Ελί, βλέπεις τώρα τον Λεό;

Γιώργος Ντυμένος
Ελί, βλέπεις τώρα τον Λεό;

bet365

Ο 22χρονος επιθετικός του ΠΑΣ Γιάννινα συγκαταλέγεται στους new entry της Super League, όμως μία αλλαγή που έγινε πριν από 3,5 χρόνια παραλίγο να τον «στοιχειώνει» για πάντα. Την ξεπέρασε και στην Ελλάδα... μεγάλωσε απότομα, εντός και εκτός γηπέδων...
Από τις καλοκαιρινές μεταγραφές της Super League που πέρασαν στα.... ψιλά είναι εκείνη του Λεό Ζαν Μπατίστ. Ο 22χρονος επιθετικός άφησε τον Κισσαμικό για χάρη του ΠΑΣ και ύστερα από μία πολύ καλή σεζόν στην Football League, πήρε «προαγωγή» για τα... σαλόνια.
Με το «καλημέρα» όμως κατέθεσε τα... διαπιστευτήριά του. Στο ντεμπούτο του κόντρα στον Απόλλωνα ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής (γκολ/ασίστ) στο 2-1 του «Αγιαξ της Ηπείρου», ενώ λίγες ημέρες μετά, στο 1-0 επί του Aρη το γκολ ξεκίνησε από τα δικά του πόδια. Αυτόματα ο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένα new entry του ποδοσφαίρου μας.
Παράλληλα δίνει και την έμμεση «απάντησή» του σε όλους εκείνους που το βράδυ της 30ης Μαΐου του 2015, θεώρησαν πως τελείωσε πρόωρα και άδοξα η καριέρα του στην μπάλα. Αλλά ας δούμε το story του από την αρχή.
Γεννημένος στο Λιόν και φανατικός φίλος της τοπικής-ομώνυμης ομάδας, ξεκίνησε να παίζει μπάλα όπως όλα τα παιδιά. Χωρίς να υπάρχει κάποιο οικογενειακό ερέθισμα. Σταδιακά ξεχώρισε και έτσι βρέθηκε στις ακαδημίες της Σοσό, όπου σταδιακά ανέβαινε κλίμακα και έγινε βασικός. Πλέον ήταν αυτό που λέμε «κολόνα» στην Κ19 και συμπαίκτης μεταξύ άλλων του Μάρκους Τουράμ, γιου του Λίλιαν Τουράμ.
Στη Γαλλία λίγες ώρες πριν από κάθε τελικό Κυπέλλου, διεξάγεται ο αντίστοιχος των «μικρών» και τη σεζόν 2014/15 η Σοσό ήταν εκ των φιναλίστ. Στις 30/05/2015, η ημερομηνία που σας αναφέραμε στον πρόλογο, στο Σαντ Ντε Φρανς και παρουσία περίπου 90.000 θεατών, ο Λεό ξεκίνησε βασικός για λογαριασμό της ομάδας του κόντρα στην αγαπημένη του Λιόν. Από νωρίς πήρε «κεφάλι» στο σκορ και περίπου στο 70' ο πρωταγωνιστής μας απώλεσε μοναδική ευκαιρία να «κλειδώσει» τη νίκη της. Τότε ο προπονητής του Ερίκ Ελί τον έκανε αλλαγή εμφανώς εκνευρισμένος και ο μόλις 19 ετών Λεό, αισθάνθηκε τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του.
Η Σοσό κατέκτησε το τρόπαιο (2-0), αλλά εκείνος έδειχνε επηρεασμένος ψυχολογικά. Υπέγραψε μεν επαγγελματικό συμβόλαιο, αλλά δεν ήταν πια ο ίδιος. Παρουσιάζονταν «τρακαρισμένος», δεν του δόθηκαν και πολλές ευκαιρίες και το καλοκαίρι του 2017 έμεινε ελεύθερος και χωρίς προτάσεις στα χέρια του. Η φλόγα έδειχνε έτοιμη να... σβήσει.
Και κάπου εδώ άλλαξαν όλα. Φτάσαμε στα τέλη του Αυγούστου και μέσω κονέ, στον Κισσαμικό που αναζητούσαν τότε φορ, το όνομά του έφτασε στα χέρια τους. Τον πρότεινε ο πρώην άσος των ελληνικών γηπέδων Αντώνης Ρίκκα, ο οποίος έμαθε για εκείνον μέσω του Λαρσέν Τουρέ. O παλαίμαχος άσος της Λιλ και της Ιπσουιτς, έλεγε για έναν πιτσιρικά που διαθέτει πολλά προσόντα και ταχύτα, αλλά δεν είχε ομάδα και αδικούσε τον εαυτό του, καθώς υπήρχε από μέρος του έλλειψη αυτοπεποίθησης. Εκείνη η αλλαγή τον «στοίχειωνε» ακόμη...
Ο Λεό μπήκε στο αεροπλάνο και έφτασε στην Κρήτη, όπου θέλησε να γυρίσει σελίδα. Μάλιστα έτυχε να είναι και ο μόνος ξένος του Κισσαμικού και αυτό τον ώθησε ώστε να ανοιχθεί. Το κλειστό παιδί ανήκει πλέον στο παρελθόν, ενώ σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και ο Νίκος Βαγιωνάκης, άμεσος συνεργάτης του Ρίκκα που ζει στα Χανιά. Βελτίωσε άρδην τα αγγλικά του, άρχισε να καταλαβαίνει ελληνικά και... ωρίμασε. Εντός και εκτός γηπέδων. Παράλληλα «δέθηκε» πολύ με τους φίλους της ομάδας, αφού ας μην ξεχνάμε έκανε... παπάδες και το κοντέρ του έγραψε πως σε 28 ματς στη Football League, βρήκε δίχτυα 8 φορές και έδωσε ισάριθμες ασίστ. Πάντως όποιος τον ρώταγε αν προτιμά να σκοράρει ή να πασάρει, εκείνος χαμογελαστός έλεγε το δεύτερο. «Η ομάδα παιδιά...Η ομάδα πάνω από όλα».
Πλέον το όνομά του συζητιόνταν, ενώ και ο Γιώργος Πετράκης βοήθησε αρκετά στην εξέλιξή του. Ο μικρός έγινε το αγαπημένο παιδί της πόλης και της εξέδρας και πριν καν τελειώσει η σεζόν 2017/18, έκλεισε στον ΠΑΣ . Στις 20 Μαΐου αγωνίστηκε για τελευταία φορά με τη φανέλα του Κισσαμικού, σκόραρε και υποκλίθηκε μπροστά από τους οργανωμένους του, οι οποίοι φώναζαν ρυθμικά το όνομά του. Επόμενος σταθμός... Γιάννινα.
Εκεί βρήκε τον Γιάννη Πετράκη, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του άρχισε να προσθέτει στοιχεία στο παιχνίδι του. Παρότι ταλαιπωρήθηκε το καλοκαίρι από έναν τραυματισμό, ο έμπειρος κόουτς τον «πίστεψε» από την πρώτη στιγμή, δούλεψε μαζί του και μόλις έγινε καλά, του εμπιστεύτηκε θέση στο αρχικό σχήμα.
Στις 15 Σεπτεμβρίου άνοιξε το σκορ κόντρα στην «Ελαφρά Ταξιαρχία», «έφτιαξε» το γκολ του Νικολιά και ο «Αγιαξ της Ηπείρου» πήρε την πρώτη νίκη της σεζόν. Αποτέλεσμα που στην ουγιά έγραφε...Λεό ή «Ζιμπέ», όπως τον φωνάζουν οι φίλοι στην Γαλλία. Οσο για τη φαμίλια πίσω στο Λιόν, εκείνο το απόγευμα μαζεύτηκε στο σπίτι της αδερφής του και παρακολούθησε live την αναμέτρηση της Ριζούπολης, όπου ο μικρός κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του.
Εκ των υστέρων εκείνη η αλλαγή πριν από 3,5 περίπου χρόνια, φαίνεται πως του έκανε καλό... Αλλωστε επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς. Νόμος της ζωής..

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα