Ρούσσης: «Ο Ατρόμητος πρωτοπορεί στον τομέα του “team building”» (vid)

Ρούσσης: «Ο Ατρόμητος πρωτοπορεί στον τομέα του “team building”» (vid)

Νίκος Μαρούδας
Ρούσσης: «Ο Ατρόμητος πρωτοπορεί στον τομέα του “team building”» (vid)

bet365

Μια νέα μέθοδο που φέρνει ακόμα πιο κοντά τους ποδοσφαιριστές έχει έρθει στον Ατρόμητο, με τον γυμναστή φυσικής κατάστασης, Σωτήρη Ρούσση, να μας μιλά και να μας εξηγεί περί τίνος πρόκειται. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΣΤΡΙΑ: Νίκος Μαρούδας

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια σε μια ομάδα είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Αυτό φαίνεται πως το γνωρίζουν καλά στον Ατρόμητο. Μια ομάδα, που την περσινή σεζόν έδειχνε και ήταν πραγματική οικογένεια εντός κι εκτός γηπέδων. Το ίδιο γίνεται και φέτος και μάλιστα σε ακόμα καλύτερο βαθμό.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Όπως μας εξηγεί ο γυμναστής φυσικής κατάστασης της ομάδας, Σωτήρης Ρούσσης, σε αυτή την καλή σχέση μεταξύ των ποδοσφαιριστών βοηθάει φέτος στην περίοδο της προετοιμασίας και το πρωτοποριακό “team building”. Πρόκειται για δραστηριότητες εκτός των προπονήσεων που θέλουν συνεργασία και φέρνουν τους παίκτες ακόμα πιο κοντά, με τον έναν να βοηθά τον άλλον. Αυτό είναι και κάτι που χαίρονται και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές να κάνουν και φαίνεται αν κανείς τους δει την ώρα που δουλεύουν πάνω σε αυτό.

Ο Σωτήρης Ρούσσης, εκτός από το κομμάτι αυτό, αναφέρεται και στον σημαντικό ρόλο που παίζει για κάθε ομάδα η καλή φυσική κατάσταση όλο τον χρόνο και όχι μόνο κατά την περίοδο της προετοιμασίας. Κάτι που θέλει να βλέπει και στον Ατρόμητο φυσικά, τον οποίο και προετοιμάζει ο ίδιος μαζί με το υπόλοιπο τιμ όχι καθαρά για τα δύο παιχνίδια με την Ντινάμο Μπρεστ, αλλά για όλη την χρονιά.

Είναι αυτή η περίοδος η πιο δύσκολη για τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών;
«Πολλοί έχουν θεωρήσει ότι το στάδιο προετοιμασίας είναι το πιο δύσκολο για τον ποδοσφαιριστή επειδή από μια φάση απραξίας περνάει σε μια φάση ενεργοποίησης διπλών προπονήσεων και μεγαλύτερης έντασης. Γι αυτό και ο ποδοσφαιριστής θεωρεί ότι είναι κάτι επίπονο για εκείνον. Σίγουρα όμως υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτό που τα τελευταία χρόνια τείνουν να εξαλειφθούν.
Η φυσική προετοιμασία του ποδοσφαιριστή δεν είναι για 6 ή 8 εβδομάδες αλλά 8 με 10 μήνες όσο δηλαδή διαρκεί και η αγωνιστική περίοδος. Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι οι ποδοσφαιριστές ανεβαίνουν τα βουνά και κάνουν τρεξίματα αλλά αυτό τα τελευταία χρόνια έχει εξαλειφθεί. Ο ποδοσφαιριστής δεν πάει στο κέντρο προετοιμασίας για να χάσει όλη την ενέργειά του, αλλά για να προετοιμαστεί μερικώς γι' αυτό που θα ακολουθήσει. Σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Για παράδειγμα, είναι οξύμωρο να θεωρήσει κάποιος ότι ο Ατρόμητος θα είναι απόλυτα έτοιμος την 26η Ιουλίου για το παιχνίδι με την Μπρεστ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ομάδα θα είναι ανέτοιμη, αλλά δεν μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να επανέλθει πλήρως σε τόσο σύντομο διάστημα. Ούτε εμείς θέλουμε να πάμε εκεί και να είμαστε απόλυτα φορμαρισμένοι, αλλά ούτε και οι ποδοσφαιριστές να είναι «μπαγιάτικοι». Ψάχνουμε να βρούμε έναν τρόπο, ώστε οι ποδοσφαιριστές μας να ανταποκριθούν όσο το δυνατό καλύτερα σε αυτό το παιχνίδι».

Υπάρχει ο κίνδυνος να «καεί» μια ομάδα Οκτώβρη-Νοέμβρη;
«Καταρχάς ο ρόλος του προπονητή φυσικής κατάστασης είναι καθαρά συμβουλευτικός. Επειδή υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ προπονητή φυσικής κατάστασης και προπονητή αποκατάστασης, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Ο πρώτος είναι αυτός που υιοθετεί ένα πρόγραμμα προετοιμασίας από τον προπονητή, λέγοντας τη γνώμη του φυσικά, αλλά οφείλει να το εκτελέσει. Άρα ο ρόλος του προπονητή φυσικής κατάστασης είναι καθαρά συμβουλευτικός. Ο προπονητής αποκατάστασης έχει να κάνει καθαρά με τους τραυματίες. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι για μένα δεν υπάρχει η έννοια του φορμαρίσματος δηλαδή του να είναι μια ομάδα «φρέσκια» ή «μπαγιάτικη». Αν δείτε την περυσινή προετοιμασία του Ατρόμητου, το πλάνο του κ. Κάναντι ήταν να είναι οι ποδοσφαιριστές κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου αρκετά καλά. Και νομίζω ότι το πετύχαμε σε αρκετά καλό βαθμό. Είδαμε παιχνίδια που ο Ατρόμητος μπορούσε να πιέσει ψηλά και παράλληλα η ομάδα δεν έβγαλε κανέναν μυικό τραυματισμό. Ήταν ένα πλάνο που πραγματικά πέτυχε και πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει ο προπονητής κι έπειτα εμείς οι συνεργάτες του».

Έχει κάνει εντύπωση ότι η προετοιμασία έχει μέχρι τώρα λίγα τρεξίματα και πολύ μπάλα…
«Στον ποδοσφαιριστή αρέσει να κάνει κάποια χιλιόμετρα, γιατί νιώθει καλά. Όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με το λειτουργικό κομμάτι. Το ποδόσφαιρο έχει αυξομειώσεις στις ταχύτητες. Άρα ψάξαμε να βρούμε ένα μοντέλο σαν αυτό που ακολουθούμε. Δηλαδή κάνουμε 20 λεπτά ποδήλατο για να πάμε στο προπονητικό κέντρο μέσα από το δάσος και κάνουμε άλλα 20 λεπτά να επιστρέψουμε. Αυτό είναι μια πολύ καλή προπόνηση αέροβιας ικανότητας. Έπειτα ό,τι κάνουμε στο γήπεδο έχει να κάνει καθαρά με μπάλα. Δηλαδή λειτουργική προπόνηση. Αυτό μετά την προετοιμασία θα αλλάξει, διότι ο ποδοσφαιριστής θα έχει περάσει από το στάδιο της προαγωνιστικής περιόδου σε αυτό της αγωνιστικής περιόδου. Τώρα αν ένας ποδοσφαιριστής νιώθει ότι μετά την προπόνηση έχει ανάγκη να κάνει ασκήσεις χωρίς μπάλας, θα τον βάλουμε να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αερόβιας προπόνησης, μόνο και μόνο επειδή θα νιώθει καλά ψυχολογικά. Θεωρώ ότι ο αθλητής σχετίζεται 70% με την ψυχολογία και κατά 30% με όλα τα άλλα».

Πέρυσι ήρθαν στην ομάδα 15 νέοι ποδοσφαιριστές για τους οποίους δεν γνωρίζατε σε τι βαθμό φυσικής κατάστασης βρίσκονταν και παράλληλα τα αποτελέσματα στα πρώτα φιλικά δεν ήταν καλά. Σας ανησύχησε αυτό;
«Προσωπικά έπαψα να ανησυχώ, όταν είδα τον προπονητή μας να είναι τόσο σίγουρος. Μας είχε εξηγήσει το πλάνο του, το είχε εφαρμόσει στις προηγούμενες ομάδες του με επιτυχία και πραγματικά περιμέναμε. Επίσης, ήμουν σίγουρος γιατί έβλεπα τους ποδοσφαιριστές μας να ανταποκρίνονται».

Σε τι κατάσταση θέλουμε να είναι η ομάδα στο παιχνίδι με την Ντινάμο;
«Σίγουρα θέλουμε να προκριθούμε. Η ομάδα μας θέλει να είναι αγωνιστική. Πρέπει να δείξει αγωνιστικό πνεύμα. Δεν πρέπει να δείξει κούραση, αλλά ένα καλό πρόσωπο, ώστε να πετύχει στο παιχνίδι. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από την σωστή αναλογία προπόνησης-ξεκούρασης. Όσο σημαντική είναι η προπόνηση, άλλο τόσο είναι και η ξεκούραση. Η ομάδα και τους 10 μήνες θα πρέπει να είναι έτοιμη σε κάθε παιχνίδι».

Τι είναι το team building;
«Είναι κάτι το οποίο οι ελληνικές ομάδες δεν το υιοθετούν, γιατί θεωρούν πως δεν τους πηγαίνει. Δεν υπάρχει η απαιτούμενη τεχνογνωσία και γι' αυτό θεωρούν οι περισσότερες ομάδες πως δεν τους πηγαίνει. Αν δουν αποτέλεσμα μέσα απ' αυτό, τότε θα διαπιστώσουν πως αυτό είναι μια ορολογία που ταιριάζει και πρέπει να την υιοθετήσουν. Ο Ατρόμητος είναι πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι, γιατί αν δείτε στις υπόλοιπες ομάδες ο ορισμός του ψυχολόγου ή ο ορισμός του υπεύθυνου του team building δεν υπάρχει. Δεν γίνεται να μην υπάρχει ψυχολόγος σε ομάδες, καθώς το ποδόσφαιρο από μόνο του είναι άθλημα με μεγάλη πίεση. Το team building έχει να κάνει με το "χτίσιμο" της ομάδας σε σχέση με την ψυχολογία των αθλητών, σε σχέση με την συνεργασία και την αρμονία μεταξύ των αθλητών. Στο φιλικό με τη Ζυρίχη υπήρχε σε πολύ μεγάλο βαθμό το κομμάτι της ομοιογένειας».

Τα social media δυσκολεύουν την κατάσταση πάνω στο θέμα της ψυχολογίας;
«Την επιτυχία την θέλουν πολλοί, δεν ξέρουν όμως τον δρόμο της επιτυχίας και τι να κάνουν για να πετύχουν. Σίγουρα τα social media έχουν δυσκολέψει πολύ την ζωή των αθλητών. Οι περισσότεροι θέλουν να διαφημίσουν τον εαυτό τους με θετικό τρόπο, αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν τον τρόπο».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα