Αποδεκτή η ήττα, ανεπίτρεπτος ο τρόπος

Θοδωρής Βασίλης
Αποδεκτή η ήττα, ανεπίτρεπτος ο τρόπος

bet365

Ο Θοδωρής Βασίλης γράφει για την ανεπίτρεπτη εικόνα του Πανιωνίου στο ΟΑΚΑ, μια εικόνα ξένη τα τελευταία χρόνια, αλλά και για το καμπανάκι που χτύπησε για όλες τις πλευρές.

Σημειώθηκε γκολ με πέναλτι στον αγώνα Σαουθάμπτον - Μπράιτον; Στη Vistabet έχει επιστροφή στοιχήματος*! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Το καλοκαίρι η διοίκηση Ζαμάνη πήρε μια απόφαση με μεγάλο ρίσκο. Μετά από τρία απόλυτα πετυχημένα χρόνια με μοντέλο τους Έλληνες παίκτες, αποφάσισε να αλλάξει φιλοσοφία και να πάει σε κάτι διαφορετικό. Ξένος προπονητής που δεν είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και ποδοσφαιριστές από αγορές εκτός Ελλάδος, ποδοσφαιριστές που μπορούν να αποδειχτούν λαβράκια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος αν οι ποδοσφαιριστές αυτοί δεν προσαρμοστούν ή δεν καταλάβουν τη νοοτροπία της ομάδας, να υπάρξει θέμα στο αγωνιστικό κομμάτι. Η αλήθεια είναι ότι την φετινή σεζόν η ίδια η διοίκηση δεν έβαλε κάποιο ξεκάθαρο στόχο αφού γνώριζε καλά ότι η Δαμόκλειος Σπάθη της οικονομική εξυγίανσης επικρέμεται πάνω από το κεφάλι της.

Για τον λόγο αυτό-τουλάχιστον εγώ προσωπικά-είχα χαμηλά την μπάλα και τον πήχη θέλοντας να έχω μια πρώτη εικόνα για το τι να περιμένουμε από τον φετινό Πανιώνιο. Και μπορεί στα δύο πρώτα ματς η εικόνα της ομάδας να μην ήταν κακή, ακόμα και με τις όποιες ανορθογραφίες είτε στο τακτικό κομμάτι είτε στα ατομικά λάθη, ακόμα δεν μπορούσες να βγάλεις ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα για τις δυνατότητες και τους στόχους της φετινής σεζόν.

Το ματς με την ΑΕΚ προμηνυόταν εξ' ορισμού δύσκολο, ίσως το πιο δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι αγωνιζόσουν στην έδρα της πρωταθλήτριας ομάδας η οποία είναι σε φουλ φόρμα έχοντας δώσει ματς από τον Ιούλιο κι έχει τον καλύτερο προπονητή στην χώρα, και ήξερες ότι αυτό θα ήταν το πρώτο αληθινό crash test για την ομάδα του Ανιγκό.

Και το crash test αποδείχτηκε πανωλεθρία. Και δεν είναι τόσο η ήττα, αλλά κυρίως ο τρόπος. Από το καλοκαίρι του 2015 όταν και η τριανδρία (τότε) Δάρας-Ζαμάνης-Σκούρας μπήκε μπροστά για να σώσει τον σύλλογο, κατάφερε αυτά τα τρία χρόνια να δημιουργήσουν μια ομάδα που είχε πνεύμα μαχητή, που πήγαινε σε κάθε έδρα και θα έπρεπε ο αντίπαλος να φτύσει αίμα όχι για να κερδίσει αλλά ακόμα και να κάνει φάσεις.

Φέτος, το στοιχείο αυτό φαίνεται να έχει χαθεί απόρροια των πολλών αλλαγών τόσο στο έμψυχο δυναμικό όσο και στα αποδυτήρια με αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ να δούμε μια ομάδα εντελώς αγνώριστη με αυτή που έχουν συνηθίσει οι φίλοι της ομάδας.

Θα περίμενε κανείς ότι η διακοπή θα έδινε την ευκαιρία στην τεχνική ηγεσία να δουλέψει τις όποιες αδυναμίες είχαν φανεί στις δύο πρώτες αγωνιστικές, αλλά αντί γι αυτού είδαμε κόντρα στην ΑΕΚ μια ομάδα που μόνο Πανιώνιο δεν θύμιζε.

Μια ομάδα που στο πρώτο ημίχρονο ήταν ναι μεν σφιχτή πίσω, αλλά εντελώς ακίνδυνη επιθετικά, για να έρθει το δεύτερο ημίχρονο και η απόλυτη κατάρρευση, ειδικά μετά το 2-0. Παίκτες που αλλού πατούσαν και αλλού βρίσκονταν, που έχαναν κάθε προσωπική μάχη κι έδειχναν μετά το 2-0 να είναι συμβιβασμένοι με την μοίρα τους. Μηδέν πάθος, μηδέν τσαγανό και το σκορ θα μπορούσε να είχε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις αν δεν ήταν ο Μανοϊλοβιτς και τα δοκάρια.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά επί εποχή Ζαμάνη που η ομάδα γνωρίζει ήττα με τέσσερα γκολ διαφορά, μια ήττα που με βάση την αγωνιστική εικόνα της ομάδας την πάει αρκετά χρόνια πίσω. Το ευχάριστο-αν μπορεί να βρει κάποιος ευχάριστο μετά το 4-0-είναι οι δηλώσεις του αρχηγού Παναγιώτη Κόρμπου ο οποίος βγήκε μπροστά μίλησε για ένα σκορ-ντροπή ζητώντας συγνώμη για την εμφάνιση υποσχόμενος σκληρή δουλειά κι επιστροφή της ομάδας στην αγωνιστική κανονικότητα, αυτή που έχει μάθει ο κόσμος την τελευταία τριετία.

Η ήττα του Σαββάτου, είναι ήττα-καμπανάκι ενόψει της συνέχειας που θα πρέπει να χτυπήσει τόσο στην διοίκηση όσο και στην τεχνική ηγεσία. Και αυτό γιατί είναι η διοίκηση που θα πρέπει να δείξει πυγμή αυτή την στιγμή και σε αυτό θα κριθεί, και να ξυπνήσει παίκτες και προπονητικό τιμ για να μην καταστραφεί από τόσο νωρίς το εγχείρημά της με την καλοκαιρινή της επιλογή σε παίκτες και προπονητή, αλλά και ο Ζοσέ Ανιγκό και το επιτελείο του ότι ο Πανιώνιος δεν είναι ούτε Λεβαδειακός ούτε Ξάνθη, ούτε Λαμία (χωρίς κάποιο ίχνος υποτίμησης προς τις ομάδες αυτές), και ότι τέτοιες ήττες αλλά κυρίως ο τρόπος δεν είναι αποδεκτές σε αυτόν τον σύλλογο.

Τώρα ακολουθεί το ματς με τον Ολυμπιακό ένα εξίσου δύσκολο ματς στο οποίο όμως επιβάλλεται οι «κυανέρυθροι» να δείξουν ένα καλύτερο πρόσωπο ανεξαρτήτου αποτελέσματος.

ΥΓ. Άλλες δύο φορές την τελευταία τριετία ο Πανιώνιος έχει παίξει τόσο άσχημα. Η μία ήταν επί Μιλόγεβιτς στο Κύπελλο κόντρα στον Κισσαμικού, και η άλλη επί Ουζουνίδη στην Ξάνθη μια ήττα με 2-0 πάλι με κάτω τα χέρια. Και τις δύο προηγούμενες φορές η ομάδα αντέδρασε και πέτυχε σπουδαία πράγματα. Μακάρι το ματς αυτό να αποτελέσει την απαρχή της αντίδρασης.

ΥΓ1. Η θέση του προπονητή είναι ιδιαίτερη και κρίνεται σε κάθε ματς. Αυτός είναι υπεύθυνος για τον καταρτισμό της ενδεκάδας και για τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα. Στο ΟΑΚΑ ο Ζοσέ Ανιγκό δεν βρέθηκε σε καθόλου καλή ημέρα και κρέμασε την ομάδα με τις επιλογές του. Ειδικά αυτή με τον ανέτοιμο Πίριζ ήταν τουλάχιστον κακή.

ΥΓ2. Λαϊκισμός: Κατά την ακραία αρνητική του εκδοχή, ο λαϊκισμός στηρίζεται στην εσκεμμένη ανειλικρίνεια (π.χ. στη διάδοση κάποιου θέματος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ειδικά αν προσπαθείς χρόνια να το παίξεις διαφορετικός και τελικά δεν διαφέρεις σε τίποτα από αυτόν που εσύ κράζεις.

ΥΓ3. Με τον οπαδό του ΠΑΟΚ και την φωτοβολίδα κάποιο νέο; Πότε θα ανακοινωθεί η σύλληψή του; Εκεί στο Υπουργείο όλα καλά;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα