Τοροσίδη και πάσα στην κόντρα επίθεση της Ξάνθης. Εκεί, ο Μεριά είχε πολύ σωστά τραβηχτεί, αλλά ο Βούκοβιτς είχε λανθασμένα μείνει πίσω.

Στα δε τελευταία λεπτά ο Βούκο έδειξε να βγάζει και κόπωση, όταν έχασε την κεφαλιά από τον Αλμέϊδα σε εκτέλεση φάουλ στο 93’, αλλά ο Κασάδο πλάσαρε πάνω στον Σα από πάρα πολύ καλή θέση. Και πέντε λεπτά νωρίτερα, ο Ολυμπιακός και πάλι σε στημένη φάση της Ξάνθης είχε μία απογοητευτική εικόνα, αφού ο Βούκοβιτς έχασε εντελώς τη θέση του και ο Κασάδο βρέθηκε παντελώς αμαρκάριστος, για να κάνει την κεφαλιά, πάλι πάνω στον Σα.

Που θέλω να καταλήξω: ο Ολυμπιακός δεν ήταν απλά πολύ φτωχός δημιουργικά κι επιθετικά στο πρώτο του παιχνίδι της χρονιάς-ήταν και ανασφαλής αμυντικά. Οι αμυντικοί του δεν έπαιξαν καλά το οφσάϊντ, έκαναν λάθη που έδωσαν επικίνδυνες κόντρα επιθέσεις, κινδύνευσε σε στατικές φάσεις τις οποίες οι παίκτες του δυσκολεύονταν πολύ να καθαρίσουν, αλλά κι επέτρεψε τέσσερα σουτ στους παίκτες της Ξάνθης από τα 22 μέτρα, εκ των οποίων δύο, του Καμαρά και του Κοβάσεβιτς ήταν θέμα εκατοστών να γίνονταν γκολ.

Να είναι όλα αυτά μόνο θέμα «πρώτου αγώνα μετά τη διακοπή, τις γιορτές κλπ, κλπ»; Προσωπικά αμφιβάλλω. Γιατί θυμάμαι ότι και στα άλλα δύο παιχνίδια του Ολυμπιακού στην επαρχία, τόσο στο παιχνίδι πρωταθλήματος στην Ξάνθη (1-1), όσο και σε εκείνο με τον ΟΦΗ (0-1) στο Ηράκλειο, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν φάει και γκολ, αλλά και αρκετές φάσεις-με τον Σα κορυφαίο παίκτη στα Πηγάδια…

Και τον Ολυμπιακό περιμένουν τρία παιχνίδια στην επαρχία, το ένα πιο δύσκολο από το άλλο τις προσεχείς τρεις εβδομάδες: Λιβαδειά, Γιάννινα, Τρίπολη. Με την ίδια εικόνα αμυντικά, όπως στην Κρήτη και στην Ξάνθη, επί...δύο, δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει τύχη όχι για τρία, αλλά ούτε για ένα διπλό.

Κοινώς, ο Ολυμπιακός πρέπει να βελτιωθεί σοβαρά και να γίνει πολύ πιο αξιόπιστος ΚΑΙ στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού του...

Άσχετο: χθες ανακοινώθηκε του Πρίγιοβιτς, αλλά την υπογραφή του στους Άραβες την είχε βάλει την προηγούμενη (7.1) από την ημέρα που το είχα γράψει εδώ, στις 8 του μήνα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.