Μετά την νίκη του ΠΑΟΚ και τις χαμένες ευκαιρίες του Ολυμπιακού!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Μετά την νίκη του ΠΑΟΚ και τις χαμένες ευκαιρίες του Ολυμπιακού!

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης, γράφει για τον Ολυμπιακό που δημιούργησε παιχνίδι στο Καραϊσκάκη, αλλά δεν είχε το γκολ και τον ΠΑΟΚ που μπορεί να μην ήταν τόσο καλός, αλλά έπαιξε με αυτοπεποίθηση.

Λαμία – Ξάνθη με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 190+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ο Ολυμπιακός παράγει παιχνίδι , δημιουργεί φάσεις , λειτουργεί σαν σύνολο από την μέση και εμπρός , αλλά δεν έχει το γκολ. Βασική προϋπόθεση για να καταγράψεις νίκες ιδιαίτερα στα κρίσιμα ματς. Σέντερ φορ στους ερυθρολεύκους υπάρχουν σύμφωνα με το ρόστερ.

Οι γκολτζήδες απουσιάζουν ή αν προτιμάτε ο σκόρερ, ο παίκτης που την μισή ευκαιρία θα την κάνει γκολ να τελειώνει η υπόθεση.

Όση μπαλάρα κι αν παίξει μια ομάδα , ακόμα κι αν τα χαφ της πατήσουν περιοχή και σκοράρουν ή σημαδέψουν σωστά από τις στημένες μπάλες, ακόμα και αν οι πλάγιοι μπουκάρουν στα αντίπαλα καρέ και τελειώσουν σωστά τις φάσεις , αν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την επίτευξη των τερμάτων δεν δηλώσουν ουσιαστική παρουσία και περιοριστούν μόνο σε βοηθητικούς ρόλους , τότε ο κάθε Ολυμπιακός θα έχει πρόβλημα που όσο περνάει ο καιρός θα διογκώνεται.

Δεν γίνεται η καλή νεράιδα να σε ξελασπώνει σε κάθε ματς στους τελευταίους κόκκους τις κλεψύδρας, στο 92, στο 93 και βάλε…

Σίγουρα το γκολ είναι προϊόν ομαδικής προσπάθειας και σωστού επιθετικού προσανατολισμού. Ο προσανατολισμός στον Ολυμπιακό υπάρχει σε μεγάλο βαθμό. Το θέμα είναι ότι οι ερυθρόλευκοι πονάνε όχι μόνο στο γκολ, αλλά και στο εύκολο γκολ. Στα σίγουρα! Πονάνε στο ψύχραιμο πλασάρισμα στο τελείωμα της φάσης, στο σπρώξιμο της μπάλας στα δίχτυα στα 5-6 μέτρα από τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Δεν είναι όλα μόνο θέμα τύχης-που κι αυτή την χρειάζεσαι- αλλά κυρίως θέμα ικανότητας , εξοικείωσης με το γκολ και αυτοπεποίθησης. Όσο οι ερυθρόλευκοι αγωνίζονται με ομάδες που δίνουν χώρους και επιτρέπουν το παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, το πρόβλημα θα κρύβεται με την λύση να την δίνουν οι επιθετικοί γενικότερα. Με ομάδες όμως παραταγμένες με διπλή άμυνα ζώνης , οι αναστεναγμοί και το άγχος θα έχουν την τιμητική τους.

Επίσης ο Ολυμπιακός δεν γίνεται-τουλάχιστον στην έδρα του- με ομάδες αμυντικού προσανατολισμού να παίζει με δυο χαφ εκ των οποίων ο ένας μόνο να έχει διπλό ρόλο, ανασταλτικό και δημιουργικό(βλέπε Καμαρά) κι ο άλλος μόνο ανασταλτικό.(βλέπε Μπουχαλάκη).

Θα πρέπει και οι δυο συντονισμένα να λειτουργούν και στους δυο τομείς. Και να κόβουν και να δημιουργούν με το περιθώριο τουλάχιστον ο ένας να πατά στα αντίπαλα καρέ.

Ούτε αυτό το έχει ο Ολυμπιακός. Το είχε στα πρώτο ματς, αλλά με τον καιρό φάνηκαν οι αδυναμίες και η σύνθεση χάλασε. Ενδεχομένως η λύση να ακούει στο όνομα Γκιγιέρμε! Μένει να το δούμε. Ο παίκτης πάντως έδειξε θετικά στοιχεία (τον λίγο χρόνο που χρησιμοποιήθηκε) τόσο στον ανασταλτικό όσο και στον δημιουργικό τομέα.

Πάμε τώρα στα μετόπισθεν. Σε όλες τις σύγχρονες ομάδες τα σέντερ μπακ παράγουν παιχνίδι. Βγαίνουν ψηλά , βγάζουν την ομάδα μπροστά. Στον Ολυμπιακό έχεις την αίσθηση ότι τα σέντερ μπακ έρχονται από το Subbuteo! Χθες ο Πρίγιοβιτς ήταν στην πλειονότητα των φάσεων από μόνος του οφ σάιντ και τα σέντερ μπάκ δεν τόλμησαν να ανέβουν.

Κατ’ αυτό τον τρόπο κάθε λίγο και λιγάκι τα χαφ αναγκάζονται να επιστρέφουν πολύ πίσω να πάρουν την μπάλα για να την κουβαλήσουν μπροστά. Μια ανηφόρα , μια κατηφόρα η μεσαία γραμμή επιβαρύνεται χωρίς λόγο με χιλιόμετρα αλλά και με καθήκοντα που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι κεντρικοί αμυντικοί.

Αλλά ούτε στη αμυντική τους λειτουργία εμπνέουν εμπιστοσύνη και δεν αναφέρομαι μόνο στο χθεσινό ντέρμπι. Όπως μου είναι αδιανόητο να συλλάβω πως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αδυνατεί να διώξει την μπάλα λίγο πριν την γραμμή τού τέρματος ακόμα και αν είναι αριστεροπόδαρος.

Δεν είπαμε να κάνει μπαλιά ακριβείας, αλλά να διώξει την μπάλα μακριά. Το θέμα δεν είναι μόνο να κερδίζεις αλλά να μην χάνεις παιχνίδια και μάλιστα βαθμολογικής σημασίας, από λάθη της άμυνας. Και ο Ολυμπιακός στον τομέα αυτόν- και φέτος- κινδυνεύει.

Πάμε τώρα στον μεγάλο νικητή της χθεσινής βραδιάς. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε ένα ακόμα ντέρμπι με την απόδοση του να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Έπαιξε το 30%, το 40% των δυνατοτήτων του; Αντε να συμφωνήσουμε ότι ήταν στο 40%, αν και προσωπικό θεωρώ ότι τα ποσοστά μικρή σημασία έχουν.

Σημασία έχει ότι ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται στους αγωνιστικούς χώρους με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση απ’ αυτή που κουβαλούσε πέρσι τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου αλλά και στην συνέχεια. Σημασία όμως έχει επίσης ότι ο Δικέφαλος στα πρόσφατα δύσκολα ματς δεν έχει παίξει καλή μπάλα. Στο ματς με την ΑΕΚ ήταν τα δοκάρια, στο χθεσινό καλύτερος παίκτης με διαφορά ο Πασχαλάκης!

Δεν θεωρώ σωστή προσέγγιση το πόσα γκολ έπρεπε να δεχθεί με την Τσέλσι (θεωρώ επίσης την σύγκριση αδόκιμη με την συγκεκριμένη ομάδα) ή με την ΑΕΚ ή με τον Ολυμπιακό γιατί με τα «θα» και τα «όταν» δεν γίνεται σωστή κουβέντα και το κυριότερο δεν γράφεται ιστορία.

Αλλά το γεγονός ότι από τον ΠΑΟΚ δείχνει να απουσιάζει η φρεσκάδα και το βάθος είναι κάτι που μόνο ο στείρος οπαδισμός μπορεί να σε αποτρέψει να το δεις. Γεγονός το οποίο καταγράφεται αυτή την περίοδο. Μένει να δούμε αν είναι κάτι παρωδικό.

Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό , όπως και με την ΑΕΚ βασικά του ατού δεν λειτούργησαν. Πρόσωπα σημαντικά , παίκτες μπροστάρηδες, επιφορτισμένοι με το να κάνουν την διαφορά , κινήθηκαν στα ρηχά. Μην ξεχνάμε ότι φέτος στον Δικέφαλο τα μέτωπα είναι περισσότερα και δυσκολότερα γιατί προστίθεται και ο παράγοντας Ευρώπη.

Κι εδώ μοιραία θα μετρήσει το βάθος και η δυνατότητα αξιόλογων επιλογών από τον πάγκο. Κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα ιδιαίτερα στο ντέρμπι κυπέλλου με τον ΑΡΗ. Εκεί μπορεί ο Λουτσέσκου να δοκίμασε πολλούς παίκτες που ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί με το σύνολο , αλλά αναφέρομαι κυρίως στις ατομικές αρετές και χαρακτηριστικά αυτών των παικτών.

Γιατί η δικαιολογία για τις νέες προσθήκες στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ισχύει και για τον ΑΡΗ, ο οποίος χρησιμοποίησε 4 ποδοσφαιριστές για πρώτη φορά στην αρχική του ενδεκάδα. Ο ΑΡΗΣ επίσης είναι αδύνατον να έχει την ομοιογένεια που έχει ο ΠΑΟΚ , ομάδα χρόνια δουλεμένη και δοκιμασμένη στα δύσκολα.

Το ντέρμπι τελείωσε με νικητή τον ΠΑΟΚ αλλά έχουμε ακόμα να δούμε πολλά, από την στιγμή που οι ομάδες φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου παρουσιάζουν αδυναμίες. Οπότε καλό είναι να αφήσουμε στην άκρη την αριθμητική και να περιοριστούμε αυστηρά σ’ αυτά που βλέπουμε!

ΥΓ: Το να επικαλούνται ορισμένοι την Θεία Δίκη για το χθεσινό αποτέλεσμα στο ντέρμπι μου ακούγεται το ίδιο αστείο με την ιστορική και αλήστου μνήμης επίκληση του Άγγελου Αναστασιάδη στον Πανάγαθο πριν την αναμέτρηση με την Γιουβέντους.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!